Selecteer een pagina

Het eiland Kauai is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2013 naar Hawaï, Amerika.

Eiland Kauai – Hawaï

Kauai is het op drie na grootste eiland van Hawaï. Het eiland staat ook bekend als Garden Isle. De naam Kauai zou de naam zijn van een van de zonen van Hawaiʻiloa, de Polynesische ontdekker van de eilanden. Ook dit eiland is van vulkanische oorsprong. Het hoogste punt is Kawaikini, met 1598 m. De natste plek op aarde bevindt zich op het eiland Kauai aan de oostkant van Mount Wai’ale’ale. De regenval bedraagt hier jaarlijks 11,7 meter. Hierdoor heeft het eiland vele diepe valleien, uitgesleten door de regen.

Lihue Nawiliwili Harbor

Nawiliwili Harbour ligt ongeveer 2,4 km ten zuidoosten van de kleine stad Lihue, aan de zuidoostkust van het eiland Kauai. Sinds 1930 is dit de belangrijkste haven van het eiland. De naam van de haven komt van de vele Wiliwili-bomen die er ooit bloeiden. Misschien herken je het gebied zelfs wel, want het was het decor voor de film Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark.

Nawiliwili Harbor op eiland Kauai, Hawaï

Waimea Canyon

Een bekende bezienswaardigheid op het eiland Kauai is de Waimea Canyon. Deze grote kloof is zo’n 16 kilometer lang en 900 meter diep. Waimea Canyon staat ook wel bekend als de Grand Canyon van de Pacific. De kloof is ontstaan door een diepe insnijding van de Waimea rivier, als gevolg van extreme regenval op de nabijgelegen berg Wai’ale’ale. Deze berg staat bekend als de natste plek op aarde. 

Waimea Canyon op eiland Kauai, Hawaï

Waimea Canyon heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie en foto’s van deze prachtige kloof wilt zien, klik dan op de knop:

Poipu Blowhole

Aan de zuidkust van het eiland Kauai, vind je het spectaculaire Poipu Blowhole. Dit is 1 van de meest gefotografeerde plekken op Kauai. De Po’ipū-branding stroomt hier in een natuurlijke lavabuis en blaast een enorme waterstraal omhoog die wel 15 meter de lucht in kan reiken. Je hoort ook een gesis en een brul die de basis vormen van een Hawaiiaanse legende.

Poipu Blowhole op eiland Kauai, Hawaï

De legende zegt namelijk dat deze kustlijn ooit werd bewaakt door een gigantische mo’o (hagedis) genaamd Kaikapu. Iedereen was bang voor de mo’o, omdat de hagedis iedereen zou opeten die probeerde te vissen of zwemmen in het gebied. Op een dag ging een jonge jongen genaamd Liko de oceaan in om de hagedis te slim af te zijn. Kaikapu viel hem aan, maar Liko stak een scherpe stok in haar mond, zwom onder de lavaplank door en ontsnapte door een klein gaatje naar de oppervlakte. De mo’o volgde Liko en kwam vast te zitten in de lavabuis. Tot op de dag van vandaag kun je het gebrul van de hagedis horen en haar adem uit het blaasgat zien spuiten.

Waimea Pier

De Waimea Pier (officieel de Waimea State Recreation Pier) bevindt zich aan de zuidwestelijke kust van het eiland Kauai in de stad Waimea. Tegenwoordig is de pier een rustige plek om te vissen, te ontspannen en prachtige Hawaïaanse zonsondergangen te bewonderen. De oorspronkelijke kade is in 1865 gebouwd als aanloophaven voor walvisvaarders. Waimea was een van de oorspronkelijke handelsgebieden van Kauai (in Waimea zette Captain Cook ook voor het eerst voet op Hawaï in 1778).

De kade vergemakkelijkte de handel in suiker, zoete aardappelen, taro, yams, rijst, vee en geiten. In 1898 werd een spoorlijn aangelegd van Polihale naar Waimea om suiker en rijst naar een pakhuis bij de pier te transporteren (de funderingen zijn nog steeds links van de pier). Handel op de pier droeg bij aan de uitbreiding van de suikerindustrie in het zuidwesten van Kauai en de groei van nabijgelegen suikerplantagesteden zoals Kekaha en Makaweli. De pier bleef 1 van de belangrijkste handelscentra van Kauai, totdat de diepwaterhavens van Port Allen en Nawiliwili in de jaren 1920 en 1930 klaar waren.

