Selecteer een pagina

Kastellet in Kopenhagen, Denemarken is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Kastellet – Kopenhagen – Denemarken

Kastellet is een vestingwerk in Kopenhagen dat is aangelegd in de vorm van een vijfhoek met vijf bastions. De bastions dragen de namen Kongens Bastion (Koningsbastion), Dronningens Bastion (Koninginnebastion), Grevens Bastion (Gravenbastion), Prinsessens Bastion en Prinsens Bastion. In Kastellet bevinden zich een kerk, een gevangenis en een windmolen. Het complex is eigendom van het Deense Ministerie van Defensie. De chef-staf, de binnenlandse vrijwilligerstroepen, de militaire geheime dienst, het militaire openbaar ministerie en de bibliotheek van het koninklijke garnizoen zitten in het gebouw. Kastellet is niet alleen een militair terrein, maar ook een cultureel-historisch monument, een museum en een park. Op de foto hieronder zie je de plattegrond van het Kastellet.

Kopenhagen - Kastellet - Informatiebord - Plattegrond

De bouw van Kastellet

In 1626 begon de bouw van het fort Sct. Annæ Skanse. Christiaan IV van Denemarken heeft de opdracht gegeven. Hij liet een loopgraaf graven in het noordelijke deel van de verdedigingsmuur van Kopenhagen. Christiaan wilde eigenlijk een eigen kasteel in Kastellet laten bouwen, maar hij moest deze plannen door de slechte economische omstandigheden laten varen. Zijn opvolger Frederik III zette het werk voort. Na de Zweedse belegering van Kopenhagen van 1658 tot 1660 riep Frederik de hulp in van de Hollandse ingenieur Henrick Ruse om het vestingwerk te herstellen en uit te breiden. De koning liet de vesting uitroepen tot Citadellet Frederikshavn (Citadel van Frederikshavn), maar deze naam werd al snel veranderd in Kastellet (Citadel).

Het park

Veel Kopenhagenaars gebruiken Kastellet voor wandelingen en dat snap ik ook helemaal. Het is hier ook prachtig om te wandelen, precies in het hart van de drukke stad. Je kunt een mooi rondje om de vestingmuur lopen.

Kopenhagen - Kastellet

Monument Vrijwilligers en Gesneuvelden

Bij het punt waar we Kastellet binnen komen lopen, zien we al snel een monument staan. Dit is het Monument voor Vrijwilligers en Gesneuvelden, een gedenkteken voor 28 Noorse, Zweedse en Finse vrijwilligers van de Eerste (1848-1850) en Tweede Sleeswijkoorlog (1864).  Anders Bundgaard is de ontwerper van het monument dat werd ingehuldigd in 1920. Het monument is een symbolische grafkamer, bij de ingang staat een vrouwenfiguur die een standaard en een speer vasthoudt. Op de sokkel staan ​​de wapenschilden van Noorwegen, Zweden en Finland.

Kopenhagen - Kastellet - Monument Vrijwilligers en Gesneuvelden

Noorse Poort

De Noorse Poort (Norgesporten) is eigenlijk de uitgang van Kastellet, maar wij hebben deze als ingang gebruikt. De poort is ontworpen door Lambert van Haven.

Kopenhagen - Kastellet - Noorse Poort

In de Noorse Poort vind je de Deense herdenkingshal van het levensregiment in het poortpaviljoen.

Kopenhagen - Kastellet - Noorse Poort

Barakken

Als eerste zien we de Barakken voor ons liggen. Hier werden vroeger de militaire staven, officieren, commandanten, privésoldaten en hun gezinnen in ondergebracht.

Kopenhagen - Kastellet - Barakken

Monument voor de Internationale Inspanningen van Denemarken

Uit respect voor de velen die zijn ingezet, voor degenen die nu worden ingezet en voor degenen die zijn omgekomen, heeft de regering in 2007 besloten een Monument op te richten voor de internationale bijdrage van Denemarken na 1948. Kunstenaar Finn Reinbothe heeft het monument ontworpen, dat in 2011 is opgeleverd. Op Vlaggendag (maandag 5 september 2011) werd het Monument officieel ingehuldigd door Hare Majesteit Koningin Margrethe II. Het monument staat in het Prinsessenbastion en is openbaar toegankelijk.

Kopenhagen - Kastellet - Monument voor de Internationale Inspanningen van Denemarken

Het monument heeft geen echt centrum, maar is ingedeeld in drie kamers met elk een eigen focus en functie. De eerste en grootste zaal wordt gebruikt voor de grote officiële plechtigheden. Hier wordt de groet ontvangen, het commando afgetrapt, toespraken gehouden, muziek gespeeld en kransen gelegd. De achtergrond voor deze acties is het stuk baksteen “de schuine muur” met het opschrift “A time – A place – A person”.

In de tweede kamer staan ​​de namen van de interventiegebieden vanaf 1948 tot heden op het stuk muur. In deze kamer vind je de eeuwige vlam. De derde kamer is de bezinnings- en herinneringskamer voor de nabestaanden. Hier staan ​​de namen van de gevallenen en hier kunnen bloemen geplaatst worden onder de namen van specifieke personen. In het midden van deze kamer is een put die de lucht weerspiegelt.

De 7 waterputten vormen een vast motief in het hele Monument. 6 van de putten bevinden zich in het verlengde van de metselwerkstukken aan de rand van het Monument en de 7e put bevindt zich in het midden van de herdenkingsruimte.

