Selecteer een pagina

Bloemencorso – Vollenhove

Het bloemencorso in Vollenhove is een culturele festiviteit die gekoppeld is aan de ‘Venose’ corsofeestweek. Dit vindt jaarlijks plaats in de week voor de laatste zaterdag van augustus. Op de zaterdag vindt de optocht van het bloemencorso plaats. ’s Ochtends begint dit met het kindercorso. In de middag komen de grote corsowagens langs, wat ’s avonds nog een keer herhaald wordt met verlichte wagens. Er zijn 12 corsogroepen (2020) die allemaal hun eigen wagen ontwerpen en opbouwen. De wagens moeten voornamelijk voorzien zijn van dahlia’s, maar mogen ook andere materialen bevatten, zoals bijvoorbeeld riet, koolbladeren, zand, plastic of verf. De dahlia’s worden met kleine spijkertjes op de karren geprikt.

In het Bloemencorso Vollenhove worden veel verhalen, mythen en sagen uitgebeeld op de wagens. Ook is er veel aandacht voor figuratie, voor toneel, licht, geluid en beweging. De wagens hebben zelfrijdende onderstellen en de opbouw heeft vaak veel bewegende onderdelen. Tijdens de feestweek vindt ook de verkiezing van de dahliakoningin en de dahliaprinses plaats.

Bloemencorso 2018

In 2018 kwam ik voor het eerst bij het bloemencorso evenement in Vollenhove. Ik had er al veel over gehoord, omdat mijn vriend Edwin een van de oprichters is van de Corsogroep Stark Wark. Hij heeft dus jarenlang meegebouwd aan de wagens. Dat het zo gigantisch mooi zou zijn had ik niet gedacht. Wat indrukwekkend!! En wat zijn die wagens soms groot! Het was nog een extra leuke verrassing dat Edwin zijn voormalige corsogroep Stark Wark dit jaar met de hoofdprijs (ereprijs genoemd) naar huis ging. Wat nog mooier was, was dat ze later ook nog eens de titel ‘Mooiste wagen van 2018′ van de Nederlandse corsoverkiezing wonnen. Het was ook een prachtige wagen! Alleen jammer dat ze ’s avonds een lekke band hadden, waardoor ze alleen de middagronde hebben kunnen rijden.

2e tot en met 6e prijs

De tweede tot en met de zesde prijs gingen naar de wagens op de foto hieronder. Ook dit waren erg mooie wagens!

7e en 8e prijs

En de zevende en achtste prijs zijn gewonnen door de hieronder weergegeven wagens:

Bloemencorso 2019

2019 was het tweede jaar dat ik bij het bloemencorso kwam kijken. Ik heb het corso nu iets meer meegemaakt, want we waren er nu op zaterdagmiddag al bij. Dat was vorig jaar niet zo. Het eerste wat we zagen, was dus het middagcorso:

Foodtruckfestival

Na het middagcorso konden we naar het Foodtruckfestival op het plein. Hier stonden allemaal kraampjes en speelde een bandje. Dat was ook erg gezellig.

Avondcorso

En ’s avonds zaten we weer klaar voor de tweede ronde, maar nu in het donker. Dat is zo gezellig. Wij hebben het geluk dat onze vrienden Edwin en Irene hun huis aan de route hebben liggen. Dat is elk jaar ook weer gezellig met zijn allen op de stoel voor het huis en maar gezellig borrelen terwijl de wagens langs komen rijden.

Uitstalling wagens

De zondag lopen we nog even naar het terrein waar de wagens altijd gestald staan. Nu kun je de wagens nog beter zien, het zijn echt kunstwerken. En dat te bedenken dat de bouwers de dahlia’s ook zelf telen.

Het feest

De zondag is ook de laatste dag van het Bloemencorso in Vollenhove. Alle stress van de bouwers komt er dan uit tijdens het wagenbouwersfeest. Je hoeft overigens niet perse wagenbouwer te zijn om naar dit feest te gaan. De wagenbouwers zijn echter wel prominent aanwezig. Elke groep heeft eigen tafels waarop ze dan kunnen gaan staan en feest kunnen vieren. Er speelt ook een band.

