Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto Siena Kathedraal

De Kathedraal van Siena is onderdeel van een vakantie van Edwin in 2011 naar Toscane en een rondreis door Italië van Edwin en Patricia in 2021.

Kathedraal van Siena

De bouw van de Duomo Santa Maria (Kathedraal van Siena) is begonnen in de 12e eeuw.  De kathedraal is echter nooit helemaal afgebouwd volgens het oorspronkelijke plan. Als de kerk volgens het plan gebouwd zou zijn geweest, dan had het een van de grootste kerkgebouwen ter wereld geweest. Een pestepidemie gooide echter roet in het eten. De kathedraal is ingewijd in 1179, maar was toen nog niet klaar. Hij was namelijk pas gereed in 1370.

Als je vanuit het Piazza del Campo naar het Piazza del Duomo loopt, kom je via een grote poort op het plein. De poort was eigenlijk bedoeld als een zijdeur in de gevel van het gedeelte dat echter nooit werd afgebouwd. Naast de dom staat een 77 meter hoge campanile (klokkentoren).

Kathedraal van Siena

Piazza del Duomo

Het plein waar de kathedraal op ligt is ook erg mooi met alle kunstwerken die er staan. 

Kathedraal van Siena Kunstwerken

Plattegrond Kathedraal

Hieronder zie je de plattegrond van de kathedraal van Siena. 

Siena - Plattegrond van de Kathedraal

Middenschip

Dan komen we de kathedraal binnen. Allemachtig, wat mooi! Ik vind de kathedraal van Siena 1 van de mooiste kerken die ik ooit gezien heb! Die kleuren! Langs de omtrek van het middenschip is een lijst met 171 borstbeelden van pausen te zien. De lijst begint met de heilige Petrus. Dat is de eerste paus rechts van de buste van Christus in het midden van de achtermuur van het koor. Hierna gaat de lijst verder met de chronologische opeenvolging van de pausen en eindigt met de 171ste paus, paus van Lucius III (1185). Onder de lijsten met pausen zie je een rij van 36 bustes van keizers. Dit is erg mooi gedaan!

Kathedraal van Siena Middenschip

Orgel

Het orgel valt ook meteen in het oog. Dit is een prachtig Tamburiniopus 520 orgel uit 1966. Het orgel wordt elektrisch aangedreven en heeft 72 registers. De console is onafhankelijk mobiel en heeft vier toetsenborden van elk 61 noten en een concaaf-radiaal pedaal van 32 noten.

Kathedraal van Siena Orgel

Capella della Madonna del Voto

De kathedraal van Siena heeft meerdere kapellen. Capella della Madonna del Voto (kapel van Onze Lieve Vrouw van de Gelofte) is daar één van. Deze kapel werd tussen 1659 en 1662 gebouwd door de Sienese paus Alexander VII. Hij wilde het kunstwerk van de Madonna del voto huisvesten. Dit heilige beeld van Dietisalvi di Speme komt uit 1267 en was heel belangrijk voor Siena.

Kathedraal van Siena Capella Della Madonna del Voto

De kapel is in barokstijl gebouwd door de Duitser Giovan Paolo Schor, naar een ontwerp van Gian Lorenzo Bernini. De koepel is versierd is met verguldsel, marmer, brons en stucwerk. Waardevolle werken zijn de beelden van Santa Maria Maddalena en San Girolamo, beide gemaakt door Bernini. Deze beelden zijn geplaatst in de twee nissen aan weerszijden van de uitgang. De andere twee beelden aan weerszijden van het altaar stellen San Bernardino en Santa Caterina da Siena voor. Deze beelden zijn gemaakt door Antonio Raggi en Ercole Ferrata. 

De vier panelen boven de beelden zijn uitgehouwen door kunstenaars uit de 18e-eeuw. Ze tonen scenes uit het leven van Maria, namelijk de presentatie in de tempel, de Geboorte van Maria, de Visitatie en de Doorgang van de Maagd. De altaartafel wordt ondersteund door verguld bronzen engelen van Ercole Ferrata. Boven de altaartafel zie je het 13e-eeuwse kunstwerk van Madonna en Kind, waarvoor de kapel werd gebouwd.

