Selecteer een pagina

Het eiland Oahu is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2013 naar Hawaï, Amerika.

Eiland Oahu – Hawaï

Oahu is het derde eiland van Hawaï, qua grootte. Het eiland is 71 km lang en 48 km breed en heeft een totaal landoppervlak van 1600 km². Oahu heeft een kustlijn van 366 km. Het eiland bestaat uit twee oude schildvulkanen, Waianae en Koʻolau, en het hoogste punt is Mount Ka’ala in de Waiʻanae Range, 1220 meter boven zeeniveau. De laatste vulkanische activiteit op Oahu was waarschijnlijk tussen 32.000 en 10.000 jaar geleden. Zo’n 80% van de bevolking van de staat Hawaï woont op Oahu. Ook de grootste stad en hoofdstad Honolulu ligt op het eiland Oahu.

Honolulu

Honolulu is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Hawaï. De stad ligt aan de zuidoostelijke kust van het eiland Oahu en heeft 350.964 inwoners (2020). Honolulu is een belangrijk knooppunt voor de lucht- en scheepvaart, maar is ook voor toerisme van belang. In het Hawaïaans betekent de naam ‘beschutte haven’. Wanneer de naam voor het eerst is gebruikt, is niet precies bekend.

Pearl Harbor

In de nabijheid van Honolulu ligt de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor die op 7 december 1941 het doelwit was van de Japanse verrassingsaanval waardoor de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte.

Pearl Harbor in Honolulu op het eiland Oahu, Hawaï

USS Arizona Memorial

In Pearl Harbor ligt het USS Arizona Memorial. Dit memorial markeert de rustplaats van 1.102 van de 1.177 matrozen en mariniers die op 7 december 1941 op USS Arizona zijn omgekomen tijdens de aanval op Pearl Harbor en het herdenkt de gebeurtenissen van die dag. Het monument is gebouwd in 1962 en wordt jaarlijks door meer dan twee miljoen mensen bezocht.

Het USS Arizona Memorial in Honolulu op het eiland Oahu, Hawaï

Je kunt het memorial alleen bezoeken per boot. Het monument ligt namelijk op de gezonken romp van het slagschip. Je kunt historische informatie over de aanval, pendelboten van en naar het monument en algemene bezoekersdiensten verkrijgen bij het bijbehorende USS Arizona Memorial Visitor Center. Dit centrum is in 1980 geopend. De gezonken overblijfselen van het slagschip werden op 5 mei 1989 uitgeroepen tot nationaal historisch monument. Het USS Arizona Memorial is een van de vele locaties in Hawaï die deel uitmaken van het Pearl Harbor National Memorial.

Honolulu Museum of Art

Honolulu heeft meerdere musea, waar het Honolulu Museum of Art er 1 van is. Dit is een kunstmuseum dat in 1922 is opgericht door Anna Rice Cooke. Het museum heeft 1 van de grootste afzonderlijke collecties Aziatische en Pan-Pacifische kunst in de Verenigde Staten en sinds de officiële opening op 8 april 1927 zijn de collecties uitgegroeid tot meer dan 55.000 kunstwerken.

Het Museum of Art in Honolulu op het eiland Oahu, Hawaï

Bishop Museum

Het Bernice Pauahi Bishop Museum in Honolulu is een museum over geschiedenis en wetenschap. Het museum is opgericht in 1889 en het is het grootste museum in Hawaï. Je vindt er ’s werelds grootste collectie Polynesische culturele artefacten en natuurhistorische exemplaren. Het museum heeft meer dan 24 miljoen stukken in de collecties, waarvan de entomologische collectie alleen al meer dan 13,5 miljoen exemplaren heeft. Deze laatste is de op twee na grootste insectencollectie in de Verenigde Staten.

