Selecteer een pagina

Cork is een reislocatie van een vakantie van Guido in 2011 naar Ierland.

Cork – Ierland

Cork is de op een na grootste stad in Ierland. De stad heeft 124.391 (2016) inwoners. Door Cork stroomt de rivier de Lee en het grootste gedeelte van de stad ligt op een eiland in de monding van deze rivier. De haven is 1 van de grootste natuurlijke havens ter wereld. De naam Cork is afgeleid van het Ierse woord corcaigh (moerassige plaats). Cork is een oude stad, met stadsrechten die teruggaan tot de 13e eeuw. Er zijn bewijzen voor een klooster gesticht door Sint Finbar uit 1172.

Sint-Anne’s Kerk

De Sint Annakerk of voluit Sint Annakerk Shandon is een barokke kerk uit 1722. De kerk staat op de plek waar tot 1690, de Sint-Mariakerk stond. Deze kerk werd tijdens het Beleg van Cork in de Williamitische Oorlog in Ierland vernietigd. De Sint Annakerk is het symbool van de stad Cork en is mede bekend wegens haar klokken en de 50 meter hoge uitkijktoren. Het bijzondere aan deze kerk en haar toren is dat ze deels in rode zandsteen en deels in kalksteen is gebouwd. Door de lokale bevolking wordt de kerk liefelijk: ‘The four faced liar’ (de leugenaar met 4 gezichten) genoemd, omdat de uurwerken verschillende tijden aangeven. De klokken zijn gegoten door de bekende Britse klokkengietersfamilie Rudhall van GloucesterHorlogemaker James Mangan heeft de uurwerken gemaakt.

De Sint Annes Kerk en Sheldon Klokken in Cork

Politiek Cork

Je kunt zien dat Cork een lichtelijke politieke voorkeur heeft voor het CDA.

Fota Arboretum en Gardens

Fota House

Fota House is ontworpen door de 19e-eeuwse architecten Richard en William Morrison. Het huis heeft kamers met prachtig pleisterwerk met de bewaard gebleven dienstvleugel en keukens. Je kunt een rondleiding nemen, om er achter te komen hoe het leven in Fota door de jaren heen werd geleefd, als bediende of als lid van de adel. De schilderijencollectie wordt beschouwd als 1 van de mooiste collecties landschapsschilderkunst buiten de National Gallery van Ierland. 

Het Fota Huis Museum
Het Fota Huis Museum

Je kunt ook zien dat er verschillende mannen en vrouwenbellen waren.

Mannen & Vrouwen Bellen in het Fota Huis Museum

Victoriaanse werktuin

Het Fota huis heeft ook een Victoriaanse werktuin met de prachtige boomgaard, kuilwoningen en werkende kassen.

Fota Arboretum en Gardens

Ogham Stone

Zo’n 15 kilometer ten noordoosten van Cork, vind je een Ogham Stone. Ogham is een vroegmiddeleeuws alfabet dat voornamelijk werd gebruikt om de vroege Ierse taal te schrijven. Er zijn ongeveer 400 overgebleven orthodoxe inscripties op stenen monumenten in heel Ierland en het westen van Groot-Brittannië, waarvan het grootste deel in het zuiden van Munster. Het overgrote deel van de inscripties bestaat uit persoonsnamen. Volgens de hoogmiddeleeuwse Briatharogam kunnen de namen van verschillende bomen worden toegeschreven aan individuele letters. Om deze reden wordt ogam ook wel het Keltische boomalfabet genoemd. De vroegste inscripties in Ogham dateren uit ongeveer de 4e eeuw na Christus, maar James Carney geloofde dat de oorsprong eerder in de 1e eeuw voor Christus ligt.

De Ogham Steen in Rathcobane