Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto - Australië Sydney

Sydney is onderdeel geweest van een vakantie in 2008 van Guido naar Australië.

Sydney – Australië

Sydney is de grootste en oudste stad in Australië. Op 1 januari 2019 telde Sydney 5.312.163 inwoners. Het is niet de hoofdstad van Australië, zoals vele mensen denken, dat is namelijk Canberra. Sydney ligt aan de Tasmanzee, in het zuidoosten van Australië. Sinds de stichting in 1788 is Sydney uitgegroeid tot een zowel nationaal als internationaal belangrijke stad op economisch en cultureel gebied. De stad organiseerde de Olympische Zomerspelen 2000 en was in 2008 gastheer van de Wereldjongerendagen. Sydney Airport is de drukste luchthaven van het land.

Australië - Sydney

Skyline Harbour Bridge

1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sydney, is de Harbour Bridge. De bouw van deze brug begon in 1926 en duurde 6 jaar tot de opening op 19 maart 1932 door Jack Lang, de premier van Nieuw-Zuid-Wales. De brug werd niet alleen gebouwd om de noordelijke regio van de stad toegankelijker te maken, het was ook een werkverschaffingsproject. Vele mensen hebben aan deze brug gewerkt. De brug is van staal en bevat zes miljoen met de hand geslagen klinknagels. Sterke kabels moeten voorkomen dat de brug door de hete zon uitzet. Het is de breedste boogbrug ter wereld, het brugdek biedt plaats aan acht rijstroken voor autoverkeer, twee treinsporen, een fietspad en een voetpad. De Harbour Bridge is 1.149 meter lang en heeft een boogspan van 503 meter. De top van de boog is 134 meter boven zeeniveau. 

Australië - Sydney - Skyline & Harbour Bridge

Een retourkaartje over de brug kost voor een auto ongeveer drie Australische dollars. Voor wandelaars en fietsers is de overgang gratis. Toeristen en dagjesmensen kunnen de brug ook tot boven op de boog beklimmen. Deze tocht duurt ongeveer 3,5 uur. Eenmaal boven (ongeveer 200 treden) kan je tot ver in de omtrek van Sydney rondkijken. Vanwege de risico’s en de zwaarte van de klim moet een deelnemer in een goede lichamelijke conditie verkeren. Een veiligheidstraining en een veiligheidsharnas zijn verplicht.

Opera House

Het Opera House in Sydney is een gebouw voor (hoe kan het ook anders) opera en andere podiumkunsten (muziek, dans, theater). Het is de thuisbasis van het Sydney Symphony Orchestra. Het is ontworpen door de Deense architect Jørn Utzon en staat sinds 2007 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Jørn Utzon hield veel van zeilen. Dit gebouw zou zijn liefde voor de zeilsport symboliseren omdat de daken niet alleen op schelpen lijken maar ook op de zeilen van een groot zeilschip. Het Sydney Opera House is tot het symbool van Sydney geworden, zoals de Eiffeltoren voor Parijs is. Het gebouw was ook genomineerd voor de verkiezing van de New 7 Wonders of the World.

Australië - Sydney - Opera-House

In 1959 begon de bouw van het operagebouw en in 1973 (14 jaar na de start van de bouw) werd het geopend door koningin Elizabeth II. Het Opera House ligt op de Bennelong Point, aan de rand van een haven waar voorheen een tramremise lag. Het gebouw bevat niet alleen een operazaal maar ook nog drie andere soorten zalen: concertzalen, restaurants en bars. De bouw leverde enige problemen op maar ging uiteindelijk toch door. Utzon is echter tijdens het bouwproces afgehaakt en is nooit meer in het gebouw geweest. Oorspronkelijk had men de bouw geraamd op 3,5 miljoen Australische ponden ($ 7 miljoen) en de opleverdatum op 26 januari 1963 (Australia Day). Het project werd dus tien jaar te laat opgeleverd, terwijl de uiteindelijke kosten $102 miljoen waren, waarmee het budget meer dan veertien keer werd overschreden.

