Selecteer een pagina

Pretpark Efteling – Kaatsheuvel

De Efteling is een van de meest bezochte themaparken van Europa en was in 2017 na het Franse Disneyland Paris en het Duitse Europa-Park het meest bezochte pretpark van Europa. In dat jaar bezochten 5,18 miljoen mensen het park. 

De Efteling - De Entree

Sprookjesbos

De Efteling werd officieel op 31 mei 1952 geopend met het door Anton Pieck ontworpen Sprookjesbos. Ik heb nog wel (hele oude en slechte) foto’s van mijzelf als kind in dit sprookjesbos. Mijn vader is namelijk geboren in Loon op zand en dat dorp ligt tegenover de Efteling. Wij kwamen er als kind dus al. Je kunt de volgende sprookjes vinden in het Sprookjesbos:

De Efteling - Het Sprookjesbos - De Chinese Nachtegaal
De Efteling - Het Sprookjesbos - De Indische Waterlelies
De Efteling - Het Sprookjesbos - De Magische Klok
De Efteling - Het Sprookjesbos - De Rode Schoentjes
De Efteling - Het Sprookjesbos - De Trollenkoning
De Efteling - Het Sprookjesbos - De Tuinman & de Fakir
De Efteling - Het Sprookjesbos - Hans & Grietje
De Efteling - Het Sprookjesbos - Draak Lichtgeraakt
De Efteling - Het Sprookjesbos - Klein Duimpje
De Efteling - Het Sprookjesbos - Rapunzel
De Efteling - Het Sprookjesbos - De Kleine Zeemeermin
De Efteling - Het Sprookjesbos - De Zes Dienaren & Langnek
De Efteling - Het Sprookjesbos - Sneeuwwitje
De Efteling - Het Sprookjesbos - De Wolf en de 7 Geitjes

Holle Bolle Gijs

In 1959 werd Holle bolle Gijs aan het park toegevoegd. Dit is een prullenbak in de vorm van een sprookjesfiguur, die met open mond steeds “Papier hier! Papier hier!” roept. Als er iets van afval in zijn mond is gegooid, dan roept hij “Dank u wel!”. Dit is natuurlijk helemaal geweldig voor de kinderen. Ze zoeken het hele park door voor troep om het aan Holle Bolle Gijs te kunnen geven en het park blijft daardoor ook nog eens schoon. In de Efteling zijn nu zo’n twaalf Holle Bolle Gijzen te vinden.

De Efteling - Holle Bolle Gijs

De sfeer

Nog even wat sfeerfoto’s om de sfeer van het park een beetje weer te kunnen geven:

De Efteling - Fruitcollage zeepaardje
De Efteling - Straatmuzikanten
De Efteling - Ganzenparade

Pagode en Volk van Laaf

De Pagode is een ‘uitkijktoren’ die naar boven gaat om daar rond te draaien. Zo heb je een heel mooi uitzicht over het park. In de Efteling woont nog een volk genaamd, de laven. Zij wonen in het land van Laaf.

De Efteling - De Pagode
De Efteling - Het volk van Laaf - De bakker

Attracties

In de jaren 80 werd het park steeds meer uitgebreid en kwamen er attracties bij.

Python

In de jaren 80 werd het park steeds meer uitgebreid en kwamen er attracties bij. Een van de oudste attracties is de Python, die stamt namelijk uit 1981. De Python is 750 meter lang en was in die tijd de grootste stalen achtbaan op het Europese vasteland. De achtbaan haalde snelheden van 85 kilometer per uur en het hoogste punt is 29 meter hoog. De Python heeft twee loopings en twee kurkentrekkers.

De Efteling - De Python

Joris en de Draak

Ik heb ook foto’s van de andere achtbanen gemaakt, zoals de houten achtbaan Joris en de Draak.

De Efteling - Joris en de Draak

De Vliegende Hollander

Maar ook van de Vliegende Hollander. De Vliegende Hollander is een combinatie van een walk-through, een waterachtbaan en een dark water ride. Het thema is afgeleid van de sage over het gelijknamige spookschip.

De Efteling - De Vliegende Hollander

Baron 1898

En ook nog wat foto’s van de meest recente achtbaan, de Baron 1898. Dit is een stalen duikachtbaan die in 2015 geopend is. De Baron is gebouwd naar het thema van een Nederlandse steenkoolmijn. Het in- en exterieur zijn gebaseerd op het schachtgebouw van Staatsmijn Oranje-Nassau 1 in Heerlen.

De Efteling - Baron 1898

Bobsleebaan

Nog een ‘oudje’, de Bobsleebaan. De Bobsleebaan is geopend in 1985. De attractie had een topsnelheid van 60 kilometer per uur en was 524 meter lang en 19,5 meter hoog. Ik vond dit altijd een erg leuke attractie, maar de attractie kreeg steeds meer mankementen en stond op het laatst vaak stil. In 2019 hebben ze deze attractie gesloten.

