Selecteer een pagina

Friesland – Algemeen

Ik heb ook een aantal foto’s van plaatsen in Friesland waar ik maar één of misschien een paar foto’s van heb. Dit is niet genoeg om een hele pagina over die plaats mee te vullen. Het zijn soms toch wel leuke foto’s, vandaar dat ik deze plaats op deze pagina over Friesland in het algemeen. Ik begin in het zuiden van Friesland om zo via het westen naar boven te gaan en de provincie rond te trekken.

Boothuis & Tjeukemeer

Vlakbij Lemmer ligt de A6. Deze A6 ‘snijdt’ het Tjeukemeer doormidden. De oppervlakte van het meer is ca. 22 km². 

Hier vlakbij vindt je ook het Boothuis. Dit is een stalen huis van ongeveer tien meter hoog dat in 2010 onthuld is. In het dak is een schip verwerkt dat mogelijk gestrand is. Het staat symbool voor de zeebodem, waar vroeger water was en waar nu gewoond wordt. Het kunstwerk is een ontwerp van de architecten Frank Bolink en Gerard Koopman.

Tjeukemeer
Boothuis Nabij Lemmer

Woudsend

Als je vanuit Lemmer schuin naar boven rijdt, dan kom je uit in Woudsend. Woudsend is een watersportplaats met de dorpskern aan de Ee, en het is daarmee verbonden met het Slotermeer en via de Woudsenderakken met het Heegermeer. Het dorp ligt aan de route van de Elfstedentocht en heeft meerdere havens. In 2020 telde Woudsend 1.445 inwoners. 

Woudsend heeft een prachtig kerkje. Deze voormalig gereformeerde kerk stamt uit 1912 gebouwd en in 1913 in gebruik genomen. Het orgel stamt uit 1962 en in 1975 kreeg de kerk glas-in-loodramen. In 1999 is de kerk gerestaureerd en in 2000 is het als woonhuis in gebruik genomen. Het zou je huis maar zijn! Wat prachtig!

Woudsend - Voormalige Gereformeerde Kerk

Makkum

We gaan weer helemaal terug naar de kust. Daar ligt het plaatsje Makkum. Makkum is een stranddorp met een boulevard en heel veel jachtwerven. In 2020 telde het dorp 3.625 inwoners.

Makkum - Boulevard + Strand

Easterwierrum

Easterwierrum is een heel klein plaatsje tussen Sneek en Leeuwarden in. Hier staat de Sint-Wirokerk, een vrij nieuwe kerk uit 1925. Voorheen hebben er trouwens wel andere kerkgebouwen op dezelfde plaats gestaan, maar deze kerk staat er dus pas sinds 1925.

Easterwierrum - Sint Wirokerk

Weidum

Nog een klein stukje verder naar het noorden kom je door het dorpje Weidum heen. Ook dit is maar een heel klein dorpje met veel weilanden, waar je het typisch Nederlandse land ziet inclusief de koeien.

Weidum - Weiland vol Koeien

Friesland

En dat waren de mooie kleine dorpjes en dorpen met maar één of een paar foto’s van Friesland alweer. Friesland is een mooie provincie. Ik woon er inmiddels (2020) alweer 21 jaar en heb het er erg naar mijn zin. Ik hoop in de toekomst nog wat meer foto’s te kunnen maken van de plaatsen die hier op deze pagina staan, zodat het aantal genoeg wordt om een eigen pagina voor deze plaats te maken.