Selecteer een pagina

Blog New York

‘The Big Apple’

7  t/m 13 juni 2009

7 juni 2009 – The Big Apple

Geen internetcafé

In New York, The City That Never Sleeps, The Big Apple, The City Of Blinding Lights, kortom, de stad die grossiert in bijnamen, is van alles te doen en te beleven, maar wat er niet is: een internetcafé (gat in de markt!). Ja, bij de Burger King, maar er zijn grenzen. En er zullen misschien wel elders internetstekken zijn geweest, maar dan had ie er heel erg lang naar moeten zoeken: heeft ie geen zin in, het is wel vakantie he. Dus de komende dagen zal ie de nodige fotootjes posten met bijhorende toelichtingen want ja, hij heeft heel veel gezien en heel veel beleefd. En ja, ook Fleetwood Mac heeft ie gezien en gehoord en dat was heel erg gaaf.

New York Skyline

Vrijheidsbeeld

Eerste dag in New York. Met de Circle Line Ferry om Manhattan heen gevaren met geestig commentaar. En natuurlijk – het Vrijheidsbeeld. Ooit cadeau gedaan door de Fransen (die het eerst aan een ander land wilden geven) en toen aan de Amerikanen cadeau gedaan om de onafhankelijkheid te vieren (ongetwijfeld om de Britten te pesten). Dat de Fransen het Vrijheidsbeeld cadeau hebben gedaan, zijn de Amerikanen na 11 september (toen Frankrijk hartgrondig werd gehaat omdat het tegen de oorlog in Irak was) gemakshalve even vergeten. Het is trouwens gemodelleerd naar de moeder van de beeldhouwer, Frédéric Bartholdi. Het tilt de rechtervoet licht op (quizvraag). Maar deze foto vindt Guidje vooral stoer om de smog die je boven het land kan zien hangen.

New York Vrijheidsbeeld

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge, een brug waar Guidje op de laatste dag van z’n verblijf (afgelopen zaterdag) overheen is gelopen.

New York Brooklyn-Bridge

8 juni 2009 – Empire State Building & Manhattan

Ground Zero

Ground Zero, waar niet veel te zien is. En er foto’s maken, dat voelt toch een beetje als de ramptoerist uithangen. Toch voelt het als een soort verplichting om er even een kijkje te gaan nemen, al had Guidje daar vooraf geen behoefte aan. Maar er niet langs gaan, zou vreemd zijn. Er wordt natuurlijk wel aan ‘nine eleven’ gerefereerd, door een herinneringsplaquette aan Liberty Street (yech) en een herinneringscentrum voor de omgekomen brandweerlieden (en de mensen die in het World Trade Center werkten? Dat waren er toch veel meer dan die brandweermannen? Moeten die niet ook herinnerd worden?).

New York Ground-Zero

Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum is vooral bekend vanwege het gebouw. Frank Lloyd Wrights creatie, aan wie net een tentoonstelling in het museum is gewijd. Wright ontwierp een gebouw dat vrij onpraktisch was, zo werd door tijdgenoten kritisch besproken. Kunstkenners wierpen bovendien de vraag op of de werken wel goed uit zouden komen. ‘Dan snijden ze die doeken toch in tweeën?,’ was Wrights reactie geweest. In de Wereld van Wright was enkel ruimte voor Wright. Het jammere aan het Guggenheim is dat het vooral wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen (een paar kleine zaaltjes wordt gebruikt voor de vaste collectie). Commercieel wel interessant, want dan komt het New Yorkse publiek vaker terug.

New York Guggenheim-Museum

Empire State Building

Vanaf het Empire State Building kan je bij helder weer tot ver in Brooklyn of New Jersey kijken, maar meestal is het te heiig. Of anders is het wel de smog die het zicht beperkt. Daarom een tip: alleen bij helder weer bezoeken. O, en koop een CityPass, je kan er gratis mee binnen bij zes attracties, waaronder het Empire State Building. Het voordeel is dat je met de CityPass de lange rij kan skippen. Deed Guidje ook en hij liet aan een dame bij de kassa z’n boekje zien: ’this way for you, Sir.’ Handig.

New York Empire-State-Building

Eekhoorntjes

Ah, eekhoorntjes. Je struikelt over die beesten in Central Park, zo was Guidje verteld. Dat viel mee, maar in Union Square stìkte het van de beestjes. Ze renden er elkaar achterna, tot ergernis van veel New Yorkers die er rustig op bankjes zaten te werken. Deze poseerde zelfs even voor Guidje. De man die een bankje verder zat, geloofde het niet. Maar hij verzekerde het hem: ‘he really posed for it.’

New York Eekhoorn

9 juni 2009 – Museum of Art & The Cloisters

Museum of Art

Wie het Museum of Art bezoekt, kan op dezelfde dag met z’n kaartje gratis binnen bij The Cloisters. Het is wel een eind reizen, want het museum ligt zo’n beetje ter hoogte van W 210th Street, dat is bijna in The Bronx. Overigens heet het noordelijkste puntje van Manhattan Spuyten Duyvil.

