Selecteer een pagina

Great Blasket Island is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2011 naar Ierland.

Great Blasket Island – Ierland

Great Blasket Island is het grootste eiland van de Blasket-eilanden in het zuidwesten van Ierland. Het eiland is 455 hectare groot en heeft een lengte van ongeveer 6 kilometer. Het ligt ongeveer twee kilometer van het vasteland vandaan. Tot 1954 werd het eiland bewoond door een kleine gemeenschap. 

Great Blasket Eiland

Bewoners

In de laatste eeuwen was er een gemeenschap van ongeveer 100-200 personen. Deze eilanders leefden van wat het eiland bood, zoals vis, grijze zeehonden en konijnen. De eilandbewoners gebruikten turf als brandstof. Tevens werd er vee gehouden en aardappels verbouwd. De levensomstandigheden waren echter zwaar. In 1947 was de situatie zo slecht dat per telegram om voedselhulp werd gevraagd. Omdat er geen dokter op het eiland was en er veel mensen emigreerden, raakte de gemeenschap steeds meer in verval en werd in 1953 besloten dat de overgebleven eilanders werden geëvacueerd.

Schapen op Great Blasket Eiland

Boottochten

Na het vertrek van de laatste bewoners veranderden vrijwel alle huizen in ruïnes. In 2009 werd de staat de belangrijkste eigenaar van het eiland, die het zo veel mogelijk als nationaal park beheert. Sommige huizen werden gerestaureerd en het toerisme werd gestimuleerd. In de zomermaanden kan accommodatie op het eiland gehuurd worden en is er een veerdienst vanuit de stad Dunquin naar het eiland toe. Je kunt ook boottochten naar het eiland toe boeken.

Ruine Huisjes op Great Blasket Eiland
Ruine Huisjes op Great Blasket Eiland