Selecteer een pagina

Blog Spanje – Mallorca

‘Relaxt Familie weerzien’

17 t/m 23 september 2022

Mijn Mallorca-avontuur van 2022 was een rustig avontuur. 3 weken voor deze vakantie ben ik namelijk geopereerd en heb ik een Gastric Bypass (maagverkleining) gekregen. Ik moest het dus nog even rustig aan doen. Dat is voor mij wat lastiger, maar ik heb me er toch maar aan gehouden deze keer. Het is alweer 4 jaar geleden dat we voor het laatst bij mijn zus op bezoek zijn geweest. Ze heeft al 2,5 jaar een nieuwe vriend en die zullen we nu voor het eerst gaan ontmoeten.

17 september 2022 – De heenreis en aankomst

Dit jaar vliegen we met Transavia. Omdat de chaos op Schiphol al maandenlang giga was, hadden we besloten om vanuit Eindhoven te vliegen. Transavia besloot echter om de heenvlucht om te zetten naar een vlucht vanaf Rotterdam Airport. Gelukkig hebben we mijn vader die ons brengt en haalt, want anders hadden we een probleem gehad met de auto die we heen bij Rotterdam hadden moeten zetten en die we terug in Eindhoven nodig zouden hebben. Nu kan het gelukkig wel.

Vliegreis Transavia - Mallorca

Jane

Eenmaal op Mallorca aangekomen, gaan we nog even wat drinken op het pleintje van Llucmajor, het plaatsje waar mijn zus Sandra woont. We lopen ook naar het huis van Jane, haar vriendin. Jane is een paar dagen geleden vermoord in haar eigen huis. Voor de deur van haar huis liggen allemaal bloemen en briefjes met teksten. Sandra is er helemaal kapot van. Ik vind het ook best heftig om de bloemen en de briefjes met teksten te zien liggen. 

Mallorca - Llucmajor - Pleintje
Bloemen voor Jane, de vermoorde vriendin van Sandra

Standbeeld Rei Jaume III

Hierna gaan we nog even naar de supermarkt om wat boodschapjes te halen voor aankomende week. We komen weer langs het standbeeld van Rei Jaume III. Dit staat er al heel lang, maar ik had er nog nooit een foto van gemaakt. Nu dus maar wel.

Mallorca - Llucmajor - Standbeeld Rei Jaume III

Monument Als Sabaters

Op de terugweg lopen we nog langs het Monument Als Sabaters (monument voor schoenmakers). Ook deze staat er al eventjes, maar moet nu dan toch maar eens op de foto.

Mallorca - Llucmajor - Monument Als Sabaters

Pizzeria Can Joan

’s Avonds laat komt Manolo aan bij Sandra. Dit is de eerste keer dat we Sandra haar vriend ontmoeten. Het is een leuke en vrolijke man. We gaan met zijn allen naar Pizzeria Can Joan, een gezellig restaurantje waar je heerlijk buiten kunt zitten.

Mallorca - Llucmajor - Pizzeria Can Joan

Dit was een supergezellige avond waarbij we heerlijk hebben kunnen bijpraten. We hebben elkaar maar weinig gezien de afgelopen jaren, door covid-19.

Parijs - Uitzicht Eiffeltoren
Parijs - Uitzicht Eiffeltoren

Als we klaar zijn met eten, gaan we weer richting huis. Ik geef Manolo nog complimenten over zijn prachtige, nieuwe prinsessenjas!

Parijs - Uitzicht Eiffeltoren

18 september 2022 – El Arenal

Sandra heeft wel koffie in huis, maar de pot koffie is spoorloos verdwenen. Zonder koffie is het afzien, dus we besluiten met een vriendin van Sandra naar het pleintje te gaan om koffie te drinken. Na afloop van de week is de koffie overigens nog wel gevonden, tussen het speelgoed van de kinderen.

Parijs - Uitzicht Eiffeltoren

Flip Flop Bar

Nadat het cafeïnepeil weer wat op niveau is gebracht, gaan we met Sandra mee naar El Arenal, waar ze werkt in de Flip Flop bar. We drinken daar eerst ook nog even wat.

Mallorca - El Arenal - Flip Flop Bar

Het Strand

Vanaf de Flip Flop Bar lopen we via het strand en de boulevard van El Arenal weer naar voren (het is maar net vanaf welke kant je dat bekijkt, overigens).

