Selecteer een pagina

HAWAÏ

  • De staat Hawaï bestaat uit 137 atollen en vulkanische eilanden, waarvan de meeste klein en onbewoond zijn. De eilanden liggen in het midden van de Stille Oceaan, waarvan de belangrijkste de Hawaïaanse archipel vormen. Dit is een snoer van 18 eilanden waarvan de 8 grootste van west naar oost: Niihau, Kauai, Oahu (met de hoofdstad Honolulu), Molokai, Lanai, Kaho’olawe, Maui en Hawaï (het grootste eiland).

TIPS & WEETJES

  • Hawaï of Hawaii is een eilandengroep en 1 van de staten van de Verenigde Staten. De eilanden liggen in het Polynesische deel van de Grote Oceaan. In de 19e eeuw was Hawaï een zelfstandig koninkrijk en in 1959 trad het als 50e staat toe tot de Verenigde Staten. De hoofdstad is Honolulu, de staat telt 1.427.538 inwoners (2017). De staat is vernoemd naar zijn grootste eiland, dat ook de naam Hawaï heeft. De naam zou afgeleid zijn van een legendarische Polynesische navigator Hawaiʻiloa die de eilanden ontdekt zou hebben.

    • De eilanden van Hawaï zijn van vulkanische oorsprong. Ze liggen op een zogenaamde hotspot, waar magma vanuit het binnenste van de aarde als lava naar buiten komt. Doordat de aardkorst ten opzichte van de hotspot beweegt, ontstond er zo een rij van eilanden van west naar oost, waarbij de oudste, dode vulkanen in het westen liggen en de jongste, actieve in het oosten. De vulkanen Kīlauea en Mauna Loa, (op het grootste eiland Hawaï), zijn nog steeds zeer actief. Kīlauea heeft bijna continu uitbarstingen, waardoor het eiland nog steeds groeit doordat lava aan de kust in zee stroomt. Ook moeten geregeld bewoonde gebieden geëvacueerd worden omdat ze door lava overspoeld worden. Mauna Loa heeft ongeveer elke 20 jaar een uitbarsting, Hualalai elke paar 100 jaar en voor Mauna Kea (een slapende vulkaan) wordt een uitbarsting elke 4000 jaar niet uitgesloten. 

    Klik hieronder op de knop van de stad/het dorp om de foto’s te zien.