Selecteer een pagina

INDONESIË

TIPS & WEETJES

  

 • Indonesië is de grootste eilandenstaat van de wereld. Het land ligt in Azië en bestaat uit maar liefst 14.572 eilanden. Deze eilanden hebben samen een totale oppervlakte van 1.904.569 km² en een totaal van 267.026.366 inwoners (2020). Indonesië is qua inwoneraantal het op drie na grootste land ter wereld.

 • Indonesië heeft meerdere religies. 86,1% van de bevolking is moslim, maar de religie verschilt per eiland ook nog wel wat. Zo zie je op het eiland Bali bijvoorbeeld weer veel Boeddhisten.

 • Indonesië is een land met veel armoede. Je gaat hier echt 30 jaar terug in tijd. De bevolking komt veelal rond van landbouw, zo wordt er veel koffie, thee, fruit en rijst geteeld. Daarnaast is Indonesië ook afhankelijk van het toerisme. Veel mannen zijn taxichauffeur en veel vrouwen zijn masseuses.
 • Indonesië heeft maar 2 seizoenen, namelijk regenseizoen en niet regenseizoen. Tussen november en april ligt het regenseizoen. Vooraf leek ons dat wat minder, want wij reisden namelijk in januari, maar achteraf was dit eigenlijk best wel fijn. We hebben een paar dagen zonder regen gehad en geloof me, je verbrand dan levend door de felle zon zo vlakbij de evenaar. Wij hebben op zo’n dag 10 minuutjes in de zon gezeten en waren echt zo rood als een kreeft. Hoofddoeken (sjaals) werken dan ideaal.

    

 • In de steden vindt het meeste vervoer plaats met behulp van scooters. Veel Nederlanders die hun vakantie aan het voorbereiden zijn willen dan ook scooters huren hier. Ik raad je dit echt af, het is echt een scooterinvasie hier en ze schieten ook overal tussendoor. Van een 3-baansweg wordt een 4-baansweg gemaakt en daar tussendoor rijden ook nog eens scooters. Daarnaast rijden ze hier ook nog eens aan de linkerkant van de weg. Onvoorstelbaar dat er niet meer ongelukken gebeuren hier. Je kan hier beter een taxi huren en als je slim bent, dan neem je een vaste taxichauffeur waarmee je van tevoren een prijs afspreekt. Sommige taxichauffeurs spelen ook voor gids en zullen je naar de leukste plekjes brengen voor maar € 35 voor een hele dag. Zij zijn ook gewend om tussen dat verkeer rond te rijden.

    

 • Uit eten in Indonesië is ook een ‘opletpuntje’. Als je uit eten gaat kan er soms nog belasting en serveerkosten extra op de rekening worden gezet. Het ene tentje rekent het wel in de prijs en de andere niet, deze laatsten lokken je naar binnen met lage prijzen en dan komen de belasting en serveerkosten er nog los bij als je de rekening vraagt. Pas ook op als je met een gids mee bent. We hebben ook meegemaakt dat ze het eten van de gids (dat diezelfde middag nog gegeten moest worden???) bij jou op de rekening zetten.

Ik heb de door ons bezochte reislocaties van Indonesië per eiland (Bali en Java) onderverdeeld. 

BALI

TIPS & WEETJES

 • De Balinese jongens krijgen vaste namen na hun geboorte. Het eerstgeboren kind krijgt de naam Wayan (eerstgeborene) of Putu. Het tweede kind wordt Made (midden) genoemd, het derde kind Nyoman (de rest) en het vierde kind Ketut (de kleinste). Bij het vijfde kind beginnen ze weer voorafgaan bij Wayan. Tijdens de zwangerschap van hun vrouw laten de mannen trouwens hun haar groeien, dat brengt geluk. Na de geboorte mag de baby de eerste 9 maanden de grond niet raken, dat brengt namelijk weer ongeluk. 
 • Balinezen hebben geen huisdieren hebben. De dieren lopen daar los en kiezen zelf hun eigen baasje. Vaak blijven ze op straat en komen ze alleen ergens om te eten. Echte dierenvrienden zullen hier moeite hebben met al die loslopende dieren.

   

 • De Balinezen hebben maar 1 week vakantie per jaar, daarnaast hebben ze nog 1 extra dag vrij, namelijk op ‘Silent Day’. Deze dag is meestal in maart en op die dag gaan bijna alle lichten uit en blijven de mensen thuis.

Klik hieronder op de knop van de stad/het dorp om de foto’s te zien.

     JAVA

TIPS & WEETJES

 • Wat betreft Java heb ik niet veel extra tips. De meeste tips staan hierboven bij Bali en Indonesië al. Wat mij hier wel opviel aan Jogjakarta is dat dit een grote stad is met veel (snelweg)verkeer door de stad heen. De restaurants liggen soms gewoon pal naast deze snelwegen, heel apart.

Klik hieronder op de knop van de stad/het dorp om de foto’s te zien.