Selecteer een pagina

Dingle is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2011 naar Ierland.

Dingle – Ierland

Dingle is een klein vissersdorp op het meest noordelijk gelegen schiereiland Dingle in het zuidwesten van Ierland.  Je ziet er de bergen van de Slieve Mish Mountains en de Connor-bergpas. Het strand van Inch wordt door velen beschouwd als het mooiste van Ierland, met uitzicht op zowel het schiereiland zelf als het schiereiland Iveragh. Dingle heeft 2.050 inwoners (2016).

Schiereiland Dingle

Kleurrijke Huisjes

Dingle heeft prachtige, kleurrijke huisjes.

Kleurrijke Huisjes in Dingle

Fungie

Fungie (de Dingle Dolphin) was een mannelijke tuimelaar die leefde in de haven van Dingle. De tuimelaar werd voor het eerst gezien in 1983 en bleef de volgende 38 jaar zoeken naar menselijk contact. Fungie stond erom bekend speels om te gaan met zwemmers, surfers, kajakkers en duikers in het water. Wilde tuimelaars leven gemiddeld tussen de 8 en 17 jaar, maar Fungie was waarschijnlijk al 40 jaar.  Fungie is voor het laatst gezien op 13  oktober 2020. Experts hebben verklaard dat hij ofwel naar nieuwe wateren is vertrokken, of gewoon is overleden. Hieronder een foto van zowel het standbeeld als de levende Fungie.

The Dingle Dolphin in Dingle
The Dingle Dolphin

St. James’ Church

De St. James’ Church is een 13e eeuwse kerk aan de hoofdstraat van Dingle. Deze middeleeuwse parochiekerk zou door Spanjaarden zijn gebouwd. Op 28 april 1529 werd het Verdrag van Dingle in de St. James’ Church ondertekend door de graaf van Desmond, James Fitzgerald en de gezant van de heilige Romeinse keizer, Karel V, koning van Spanje. Dit verdrag nam het grootste deel van Zuidwest-Ierland op in de Habsburgse monarchie en gaf Ieren burgerrechten in Habsburg, Spanje, Oostenrijk en Nederland. In de loop der jaren werd het grootste deel van de oorspronkelijke kerk een ruïne, met uitzondering van de zijkapel van St. Mary, die in reparatie werd gehouden voor kerkdiensten. De kerk werd in 1974 grondig gerenoveerd en waarbij het enigszins veranderde van uiterlijk.

St. James's Church in Dingle

Gallarus Oratory

Zo’n 8 kilometer ten noordwesten van Dingle, ligt het Gallarus Oratory. Het Gallarus Oratory (kerk van de Plaats van de Buitenlanders) is een vroeg christelijke kapel (oratorium) die is gebouwd tussen de 6e en de 9de eeuw. Critici vermoeden dat de kerk pas in de 12e eeuw werd gebouwd vanwege het raam dat naar het oosten is gericht. Dit raam bestaat uit 2 gebogen stenen, waardoor het geen echt boograam is. Wanneer een persoon door het raam de kapel uit klimt, wordt volgens de legende zijn ziel gezuiverd.

Gallarus Oratory

Aparte brug

Vlakbij Dingle vind je ook nog een aparte brug.

Aparte brug in Dingle