Selecteer een pagina

De kusttram in België is onderdeel geweest van een vakantie in 2019 van Edwin en Patricia naar Zeebrugge.

Kusttram – België

De kusttram rijdt vanaf Knokke naar de Panne langs de 14 stadjes die aan de kust in België liggen. We hebben 9 van die stadjes gezien en zijn bij 4 van de 67 haltes uitgestapt om wat dingetjes van dichtbij te bekijken. Dit zijn de haltes van de kusttram:

Haltes KustTram

Zeebrugge

Tegenover de halte ‘kerk’ (ons opstappunt) in Zeebrugge, staat de prachtige kerk van Zeebrugge.

Zeebrugge - Sint-Donaaskerk

Kaartjes Kusttram

De kaartjes van de kusttram zijn te koop bij Lijnwinkels, verkooppunten en automaten aan de kust. Bij de stations zie je ook automaten staan. Je kunt verschillende soorten tickets kopen (2021), namelijk:

– een m-ticket (€ 2 voor een eenmalige rit, geldig tot een uur na activatie (stempelen)
– een m-card10 (€ 16 voor 10 tickets van eenmalige ritten, geldig een uur na activatie)
– een m-daypass (€ 7,50 voor 1 dag onbeperkt reizen, 24 uur geldig na activatie)

KustTram Halte Zeebrugge

Nieuwpoort

Ons plan was om helemaal naar het eindstation in De Panne te rijden en dan de tram terug te nemen naar de plekjes waar we uit wilden stappen. De rit duurde echter toch iets langer dan we verwacht hadden, vanaf Zeebrugge naar Nieuwpoort was namelijk al een rit van 2 uur en een kwartier. We besloten maar tot Nieuwpoort ‘Stad’ te rijden, daar hadden we online wat leuke plekjes gezien die we wilden bekijken. We liepen vanaf de tramhalte richting de promenade van Nieuwpoort. 

Nieuwpoort - De Vismijn

De Paul Orban promenade van Nieuwpoort is prachtig! Je loopt langs de haven en ziet onderweg ook allerlei mooie standbeelden en kunstwerken.

Nieuwpoort - Paul Orban Promenade - Boei & Skibeeld

Eén van de locaties die we graag wilden zien in Nieuwpoort, was ‘Le vent souffle où il veut’. Dit is een kunstwerk van windhanen van kunstenaar Daniel Buren dat werd opgericht voor Beaufort03 en wat de illusie van een bos opwekt. Toen we echter op de locatie aankwamen, bleek dat het kunstwerk helaas niet meer voorzien was van de kleurrijke sokjes. Links een foto van zoals het kunstwerk had moeten zijn, rechts een foto van het kunstwerk zoals het er uit zag.

Nieuwpoort - Le Vent Souffle Où Il Veut

In elke kustgemeente kaderde een bekende Vlaming zijn/haar favoriete fotoplek (met prachtig zicht op zee, strand of duinen) letterlijk in.  Er zijn 10 grote fotoframes in duurzaam hout. In Nieuwpoort vind je eentje aan de promenade. Dit is dé fotoplek van cartoonist, theater- en televisiemaker en allround kunstenaar Kamagurka

Nieuwpoort - Schilderijlijst

Iets verder op de promenade staan nog meer standbeelden en aan de overkant staat een vuurtoren.

Nieuwpoort - Standbeeld - Vuurtoren

Een stukje verderop, bijna aan het einde van de promenade is deze ineens afgesloten. Er is een omleiding door de straat achter de promenade. Hier zien we het prachtige goudkleurig beeld ‘Searching for Utopia’ van een schildpad met een mannetje er op.

Nieuwpoort - Standbeeld - Searching-for-Utopia

De omleiding is gelukkig niet groot, een gebouw verder kunnen we weer terug naar de promenade, waar we langs de boulevard en de twee zandbeelden ‘Grand pardon’ en ‘Verzoening’ lopen.

Nieuwpoort - Zandbeelden Grand Pardon Verzoening

De promenade eindigt in twee staketsels die gebouwd zijn in 1865. Het Westerstaketsel heeft een lengte van 490 meter, terwijl het Oosterstaketsel 543 meter in zee steekt. Op de hoofden dragen zij een signaallantaarn en een misthoorn, deze lijken op miniatuur vuurtorens. Tijdens de twee Wereldoorlogen werden de staketsels steeds vernield, maar ze zijn telkens weer opgebouwd. Er wordt veel gevist aan het einde van de staketsels. Op het looppad zijn veel bouten afgedekt met gekleurde plastic dopjes van flesjes drinken. Dit geeft een kleurrijk effect.

Nieuwpoort - Ooster- & Wester-Staketsel
Nieuwpoort - Ooster- & Wester-Staketsel
Nieuwpoort - Boulevard & Strand

Vlakbij de tramhalte Nieuwpoort ‘Stad’ ligt het Koning Albert I monument. Onder het monument is een interactief bezoekerscentrum ingericht. Dit bezoekerscentrum gaat over de oorlog van 1914, de vlakte achter de IJzer stond toen onder water en een zinloze stellingenoorlog was begonnen. Westfront Nieuwpoort toont je het volledige verhaal van de onderwaterzetting van de poldervlakte, waardoor de Duitse invasie voor Nieuwpoort tot staan werd gebracht. Je kunt ook de lift nemen naar de top van het Koning Albert I-monument om daar een panorama-uitzicht over de kust en de polders van de Westhoek te krijgen. Wij zijn hier niet in geweest i.v.m. tijdgebrek, maar we hebben wel mensen bovenop zien staan.

Nieuwpoort - Albert I Monument
Nieuwpoort - Albert I Monument
Nieuwpoort - Albert I Monument

Naast het Koning Albert I monument ligt de Ganzepoot, het sluizencomplex van Nieuwpoort. De naam verwijst naar de vorm van het complex. Deze plek speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Nieuwpoort - De Ganzenpoot

Onderweg, terug naar de tramhalte ‘Stad’, zie je de Zandgroeve liggen.

Nieuwpoort - De Zandgroeve

Oostende

Vanuit Nieuwpoort nemen we de kusttram terug richting Oostende. Uitgestapt bij de halte Oostende ‘Raversijde’, zien we al snel de rand van het Domein Raversyde liggen. We kijken waar de entree is, maar kunnen deze niet vinden. We zijn zelfs de heuvel op geklommen, maar kunnen geen entree ontdekken. Langs de rand op de heuvel en beneden langs de weg maken we wat foto’s van de bunkers en tankers die we gemakkelijk kunnen zien liggen.

Oostende - Domein Raversyde
Oostende - Domein Raversyde
Oostende - Domein Raversyde
Oostende - Domein Raversyde
Oostende - De KustTram

Vanuit Oostende ‘Ravensijde’ rijden we nog een stukje terug naar de halte Oostende ‘Station’. Hier kom je midden in het centrum van Oostende uit. Het prachtige station is het eerste dat opvalt.

Oostende - Het Centraal Station

We genieten even van de prachtige lucht aan de overkant en lopen langzaam via de boulevard, de sluis en het Waterhuis naar de Sint-Petrus & Pauluskerk.

Oostende - Zonsondergang in de Haven
Oostende - De Boulevard en de Sluis
Oostende - De Sint-Petrus Paulus Kerk en het Waterhuis
Oostende - De Kroon en het kunstwerk

Blankenberge

De laatste plaats van de kusttram waar we langsrijden is Blankenberge.

Blankenberge - De Letters