Selecteer een pagina

Nationaal park Burren is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2011 naar Ierland.

Nationaal park Burren – Ierland

Het Nationaal Park Burren is een park dat in 1991 werd opgericht. Het park ligt in het westen van Ierland en beschermt 15 km² bergen, kalksteengronden, kalkgrasland, hazelaar– en elswouden in de Burren. Knockanes is met zijn 207 m het hoogste punt van het park. Om Knockanes heen liggen kalksteengronden en de berg Mullaghmór.

Burren Nationaal Park te Killinaboy
Tombe in Burren Nationaal Park te Killinaboy

Sheela na Gig

In Killinaboy staat een laatmiddeleeuwse herbouw van een kerk uit de 13e eeuw. De naam Killinaboy is afgeleid van de Ierse ‘Cill Iníne Baoith’ (kerk van de dochter van Baoith). Baoith is de stichter van het oorspronkelijke klooster. Het meest opvallende kenmerk van de kerk is het kruis van Lotharingen met dubbele tralies dat in de westgevel is ingebouwd. Het Kruis van Lotharingen was een vorm of vorm van reliekschrijn die in Midden-Europa werd gebruikt om fragmenten van het ware kruis te vereeuwigen. De noord- en westmuren van de ruim 19 meter lange kerk dateren waarschijnlijk uit de 13e eeuw, het oostelijke raam is van veel later. Boven de deuropening in de zuidelijke muur is een mooi voorbeeld van een sheela-na-gig te vinden en ten noorden van het altaar bevindt zich een ambry uit de 15e eeuw. Naast de kerk staat de stomp van een ronde toren uit de 11e eeuw.

Killinaboy Sheela na Gig in Newtown

Leamenh Kasteel Ruïnes

In Leamenh liggen kasteelruïnes van een prachtig 15e-eeuws landhuis. Dit landhuis is helaas privé. Je kunt het terrein dus niet betreden.

De Leamenh Kasteel Ruïnes in Leamaneh

Poulnabrone Dolmen

Een ander prachtige bezienswaardigheid in nationaal park Burren, is de Poulnabrone Dolmen (hol van de smarten). Dit is een hunebed in County Clare. Het graf dateert uit het Neolithicum, ergens tussen 4200 en 2900 voor Christus. Het ligt aan de R480 van Ballyvaughan naar Kilnaboy, ongeveer een kilometer ten noorden van Caherconnell Steenfort. De dolmen bestaat uit een ongeveer 4 meter lange, dunne tafelachtige steenplaat ondersteund door slanke staande stenen. Het geheel is ongeveer 180 centimeter hoog en creëert daarmee een 9 meter lange kamer. 

Poulnabrone Hunebed in Burren Nationaal Park te Killinaboy

Uit de opgravingen is gebleken dat tussen de 16 en 22 volwassenen en 6 kinderen in het monument begraven zijn. Ook werden persoonlijke bezittingen aangetroffen zoals een gepolijste steenbijl, een benen hanger, kwartskristallen, wapens en aardewerk. In de Bronstijd, ongeveer in de 17e eeuw v.Chr., is er nog een jonge baby juist buiten de ingang begraven.

Doolin

Een stukje meer naar de westkust van Ierland, vind je de plaats Doolin. Doolin is kustplaatsje in het graafschap Clare aan de Atlantische Oceaan. Het is een bekend centrum voor traditionele Ierse muziek, dat elke avond gehoord kan worden in de drie beroemde pubs van Doolin. Je vindt er ook weer van die leuke, kleurrijke huisjes.

Doolin
Bord Lisdoonvarna The Burren

Grot van Doolin

Doolin heeft ook een grot. Deze grot heeft een grote stalactiet die ruim 7 meter lang is, het is een van de langste stalactieten ter wereld. De grot van Doolin en haar gigantische stalactiet zijn al in 1952 ontdekt. Het duurde echter nog tot begin jaren 2000 voor de grot voor het publiek toegankelijk werd. 

Doolin grot

Kliffen van Moher

Vlakbij Doolin liggen de kliffen van Moher. Deze kliffen behoren tot de hoogste klifkusten van Europa. De kliffen bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van 8 kilometer aan de Ierse westkust, tussen de dorpen Doolin en Liscannor en ze grenzen aan de Burren. De kliffen zijn 120 meter hoog en het hoogste punt ligt maar liefst op 214 meter hoogte.

De Kliffen van Moher
De Kliffen van Moher

Halverwege de kliffen ligt O’Brien’s Tower, een ronde stenen uitkijktoren, die in 1835 werd gebouwd door Cornelius O’Brien. Hij deed dat voor de vele toeristen die ook toen al de kliffen bezochten. De kliffen behoren nu nog steeds tot de meest bezochte plekken in Ierland. Vanuit O’Brien’s Tower kun je bij helder weer de Araneilanden in de Baai van Galway en de Twelve Bens in het graafschap Galway goed zien. De kliffen zijn een natuurlijk monument van Ierland en een goed voorbeeld van erosie door de zee. Je kunt de sedimentaire lagen tellen en er liggen duizenden jaren aan geologie als een open boek klaar.