Mallorca - El Arenal - Strand

Treintje

Ik merk dat ik toch nog lang niet fit ben zo vlak na de operatie en moet ergens na een paar strandhuisjes al afhaken. Gelukkig zien we op dat moment het rode treintje rijden. Die heb ik al heel vaak gezien, maar ik heb er nog nooit ingezeten. Eens moet toch de 1e keer zijn, dus we gaan ervoor. Het was een grappige ervaring, maar verwacht geen prinsheerlijke zetel. Je krijgt best een houten kont van zo’n ritje in het treintje. Maar goed, het was niet zo duur gelukkig (€ 4,50).

Mallorca - El Arenal - Treintje

Dineren bij Del Sol

Eenmaal vooraan in El Arenal, komen we uit bij restaurant Del Sol. Hier hebben we vaker gegeten in voorgaande jaren, dat is dus bekend. We bestellen hier heerlijke tapas, wat ook weer erg gunstig is voor mijn Gastric Bypass. Kleine beetjes en ik kan meerdere dingen proeven en uitproberen. 

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

Zonsondergang

Vanaf het terras kunnen we een prachtige zonsondergang zien. 

Mallorca - El Arenal - Zonsondergang

Fontein Passeig de Jaume III

Sandra moet tot 1:00 uur werken, dus we gaan zelf terug met de bus. Het is even uitzoeken hoe dit nu werkt, want de halte vooraan is uit de route gehaald. Gelukkig lukt het wel en kunnen we met de bus terug. Helaas moeten we hier nog wel verplicht mondkapjes op. Een beetje streng, maar goed, de chauffeur kijkt me aan of ik de meest verschrikkelijke ziekte heb, dus we doen maar netjes de mondkapjes op. Eenmaal terug in Llucmajor zien we de Fontein in de Passeig de Jaume III straat nog. Wat is deze eigenlijk leuk zo in het licht!

Mallorca - Llucmajor - Fontein Passeig de Jaume III

Sylvia

Sandra moet tot laat werken vandaag en daarna neemt ze haar vriendin Sylvia mee, die inmiddels ook op het eiland is aangekomen. Sylvia woont in Duitsland. Haar zullen we morgenochtend ontmoeten.

19 september 2022 – Verjaardag Iris & Nerea

Vandaag is de tweeling van mijn zus jarig, 9 worden ze alweer. Wat gaat de tijd toch snel!

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

De Spaanse dokter

Ik heb weer medische pech in het buitenland, 1 van de 5 wonden van mijn operatie is gaan infecteren. Er komt allemaal troep uit de wond en ik moet dus even langs de Spaanse dokter. Gelukkig weet mijn zus hoe dat hier werkt allemaal, want anders had ik nooit geweten waar ik heen had moeten gaan. Er zit een 1e hulp mogelijkheid bij de huisarts en gelukkig hadden ze daar ook een Engels sprekende arts. Ik kreeg een antibioticakuur mee, die gelukkig ook vrij snel aansloeg. Het waren wel reuzepillen om weg te moeten werken, helemaal na een maagverkleining als je niet zulke grote slokken water meer kunt nemen. Maar goed, het was voor een goed doel. 

Limonadesiroop

Na ons bezoek aan de huisarts struinen we Llucmajor nog even af voor een klein flesje limonadesiroop. Gewoon water krijg ik namelijk maar moeilijk weg sinds de operatie en drinken met koolzuur of veel suiker mag ik niet. Veel anders hebben ze hier niet helaas. Limonadesiroop kennen ze hier ook niet. Ik vraag me dan meteen af wat de kinderen hier te drinken krijgen. Volgens mijn zus is dat voornamelijk jus d’orange en appelsap. Na uren struinen vinden we een klein druppelflesje met smaakversterker zonder suiker. Het was niet helemaal wat ik zocht, maar goed, we hebben iets dat ik mee kan nemen in mijn handtas om toe te voegen aan het water.

Taart & Cadeau’s

Inmiddels zijn we weer bij Sandra terug en terwijl wij nog druk cadeautjes aan het inpakken zijn, stormen de kinderen al binnen. Ze zijn helemaal hyper op hun verjaardag en natuurlijk horen de taart en de cadeautjes ook bij een verjaardag.

