Selecteer een pagina

Dublin is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2011 naar Ierland.

Dublin – Ierland

Dublin is de hoofdstad van Ierland. De stad ligt ongeveer halverwege aan de oostkust van het eiland en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey. In 2022 telde de stad 527.612 inwoners. Dublin is omstreeks 988 gesticht door de Vikingen. De naam komt van ‘Dubh Linn’, hetgeen Oudiers is voorzwarte poel’ of ‘zwart water’, een verwijzing naar een nederzetting die volgens sommigen overeenkomt met het huidige Dublin, afkomstig van de Griekse astronoom Ptolemeus, rond het jaar 140. Hij had het over een stad die hij Eblana noemde.

St. Kevin’s Park

St. Kevin’s Park ligt in Camden Row in Dublin. Vroeger (in ieder geval tot in de 13e eeuw) stond er ook een St. Kevin’s Church met kerkhof in het Park. De oorspronkelijke kerk werd rond 1750 vervangen door een nieuwe, welke op haar beurt weer gesloten werd in 1912. Er staat nu nog een ruïne. Beide kerken waren gewijd aan Kevin van Glendalough.

St. Kevins Park & St. Stephens Green in Dublin

St. Stephen’s Green

Een ander park in het centrum van Dublin is het St. Stephen’s Green. Het park ligt direct aan een van de drukste winkelstraten van Dublin, Grafton Street. In de middeleeuwen was St. Stephen’s Green een drassige weide aan de rand van de stad. In 1663 werd het bij de stad getrokken, waarbij het zijn open karakter behield. Het huidige park werd toen omheind. In de 18e eeuw was St. Stephen’s Green de plek waar de doodstraf middels de galg werd voltrokken. De straten die het park omsloten, kregen in deze tijd hun statige bebouwing die het nu ook nog heeft.

St. Stephen’s Green heeft een rechthoekige vorm van ongeveer 450 bij 550 meter en in de noordwestelijke hoek is een speciale collectie planten voor blinden. Daarbij gaat het om planten met een duidelijke geur, waarvan de namen in braille worden weergegeven. De geurtuin wordt begrensd door een meer met een kunstmatige waterval. Aan de zuidzijde staat een muziekkoepel, waar vooral in de zomer regelmatig lunchconcerten worden gegeven. In het park zijn meerdere standbeelden van beroemde Ieren te vinden.

Fusiliers’ Arch

Bij de ingang van het St. Stephen’s Green park, zie je Fusiliers’ Arch. Dit is een monument dat is opgericht in 1907. Het monument is opgedragen aan de officierenonderofficieren en manschappen van de Royal Dublin Fusiliers die vochten en stierven in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). De boog is ontworpen door John Howard Pentland en gebouwd door Henry Laverty and Sons. Thomas Drew adviseerde over het ontwerp en de constructie. De boog is ongeveer 8,5 m breed en 10 m hoog. De hoofdstructuur van de boog is van graniet, de inscripties zijn uitgevoerd in kalksteen en er staat een bronzen versiering op de voorkant van de boog.

Fusiliers Arch in Dublin

Ha’penny Bridge

De Ha’penny Bridge is een voetgangersbrug over de Liffey in Dublin. Rivier de Liffey heeft tijdelijk de Penny Ha’penny geheten, vandaar de naam. De gietijzeren brug is gebouwd in 1816. De brug heette oorspronkelijk Wellington Bridge, naar de Hertog van Wellington, maar de naam van de brug werd later veranderd in Liffey Bridge. Dit is tegenwoordig nog steeds de officiële naam van de brug, maar zij wordt in de volksmond Ha’penny Bridge genoemd.

De Hapenny Bridge in Dublin

Saint Patrick’s Cathedral

De Saint Patrick’s Cathedral is de grootste van de 2 kathedralen van Dublin. Gek genoeg heeft de kathedraal niet de zetel van de aartsbisschop, want die heeft zijn zetel in de Christ Church Cathedral. De Saint Patrick’s Cathedral wordt geleid door een deken. De eerste referentie naar de kerk dateert van 890. Tussen 1120 en 1260 werd het huidige kerkgebouw gebouwd.

De Saint Patricks Cathedral in Dublin

Christ Church Cathedral

De Christ Church Cathedral is de oudste van de twee kathedralen van Dublin. Het is de zetel van de aartsbisschop van Dublin. Het vroegste manuscript dateert van rond 1030. Dúnán, de eerste bisschop van Dublin en Sitriuc en de Noorse koning van Dublin, stichtten de oorspronkelijke Vikingkerk, die waarschijnlijk onder de aartsbisschop van Canterbury viel. In 1152 werd het opgenomen in de Ierse kerk en binnen een decennium was de beroemde aartsbisschop Laurence O’Toole aangesteld. In 1562 stortte het dakgewelf van het schip in en werd het graf van Strongbow vernield. Het huidige graf was een hedendaagse vervanging van Drogheda. De kathedraal lag in puin en er vond onmiddellijk een noodherbouw plaats. Deze tijdelijke oplossing duurde tot de jaren 1870! Hierna werd de kerk meerdere malen gerenoveerd en verbeterd.