Australië - Sydney - Opera-House

Het dak bestaat uit 1.056.000 tegeltjes in wit- en grijstinten, die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn. De tegels zijn in een bepaald patroon neergelegd. Onder de tegels zitten ribben die onderling zijn verbonden met kabels met daartussen een soort betonnen deksels. Bij de openingen van de schelpen zijn de ribben niet afgedekt met tegels of beton, maar met glas. De daken zijn tegelijk ook de muren en staan op een platform. Er is een trap naar het platform waarop men kan lopen. Tevens kan er beneden om het hele gebouw heen worden gelopen. Bij de ingang bevinden zich de monumentale trap en het voorplein. Hier worden openluchtfilms vertoond en gratis optredens gehouden.

Het Opera House werd op 28 juni 2007 aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd. Hiermee is Jørn Utzon de eerste architect van wie een gebouw nog tijdens zijn leven aan deze lijst werd toegevoegd. 

Royal Botanic Gardens

Vlakbij het Opera House in Sydney, liggen de Royal Botanic Gardens. Deze Royal Botanic Gardens bestaan uit tientallen verschillende tuinen (met meer dan een miljoen exemplaren bomen, struiken, planten, etc.). De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten. De lager gelegen tuinen worden vaak gebruikt voor lunchtijd en om in te joggen. Elke ochtend is hier ook een grote groep mensen bezig met Tai chi. Deze tuinen zijn ook vanuit een treintje te bekijken en de entree is gratis. Als je meer informatie over deze tuinen wilt, kijk dan even bij ze op hun website.

Australië - Sydney - Royal Botanic Gardens

In de hieronder weergegeven foto zie je fruitvleermuizen in de Royal Botanic Gardens. Een erg apart gezicht!

Australië - Sydney - fruitvleermuizen in de Royal Botanic Gardens

Bondi Beach

Bondi Beach is een beroemd strand in Sydney. Hoewel Bondi Beach geen groot strand is, is het bekend geworden als startpunt van de Australische strand- en surfcultuur. Het is een klassiek stadsstrand met een aardige golfslag. Vele toeristen hebben Bondi Beach in de loop van de jaren bezocht en tijdens de kerstvakantie bezoeken veel Britse maar ook Nederlandse toeristen het strand om daar hun vakantie te vieren. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2000 vonden op dit strand de wedstrijden beachvolleybal plaats.

Australië - Sydney - Bondi Beach

Vanaf Bondi Beach kan je naar andere stranden wandelen en in november is langs deze route ieder jaar (gratis) de ‘Sculpture by the Sea’ expositie te zien. Dit is 1 van de meest bijzondere (internationale) exposities van kunst in de buitenlucht. Veel van de kunstwerken die te zien zijn, worden speciaal voor deze expositie en voor hun locatie in de expositie, gemaakt. Bondi Beach figureert ook in de tv-serieBondi Rescue’. Deze serie volgt de strandwachten van Bondi terwijl zij hun werk uitvoeren. Vanaf 2006 werd deze serie uitgezonden. In 2011 werd het zesde seizoen uitgezonden op Net5.

Waverley Cemetery

Waverley Cemetery is een monumentale begraafplaats in Sydney. De begraafplaats is geopend in 1877, gebouwd door R. Watkins en P. Beddie en staat bekend om zijn grotendeels intacte Victoriaanse en Edwardiaanse monumenten. Het wordt regelmatig genoemd als een van de mooiste begraafplaatsen ter wereld. De begraafplaats bevat de graven van veel belangrijke Australiërs, waaronder de dichter Henry LawsonDe begraafplaats is eigendom van de Waverley Council en wordt met eigen middelen gefinancierd, het haalt zijn inkomsten uit begrafenissen, waarvan er meer dan 86.000 zijn geweest. Waverley Cemetery werd gebruikt tijdens de opnames van de Mel Gibson (film ‘Tim’ uit 1979 en in 2021 de film’ Long Story Short’Begrafenissen vinden plaats van maandag tot en met zaterdag.

Australië - Sydney - Waverley Cemetery

Taronga Zoo

Sydney heeft ook een dierentuin, namelijk Taronga Zoo. Deze dierentuin ligt ten noorden van de haven en is het best bereikbaar per veerpont. Vanuit de dierentuin is de stad Sydney goed zichtbaar (vooral vanuit de kabelbaan). Taronga Zoo is geopend in 1916. De meeste dieren werden uit het verouderde “Moore Park” overgebracht naar de nieuwe dierentuin. Taronga Zoo heeft een grote collectie inheemse diersoorten, maar ook diersoorten van andere continenten. 

Australië - Sydney - Taronga Zoo

Sydney

Dat was Sydney, een prachtige stad aan de kust van Australië.