Bloemencorso 2020

2020 was er vanwege het covid-19 virus helaas geen bloemencorso in Vollenhove. 

Bloemencorso 2021

In 2021 is het bloemencorso vanwege de covid-19 veranderd in een Dahliafestival. De toeschouwers van het corso mochten namelijk niet hutje mutje tegen elkaar aan zitten als de corsowagens langs zouden rijden. Een doorstroomevenement mocht wel, vandaar dat de wagens dit jaar stil stonden en de toeschouwers langs de wagens moesten lopen. Om deze reden kregen we ook een plattegrond waarop te zien was waar de wagens precies stonden.

Vollenhove - Bloemencorso - Plattegrond

De versiering

Ook de straten waren weer prachtig versierd.

Vollenhove - Bloemencorso - Borden Versiering

Corsowagens

De corsowagens (of boten, want er zat nu voor het eerst een echte boot bij) waren nu ook weer prachtig. Hieronder foto’s van de wagens met de bijbehorende stand in het klassement. Edwin kon wederom trots zijn dat zijn voormalige corsogroep Stark Wark gewonnen had.

Vollenhove - Bloemencorso - Corsowagens
Vollenhove - Bloemencorso - Corsowagens
Vollenhove - Bloemencorso - Corsowagens

Jeugdcorso

De wagens van het kindercorso waren ook te bewonderen.

Vollenhove - Bloemencorso - Jeugdcorso

Steamroadsters Abacus

Dit jaar reden er ook steamroadsters rond van de groep Abacus. Dit was ook erg leuk om te zien!

Vollenhove - Bloemencorso - Steamroadsters Abacus

Artiesten

En natuurlijk is een feest geen feest als er geen muziek is. De jongens van Evenementenband 103dB maakten er ook weer een feestje van en kregen zelfs de dames met rollator en al aan het dansen.

Vollenhove - Bloemencorso - Artiesten
Vollenhove - Bloemencorso - Artiesten

Bloemencorso 2022

In 2022 was er gelukkig weer een normaal Bloemencorso in Vollenhove. Dit jaar waren er weer geweldige corsowagens te zien. Ik vond het zelf ook erg moeilijk om er een winnaar uit te halen, want ze waren allemaal zo mooi. De jury heeft gelukkig wel kunnen kiezen.

1e Prijs – Nameless – Welcome Home Astronauts

De winnaar van 2022 was Nameless met hun corsowagen ‘Welcome Home Astronauts’.

Vollenhove Bloemencorso 2022 - Nameless - Welcom Home Astronauts

2e Prijs – Fatal Attraction – Maak ons groots

De 2e prijs was dit jaar voor Fatal Attraction met hun wagen ‘Maak ons groots’.

Vollenhove Bloemencorso 2022 - Fatal Attraction - Maak Ons Groots

3e Prijs – Stark Wark – Smokkelaar

De 3e prijs was dit jaar voor Stark Wark met hun wagen ‘Smokkelaar’.

Vollenhove Bloemencorso 2022 - Stark Wark - Smokkelaar

4e tot en met 11e Prijs

Zoals ik al zei, waren het allemaal prachtige wagens. De volgende wagens zijn buiten de top 3 gevallen, maar waren minstens zo mooi!

Vollenhove Bloemencorso 2022 - 4e tm 7e prijs
Vollenhove Bloemencorso 2022 - 8e tm 11e prijs

Bloemencorso 2022

Ook het Bloemencorso van 2022 was dus weer zeer geslaagd! Het blijft toch elk jaar weer een spektakel!

Tickets

De prijzen voor een entreekaartje (2022) zijn in de voorverkoop € 12,50 voor een volwassene en € 7 voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar voor een dagkaart. Je kunt ook op de dag zelf een kaartje kopen bij de ingang.  Een ticket voor een volwassene kost dan 15 en een ticket voor een kind is dan € 9. Kinderen tussen 0 en 3 jaar zijn gratis. Tribunekaarten kosten € 7,50 euro voor het Middag- óf Avondcorso extra bovenop de normale entreekaart. Wil je naar het bloemencorso toe en wil je meer informatie hierover? Kijk dan even bij het bloemencorso zelf op de website.