Selecteer een pagina

Emmeloord – Flevoland – Nederland

Emmeloord is de hoofdplaats van de Noordoostpolder. Ondanks dat stadsrechten meestal vroeger werden verkregen, heeft Emmeloord ze wat later gekregen, namelijk in 1992. In 2020 telde de stad 26.090 inwoners, een wat kleinere stad dus. Ik vind Emmeloord machtig mooi, al is het alleen maar omdat je hier nog steeds je auto vrij kan parkeren in het centrum. Lekker knus! Tot 1986 behoorde Emmeloord tot de provincie Overijssel, sinds 1986 hoort de stad bij de provincie Flevoland.

Emmeloord ligt precies in het midden van de Noordoostpolder. Op dit precieze middelpunt van de polder staat de Poldertoren.

Poldertoren

De Poldertoren is de watertoren van Emmeloord die gebouwd is tussen 1957 en 1959. De toren heeft een groot carillon en is maar liefst 65,30 meter hoog, wat deze watertoren een van de hoogste watertorens van Nederland maakt. Sinds 2014 is de watertoren een rijksmonument. De Poldertoren doet echter geen dienst meer als watertoren, in 2005 is de toren aangekocht door de gemeente Noordoostpolder. Hierna werden onder andere het VVV-kantoor met ANWB-winkel, een kantoor, en een restaurant in de toren gevestigd. Omdat de gemeente het onderhoud niet meer kon opbrengen, staat de toren sinds 2013 leeg.

Emmeloord - Kerkklokken
Emmeloord - Kerkklokken

Standbeeld Aarde en Water II

In de winkelstraat (Lange Nering) van Emmeloord staat het standbeeld Aarde en Water II. Dit is een standbeeld van kunstenaar Nicolaas (Nic) Jonk, hij maakte het in 1972. Het standbeeld stelt een vrouwenfiguur (de aarde) voor die op de rug van een dolfijn, worstelt met de golfslag van het water.

Emmeloord - Standbeeld Aarde & Water

Wellerwaard

Net buiten Emmeloord ligt de buitenplaats Wellerwaard, een leuk horecapand aan het water. Ideaal voor feestjes, partijen en bruiloften, etc. 

Emmeloord - Wellerwaard Buitenplaats

De A6

Emmeloord ligt vlak naast de A6. Hier heb je ook nog een aantal specifieke dingen langs de weg staan, zoals bijvoorbeeld het Ketelhuisje vlakbij de Ketelbrug en de elektriciteitslijnen die gewoon kunstig zijn aangelegd. In het echt zijn deze nog mooier, ik krijg ze moeilijk op de foto.

Ketelhuisje A6 nabij Ketelbrug
Elektriciteitspalen A6