Selecteer een pagina

Het Neeltje Jans Deltapark is onderdeel geweest van dagtrips van Edwin en Patricia in 2020 in Nederland.

Neeltje Jans Deltapark – Nederland

Deltapark Neeltje Jans is een themapark in Nederland, gevestigd op het voormalig werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde. In dit park heb je meerdere attracties, zoals een rondvaart, zeeleeuwen- & zeehonden shows, een aquarium en de Delta-Experience. Je hebt er echter ook een leerzaam gedeelte met betrekking tot de Deltawerken, inclusief een rondleiding naar de Oosterscheldekering. Een leuk park dus met meerdere activiteiten. De naam Neeltje Jans is gekozen door een boot met de naam Neetje Jans die op de zandplaat vastgelopen is. Vroeger was Neeltje Jans de naam van deze zandplaat in de monding van de Oosterschelde.

We zijn op 19 september 2020 in het Neeltje Jans Deltapark geweest. Helaas was de orkaanmachine toen dicht, maar dat mocht de pret niet drukken. We hebben een vast programma, maar bekijken eerst de plattegrond van het park even.

Plattegrond Neeltje Jans

Max de Mammoet

Bij de bouw van de Stormvloedkering zijn door mosselvissers duizenden fossiele beenderen van oerdieren gevonden in de Oosterschelde. Ook de beenderen van Max zijn daar gevonden. Max is een mammoetstier met een schouderhoogte van ca. 3,25 meter en een lengte van 5,25 meter. Hij moet ongeveer 55 jaar oud zijn geweest toen hij 30 tot 50.000 jaar geleden overleed. Max staat meteen bij de entree van het gebouw en dat geeft wel een indrukwekkende entree hoor! Machtig ?.

Neeltje Jans - Max de Mammoet

Delta Experience

We beginnen ons bezoek bij de Delta Experience. Dit is een beleving van de watersnoodramp van 1953. Je komt eerst in een kamer en slaapkamer waar je ervaart dat het buiten stormt. De gordijnen wapperen en er roept een jongetje om zijn moeder.

Neeltje Jans - Delta Experience

Hierna kom je in een ander gedeelte waar je de watersnoodramp zelf mee kunt maken. Er speelt zich een waargebeurd verhaal af op de dijk door middel van filmbeelden en speciale effecten.

Neeltje Jans - Delta Experience
Neeltje Jans - Delta Experience

Tentoonstelling

Naast de Delta Experience vind je een soort van tentoonstelling met allerlei uitleg en foto’s over de bouw van de Oosterscheldekering. Erg interressant allemaal!

Neeltje Jans -Tentoonstelling

Het gedeelte met de matten is ook erg leerzaam. Je kunt het je niet voorstellen, maar onder de pijlers van de Oosterscheldekering liggen ontzettend dikke matten. Deze matten zijn tot ver vanaf de waterkering aangebracht.

Neeltje Jans -Tentoonstelling - De Matten

Bij de wand kun je allerlei foto’s en teksten zien.

Neeltje Jans -Tentoonstelling
Neeltje Jans -Tentoonstelling
Neeltje Jans -Tentoonstelling

De Film

Hierna krijgen we een film van 25 minuten te zien waarin de complete bouw van de Oosterscheldekering uitgelegd wordt. Heb je even een half uurtje over? Dan zou ik hem zeker gaan bekijken, het is echt enorm interessant om te zien. De Deltawerken zijn niet voor niets gekozen als één van de zeven hypermoderne wereldwonderen. Onze gids vertelde ook dat ze eigenlijk 65 (met een hoogte van 30 a 40 meter) gebouwen op een centimeter nauwkeurig in zee hebben laten zakken. Onvoorstelbaar gewoon!

Neeltje Jans - De Film

Oosterscheldekering – de Omgeving

En dan komt hetgene waar ik voor kwam, de Oosterscheldekering. We lopen met een groepje richting de pijlers en onderweg begint de pracht en praal meteen al. Wat een prachtige omgeving.

Neeltje Jans - Omgeving van de Stormvloedkering
Neeltje Jans - Omgeving van de Stormvloedkering

Oosterschelde Stormvloedkering

En dan zien we de stormvloedkering van de Oosterschelde al liggen. 

