Selecteer een pagina

Molens van de wereld

Dit is een verzamelpagina van de mooie molens van de hele wereld (voornamelijk Nederland) die we gezien hebben.

Denemarken

Kopenhagen – Kastelsmøllen

De Kastelsmøllen staat in het Kastellet in Kopenhagen. Deze werd in 1847 gebouwd door meester-timmerman Fritz Christian Balslöv. De molen was een vervanging voor twee eerdere stronkenmolens. Sinds de 18e eeuw waren deze verantwoordelijk voor de levering van meel aan de bakkerij van Kastellet in Søndre Magasin. De molen staat in het koningsbastion, ze is de laatste molen van Kopenhagen. Het is een achthoekige Nederlandse gangmolen met vijf verdiepingen. 

Op de eerste verdieping bevindt zich de benedenmolen met oprijpoort en magazijnkamer. Op de tweede verdieping bevindt zich de brugvliering met toegang tot de draai. Hier worden de wieken van de molen opgetuigd en de molenhoed gedraaid met behulp van de kaapstanderlier en kaapstander. De molenzolder bevindt zich op de derde verdieping met drie korenmolens omsloten door een maalhuis. Op de vierde verdieping is de Lorizolder met een tillift voor de zakken. Op de vijfde verdieping bevindt zich de hoedenzolder met de vleugelschacht met het grote hoedenwiel.

Kopenhagen - Kastellet - Kastelsmøllen

Nederland

Dokkum

Langs de gracht van Dokkum zie je een prachtige molen.

Dokkum-Gracht-Molen

Nederland

Egmond aan den Hoef – Bosmolen

De Bosmolen in Egmond aan den Hoef is een zeer oude molen uit 1591.

Dokkum-Gracht-Molen
Dokkum-Gracht-Molen

Nederland

Egmond aan den Hoef – Wimmenumer Molen

De Wimmenumer Molen in Egmond aan den Hoef is een molen uit 1774. Dit is voor mij een speciale molen, omdat mijn moeder hier als peuter in heeft gewoond.

Dokkum-Gracht-Molen
Dokkum-Gracht-Molen

Nederland

Hoogeveen – Korenmolen de Zwaluw

Korenmolen de Zwaluw staat in Hoogeveen. De molen heeft tot tweemaal toe de pech gehad door een  fikse  brand  te  zijn  getroffen. In  1833  brandde  de molen voor de eerste keer af. Een jaar later

Hoogeveen - De Korenmolen

werd de molen in 1834 herbouwd. De stenen romp dateert nog uit 1787, het houten achtkant is van 1834. In 1947 werd de molen gerestaureerd. In 1956 werd de molen voor de tweede keer door brand getroffen. Vier jaar later werd in 1960 de schade van de brand pas hersteld. De gemeente Hoogeveen is per 1976 eigenaar van de molen. In 1983 kreeg de molen haar huidige naam en in 1999 werd de molen nogmaals gerestaureerd. Je kunt de molen individueel gratis bezoeken, maar een eigen bijdrage voor het onderhoud van de molen wordt niet afgeslagen. Je kunt de molen ook met een groep bezoeken. In dat geval krijg je een hele rondleiding met uitleg. Dit kost € 1,50 per persoon.

Nederland

IJlst – Houtzaagmolen de Rat

Houtzaagmolen de Rat ligt aan de oever van de Geeuw. De molen is nog volop in bedrijf. Stammen grove den, lariks en iepenhout zijn houtsoorten die in de Rat worden gezaagd. Het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op- en neergaande zaagramen, de geur van vers gezaagd hout; hier ervaar je nog het houtzagersambacht zoals dat al ruim drie eeuwen in De Rat dagelijks wordt uitgeoefend. Voor € 2 (2020) mag je een kijkje binnen kijken. Kijk dan wel even van tevoren op hun website, want ze zijn niet alle dagen van de week open.