Het Bishop Museum in Honolulu op het eiland Oahu, Hawaï

Charles Reed Bishop heeft het museum opgericht de om koninklijke erfstukken te bewaren die aan hem waren doorgegeven na de dood van zijn vrouw (Bernice Pauahi Paki Bishop). Hij bouwde het museum ook ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw. Prinses Bernice was de laatste wettige erfgenaam van de Kamehameha-dynastie, die tussen 1810 en 1872 over het koninkrijk Hawaï had geregeerd.

Hawaii State Capitol

Het Hawaii State Capitol is het officiële staatsgebouw of capitolgebouw van de Amerikaanse staat Hawaï. Hier voeren de uitvoerende en wetgevende macht de taken uit die betrokken zijn bij het besturen van de staat. De Hawaii State Legislature met haar 25 leden van de senaat onder leiding van de voorzitter van de senaat en de 51 leden van het Hawaii State House of Representatives onder leiding van de voorzitter van het huis komen bijeen in het gebouw. De belangrijkste huurders zijn de gouverneur van Hawaï en de luitenant-gouverneur van Hawaï, evenals alle wetgevende bureaus en het Legislative Reference Bureau. Het Hawaii State Capitol ligt in het centrum van Honolulu en is ingewijd door John A. Burns, de tweede gouverneur van Hawaï. Hij heeft ook de opdracht tot de bouw van het gebouw gegeven. Het Hawaii State Capitol is geopend op 15 maart 1969 en verving het voormalige staatsgebouw, het ‘Iolani Palace’.

Het State Capitol in Honolulu op het eiland Oahu, Hawaï

Kawaiaha’o Church

De Kawaiaha’o-kerk is een historische gemeentekerk in het centrum van Honolulu. De kerk vormt samen met de Mission Houses de Hawaiian Mission Houses Historic Site die in 1962 werd aangewezen als National Historic Landmark van de VS. Deze kerk was voorheen de nationale kerk van het Hawaiiaanse koninkrijk en de kapel van de koninklijke familie. In Hawaï staat de kerk ook bekend als Hawaï’s Westminster Abbey. De naam van de kerk komt van het Hawaiiaanse zelfstandig naamwoord ‘Ka wai a Ha’o’, wat ‘het water van Ha’o’ betekent. Vroeger was dit namelijk de locatie van een bron en zoetwaterpoel van een Hoge Chiefess Ha’o. Het wordt ook wel de ‘hale pule lahui’, de Grote Stenen Kerk, de Hawaiiaanse Tabernakel (luakini), de Moederkerk, de Koningskerk, de Koningskapel en de ‘Ali’i Kerk’ genoemd. De Kawaiaha’o-kerk is de oudste kerk op O’ahu en 1 van de oudste nog bestaande christelijke gebedshuizen in Hawaï. De oudste nog bestaande kerk is de Mokuaikaua-kerk op het Big Island.

Kawaiaha 'o Church in Honolulu op het eiland Oahu, Hawaï

Het stenen gebouw van de Kawaiaha’o-kerk werd gebouwd in opdracht van het regentschap van Ka’ahumanu, tijdens het bewind van Kamehameha II en Kamehameha III. De kerk is ontworpen door ds. Hiram Bingham en is gebouwd tussen 1836 en 1842. Voor de bouw zijn zo’n 14.000 grote platen koraalrots gewonnen uit een offshore rif aan de zuidkust van O’ahu. Hawaiiaanse duikers doken 3 tot 6 meter onder zeeniveau om elk koraalblok met handgereedschap uit te beitelen, waarna de blokken van het rif naar de kust werden vervoerd.

De Kawaiaha’o-kerk werd bezocht door de leiders van de Hawaiiaanse eilanden en door de leden van de regerende Kamehameha-dynastie en Kalākaua-dynastie. Kamehameha III, Kamehameha IV, Kamehameha V en Kalakaua legden hun ambtseed af bij hun grondwetten in de Kawaiaha’o-kerk. Er werden ook staatsbegrafenissen gehouden in de kerk, evenals de doop van ali’i, inclusief ali’i-leden die zich uiteindelijk zouden bekeren tot andere denominaties of religies. Tegenwoordig is de bovenste galerij van de kerk versierd met 20 portretten van Hawaiiaanse royalty’s (Ali’i).