Kapel Johannes de Doper

Een andere kapel die je in de kathedraal van Siena vindt, is de kapel van San Giovanni Battista (Johannes de Doper). Paus Pius II bracht in 1464 het zeer kostbare relikwie van de rechterarm van Johannes de Doper naar Siena. In 1482 begon Alberto Aringhieri met de bouw van een kapel om het kostbare relikwie te huisvesten. Het beroemde bronzen beeld van de Johannes de Doper dat in 1455 werd gebeeldhouwd door Donatello, werd in 1501 in de kapel geplaatst, samen met de twee zijbeelden van Donatello die hij in de jaren 80 gemaakt had.

Kathedraal van Siena Kapel Johannes de Doper

De kapel heeft drie nissen met beelden en is bedekt met een koepel. In 1504 a 1505 werd de kapel door Pinturicchio beschilderd met verhalen van Johannes de Doper. De fresco’s zijn gerangschikt in acht vierkanten met scenes, de scenes van de Visitatie, de Doop van Christus en de Onthoofding werden in 1608 volledig opnieuw geschilderd door Rustichino. De andere vijf scènes zijn de Geboorte van St. John, Johannes de Doper in het bos, de Preek van Johannes de Doper, de Knielende ridder en Alberto Aringhieri geknield als ridder van Rhodos.

Kapelletjes & Monumenten

De kathedraal van Siena heeft nog meer kleine kapelletjes of monumenten. Op de linkerfoto hieronder zie je het Altaar van San Crescenzio. Op de rechterfoto zie je het Monument voor Marc’Antonio Zondadari, dat gemaakt is door Giuseppe en Bartolomeo Mazzuoli.

Kathedraal van Siena Kapellen

Andere kapelletjes die je in de Kathedraal van Siena ziet, is het monument voor paus Pius III dat gemaakt is door Pietro Balestra. Dit monument zie je op de foto rechtsboven. Op de linksonderste foto zie je een Kruisbeeld uit de vijftiende eeuw en op de rechtsonderste foto zie je beeld van Sant’Ansano, wat gemaakt is door Giovanni di Stefano.

Kathedraal van Siena Binnenin

De Kathedraal van Siena heeft nog veel meer mooie kapelletjes en standbeelden. Teveel om ze allemaal hier te plaatsen, maar zeker de moeite van het bekijken wel waard.

Hoofdaltaar

Het hoofdaltaar is in 1530 in opdracht van de Majesteit van Duccio ontworpen door Baldassarre Peruzzi. Hij begon in dat jaar ook met bouwen, maar stierf in 1536. Het werk werd hierdoor pas in 1541 voortgezet door marmerbewerkers en steenhouwers die het project respecteerden. Het hoofdaltaar is van polychroom marmer, het centrale paneel draagt ​​het opschrift ‘HIC EST PANIS VIVUS DE COELO DESCENDENS’ (dit is levend brood vanuit de hemel). 

De hoge bronzen Eucharistische ciborie in het midden van het altaar is een waardevol werk van Vecchietta. De bronzen engelen aan de zijkanten zijn van Giovanni di Stefano en Francesco di Giorgio Martini. Het kruis en de kandelaar zijn ontworpen door Riccio.

Kathedraal van Siena Hoofdaltaar

Preekstoel

De preekstoel van de kathedraal van Siena is ook prachtig! Deze preekstoel werd tussen 1265 en 1268 gemaakt door Nicola Pisano en zijn atelier. Het is een van de belangrijkste sculpturale werken van de Italiaanse 13e eeuw voor de geschiedenis van de Italiaanse beeldhouwkunst. De preekstoel werd in 1543 uitgerust met een Renaissance trap en brug, gebeeldhouwd door Bernardino di Giacomo. Hierna is de preekstoel op een marmeren sokkel geplaatst.

