Selecteer een pagina
België - La Roche

La Roche is twee keer onderdeel geweest van een vakantie van Patricia naar de Ardennen in België, namelijk een vakantie in 1996 en een in 2017 .

La Roche – België

Het stadje La Roche in België heet eigenlijk La Roche-en-Ardenne. In het stadje zie je eigenlijk alleen maar de naam La Roche. Het stadje ligt aan de Ourthe in de Belgische provincie Luxemburg. Alle actieve werkweken die je op de scholen ziet gaan vaak naar dit stadje, want je kunt hier veel sporten, zoals mountainbiken en kanovaren. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd La Roche volledig plat gebombardeerd. Ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog staan er twee tanks: een Engelse 17pdr SP Achilles en een M4A1 Sherman. De M4A1 Sherman, die de bijnaam Amboy had, staat aan de Quai du Gravier in het midden van de plaats op een plein. Ik ben zowel in 1996 als in 2017 op dit plein geweest. De M4A1 Sherman staat er echter pas sinds 2004, voor 2004 stond er nog een M46 Patton. Ik heb beide tanks gezien.

M46 Patton (1996)

M4A1 Sherman (2017)

Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op de huisjes boven.

Die in de sneeuw nog mooier zijn.

In de sneeuw lijkt het stadje bijna sprookjesachtig.

Château Féodal

Boven de rotsachtige heuvel in La Roche ligt Château Féodal. Vanaf dit kasteel heb je een schitterend uitzicht op het stadje en een bocht in het riviertje de Ourthe.

De eerste burcht wordt in 844 gebouwd door heer Adelard die destijds de heer van La Roche was. In de veertiende eeuw was Jan de Blinde graaf van Luxemburg. Van hem mogen de inwoners van La Roche hun stad beschermen door een muur en torens te bouwen die ook de verdediging van het kasteel versterkten. Lodewijk XIV van Frankrijk laat het kasteel tussen 1681 en 1688 verder versterken en verbouwen door een leerling van Vauban. Het kasteel werd hierna overhandigd aan de geallieerden, de overwinnaars van de Spaanse Successieoorlog. Zij verwaarloosden het kasteel.

In 1721 wordt het kasteel ook nog eens ernstig beschadigd door een brand na een blikseminslag. Jozef II van Oostenrijk ontmantelt vervolgens het kasteel. In de negentiende eeuw wordt het kasteel verder beschadigd door vandalen en in 1944 onderging het een zwaar bombardement tijdens de Slag om de Ardennen. Er is dus niet veel meer van het kasteel over. Het zijn meer ruïnes, maar wel prachtige ruïnes!

Centrum La Roche

In het centrum van La Roche staan ook nog een paar leuke standbeelden, zoals dit oorlogsmonument nabij de brug die de slachtoffers herdenkt die zijn omgekomen tijdens de slag om de brug in de tweede wereldoorlog.

Of deze fontein.

 

 

En het kerkje is ook zeker een blik waard.