Sloten-Korenmolen-De Kaai

Nederland

IJlst – Terpensmole

De Terpensmole (voorheen Himmole) is een poldermolen van het type spinnenkop. De molen stond oorspronkelijk in Sneek, waar hij in 1981-1982 gerestaureerd werd. Op de Nationale Molendag werd de Terpensmole op 8 mei 1982 officieel door de burgemeester van Sneek in gebruik gesteld. Na een roedebreuk in 2008 werd besloten de molen te verplaatsen naar IJlst. Op zijn huidige locatie bemaalt hij op vrijwillige basis een polder.

Sloten-Korenmolen-De Kaai

Nederland

Jonen – Paaltjasker

Net na het pontje Jonen zie je een paaltjasker staan aan het Jonenpad.  Het molentje is in 2010 op initiatief van de Stichting Natuurlijk-Jonen gebouwd op een plaats waar volgens de archieven van Vereniging Natuurmonumenten tot 1934 een tjasker heeft gestaan. Een paaltjasker is een van de kleinste windmolens van Nederland. De Tjasker wordt bij de molenas ondersteund door een paal.

Weerribben - Paaltjasker

Nederland

Leerdam – Ter Leede Molen

Leerdam - Molen ter Leede

Het precieze jaar van oorsprong van de Ter Leede molen in Leerdam is onbekend. Wel weten we dat de molen in 1940 van de sloop gered werd door de Glasfabriek, die in dat jaar de molen kocht. De molen staat ook bijna tegen de Glasfabriek aan. In 1982 kocht de gemeente Leerdam de molen weer van de glasfabriek om hem te herstellen. In 1984 en in 2006 is de molen Ter Leede gerestaureerd. Toen de restauratie in 1985 klaar was, kreeg de molen zijn huidige naam.

Nederland

Lelystad – Windmolens

Nabij Lelystad vind je heel veel windmolens langs het IJsselmeer. Ook dat kan mooie kiekjes opleveren.

Lelystad-Windmolens
Lelystad-Windmolens
Lelystad-Windmolens

Nederland

Ommen – Den Oordt Molen

Achter de Hessel Mulertbrug in Ommen zie je de Den Oordt molen. Dit is een van de weinige zeskante windmolens die nog overgebleven zijn in Nederland. De molen komt uit de Zaanstreek en zou ook in Bathmen hebben gestaan. In 1824 kwam de molen in Ommen en werd gebruikt als zaagmolen op De Oord. In 1895 werd de molen verkocht en daarna gebruikt voor het malen van graan. De molen raakte in het midden van de 20e eeuw in verval en in 1954 kocht de gemeente Ommen de molen over. Hierna is de molen in 1960 en 1961 grondig gerestaureerd, waarbij het zaagwerk is verwijderd. Onder de molen is nu een streekmuseum gevestigd. De molen Den Oordt is te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum en op de dinsdagmiddag is een molenaar aanwezig. 

De Hessel Mulertbrug + Den Oordt Molen Ommen

Nederland

Ommen – Konijnenbelt Molen

De Konijnenbeltmolen in Ommen werd in 1806 uit de Zaanstreek gehaald en herbouwd op de plek waar de molen nu nog staat. Net als in de Zaan deed de molen tot 1860 dienst als olie- en pelmolen. In 1820 kreeg de molen ook een maalwerk en de activiteiten werden uitgebreid, de molen kon nu ook koren malen. In 1930 hielden de activiteiten als molen op, de molen werd uit de wind gezet en alleen nog als opslagruimte gebruikt. De molen werd in 1976 door de gemeente Ommen aangekocht en werd gestart met de restauratie. De molen was ondertussen sterk in verval geraakt en doordat de  silo’s  en  kantoorruimten  er omheen werden 

Ommen - De Konijnenbelt Molen

afgebroken, dreigde de molen in elkaar te zakken. De molen werd versterkt met ijzeren balken en trekstangen en hierdoor weer stevig genoeg om te kunnen draaien. Later volgden een nieuwe staart, schoren en spruiten en werd de stelling vernieuwd. De molen heeft sinds de restauratie geen maalwerk meer.

Nederland

Maastricht – Bisschopsmolen

Je vindt de Bisschopsmolen van Maastricht In het romantische Jekerkwartier.  Deze watermolen was in de 11e eeuw in het bezit van Godfried van Bouillon en na zijn dood van de Luikse Prins-bisschop. Via de Bisschopsmolengang kom je aan de achterzijde (gevel dateert uit 1609), bij het rad van de watermolen.