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

Paella

En Sandra verrast ons met haar heerlijke zelfgemaakte Paella. Dat is weer smullen geblazen!

Pan Paëlla

Muziek!

Inmiddels hebben we vanmorgen kennis gemaakt met Sylvia en er is nog meer visite aangekomen. We hebben het over muziek en komen er achter dat Sylvia ook van ruige muziek houdt. Dan kan Rammstein natuurlijk niet achterblijven. We draaien ‘Du Hast’ en gedragen ons even heerlijk als een stel pubers al headbangend met drogerslangen als luchtgitaar. Sandra ligt blauw op de bank van het lachen, helemaal als haar kids naar haar toekomen en zeggen: “Mama! Zij zijn nog gekker dan jou!” Oh wat was dit lachen! Ik zal jullie de filmpjes besparen.

Pleintje Llucmajor

’s Avonds laat brengen we de kinderen weer naar hun vader. Het pleintje in Llucmajor blijft ook altijd zo knus! Heerlijk, zo Spaans.

Mallorca - Llucmajor - Pleintje

20 september 2022 – Stranddag

We maken er vandaag een stranddag van. Even heerlijk relaxen. Vanmiddag zullen Harald en Ellis (mijn broer en schoonzus) ook aankomen op Mallorca. Sandra is vanmorgen vroeg weggegaan naar het werk. Zij heeft Sylvia ook meegenomen. 8 uur op het strand vinden wij alleen iets te vroeg, dus we besluiten wat later met de bus te gaan. Bij de bushalte zit nog een bankje dat door Edwin goed is gekeurd.

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

Koffie met gebak

We beginnen op het terras met een bakje koffie en gebak. Eigenlijk zat ik na 3 hapjes gebak al vol, maar ik vond het zo zonde om dat dure gebak weg te gooien, dat ik toch maar door heb gegeten. Nou, dat heb ik geweten! Dat was de eerste en de laatste keer dat ik dat gedaan heb. Wat ben ik ziek geweest van dat gebakje! Dat was mijn 3e dumping (heftige reactie van de maag) na mijn operatie. Dat even een bakje koffie werd dus wat langer een bakje koffie, zodat ik eerst nog even de kans had om me weer wat beter te voelen. Het was overigens wel gezellig.

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

Het strand

Hierna gaan we heerlijk het strand op. Dat was genieten. Het zeewater was heerlijk en nog lekker warm zo aan het einde van het seizoen. De duifjes komen steeds langs als de douche aangaat. Dan kunnen ze snel wat vers water drinken. Niet alleen Nederland, maar ook Mallorca heeft de afgelopen weken veel last van de droogte gehad.

El Arenal - Strand

Moli den Gaspar

Als Sandra klaar is met werken, rijden we weer met haar terug naar Llucmajor. We stoppen nog even bij de Moli den Gaspar om wat fotootjes te maken. Dit is zo’n leuke molen!

Mallorca - Llucmajor - Molí d'en Gaspar

Dineren EL Hummus

Vanavond hebben we gedineerd bij EL Hummus en dat was zeker een aanrader! Wat hebben we hier lekker gegeten zeg en het was ook een mooie prijs. Het was Israëlisch eten, zowel vegetarisch als gewoon. Mijn moeder is namelijk vegetariër. 

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

Beestenboel

Bij Sandra thuis worden we weer vriendelijk begroet door de beestenbende. Hini en Petit grijpen gelijk hun kans om heerlijk bij ons te komen liggen. We gaan lekker op tijd naar bed, morgen hebben we in Palma afgesproken met Harald en Ellis.

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

21 september 2022 – Palma

Vandaag een dagje Palma met Harald en Ellis. Palma blijft ook altijd een prachtige stad om in ieder geval eens per Mallorca-bezoek naar toe te gaan. Harald en Ellis verblijven niet bij Sandra, maar in Ca’n Pastilla. We hebben daarom om 12:00 uur in Palma afgesproken bij het Plaza la Reina.

Murada Renaixentista de Palma

We gaan wederom met de bus. Llucmajor heeft best een goede busverbinding met Palma namelijk. We gokken de bushalte die het dichts bij de kathedraal ligt en dat gokken we toevallig goed. Vanaf de bushalte pakken we de boulevard om zo naar de kathedraal toe te lopen. De oude muur (Murada Renaixentista de Palma) die je daar ziet is ook mooi. Je kunt er zelfs bovenop komen. Wij moeten helaas doorlopen, want Harald en Ellis zijn al in Palma.

