Selecteer een pagina

Malmö in Zweden is onderdeel geweest van een vakantie van Guido in 2018 naar Kopenhagen en van Edwin en Patricia in 2022 naar Kopenhagen in Denemarken.

Malmö – Zweden

Malmö is de op twee na grootste stad van Zweden. De stad heeft 338.230 inwoners (2018) en een oppervlakte van 7.176 hectare. Malmö was oorspronkelijk een Deense stad. De stad begon rond 1300 sterk te groeien en was vooral in de 16e eeuw van groot economisch belang. Bij de Vrede van Roskilde in 1658 ging Malmö, samen met het omliggende Skåneland, over in Zweedse handen. In 1840 richtte Frans Henrik Kockum de werkplaats op van waaruit de scheepswerf Kockums zich uiteindelijk ontwikkelde tot een van de grootste scheepswerven ter wereld. Mede hierdoor werd Malmö een stad met belangrijke textiel- en mechanische industrieën. 

Sontbrug

Malmö is heel goed bereikbaar. Vanuit Denemarken kun je Malmö bereiken via de Sontbrug. Dit is een 16 kilometer lange verbinding voor weg- en spoorverkeer over de Sont tussen Denemarken en Zweden. 

Kopenhagen - Resund Brug
Malmö Oresund Brug

Tarieven Sontbrug

Ik raad je wel aan om de Sontbrug over te steken met de trein. De tol voor de brug voor een auto is maar liefst € 52 (2022) voor een enkele reis. De kaartjes voor de trein kosten nu (2022) per persoon ongeveer € 12,50 enkele reis, wat betere prijzen zijn. Hou er overigens wel rekening mee dat je de grens oversteekt. Je kan dus een grenscontrole krijgen en de douaneambtenaren lopen door de trein heen. Het kan dus ook zijn dat je je paspoort moet tonen.

Onderweg naar Malmö

Centraal Station

Met de trein komen we aan op het centraal station van Malmö. Dit was het beginpunt van de SJ spoorlijn over Lund en Falköping naar Stockholm en na 1896 van de spoorlijn over Lund C naar Göteborg C. De architect van dit station was Folke Zettervall. Het station is in 1856 geopend. Op 14 december 1866 werd het gebouw door een brand voor het grootste deel vernietigd. Dit werd in 1872 hersteld. Het station kreeg in 1926 officieel de naam Malmö Central.

Malmö - Centraal Station

Travelshop Malmö

We hebben afgelopen week heel wat kilometers gemaakt, dus we besluiten vandaag fietsen te gaan huren bij Travelshop Malmö. Dat was een goede set! We hadden echter wel geluk, want we hadden geen fietsen gereserveerd en het personeel van de shop stonden net op het punt om weg te gaan. Gelukkig waren we nog net op tijd en konden we toch nog 2 fietsen huren. Je kunt hier trouwens ook fietskaarten kopen. Als je in Malmö bent, dan is het huren van een fietsen zeker een aanrader, maar zorg er dan wel voor dat je ze van tevoren even reserveert.

Sankt Petri Kerk

We beginnen onze fietstocht door Malmö in de wijk Gamla Staden. Als eerste is de Sint-Pieterskerk aan de beurt. Dit is de oudste kerk in Malmö, het oudst bewaarde bakstenen gebouw en oorspronkelijk de enige parochiekerk van de stad. De bouw van de huidige kerk begon in het begin van de 14e eeuw, ter vervanging van een oudere Romaanse kerk op dezelfde locatie. Het werd waarschijnlijk ingehuldigd in 1319 en gewijd aan de heiligen Peter en Paul, maar de bouw was pas rond 1380 voltooid. De kerk is een voorbeeld van baksteengotische architectuur met invloeden uit de Franse gotische architectuur. De kerk werd gebouwd met rode bakstenen en werd gebouwd als een gotische basiliek met een westelijke kerktoren en een dwarsschip dat aansluit op de kooromgang van het vijfhoekige koor.

Malmö - Sankt Petri Kerk

Sinds de bouw is de kerk verschillende keren gewijzigd. De oorspronkelijke kerktoren stortte in 1420 in, waardoor de kerk een nieuwe toren kreeg en nieuwe gewelven die het plafond in het westelijke deel van het gebouw ondersteunden. Al in 1442 stortte de toren opnieuw gedeeltelijk in en moest hij worden herbouwd. De 98 meter hoge toren werd echter pas in 1890 herbouwd, toen het na een renovatie zijn huidige uiterlijk kreeg.

Aan het einde van de 15e en het begin van de 16e eeuw werden vijf zijkapellen gebouwd, waarvan er tot op de dag van vandaag drie bewaard zijn gebleven. Twee van hen zijn vernoemd naar de heiligen Anna en Maria, de derde was opgedragen aan Sint-Joris, maar wordt in de volksmond ‘Krämarkapellet’ (de kapel van de verkopers) genoemd. Deze laatste zijkapel werd gebouwd voor Malmö’s gilde van lakenhandelaren, maar werd gebruikt door verschillende gilden van de stad waarvan de wapenschilden nog steeds in de kapel te zien zijn. Het kerkportaal werd enige tijd na 1420 gebouwd.

