Selecteer een pagina

Inishmore Island is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2011 naar Ierland.

Inishmore Island – Ierland

Inishmore Island is het grootste van de Araneilanden. Het eiland ligt in de Baai van Galway in het westen van Ierland. Inishmore Island heeft 762 bewoners op een oppervlakte van 31 km². Op het eiland liggen verschillende stadjes en dorpen, waarvan Cill Rónáin (Kilronan) het belangrijkste is.

Inis Mr. De Weg op Inishmore eiland
Muurtjes op Inishmore eiland

Landschap

Het eiland heeft een karst-landschap met een bodem van kalksteen. Deze bodem is met grote scheuren en geïsoleerde rotsen niet vlak. Het gebied is ongeveer 350 miljoen jaar geleden gevormd en de gesteenten bevatten fossiele koralen, ammonieten en andere fossielen. De flora is bijzonder door de klimatologische en geologische omstandigheden. Zo groeien er arctische, mediterrane en alpiene soorten door elkaar. 

Westpoint op Inishmore eiland
De Zuid-Kust op Inishmore eiland

Dún Aonghasa

Dún Aonghasa is de bekendste van verschillende voorhistorische heuvelforten op Inishmore Island. Het fort staat aan de rand van een 100 meter hoge klif en is een populaire toeristische attractie en belangrijke archeologische vindplaats. Dún Aonghasa stamt waarschijnlijk uit de 2e eeuw, zo rond de brons- of ijzertijd. Opgravingen geven aan dat de eerste constructie dateert uit 1100 voor Christus, toen puin tegen grote rechtopstaande stenen werd gestapeld om de eerste omheining te vormen. Rond 500 voor Christus werden de verdedigingswerken waarschijnlijk aangelegd langs de westkant van het fort. Toen het fort gebouwd werd, was de zeespiegel aanzienlijk lager. De oorspronkelijke vorm was vermoedelijk ovaal of D-vormig, maar delen van de klif en het fort zijn sindsdien in zee ingestort. 

Dún Aonghasa op Inishmore eiland

De 7 kerken

De Zeven Kerken of Dísert Bhreacáin, zoals het ook wel wordt genoemd, was eeuwenlang een van de grootste kloosterstichtingen en pelgrimsoorden langs de westkust van Ierland. Volgens de overlevering waren er twee heiligen die uiteindelijk hebben ingestemd om het eiland onder hen te verdelen. Hoewel ze ‘de zeven kerken’ worden genoemd, zijn er in feite slechts twee kerken met een aantal woongebouwen. De titel zeven komt mogelijk uit het pelgrimscircuit van Rome dat zeven kerken omvatte.

Na Seacht dTeampaill (De 7 Kerken) op Inishmore eiland

Teampall Bhreacáin

Teampall Bhreacáin (St Brecan’s Church) is een grote kerk vanuit de 8e-13e eeuw. Het bevat fijn massief metselwerk met een indrukwekkende boog, schip en koor. Op een steen met inscriptie in de westgevel staat ‘OF AR 11 CANOIN’ (Bid voor de twee kanunniken). 

Teampall Bheanáin op Inishmore eiland
Teampall Bheanáin op Inishmore eiland

Teampall an Phoill

Teampall an Phoill (de Church of the Hollow) is een 15e-eeuwse kerk die kleiner en eenvoudiger van stijl is. Deze kerk heeft overblijfselen van een aantal boetebedden en fragmenten van versierde kruisen. Er zijn ook een aantal interessante stenen met kruisinscripties en graven in de zuidoostelijke hoek van de locatie. 

Teampall Chiaráin

Teampall Chiaráin ligt in het dorp Mainistir (klooster). Er wordt gezegd dat het is gesticht door St. Ciarán van Clonmacnoise. De kerk stamt ongeveer uit de 12e eeuw en staat op de plaats van het voormalige Mainistir Chonnacht. Er staan meerdere oude Tearmann-kruisen ​​in de buurt van de kerk. De meest opvallende bevindt zich direct ten oosten van de kerk. Deze is goed gedecoreerd en heeft een gat erin, wat aangeeft dat het mogelijk als zonnewijzer is gebruikt. Traditioneel trekken eilandbewoners een zakdoek of sjaal door het gat voor geluk of vruchtbaarheid.

Teampall Chiarin op Inishmore eiland

Happy Hooker

Leuke namen hebben ze hier voor een boot.

Boot Happy Hooker op Inishmore eiland