Palma - Murada Renaixentista de Palma

Parc de la Mar

We lopen langs het Parc de la Mar, wat een park is dat eigenlijk tussen de kathedraal en de zee in ligt. Onderweg komen we nog een paar mooie kunstwerkjes tegen in dit park.

Palma - Parc de la Mar

Kathedraal La Seu

We komen langs de kathedraal lopen. Deze is ook altijd zo prachtig. We hebben hem al een keer eerder gezien (ook van binnen), dus deze keer lopen we door.

Palma - Kathedraal La Seu
Palma - Lago Espejo de Cristal

Paleis Almudaina & Tuinen

We lopen langs de kathedraal en het Paleis Almudaina. Naast het paleis heb je ook een mooi gedeelte van de stad, met het Llac del Cigne, de Passeig Dalt Murada, het Standbeeld van Foner, de koninklijke fonteinen S’Hort del Rei, het Kunstwerk Nancy en als laatste het Plaza la Reina met de mooie fontein.

Palma - Llac del Cigne
Palma - Passeig dalt Murada
Palma - Standbeeld des Foner
Palma - S'Hort del Rei
Palma - Kunstwerk Nancy by Alexander Calder
Palma - Plaza la Reina

Standbeeld A Joan Alcover

Bij de fontein hebben we afgesproken met Harald en Ellis en we treffen ze daar ook aan. Tegenover de fontein staat nog een mooi standbeeld van Joan Alcover.

Palma - Standbeeld A Joan Alcover

Passeig del Born

Ellis had een leuk tentje gevonden om te kunnen lunchen, maar die gaat helaas pas om 13:00 uur open. Dat duurt nog 1,5 uur en dat is te lang. We besluiten daarom maar gewoon het centrum in te lopen op zoek naar iets leuks. We beginnen bij de Passeig del Born, waar nog 2 leuke standbeelden op de kop van de straat staan.

Palma - Passeig del Born Standbeeld

Lunchen Bar El Coto

Al snel zien we een vrolijk gekleurde bar/bistro liggen die ons leuk lijkt. Google vindt deze ook prima, gezien de recensies, dus we gaan hier gezellig lunchen en dat was een goede keuze. We hebben hier heerlijk gegeten! 

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

Winkelen

Na de heerlijke lunch, lopen we de stad door op zoek naar wat magneetjes. Die sparen wij namelijk en ondanks dat ik hier zo vaak geweest ben, had ik nog geen magneetje van Palma of El Arenal. Het was overigens nog best wel even zoeken, want ze hadden bijna alleen maar magneetjes waar Mallorca op staat. Magneetjes van de steden zelf zijn erg moeilijk te vinden, maar het is gelukt!

Onderweg komen we nog een aantal erg leuke winkeltjes en panden tegen.

Palma - Wandelen door Winkelstraat
Palma - Chocoladecafé La Pajarita Bombonería
Palma - De Trappen
Palma - Fornet de la Soca
Palma - Forn del Santo Cristo
Palma - De Kruidenier

Plaça Major

We komen uit bij het Plaça Major, een gezellig plein waar altijd markt wordt gehouden. Je ziet hier ook veel tekenaars.

Palma - Plaça Major

Borrelen Bosco Resto Bar

We borrelen nog even wat bij Bosco Resto Bar, waar het me opvalt dat sommige mensen soms zo egoïstisch zijn! Wij zijn daar met 5 mensen en er waren 2 tafels beschikbaar. 1 voor 6 mensen en 1 voor 2 mensen. Tegelijkertijd met ons komt er een koppel aanlopen dat persé de 6-persoonstafel wil hebben, wat zou betekenen dat wij niet zouden kunnen zitten. Wij passen immers niet aan het 2-persoonstafeltje, maar zij wel. Ik laat me niet zomaar wegjagen en al helemaal niet als er voor beide groepen plaats is, dus ik ga gewoon zitten. De man en de vrouw zijn gepikeerd en lopen boos weg. Ze willen het 2-persoonstafeltje niet. Sommige mensen!! Zucht….. 

