Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto - Bali - Uluwatu

Uluwatu is onderdeel geweest van een vakantie van Patricia in 2018 naar Bali in Indonesië.

Uluwatu

Pura Uluwatu (Tempel van de Hoeksteen) is een 11e-eeuwse zeetempel in het dorp Pecatu op zuid-Bali. Het is een van de negen directionele tempels die Bali beschermen tegen boze geesten. Pura Uluwatu was eigendom van de vorst van Badoene en het was voor iedereen ten strengste verboden er te komen. Slechts eenmaal per jaar mocht Uluwatu wel bezocht worden. De vorst ging er dan heen met een groot gevolg, namelijk om er te offeren. De tempel staat op een rotsmuur op de meest westelijke punt van het schiereiland Bukit Badung. De wandeling naar de tempel toe is meteen al prachtig.

Uluwatu - Tempel

Uluwatu Tempel

Bij de tempel zelf aangekomen is het ook prachtig. De reliëfs aan weerszijden van de gespleten poort zijn beroemd. Ganesha, de olifantsgod vind je op de tweede binnenplaats. Daar heb ik helaas geen foto van. We konden de tweede binnenplaats ook niet op, want daar waren mensen aan het bidden. Dit was ook niet toegankelijk voor bezoekers. Ik heb wel een paar foto’s tussen de spijlen van het hek heen kunnen schieten.

Uluwatu - Tempel

Uitzicht op zee

Na ons bezoek aan de tempel gaan we weer terug naar het uitzicht op zee. Hier heb je echt een prachtig uitzicht en soms (met een beetje geluk) kans op een prachtige zonsondergang. Bij ons was het helaas niet helder genoeg voor een mooie zonsondergang, maar het uitzicht vanaf hier is wel erg mooi!

Uluwatu - Zonsondergang

Kecak & Sanghyang dans

Hierna gaan we naar de tribunes waar we een Kecak & Sanghyang dans bijwonen. Deze wordt zo rond 18:00 uur gehouden en als er een vroege zonsondergang is, dan kan je deze dans bewonderen met de zonsondergang op de achtergrond. Bij ons bleef het licht. De tribunes vullen best wel snel en zitten ook goed vol, ondanks dat het qua toerisme vrij rustig op Bali is door de eruptiestaat van vulkaan Agung. Ik denk dat als je in een drukkere periode bent, dat je hier dus vroeg bij aanwezig moet zijn.

Uluwatu - Kecak & Sanghyang dans

De Kecak dans is in Europa beter bekend als de apendans. Deze dans is van oorsprong uitgevoerd in een Sanghyang (regen) uitvoering, een rituele dans waarbij de dansers in een trance raken door zang en oproeping. Eenmaal in trance, dan is de Sanghyang als geest in het lichaam van de danser. De geest manipuleert die persoon en gebruikt hem om het maskerspel, het poppenspel of de dans uit te voeren. De bewegingen, gebaren en choreografie zijn aan rituelen gebonden. De Kecak-groep bestaat uit mannen, gekleed in zwart-wit geblokte lendendoeken. Zij zitten in een cirkel en maken deinende bewegingen met handen en armen en zingen de klank ’tjak’ in verschillende ritmes en tempo’s door elkaar. Als je wilt horen hoe dit gaat, klik dan bovenaan deze pagina even op het YouTube filmpje. Daar zit een stukje film tussen van deze dans.

Uluwatu - Kecak & Sanghyang dans

Rond de jaren 1920 werd het Ramayana toegevoegd aan de Kecak dans. Vanaf dat moment was er een speciale rol voor Hanuman in de dans en vanaf dat moment werd de Kecak dans ook wel de apendans genoemd, omdat de zangers tijdens de opvoering het apenleger van Hanuman worden. De zangers vormen een cirkel, met in het midden de personages van de Ramayana, die rijkelijk uitgedost zijn in kostuums en maskers. Zo zien we het personage Hanoeman (God die de gedaante heeft van een sprekende aap) die de god Rama helpt bij de redding van zijn vrouw Sita uit de handen van Ravana, de demonenkoning van Lanka. Deze personages komen allemaal langs tijdens de Kecak dans. 

Uluwatu - Kecak & Sanghyang dans

Makaken Aapjes

Na de voorstelling en de toch wat bewolkte zonsondergang liepen we weer terug naar de auto. “Gelukkig zijn we die agressieve apen niet tegen gekomen waar ze ons voor gewaarschuwd hebben!” zei mijn zus. Dat was te voorbarig…. De aapjes stonden ons geduldig op te wachten bij de auto. Ze hadden van alles afgepakt bij de toeristen, van petflessen tot menukaarten, van brillen tot telefoons en ze hingen aan autospiegels. Wij bleven gelukkig gespaard deze keer, met grote opluchting van mijn zus die in het Monkey Forest al haar portie ‘aap’ had gehad. Deze apen waren overigens veel brutaler dan die in het Monkey Forest. Dat komt vast ook omdat dit wilde apen zijn en in het Monkey Forest is er nog toezicht.

Uluwatu - Aapjes

Informatie Kecak & Sanghyang Dans

Entreeprijs

Een entreekaartje voor de Kecak & Sanghyang Dans kost ongeveer € 6,25 (2021) per persoon. Je kunt de kaartjes van tevoren boeken in combinatie met een tour/transfer. 

Openingstijden

De Kecak & Sanghyang Dans begint zo rond een uur of 18:00 uur.