De Efteling - De Bobsleebaan

Villa Volta

Een andere attractie in de Efteling is Villa Volta. Villa Volta is een attractie waarbij de illusie wordt gewekt dat je over de kop gaat, maar het is echter het huis dat om jou heen draait. Villa Volta is in 1995 gebouwd. Bij de opening was het de eerste attractie in zijn soort, sindsdien heeft het type veel navolging gekregen in andere attractieparken. In 1997 won Villa Volta een Thea Award.

De Efteling - Villa Volta

Het Spookslot

Een ander ‘oudje” is het Spookslot. Dit speelt zich af in de ruïne van een oud-Keltisch kasteel. Alleen de hoofdingang, de toren met daarvoor een kleine begraafplaats en verwijzingen naar een aangebouwde kapel zijn overgebleven van dit kasteel. Hier krijg je een voorstelling te zien van bewegende schedels en een rondslingerende kroonluchter. De voorstelling gaat verder in een verhaal

De Efteling - Het spookslot

over heksen. Het Spookslot is in 1978 geopend en was toentertijd de duurste attractie die het park ooit had ontwikkeld.

Carnaval Festival

De Efteling heeft ook een aantal attracties waarbij je bijvoorbeeld met een karretje naar binnen gaat en door een omgeving heen rijdt. Het Carnaval Festival is zo’n attractie. Let op voordat je hier naar binnen gaat, want dit liedje blijft de hele dag in je hoofd zitten. 

De Efteling - Carnaval Festival

Fata Morgana

Nog een voorbeeld van zo’n attractie is de Fata Morgana. Hier zijn de karretjes bootjes geworden en je vaart door een Oosterse omgeving met slangenbezweerders, tovenaars, krokodillen en tijgers. Het is een erg leuke attractie.

De Efteling - Fata Morgana

Droomvlucht

In de Droomvlucht hang je in een karretje dat door verschillende mooie gedeeltes heen gaat. Zo kom je door bossen met elfjes, maar ook door een donkere kamer waar allerlei planeten fonkelen.

De Efteling - Droomvlucht

Pandadroom

Pandadroom was een driedimensionale film met special effects. Zo voelde je de wind in je gezicht waaien terwijl het lijkt of er een steentje naar je toe gegooid wordt. De stoelen bewogen ook en je voelde regendruppeltjes. Erg leuk gedaan! In 2019 is deze attractie gestopt en opgevolgd door de vierdimensionale film Fabula.

De Efteling - Pandadroom

Modeltreintjes

De Efteling heeft ook een gebouw met sprookjesachtige modeltreintjes.

De Efteling - Modeltreintjes

Pannenkoeken eten

De Efteling heeft ook een erg origineel pannenkoekenhuis, leuk voor de kinderen. 

De Fonteinen

De entree van de Efteling is ook erg mooi aangekleed met een grote vijver vol fonteinen.

De Efteling - Fonteintje + Lantaarn

De Winter-Efteling

In de winter kleedt de Efteling alles ontzettend leuk aan. Je begeeft je dan in een kerstsprookje. Je vindt dan brandende vuurkorven en zingende koren door het park heen. Supergezellig!

De Efteling - Open Haard + Zangkunsten

Lichtjes

Naast de koren en korven is het hele park verlicht in verschillende kleuren. Ook erg mooi!

De Efteling - Verlichte Straten
De Efteling - Verlichte Straten
De Efteling - Verlichte Straten

Entreetickets

En dat was de Efteling alweer, een prachtig park! Een entreeticket voor de Efteling begint bij zo’n € 38 voor een volwassene (2020). Dit is afhankelijk van de periode waarin je heen gaat. Zo is de periode rond kerst bijvoorbeeld duurder, maar dan is het park ook weer langer geopend in verband met de Winter-Efteling. Een kind tot 4 jaar mag gratis naar binnen en een parkeerkaart kost € 12,50. Als je naar de Efteling toe wilt, dan kan het zeker wel uit om even op zoek te gaan naar wat kortingskaarten/acties. Zo heeft de Albert Heyn bijvoorbeeld vaak spaarzegelacties waarbij je fikse korting op de entreekaart van de Efteling bij elkaar kan sparen.

Vergeleken met andere Nederlandse pretparken is de Efteling een duur pretpark, maar het is het ook wel waard. De Efteling heeft gewoon veel attracties en ook originele attracties. En als je de prijs gaat vergelijken met een entreeticket voor Disneyland Parijs, dan zal je zien dat de Efteling juist weer een koopje is. Ik kom mijn hele leven al in de Efteling, ik ben er denk ik wel een keer of 10 geweest en het verveelt me nog steeds niet. Kortom… Zeker de moeite waard! Wil je meer informatie over de Efteling? Kijk dan even bij ze op hun website.