Neeltje Jans - Stormvloedkering
Neeltje Jans - Stormvloedkering

Oosterscheldekering – De pijlers

We mogen de pijlers van de stormvloedkering in. Binnenin vind je een museum over de stormvloedkering, ook weer met allerlei informatie, maquettes en schaalmodellen.

Neeltje Jans - Stormvloedkering - In de Pijler
Neeltje Jans - Stormvloedkering - In de Pijler

Aan het einde van dat museum kun je naar buiten, waar we via een loopbrug tussen de pijlers zelf lopen. Je kan de metersdikke sluisdeuren hier ook heel erg goed zien. Wat een pracht!

Neeltje Jans - Oosterscheldekering

Na de rondleiding worden we weer terug gebracht bij het park, waar we ’s middags nog even de tijd hebben om dit te verkennen.

Neeltje Jans - Deltapark

Deltapark – Aquarium

We beginnen in het park bij het aquarium, een klein, maar mooi zeeaquarium met voornamelijk haaien, zeepaardjes en andere Noordzeevissen.

Neeltje Jans - Deltapark - Aquarium

Deltapark – Walvisexpo

De Walvisexpo is een ontwerp van NOX architecten uit Rotterdam. Er is geen raam dat uitzicht geeft op de horizon en de vloeren zijn nooit horizontaal. Elke stap door de gangen levert andere beelden op en het metersgrote walvisskelet aan het einde is gigantisch mooi! Water spuit hier uit een geiser, het regent hier plaatselijk binnen en je hoort walvisgeluiden. Je waant jezelf eigenlijk gewoon binnenin een grote walvis, erg speciaal!

Neeltje Jans - Deltapark - Walvisexpo
Neeltje Jans - Deltapark - Walvisexpo
Neeltje Jans - Deltapark - Walvisexpo

Zeeleeuwen

Zoals ik aan het begin van dit blog al zei, zijn er ook zeehonden en zeeleeuwen. Voor de zeehondenshow waren we helaas te laat. Door het Coronavirus konden er veel minder mensen op de tribunes, waardoor deze al snel vol zaten. We lopen terug naar de zeeleeuwen die dit ruimschoots goed maken. Ze stoeien wat samen en we krijgen daarna zelfs een privévoorstelling van één van de twee zeeleeuwen.

Neeltje Jans - Deltapark - Zeeleeuwen

Boottocht Oosterschelde

’s Middags krijgen we een boottocht over de Oosterschelde. Ik had de hoop dat we richting de stormvloedkering zouden varen, maar de stroming is daar helaas te sterk voor. De snelheid van de stroming ligt op zo’n 16 kilometer per uur en dat is natuurlijk gigantisch hoog! Per etmaal stroomt er water voor vier miljoen zwembaden langs de stormvloedkering. De boottocht brengt ons daarom over de Oosterschelde langs de mosselbanken. In de verte kunnen we ook de Zeelandbrug en de Plompe toren zien liggen.

Neeltje Jans - Boottocht

Oosterscheldekering – Het wegdek

De boottocht was de afsluiter. Na de boottocht rijden we tevreden weer terug naar huis. De gids van de boot raadde ons aan om richting Burghsluis langs het water terug te rijden. Daar zouden we de Plompe Toren nog kunnen bekijken die we tijdens het boottochtje in de verte hadden zien liggen.

Neeltje Jans - Op de weg Oosterschelde

Plompe Toren

En in het dorpje Koudekerke zien we de Plompe toren inderdaad staan. De Plompe Toren is een 23 meter hoge kerktoren aan de Oosterschelde. De toren is het enige dat nog over gebleven is van het rond 1700 weggespoelde dorpje Koudekerke. In 1935 en 1962 is de toren nog gerestaureerd. Sinds 1997 is Natuurmonumenten de beheerder van de Plompe Toren. Wel een apart gezicht hoor, zo’n kerktoren zo midden in de duinen.

Koudekerke - Plompe Toren

Dat was het Deltapark Neeltje Jans, een prachtig park in Nederland dat geschikt is voor jong en oud! Zeker een aanrader om heen te gaan. Voor € 25 (volwassene 2020) heb je een all-inn ticket waarmee je een schitterende dag hebt!