Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto Kathedraal van Pisa

De Kathedraal van Pisa is onderdeel van een vakantie van Edwin in 2011 naar Toscane, een vakantie van Patricia in 2011 naar het Gardameer en een rondreis door Italië van Edwin en Patricia in 2021.

Kathedraal van Pisa

De kathedraal van Pisa (Duomo Santa Maria) bevindt zich in het hart op het Piazza dei Miracoli in Pisa. Deze middeleeuwse kathedraal is gewijd aan Maria. De bouw begon in 1064 door de architect Buscheto. Hij bouwde de kathedraal in de typisch Pisaanse romaanse stijl. Buscheto ligt begraven onder de meest linkse boog van de façade.

De kathedraal van Pisa
Pisa - Piazza del Duomo - Kathedraal van Pisa

Bronzen deuren

De façade is gemaakt van grijs marmer en witte steen met schijven van gekleurd marmer. Deze werd gebouwd door Rainaldo. Zijn naam staat ook boven de middelste deur van de kathedraal: ‘Rainaldus prudens operator’. De oorspronkelijke bronzen deuren smolten bij een brand in 1595. Ze werden vervangen door nauwkeurige kopieën die gemaakt zijn door de Vlaming Jean de Boulogne (ook Giambologna genoemd) en zijn leerlingen. Dit is echter niet de entree van de kathedraal. De entree is via de Portale di San Ranieri, tegenover de scheve toren. Deze deur is nog de oorspronkelijke (rond 1180) door Bonanno Pisano gemaakte deur. Het zijn 20 panelen over het leven van Christus, ook in een romaanse stijl met Byzantijnse invloeden. Het timpaan boven de middelste deur van de kathedraal toont Maria. Dit is gemaakt door Giuseppe Modena da Lucca.

Pisa - Piazza del Duomo - Kathedraal van Pisa - deuren

Entree & Schip

Dan komen we de kathedraal binnen. De dom heeft de vorm van een vijfbeukige basiliek met een driebeukig transept. Boven de deuren zijn vier rijen open galerijen met bovenaan beelden van Maria met Kind en de vier evangelisten. Het interieur is bekleed met zwart en wit marmer, het cassetteplafond is met goud verguld. Dit plafond bevat het wapenschild van de Medici. Het interieur werd na een brand in 1595, die de meeste middeleeuwse kunst had vernietigd, opnieuw gedecoreerd.

Pisa - Piazza del Duomo - Kathedraal van Pisa - Entree en het Schip

Dit is echt een prachtige kathedraal!

Pisa - Piazza del Duomo - De Kathedraal van Pisa

Apsis & Hoofdaltaar

De apsis en het hoofdaltaar zijn ook prachtig! Het indrukwekkende mozaïek in de apsis van Christus met de Heilige Maagd en Johannes de Evangelist is in 1302 gemaakt door Cimabue. De koepel op de kruising van het schip en het transept is versierd met fresco’s van Riminaldi. Deze afbeelding laat de hemelvaart van de Heilige Maagd zien. 

Pisa - Piazza del Duomo - Kathedraal van Pisa - Apsis & Hoofdaltaar

Preekstoel

De kathedraal van Pisa heeft een prachtige preekstoel. De preekstoel is een meesterwerk van Giovanni Pisano, zoon van Nicola Pisano. Het is een oudje, de stoel is namelijk tussen 1302 en 1310 gebouwd. Er zijn negen scènes uit het Nieuwe Testament gebeeldhouwd in wit marmer. Het bevat zelfs een gedurfde, naturalistische afbeelding van een naakte Hercules.

Pisa - Piazza del Duomo - Kathedraal van Pisa - Preekstoel

Graf Guido Della Gherardesca

Guido della Gherardesca was een Pisaanse kluizenaar die vereerd en gezegend is door de katholieke kerk. Hij is beter bekend als San Guido. Zijn graf is te vinden in de Kathedraal van Pisa.

Pisa - Piazza del Duomo - Kathedraal van Pisa - Graf Guido della Gherardesca

Madonna di Sotto Gli Organi

Een andere bezienswaardigheid die je ziet in de kathedraal van Pisa, is de afbeelding van de Madonna di Sotto Gli Organi (Madonna onder de orgels). Dit is een tempera- en goudschilderij op hout, die gemaakt is door Berlinghiero Berlinghieri. De afbeelding is gemaakt rond 1200-1220. Het is een voorstelling van de Madonna met Kind. 

Maria houdt het Kind in haar armen en gebruikt haar rechterhand om hem te ondersteunen. Jezus wordt voorgesteld als een kleine oude filosoof, gekleed in een tuniek en pallium. Hij houdt het boek der Schriften open bij het evangelie van Johannes (8:12). Zijn gezicht vertoont eerder volwassenheid dan kindertijd, zoals het hoge voorhoofd en de serieuze en geconcentreerde blik naar zijn moeder, tot wie hij een zegenend gebaar richt.

Pisa - Piazza del Duomo - Kathedraal van Pisa - Madonna di Sotto Gli Organi

Altaar van Ranieri Scacceri

Een indrukwekkende schrijn die je ziet in de Kathedraal van Pisa, is de schrijn van de heilige Ranieri Scacceri. Ranieri Scacceri was een rondtrekkende troubadour en nadien kluizenaar in  het Middeleeuwse Pisa. 

Ranieri werd door zijn ouders naar een kloosterschool gestuurd, maar liep er weg om troubadour te worden. Hij speelde muziek op kastelen en markten. Hij werd populair in Pisa en omstreken en had talrijke bewonderaars. Ranieri ontmoette hierna een monnik uit Pisa. Deze stuurde hem op bedevaart naar Jeruzalem. Hij werd nooit monnik maar bleef leek. Vrij snel na zijn dood verklaarde paus Alexander III hem heilig.

Pisa - Piazza del Duomo - De Kathedraal van Pisa - Het Altaar van Ranieri Scacceri

Informatie Kathedraal van Pisa

Openingstijden

De Kathedraal van Pisa is geopend vanaf 10:00 tot 17:00, 18:00 of 19:00 uur. Dit is afhankelijk van de periode. In de zomer is de kathedraal langer geopend.

Entreetickets

De Kathedraal van Pisa is gratis.