Maastricht-Bisschopsmolen

Nederland

Ruinen – Molen de Zaandplatte

Molen de Zaandplatte in Ruinen is oorspronkelijk in 1789 of eerder aan de Hoogeveensche Vaart in Echten gebouwd. In 1962 heeft de gemeente Ruinen de molen aangekocht van de toenmalige eigenaar. De molen werd afgebroken en naar de huidige locatie verplaatst. In 1964 was de herbouw van de molen als “beltmolen” klaar en heeft hij de naam “De Zaandplatte” gekregen. Van 1964 tot 1990/1991 is de molen in gebruik geweest als zomerhuisje. De molen heeft in die jaren niet gedraaid. Dat kon ook niet, want de bomen groeiden op een gegeven moment gewoon door de wieken heen. In 1989 ging het gerucht dat van de molen een pannenkoekenrestaurantje gemaakt zou worden. Als reactie daarop is in 1990 de ‘Stichting Vrienden van de Ruiner molen De Zaandplatte’ opgericht met het doel om de molen te behouden en terug te restaureren tot de oorspronkelijke molen. In 1993 verkocht de gemeente de Zaandplatte voor een gulden aan de stichting. In de jaren 1994 tot en met 1996 wordt de molen gerestaureerd.

De molen wordt ook nog echt gebruikt om koren te malen. Als de molen open is, kun je een gratis rondleiding krijgen en dit proces met eigen ogen zien. Buiten openingstijden is een rondleiding ook mogelijk op afspraak. Dit kost € 15 per twintig bezoekers.

Ruinen - De buitenkant van Molen de Zaandplatte
Ruinen - De binnenkant van Molen de Zaandplatte

Nederland

Sloten – Korenmolen de Kaai

Korenmolen de Kaai is een achtkantige, nog werkende Stellingmolen uit 1755. De molen maalt graan en maakt zo rond de 80.000 omwentelingen per jaar. In 1930 is de bliksem ingeslagen, waardoor de roede geheel werd versplinterd. De molen is echter steeds goed onderhouden en vele malen gerestaureerd. Bij de molen staat ook een oud kanon, dat nog steeds werkt. In de maanden juli en augustus wordt het kanon nog steeds iedere vrijdagavond afgeschoten door de stadsschutterij van Sloten.

Sloten-Korenmolen-De Kaai

Nederland

Terschelling – Formerum – Koffiemolen

De Koffiemolen (ook wel Formerumermolen genoemd) is een voormalige korenmolen in Formerum. De Koffiemolen werd oorspronkelijk gebouwd in 1838 in Dellewal bij West-Terschelling. In 1876 werd hij overgebracht naar zijn huidige locatie aan de westrand van Formerum. In 1964 werd het gedeelte op de begane grond ingericht als koffiehuis en werd het motorhok van de molen verbouwd tot keuken en toiletruimte. Het binnenwerk werd echter intact gelaten, waardoor de molen nog altijd draaivaardig is. De molen werd in 1980-1981 gerestaureerd. Dat gebeurde opnieuw in 2002. De Koffiemolen is een rijksmonument, hij draait incidenteel en kan op afspraak worden bezichtigd.

Terschelling - Koffiemolen

Nederland

Zwolle – Oliemolen de Passiebloem

Oliemolen De Passiebloem is een werkend rijksmonument aan de Nieuwe Vecht in Zwolle. De molen stamt uit 1776.

Zwolle - Oliemolen de Passiebloem

Zweden

Malmö – Slottsmöllan

Vlakbij het kasteel in Malmö, vind je de Slottsmöllan. Dit is de historische kapmolen die in 1851 werd gebouwd op het voormalige fortbastion Stenbock. De molen en het naastgelegen molenaarshuis en tuin zijn volledig ingericht en tonen de woon- en werkomstandigheden van een molenaarsfamilie uit de 19e eeuw. Het plein rond de molen wordt in de zomermaanden veel gebruikt voor openluchtconcerten en andere evenementen.

Malmö - Molen