Waimea Pier op eiland Kauai, Hawaï

De handel is naar andere locaties op het eiland verhuist, waardoor de pier nu een plaats van rust en ontspanning is geworden. Er zijn hier voordelige uitzichten op het ‘Verboden Eiland’ van Niihau, maar je kunt hier ook prachtige zonsondergangen zien. Het strand is zwart/donkergrijs en er zijn mooie uitzichten langs de kust van het rustieke Waimea Beach. De wateren hebben vaak een roodachtige tint doordat de Waimea-rivier in de buurt leegloopt met de afvoer van het beroemde rode vuil van het eiland. De pier is een gereguleerd visgebied van Kauai. Vissen is beperkt tot 1 hengel per persoon. Speeren, visnetten (behalve krabnetten) en fuiken zijn verboden binnen 50 meter van de pier.

Waimea Grote Boom

In Waimea vind je ook deze prachtige grote boom.

Waimea Grote Boom op eiland Kauai, Hawaï

Opaekaa Falls

ʻŌpaeka’a Falls is een waterval aan de ʻŌpaeka’a Stream in het Wailua River State Park aan de oostkant van het eiland KauaiHet is een 46 meter hoge waterval die miljoenen jaren geleden over het basalt stroomde van vulkaanuitbarstingen. Onder de bergkam naar beneden in het ravijn waar het water doorheen valt, zie je de verticale dijken van basalt die door de horizontale Koloa lavastromen snijden. De naam ‘Ōpaeka’a betekent rollende garnaal, vanuit uit de tijd dat de inheemse zoetwatergarnaal overvloedig aanwezig was in de beek. Je kon ze dan zien rollen en tuimelen langs de watervallen en in het kolkende water aan de voet van de waterval. Opaekaa Falls stroomt het hele jaar door en is daarom niet seizoensgebonden. Meestal valt het in een dubbele cascade, maar de twee kanten kunnen één worden na een zware regenbui.

Opaekaa Falls op eiland Kauai, Hawaï

Er is een uitkijkpunt op de snelweg dat een panoramisch uitzicht biedt op de 12 meter brede watervallen en de vallei eronder. De parkeerplaats langs de snelweg biedt een uitstekend overzicht van de dubbele ʻŌpaekaʻa-watervallen. De toppen van het Makeleha-gebergte zijn op de achtergrond te zien terwijl tropische vogels door de vallei beneden vliegen. Het beste uitzicht op de watervallen krijgt u door over het trottoir langs de parkeerplaats te lopen en naar de brug te lopen. De Wailua-rivier kan worden bekeken door de weg over te steken bij het bord over de voetgangersoversteekplaats. Het is niet mogelijk om naar beneden te klimmen naar waar het water in een poel valt. Dat is te gevaarlijk, er zijn ook ongevalle gebeurd, waardoor ze hekken hebben geplaatst.

Fern Grotto

Je kunt ook een korte natuurwandeling maken door het regenwoud naar de weelderige Fern Grotto. De Fern Grotto is een geologisch wonder van het eiland Kauai. Varens groeien ondersteboven vanaf het dak van de grot, die miljoenen jaren geleden is gevormd. Inheemse Hawaiiaanse planten en kleurrijke exotische tropische planten zorgen voor een regenwoudsfeer.

Fern Grotto op eiland Kauai, Hawaï

Nā Pali Coast

Een andere prachtige bezienswaardigheid van het eiland Kauai is Nā Pali Coast State Park. Dit is een staatspark van 2.499 hectare op het eiland Kaua’i in Hawaï. Het park ligt in het centrum van de ruige 26 km lange noordwestkant van Kaua’i. De kust van Nā Pali zelf strekt zich uit in het zuidwesten van Ke’e Beach helemaal tot aan het Polihale State Park. Nā Pali betekent ‘de kliffen’ in het Hawaïaans. Deze kliffen steken wel 1.200 meter boven de Stille Oceaan uit. Het staatspark werd gevormd om de Kalalau-vallei te beschermen.

Nā Pali Coast op eiland Kauai op Hawaï

Nā Pali Coast heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie en foto’s van deze prachtige kust wilt zien, klik dan op de knop:

Nā Pali Coast Grot

In het Nā Pali Coast State Park vind je ook prachtige grotten.

Nā Pali Coast op eiland Kauai op Hawaï

Het eiland Kauai is prachtig. Je kunt er ook schildpadden en walvissen spotten en ook de gele brandkraantjes vallen in het oog.

Een Schildpad bij Nā Pali Coast op eiland Kauai op Hawaï
Gele Brandblusser in Kauai