Christ Church Cathedral in Dublin

National Museum of Ireland – Archaeology

Het National Museum of Ireland – Archaeology (NMI) werd in 1877 opgericht door de Dublin Science and Art Museum Act, die de collecties van de Royal Irish Academy (RIA) en de Royal Dublin Society (RDS) combineerde. Het pand is gebouwd door de vader en zoon architecten Thomas Newenham Deane en Thomas Manly Deane. In het museum vind je Ierse en andere oudheden uit de steentijd tot de late middeleeuwen. De collectie van het NMI bevat artefacten uit het prehistorische Ierland (veenlijken) en voorwerpen uit de ijzer- en bronstijd (bijlkoppen, zwaarden en schilden in brons, zilver en goud, waarvan de vroegste dateert uit c. 7000 voor Christus). Het museum bevat ook ’s werelds meest substantiële collectie Ierse middeleeuwse kunst uit de post-Romeinse tijd.  Daarnaast herbergt het een substantiële collectie middeleeuws metaalwerk, Viking-artefacten waaronder zwaarden en munten, en klassieke voorwerpen uit het oude EgypteCyprus en de Romeinse wereld.

Het National Museum of Ireland Archaeology in Dublin

The Spire

De Spire of Dublin, ook wel Monument of Light genoemd, is een 120 meter hoog kunstwerk op O’Connell Street. De naam betekent letterlijk:De Spits van Dublin’ ofDe Naald van Dublin’. Het werk was bedoeld om het nieuwe millennium in 2000 in te luiden, maar de aanleg liep vertraging op vanwege problemen rond de bouwvergunning en milieuverordeningen. Uiteindelijk vond de oprichting pas plaats in 2003. De Spire is geplaatst op de plek waar voorheen Nelson’s Pillar stond, die in 1966 door IRA-activisten was opgeblazen. De Spire is ontworpen door het Engelse bureau Ian Ritchie Architects. Het kunstwerk is gemaakt van roestvast staal en heeft aan de basis een diameter van 3 meter en aan de top een diameter van 15 centimeter.

The Spire in Dublin

National Botanic Gardens

National Botanic Gardens is een botanische tuin in Glasnevin, 5 km ten noordwesten van Dublin. De tuinen hebben een grootte van 19,5 hectare en liggen tussen Glasnevin Cemetery en rivier de Tolka. Dublin Society heeft de tuinen gesticht in 1795. Tegenwoordig zijn de tuinen in staatseigendom via het Office of Public WorksIn de tuinen vind je ongeveer 20.000 levende planten en vele miljoenen gedroogde plantensoorten. Er zijn verschillende architectonisch opmerkelijke kassen. Een dubbele rij taxusbomen, bekend als ‘Addison’s Walk’, stamt nog uit de beginperiode. De oorspronkelijke functie van de tuinen was het vergroten van de kennis van planten voor landbouw-, medicinale en verfdoeleinden. De tuinen waren de eerste locatie in Ierland waar de infectie die verantwoordelijk was voor de Grote Hongersnood van 1845-1847 werd geïdentificeerd. Tijdens de hongersnood werd in de tuinen onderzoek gedaan om de infectie te stoppen.

De National Botanic Gardens in Dublin

Glasnevin Cemetery

Glasnevin Cemetery is een grote begraafplaats in Glasnevin, Dublin. De begraafplaats is in 1832 geopend. Het bevat de graven en gedenktekens van verschillende opmerkelijke figuren en het heeft een museum. De begraafplaats bestaat uit 2 delen. Het grootste deel, met zijn kenmerkende hoge muren en wachttorens, bevindt zich aan de ene kant van de weg van Finglas naar het stadscentrum. Het andere deel, ‘St. Paul’s’ ligt aan de overkant van de weg. De eerste begrafenis was die van de elfjarige Michael Carey uit Francis Street in Dublin. Naast de beroemde begraven in Glasnevin, zijn er in Glasnevin bijna 800.000 mensen begraven in ongemarkeerde massagraven als gevolg van het dodental als gevolg van de Grote Hongersnood van de jaren 1840 en een latere cholera-epidemie. Het gebied van de begraafplaats is uitgegroeid tot ongeveer 124 hectare.

Glasnevin Cemetery in Dublin

Kavanagh’s Pub

Dublin heeft ook een knusse kroeg, namelijk Kavanagh’s Pub.

Kavanaghs Pub in Dublin

Iveagh Gardens

Iveagh Gardens is een openbaar park tussen Clonmel Street en Upper Hatch Street. Het is een nationaal park dat is aangewezen als nationaal historisch eigendom. De tuinen zijn bijna volledig omgeven door gebouwen waardoor ze minder opvallen en een beetje moeilijk te vinden zijn.

Iveagh Gardens in Dublin

Samuel Beckett Brug

De Samuel Beckett Brug is een verkeersbrug over rivier de Liffey. De brug is vernoemd naar de Ierse schrijver Samuel Beckett. Het is een tuibrug met 31 dragende kabels die verbonden zijn aan een dubbele gebogen piloon. Dit geheel ziet eruit als een harp, het nationale symbool van Ierland. De brug is in 2009 ontworpen door architect Santiago Calatrava en de constructie van de brug is uitgevoerd door Grahan Hollandia. De stalen hoofdstructuur van de brug is gebouwd door Hollandia in Krimpen aan den IJssel en vervolgens per schip vervoerd naar Dublin. Het brugdek biedt ruimte aan 4 verkeersbanen en 2 wandelpaden. Via een draaimechanisme in de voet van de piloon kan de brug geopend worden door de hoofdoverspanning 90° te draaien.

De Samuel Beckett Brug in Dublin