Kathedraal van Siena Preekstoel

De preekstoel rust op negen zuilen met Korinthische kapitelen. De centrale kolom rust op een achthoekige basis die versierd is met figuren uit de vrije kunsten en filosofie. Vier van de acht zijkolommen rusten op leeuwen en de andere vier rusten direct op de grond. De bogen zijn halfrond met trefoils en boven de kapitelen zie je marmeren figuren die de kardinale theologische deugden en logica voorstellen. Op de groeven van de bogen zie je profeten en evangelisten. 

De basis van de preekstoel is achthoekig en heeft meerdere taferelen, namelijk het Bezoek en geboorte, de Aanbidding der Wijzen, de Presentatie in de tempel en vlucht naar Egypte, de Slachting van de onschuldigen, de Kruisiging, het Laatste Oordeel; de uitverkorenen en het Laatste oordeel; de verdoemden. Aan de randen staan ​​figuren die meer uitsteken dan de figuren van de panelen. Deze figuren zijn: Madonna Annunciata, St. Paulus tussen de discipelen Titus en Timoteo, Madonna en kind, Twee engelen, Christus Mysticus, Symbolen van de vier evangelisten, Christus Rechter en Angelo.

Libreria Piccolomini

De Libreria Piccolomini (Piccolomini bibliotheek) is iets wat je ook zeker bekeken moet hebben in de kathedraal van Siena. Dit is echt schitterend! Deze bibliotheek werd in 1492 gebouwd door de aartsbisschop van Siena, kardinaal Francesco Todeschini Piccolomini (later paus Pius III). Kardinaal Francesco wilde het rijke boekenerfgoed van zijn oom paus Pius II huisvesten.

Kathedraal van Siena Libreria Piccolomini

Het interieur van de bibliotheek werd van 1502 tot 1503 en van 1505 tot 1507 beschilderd door Pinturicchio. De fresco’s beschrijven gebeurtenissen in het leven van paus Pius II. In het midden van de bibliotheek zie je het marmeren beeld van de Drie Gratiën van Giovanni di Stefano. Dit is een 3e-eeuwse Romeinse kopie van een Grieks origineel die verwijst naar het Hellenistische tijdperk.

Hoewel de boeken van Pius II de kathedraal in Siena nooit hebben bereikt, wordt tegenwoordig een reeks verluchte koralen en antifonaria tentoongesteld van Liberale da Verona en Girolamo da Cremona (jaren 1460 en 1470), maar ook van Sano di Pietro, Pellegrino di Mariano en Guidoccio Cozzarelli.

Kathedraal van Siena Libreria Piccolomini

Mozaïeken vloer

Wat eigenlijk nog wel het mooiste van de Kathedraal van Siena moet zijn, is de schitterende vloer. Een paar weken per jaar kun je de ruim vijftig verschillende vlakken met mozaïek en inlegwerk bewonderen. Helaas was de vloer bedekt op het moment dat wij in de kathedraal waren.

Baptisterium

Het Baptisterium zit aan de achterkant van de kathedraal. Deze deur was dicht, waardoor we niet naar binnen zijn geweest. Het moet echter wel de moeite waard zijn. De foto voor het Baptisterium zag er namelijk wel erg mooi uit!

Siena - Baptisterium

Informatie Kathedraal van Siena

Openingstijden

De Kathedraal van Siena is geopend vanaf 10:30 tot 19:00 uur.

Entreetickets

De Kathedraal van Siena is niet gratis. Je kunt in het gebouw tegenover de kathedraal een ticket kopen. Hierbij zijn er meerdere soorten tickets mogelijk, afhankelijk of je ook de musea wilt zien. Wij hebben alleen een ticket voor de kathedraal genomen en waren daarvoor € 5 voor een kaartje kwijt. Een kaartje kost 2 keer zoveel als de vloer onbedekt is.

Voor €17,50 (2022) kun je naast de kathedraal (met onbedekte vloer) ook de doopkapel, de crypte, het piccolomini museum, Facciatone en het kathedraalmuseum bezoeken.

Een bezoek aan deze kathedraal is je geld echter dubbel en dwars waard! Dit is de mooiste kathedraal die ik ooit gezien heb!