Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto - Nürburg

Nürburg is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin en Patricia in 2018 naar Cochem in Duitsland.

Nürburg – Duitsland

Nürburg is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts met 164 inwoners (2019).

Kasteelruïne Nürburg

Nürburg dankt zijn naam aan de Nürburg, de grote kasteelruïne die ook binnen de Nordschleife ligt. Je ziet deze kasteelruïne al meteen op de top van een oude vulkaankegel met een hoogte van 678 meter liggen als je Nürburg binnen komt rijden. De ruïne kan bezichtigd worden.

Nürburg - Nürburg Ruïne

De geschiedenis van de burcht

De burcht is voor het eerst genoemd in 1166, maar men vermoed dat er in de Romeinse tijd al een wachtpost bevond. Hier liep in die tijd namelijk een belangrijke Romeinse weg langs. De burcht was het bezit van de heren Nürburg en Are, maar kwam in 1290 in Keuls bezit, omdat er geen erfopvolging meer was van de heren van Nürburg en Are. Kasteel Nürburg is in drie etappen gebouwd. De basis stamt uit de twaalfde eeuw en tussen 1340 en 1369 werd een tweede vestingslinie aangelegd. In de vijftiende eeuw kwam daar nog een derde ring bij.

Burcht Nürburg verwoest

Al in de zestiende eeuw was de staat van de burcht slecht. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd de Nürburg door de Zweden ingenomen, geplunderd en beschadigd. In 1689 werd de burcht door Franse troepen volledig verwoest. Enkel de verdedigingstoren deed nog dienst als gevangenis tot 1752. Onder Pruisisch bewind werd in 1818 de toren hersteld.

St. Nikolauskerk

De St. Nikolauskerk is een katholieke parochiekerk die centraal in de hoofdstraat van Nürburg ligt. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd en veranderd tijdens de barokperiode. Het gotische koor dateert uit de 15e eeuw en heeft drie sluitstenen in het gewelf met het wapen van het aartsbisdom Keulen en de graven van Virneburg, evenals het wapen van Nürburg. 

Nürburg - St. Nikolaus Kerk

Motorsporthotel Paddock

Middenin Nürburg ligt het motorsporthotel Paddock. Dit is een erg knus hotelletje op loopafstand van het circuit. Als je interesse hebt in dit hotel, kijk dan even bij ze op hun website.

Nürburg - Motorsport Hotel

Nürburgring

Maar Nürburg staat natuurlijk voornamelijk bekend vanwege het racecircuit Nürburgring, waar onder andere om de twee jaar de Grand Prix van Duitsland (Formule 1) plaatsvindt. Daar moesten wij natuurlijk ook even gaan kijken. Er hangt een grote informatiekaart waar we alles op kunnen vinden. Het geheel bestaat niet alleen uit een circuit, maar ook uit winkels en een academie.

Nürburg - Nürburgring - Informatiebord

De bouw van dit circuit is begonnen in 1925 en in 1927 werd het geopend. Het circuit is destijds aangelegd als onderdeel van een werkgelegenheidsproject om de economie in de Eifel vlot te trekken. Het circuit groeide uit tot een van de beroemdste circuits ter wereld. Voorheen voerde het parcours de rijders over 28 km. 

Het circuit heeft als bijnaam ‘De Groene Hel’. De Nederlandse coureur Carel Godin de Beaufort verongelukte in 1964 op de Nürburgring tijdens de training voor de Grand Prix van Duitsland. Nadat de bekende Oostenrijkse Formule 1-coureur Niki Lauda er in 1976 echter een zware (bijna dodelijke) crash maakte, werd het circuit niet meer gebruikt voor Formule 1-races.
Als je de buitenkant van het circuit ziet, dan kan het bijna niet missen dat je bij het circuit bent. Met grote rode letters is het meteen duidelijk dat het om de Nürburgring gaat.

Nürburg - Nürburgring

Men bouwde in 1984 een veiliger en minder uitdagend circuit naast het oude. Vanaf 1995 behoort de Grand Prix in Nürburg tot de traagste races van het seizoen. Nu is één ronde beperkt tot 5,148 km. In 2002 is het circuit aangepast met de Mercedes-arena, een bochtencombinatie vlak na start-finish. Deze aanpassing moest het spektakelgehalte van de races verhogen, maar was vooral bedoeld om de eerste bocht te vermijden, dat voorheen een gevaarlijk punt was bij de start van de race. Sinds 2007 wordt de Grand Prix van Duitsland om de beurt gereden op de circuits Hockenheimring en Nürburgring. 

Nürburg - Nürburgring

De Nürburgring wordt niet alleen gebruikt voor de Formule 1. Zoals ik al zei, vind je hier ook winkels en een academie. Dat is het echter niet alleen, van 1985 tot en met 2014 vond op de Nürburgring ook jaarlijks het rockfestival ‘Rock am Ring’ plaats. Na tijdelijk niet op deze locatie geweest te zijn, is dit festival sinds 2017 weer terug langs de Nürburgring. De 24 uur van de Nürburgring vindt hier ook plaats, daarnaast kan men zelf een rondje proberen op het circuit. Het circuit wordt ook weleens gebruikt voor wielerwedstrijden. 

Nürburg - Nürburgring

Daun

Je kunt prachtige motortourtochten maken in de Eiffel. Vlakbij Nürburg ligt het plaatsje Daun, waar we even koffie gedronken hebben. 

Daun