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

Jaime Ferrer Fontein

Na de borrel maken we nog een klein rondje door de stad heen. Het is nog vroeg, maar we besluiten toch dat het wel lekker is om vroeg te eten. Dit keer raadplegen we Tripadvisor, waar we een leuk, klein en nieuw tentje tegenkomen met 5 sterren. Het is een gokje bij een nieuw restaurant met maar een paar stemmen, maar we gaan er toch voor. We zien overigens dat we uitkomen bij hetzelfde pleintje waar we die middag geluncht hebben. In het midden van het pleintje staat de Jaime Ferrer Fontein.

Palma - Jaime Ferrer Fontein

The Reef

Het eettentje dat we uit hebben gekozen, is the Reef, een restaurantje dat er van binnen ook erg mooi uitziet! 

Palma - Dineren bij the Reef

Het eten dat we hier gehad hebben was ook overheerlijk! Zeker een aanrader dus!

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

Palma Boulevard

Na het eten lopen we weer terug naar de bushalte. De boulevard van Palma is zo mooi ’s avonds. Prachtig met al die lichtjes.

Palma - Boulevard

Llotja de Palma

Onderweg komen we nog langs het Llotja de Palma lopen. Dit is een soort van kruising tussen een kerk en een kasteeltje. Erg leuk met die kanonnen voor het gebouw.

Palma - Llotja de Palma

Kathedraal

En natuurlijk komen we ook weer langs de kathedraal van Palma lopen. Ook hier is het altijd prachtig ’s avonds.

Palma - Boulevard Kathedraal

Halte Campos

En dan gaan we natuurlijk ook weer eens finaal de fout in met het openbaar vervoer. Google gaf al aan dat de bus pas om 21:15 uur zou komen, maar de borden gaven aan dat bus 501 door Llucmajor rijdt. Bus 501 komt om 20:45 uur aanrijden, dus we stappen netjes in deze bus. Als we toch wel wat lang op de snelweg blijven rijden, begint er toch een naar gevoel op te komen. Ik uit mijn bezorgdheid en mijn moeder en Edwin denken ook dat we in de verkeerde bus zitten. Inmiddels reageert een Spaans jongetje dat naast ons zit. We zitten inderdaad in de verkeerde bus. Dit is de interliner die niet in Llucmajor stopt. We moeten door naar de eindhalte Campos, waar we weer de bus terug kunnen nemen naar Llucmajor. Het was even een omweg, maar goed, hebben we toch weer wat meer van Mallorca gezien ?.

22 september 2022 – Creatief El Arenal

Dit is onze laatste volledige dag alweer. Morgen gaan we weer terug naar huis. We hebben (voor de zoveelste keer, ik zou het toch gewoon eens mee moeten nemen van huis) tekenspullen gekocht aan het begin van de week. Natuurlijk moeten we dan nog wel even tekenen. We gaan hiervoor naar El Arenal, waar we de hele dag op het terras van  een overdekte pizzatent zitten. 

Mallorca - El Arenal - Palmbomen

Tekenpret

Dat overdekte is wel een must geweest voor vandaag, want het heeft de hele dag geregend. Dat en het feit dat de serveerster een plons drinken over mijn (bijna klaar) tekening gooide, maakte toch wel dat deze dag overdag een beetje in het water viel. Gelukkig hebben we het nog steeds wel erg gezellig met elkaar, dus ook dit was weer supergezellig.

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

Zonsondergang

Dit is ook de laatste avond dat we compleet zijn. We hebben daarom afgesproken nog een keer met zijn allen uit eten te gaan. De Spanjaarden eten wat laat, waardoor we nog een mooie zonsondergang kunnen spotten als we naar het restaurant toe lopen.

Mallorca - El Arenal - Zonsondergang

Restaurant Casa Aurelio

En dan is de club nog een keer helemaal compleet. Wat was dit ook weer een gezellige avond! 

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol

23 september 2022 – Terugreis

De vakantie is alweer voorbij. Wat hebben we weer heerlijk genoten! Vandaag hebben we de vlucht terug, waar ik nog een paar mooie foto’s vanuit het vliegtuig kan maken van de mooie bergen aan de westkust van Mallorca, van een zonsopgang en van de Deltawerken in Zeeland. Vliegen blijft toch ook altijd een mooie bezigheid.

Mallorca - El Arenal - Dineren bij del Sol