Commandantenwoning & Gevangenis

Als we rechtdoor het Kastellet in lopen, dan zien we links de gele Commandantenwoning (Kommandantgården) met de gevangenis ernaast. Deze gebouwen zijn in 1725 ontworpen door de Deense algemene architect, Elias David Haüsser en gebouwd door de aannemer Mathis Wulff. De hoofdvleugel kijkt uit op het Paradeplein en valt op door het hoge schilddak met monumentale kracht, dat een fraai zijstuk vormt naar de Kerk en Arresten in het westen. In het midden van de 19e eeuw is de oude smederij vervangen door het ommuurde zijhuis.

Kopenhagen - Kastellet - Commandantenwoning Gevangenis

Kommandantgården is het toneel geweest van vele incidenten, waardoor er meerdere bekende gevangenen hebben gezeten. Zo eindigde de staatsgreep van 17 januari 1772 met de executie van lijfarts van de koning/minister van Geheimen/premier JF Struensee en de verbanning van koningin Caroline Mathilde. Zij hadden een affaire met elkaar. Struensee werd veroordeeld wegens hoogverraad en op 28 april van hetzelfde jaar geëxecuteerd in Øster Fælled. Voor zijn executie was hij gevangene in Kastellet.

Kastelkerk

Tegenover de commandantenwoning ligt de Kastelkerk. De eerste steen voor de Kastelkerk is in 1703 gelegd, aannemer Domenico Pelli heeft de kerk gebouwd. In 1704 was de kerk klaar. Van 1985 tot 1987 onderging de kerk een grondige restauratie, waarbij de kerkzaal grotendeels in de oorspronkelijke vorm uit 1704 werd teruggebracht. Het gebouw lijkt veel op een woning, alleen het kruis op de windhaan onthult dat dit een kerk is. Achter de kerk bevindt zich nog een gevangenisgebouw ‘Arrestatie Den Gamble’. Staatsgevangenen (waaronder JF Struensee en Dr. JJ Stoom) waren overgeleverd aan de genade van de koning. Door gaten in de muren konden de gevangenen de kerkdiensten volgen. Er vinden nog steeds kerkdiensten plaats in de kerk.

Kopenhagen - Kastellet - Kastelkerk

Gedenksteen ‘Bedankt voor je Vader’

Naast de kastelkerk zien we nog een gedenksteen liggen. De tekst die erop staat betekent: ‘Bedankt voor je vader’.

Kopenhagen - Kastellet - Gedenksteen Bedankt voor je Vader

Kastelsmøllen

Kastelsmøllen werd in 1847 gebouwd door meester-timmerman Fritz Christian Balslöv. De molen was een vervanging voor twee eerdere stronkenmolens. Sinds de 18e eeuw waren deze verantwoordelijk voor de levering van meel aan de bakkerij van Kastellet in Søndre Magasin. De molen staat in het koningsbastion, ze is de laatste molen van Kopenhagen. Het is een achthoekige Nederlandse gangmolen met vijf verdiepingen. 

Kopenhagen - Kastellet - Kastelsmøllen

Op de eerste verdieping bevindt zich de benedenmolen met oprijpoort en magazijnkamer. Op de tweede verdieping bevindt zich de brugvliering met toegang tot de draai. Hier worden de wieken van de molen opgetuigd en de molenhoed gedraaid met behulp van de kaapstanderlier en kaapstander. De molenzolder bevindt zich op de derde verdieping met drie korenmolens omsloten door een maalhuis. Op de vierde verdieping is de Lorizolder met een tillift voor de zakken. Op de vijfde verdieping bevindt zich de hoedenzolder met de vleugelschacht met het grote hoedenwiel.

Kanonnen

Dat Kastellet vroeger gebouwd is ter verdediging van de stad, kun je nog steeds zien aan de kanonnen die staan opgesteld vlakbij de molen.

Kopenhagen - Kastellet - Kanonnen

Gustaf Kerk

Vanaf de Kastelletmuur kun je de Gustaf kerk zien liggen. De Gustafkerk is een protestantse kerk die is gebouwd ter ere van koning Gustaf V van Zweden. In 1807 is begonnen met de bouw van de kerk, deze was echter pas klaar in 1911. De kerk is ontworpen door Theodor Wåhlin. 

Kopenhagen - Kastellet - Gustaf Kerk

Kastellet 1

We lopen weer terug naar het plein waar de kerk en de commandantenwoning aan liggen, waar we de doorgaande weg verder lopen richting de entreepoort. Hier zien we op het adres Kastellet 1 nog een mooi gebouw staan. Ik kan helaas niet achterhalen wat dit voor gebouw is, maar het is zeker een foto waard.

Kopenhagen - Kastellet - Kastellet 1

Koningspoort

We gaan er bij de Koningspoort (ook wel Sjaellandsportenpoort genoemd) weer uit. Dit is eigenlijk de ingang. Op de poort zie je een buste van koning Frederik III dat gemaakt is door François Dusart. Aan deze poort staan wachters, die heb ik bij de Noorse poort niet gezien.

Kopenhagen - Kastellet - Koningspoort

Monument Vore Faldne

Net buiten de poort van Kastellet zien we nog het monument Vore Faldne staan. Dit monument is in 1957 gemaakt door Sven Linhart. Het is een eerbetoon aan de Denen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. De soldaat heeft een Brits militair uniform aan, maar goed, er zaten ook Denen in het Amerikaanse leger.

Kopenhagen - Kastellet - Monument Vore Faldne

Uitzicht Forlaget Gronningen 1

En dan lopen we het laatste bruggetje over het Kastellet uit. Hier hebben we nog een mooi uitzicht op het gebouw aan de Forlaget Gronningen 1.

Kopenhagen - Kastellet - Brug Uitzicht Forlaget Grønningen 1

Kastellet

Dat was het Kastellet. Het is een van de best bewaarde sterrenforten in Noord-Europa en ook zeker de moeite waard om even te gaan bekijken. Niet alleen de historie is hier prachtig, het park is ook een ontsnapping aan de drukke stad.