Mausoleum Koning Lunalilo

Het Lunalilo Mausoleum ligt vlakbij de voortuin van de Kawaiaha’o Church. Dit is de laatste rustplaats van Hawaii’s zesde monarch, koning Lunalilo en zijn vader Charles Kana’ina. Lunalilo stierf aan tuberculose op 3 februari 1874, na een korte regeerperiode van een jaar. Op zijn sterfbed had Lunalilo verzocht om te worden begraven in de Kawaiaha’o-kerk op de grond van de kerk in plaats van het koninklijke mausoleum in Mauna ‘Ala in de Nu’uanu-vallei. De democratisch gekozen koning wilde begraven worden op de begraafplaats om dichter bij het gewone volk te zijn. Daarnaast was er een vete tussen Lunalilo en de familie Kamehameha over de uitsluiting van Lunalilo zijn moeder Kekāuluohi van de lijst van royalty’s die daar in de jaren 1860 begraven zouden worden. De overblijfselen van Kekāuluohi werden door Lunalilo op zee begraven.

Het Mausoleum van Koning Lunalilo in Honolulu op het eiland Oahu, Hawaï

Na zijn staatsbegrafenis in 1874 werden de stoffelijke resten van Lunalilo tijdelijk bijgezet in het Koninklijk Mausoleum in Mauna ʻAla, in afwachting van de voltooiing van het Lunalilo Mausoleum. Het graf werd gebouwd in opdracht van zijn vader Charles Kana’ina, die hem overleefde. Robert Lishman ontwierp en begeleidde de bouw van het mausoleum. Op 23 november 1875 werd Lunalilo zijn stoffelijk overschot van het koninklijke mausoleum naar het bijna voltooide graf op het terrein van de Kawaiaha’o-kerk gebracht. Vader Charles Kana’ina verzocht om een ​​tweede begrafenis en een saluut van 21 schoten van koning Kalākaua. Kalākaua stond de tweede begrafenis toe, maar weigerde de 21 saluutschoten toe te staan. Ooggetuigen verklaarden dat er een plotselinge storm opstak tijdens deze tweede begrafenis en dat 21 snelle donderslagen over Honolulu weergalmden, wat bekend werd als de 21-saluutschoten. Vader Charles Kana’ina werd na zijn dood in 1877 in de kluis begraven.

Waikiki Beach

Waikiki Beach is 1 van de meest bekende stranden ter wereld, waar veel surfers heen komen voor hun sport. Het is ook een prachtig zandstrand. Doordat Waikiki in de luwte van de bergen ligt, is het hier meestal droog en zonnig. Dit strand ligt in de gelijknamige hotelwijk, waar je het drukke stadsleven met modewinkels van designers vindt. Na zonsondergang komt het uitgaansleven op gang, met cocktailbars aan het water, haute cuisine en hula-shows op Kuhio Beach.

Waikiki Beach in Honolulu op het eiland Oahu, Hawaï

Zonsondergang

De zonsondergangen zijn hier ook magisch.

Zonsondergang op de Haleakala Vulkaan op het eiland Maui, Hawaï

Diamond Head vulkaan

De Diamond Head (Lēʻahi) is een vulkanische slakkenkegel in Honolulu op het eiland Oahu in Hawaï. De Engelse naam is in de 19e eeuw gegeven door Britse zeelieden. Zij dachten dat de calciet kristallen die ze in de rotsen hadden gevonden, diamanten waren. De Hawaïaanse naam komt waarschijnlijk van lae (schiereiland) en ahi (tonijn), wegens de vorm van de berg die op de rugvin van een tonijn lijkt.

De Diamond Head Vulkaan in Honolulu op het eiland Oahu, Hawaï

De Diamond Head vulkaan heeft een eigen pagina gekregen. Voor meer informatie en foto’s van deze prachtige vulkaan, klik op de knop: