Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto - Bali - Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot is onderdeel geweest van een vakantie van Patricia in 2018 naar Bali in Indonesië.

Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot is een zee-vererende tempel (pura) op Bali. De tempel is nauw verbonden met de hindoepriester Nirartha, die in de 16e eeuw naar Bali kwam. De lokale priester sommeerde hem echter weer weg te gaan, maar Nirartha besloot zo enthousiast te mediteren dat hij de rost waarop hij zat in zee duwde. Dit eiland is Tanah Lot geworden. Om zijn nieuwe onderkomen aan de god van de zee te wijden, veranderde hij zijn sjerp in giftige slangen. Hierdoor was zijn tempel altijd beschermd.

Op de dag dat wij bij de Tanah Lot tempel aankomen, zijn ze bezig met het onderhoud van de entree. Dit ziet er daardoor iets anders uit door alle steigers, maar goed, onderhoud is nodig natuurlijk. Net na de entree staat een grotere rots met tekst en bloemen.

Pura Tanah Lot

Eenmaal langs de poorten zien we de tempel al liggen in zee en wat een prachtig gezicht! 

Pura Tanah Lot
Pura Tanah Lot

Het getij

Als je de rots en de tempel zelf wilt bezoeken, dan ben je trouwens afhankelijk van het getij. Bij vloed ligt de tempel namelijk helemaal omringd door water en tijdens eb kan je over een zanddam van zo’n twintig meter lang naar de tempel lopen. We hebben van tevoren gekeken wanneer het eb was en dat was best vroeg. We zorgen dat we er in ieder geval nog wel op tijd zijn om de tempel te kunnen bereiken. Later hoorden we dat dit ook beter was met het oog op de hoeveelheid aan toeristen. Veel toeristen schijnen hier tijdens zonsondergang te komen, omdat dit zulke mooie foto’s oplevert. Zo rond 10:30 uur lopen we eerst maar over de zanddam naar de tempel toe, het kan nog net.

Pura Tanah Lot - De overtocht

Heilige Bron (Air Suci)

Op het eilandje aangekomen zien we de grot met een magische bron. Alhoewel de tempel in de zee ligt, komt er zoet water uit deze bron. Buiten de grot zien we een aantal priesters die elkaar afwisselen bij de ceremonie in de grot.

Pura Tanah Lot - De Heilige Bron

Mijn zus Sandra en ik besluiten ook naar de heilige bron te gaan om ons daar spiritueel te laten reinigen. Je moet er wel voor betalen trouwens. Ik weet niet meer hoeveel het kostte, maar het was wel een geinige ervaring. Je mag een slok van de Heilige bron nemen en daarna sprenkelen ze wat heilig water over je heen en plakken ze witte rijst op je voorhoofd. Je krijgt ook een bloem achter je oor.

Pura Tanah Lot - De Heilige Bron

Eenmaal buiten de grot maken we wat foto’s van de overkant, wat er ook mooi uitziet.

Pura Tanah Lot

Hierna willen we het rotseiland zelf wat verder verkennen, maar mogen eigenlijk nergens heen. Aan beide kanten van het eiland zijn trappen die afgesloten zijn met een hek. Niet-gelovigen mogen de tempel zelf dus niet betreden, ondanks dat we een sarong aan hebben. De linkerkant van het eiland ziet er als volgt uit:

Pura Tanah Lot

De rechterkant van het eiland is dus ook gesloten. Dan gaan we maar weer terug. Het begint ook langzaam vloed te worden, dus om toch een beetje droog naar de overkant terug te komen is het nu tijd om te gaan. Het water komt al net onder onze knieën. Een charmante priester pakt mijn hand en begeleid me naar de overkant. De Indonesiërs zijn erg galante, vriendelijke en behulpzame mensen.

Pura Tanah Lot

Terug aan de overkant maken we nog wat foto’s van de kust en de trap naar het strandje.

Pura Tanah Lot

En natuurlijk werpen we nog een blik op de Tanah Lot tempelrots, nu met wat minder mensen en met meer water er omheen.

Pura Tanah Lot

Ambachten

Eenmaal terug bovenop zien we met open ogen en open mond toe hoe ze hier aan het renoveren zijn. Dit is ook echt 30 jaar terug in tijd. De emmertjes cement komen uit een betonmolen en worden emmertje voor emmertje doorgegeven aan de persoon verder in de rij. Hierna komt er weer een leeg emmertje terug. Met slijptollen worden de stenen op maat gemaakt en de stijgers dan! Echte ambachten nog, nostalgie!

Pura Tanah Lot - Ambachten

Complex

Er is ook nog een klein complex bij Tanah Lot. Hier staat nog een gebouw en hier staat ook het Monumen Musik Etnik. Op dit monument staan allerlei handtekeningen met namen en land van afkomst van degene die de handtekening heeft geplaatst. Het monument heeft iets te maken met etnische muziek.

Pura Tanah Lot

Vanaf het complex kun je nog meer prachtige rotsen in de zee zien liggen. Hier worden we ook weer meerdere malen aangeklampt door Chinezen die met ons op de foto willen. We blijven in Indonesië toch wel een beetje een attractie met ons blonde haar.

Pura Tanah Lot

Als je de uitgang weer uit bent gegaan, dan moet je nog door een lange straat met meerdere winkeltjes en restaurantjes waar je kan lunchen of waar je je souvenirs kunt kopen.

Lunchen bij de Groenteboer

Als wij onze lunch hebben genuttigd en net buiten het restaurant staan, komt er nog een erg leuke optocht langs. Dit maakt het ook weer even lekker vrolijk.

Optocht bij Pura Tanah Lot

Informatie Pura Tanah Lot

Entreeprijs

De entreeprijs voor Pura Tanah Lot is 60.000 IDR (€ 3,75) (2021) per persoon. Hier zit een bezoekje aan de heilige bron dus niet bij. Dit kan je bij de bron zelf betalen en ik weet niet meer precies hoeveel dit kostte, maar ik geloof dat het ongeveer € 1 was.

Openingstijden

Pura Tanah Lot is van 07:00 uur tot 20:00 uur geopend. Hou er wel rekening mee dat als je naar de tempelrots zelf wil lopen, dat het wel eb moet zijn en dat je er dus vroeg moet zijn.