New York Museum-of-Art
New York Museum-of-Art-the-Roman-Gallery

The Cloisters

The Cloisters, een megalomaan project van John D. Rockefeller Jr., omvat vijf Middeleeuwse kloosters, steen voor steen vanuit Frankrijk en Spanje naar het noordelijkste puntje van Manhattan overgebracht en daar exact herbouwd. Het is een merkwaardig allegaartje dat desondanks heel authentiek overkomt en het herbergt de collectie Middeleeuwse kunst van The Metrpolitan.

New York The-Cloisters

10 juni 2009 – Central Park

M&M’s winkel

Op Times Square, vlakbij de tkts verkoopstek (waar vanaf ’s morgens vroeg een lange rij van wachtenden staat, in de hoop een goedkoop theaterkaartje te kunnen scoren), is ook een grote M&M’s winkel. Guidje is geen grote fan, maar het is hoe dan ook fascinerend om een bezoekje aan te brengen. Vooral de pijpen met allerlei kleuren M&M’s (er zijn nog twee soortgelijke als op deze foto, maar dan met andere kleuren) zijn fascinerend. Verder de bekende gadgets met T-shirts, polo’s, knuffels. Overigens telt New York meerdere van dit soort ‘flagstores’; winkels rond een bepaald merk, of een bepaalde sport. Zo zijn er ook een NHL Store (ijshockey) en een NBA Store (basketball).

New York M&M's Winkel

Central Park

Central Park, het groene gebied, midden in Manhattan. Het is gigantisch groot (en langgerekt), zeker als je nagaat wat voor een bedrag een vierkante meter grond in New York stopt. Daarom heeft afgelopen eeuw menig projectontwikkelaar nog geprobeerd om het gebied bebouwd te krijgen, iets dat gelukkig nooit is gelukt. Tegenwoordig is het Central Park heilig en de panden aan de rand van het park zijn reuze kostbaar. Wie een appartementje in The Dakota Building wil kopen moet niet alleen tientallen miljoenen dollars neertellen, je moet ook toegelaten worden door een ballotagecommissie: de vaste bewoners die jou wel moeten ’tolereren.’ Bono van U2 en Billy Joel hebben er een stulpje, John Lennon had er zijn stek. Madonna wilde ook graag, maar die werd geweigerd. De stemming over haar verzoek was – zoals gebruikelijk – anoniem, maar vermoedelijk stemde Bono tegen.

New York Central-Park

11 juni 2009 – The Whitney Museum of American Art

The Whitney Museum of American Art

Voluit heet dit museum ‘The Whitney Museum of American Art,’ en daar kan nog aan worden toegevoegd dat de nadruk op moderne kunst ligt. Net zoals het Guggenheim heeft het museum veel tijdelijke tentoonstellingen (Guidje bezocht die van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen, heel interessant), maar die zijn zeer de moeite waard. Daarnaast heeft het museum een prima permanente collectie, die – in tegenstelling tot het Guggenheim – grotendeels zichtbaar is, ook tijdens de tijdelijke exposities. Heel Amerikaans: in een donkere zaal, bij vertoning van een kunstfilm, staat een suppoost die zo gauw een bezoeker de zaal in komt, met een zaklampje de vloer waar jij loopt verlicht: je zou es struikelen en een schadeclaim bij het museum indienen.

New York The-Whitney-Museum-of-American-Art

De magnaat Henry Clay Frick was de meest gehate man in z’n tijd, een despoot die z’n werknemers in de mijnen zwaar onderdrukte. Maar hij had ook smaak en verzamelde een collectie kunst waar menig museum stikjaloers op moet zijn. Werken van Rembrandt, Hals, Vermeer, Gainsborough, Watteau, Fragonard en ga zo maar even door. Het is wel allemaal ‘braaf’ werk; geen moderne kunst en de afbeeldingen moesten wel plezierig zijn om naar te kijken. Een bezoek aan het museum is wel een must, want het is gehuisvest in Fricks oude woning. Dat draagt bij aan een indrukwekkende ’totaalervaring.’

MoMa

Maar ook het MoMA heeft een indrukwekkende collectie moderne kunst. Het merkwaardige is: dat mag ook allemaal gefotografeerd worden. Vinden de erven Mondrian (met één a) en Lichtenstein het wel okee dat de kunstwerkjes (weliswaar zonder flits) worden gefotografeerd? Het vreemdste was het moment dat een hispanic dame haar slapende kindje in een buggy voor een woest (en gigantisch groot, 5 bij 3 meter) schilderij van Jackson Pollock zette en daar een foto van maakte. Guidje stond met grote verbazing te kijken, anders was ie wel even op een afstandje gaan staan en had ie dààr een foto van gemaakt.

New York Moma

Mistige Empire State Building

Vrienden van Guidje waren een maandje voor hem in The Big Apple geweest en waren niet in de mogelijkheid geweest om een bezoek te brengen aan het Empire State Building: het was veel te mistig geweest. Guidje is er wel bovenop geweest, maar van beneden is dit toch wel een indrukwekkende aanblik.

New York Empire-State-Building-in-de-Mist