Caroli Kerk

Een stukje meer naar het oosten toe, vind je de Caroli kerk. Deze kerk is een voormalige kerk die in 1880 gebouwd werd en die vernoemd is naar koning Carl XI van Zweden. De eerste Carolikerk werd gebouwd in 1680, op dezelfde plek als het huidige gebouw. De kerk stond ook bekend als ‘de Duitse kerk’ en de diensten werden gehouden in de Duitse taal voor de Duitse kooplieden en ambachtslieden van Malmö. In 2010 werd de kerk ontwijd en werd het gebouw onderdeel van het Caroli-winkelcentrum.

Malmö - Caroli Kerk

Museum Moderne Kunst

Het Moderna Museet Malmö is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en een dependance van de internationaal bekende instelling met dezelfde naam in Stockholm. Het museum werd in 2009 geopend en het bevindt zich in een voormalige elektriciteitscentrale. Hier vind je werk van de belangrijkste Zweedse kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Andy Warhol. De collectie (begin 20e-eeuw tot nu) bestaat uit werken van onder meer Karin Mamma Andersson, Josef Albers en Hilma af Klint.

Malmö - Museum Moderne Kunst

Panden Apsis Sweden AB & COOP

We fietsen de wijk Lugnet in, waar onze fietstocht ons nog langs een aantal mooie panden brengt, zoals het pand van Apsis Sweden AB en het pand van de COOP, aan de Lugna Gatan weg nummer 2. Deze laatste ligt tegenover het Malmö stadhuis.

Malmö - Apsis Sweden AB
Malmö - Coop Lugna Gatan 2

Folkets Park

Ondertussen zijn we verder afgezakt naar de wijk Möllevången, waar we het Folkets Park zien.

Malmö - Folkets Park

Het Folkets Park heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s van dit mooie park wilt zien, klik dan op de knop:

Möllevångstorget

Na het Folketspark, gaat de reis naar Möllevångstorget. Bij Möllevångstorget draait het tegenwoordig veel om winkelen en het bezoeken van pubs. De buurt heeft veel winkels, een levendig marktplein en tal van restaurants. De huidige gebouwen rond Möllevångstorget zijn sinds het begin van de 20e eeuw grotendeels intact gebleven. Möllevångstorget is nog niet zo oud, want iets meer dan honderd jaar geleden waren hier akkers. Rondom Malmö waren toen gemeenschappelijke akkers en hier bij Möllevången waren de windmolens. De hoofdweg die langs het plein loopt is Bergsgatan. Hier stonden veel fabrieken. Je kunt nog steeds enkele van de oude fabrieksgebouwen zien, hoewel ze nu zijn gerenoveerd en gevuld met moderne bedrijven en woningen.

Malmö - Möllevångstorget

De meeste huizen aan het plein zijn gebouwd aan het begin van de 20e eeuw. De plattelandsbevolking die werk zocht in de grote stad, kwam naar deze wijken, waar zowel werk als huisvesting voorhanden was. Kleine winkels, biertaps en ambachtslieden waren overal rond het plein en je voelt dezelfde sfeer hier nog steeds. Op woensdag en zaterdag was het marktdag in het nieuw gebouwde Möllevångstorget en kwamen de boeren naar de stad om hun goederen te verkopen. Nu is er bijna dagelijks markt.

Malmö

Standbeeld Arbetets Ara

Het grote standbeeld op het plein heet ‘Arbetets Ara’ (de eer van het werk). Dit brons met granieten standbeeld is in 1929 gemaakt door Axel Ebbe. Het standbeeld werd onthuld in 1931. Het stelt een groep naakte mensen voor die een blok graniet optillen. Op het granieten blok zie je een bronzen reliëf van de skyline van Malmö uit die tijd, met onder andere fabrieksschoorstenen. Het beeld symboliseert de geschiedenis en strijd van de arbeidersbeweging. De kunstenaar Axel Ebbe wilde met de sculptuur uitdrukken hoe gezamenlijk werk de samenleving overeind houdt. 

Malmö - Standbeeld Arbetets Ära by Axel Ebbe

Muurschildering Gebouw Bergsgatan & Brewing & Co Taproom

We zijn nog steeds in de wijk Möllevången, waar we onderweg nog een prachtige muurschildering tegenkomen op de muur van een gebouw aan de Bergsgatan. Een stukje verderop zien we nog een mooi pand van de Malmö Brewing & Co Taproom.

Malmö - Muurschildering van het Gebouw aan de Bergsgatan + Malmö Brewing Co & Taproom

Je ziet overigens nog meer mooie pandjes in de wijk Möllevången.

Malmö - Wijk Möllevången

Sint-Janskerk

We zijn inmiddels aangekomen in de wijk Innerstaden, waar we de Sint-Janskerk zien liggen. Deze kerk is ontworpen door Axel Anderberg en gebouwd van 1903 tot 1907. De stijl van de Sint-Janskerk is Art Nouveau. Art Nouveau was net in de mode geraakt in Zweden met de zachte, afgeronde vormen. De kerk is rijkelijk versierd met rozen, engelen, bloemen en bladeren en wordt vaak de rozenkerk of engelenkerk genoemd. De kerk is opgetrokken in rode baksteen op een granieten sokkel en het dak heeft emaillen tegels. In totaal zijn er ongeveer 20 verschillende soorten natuursteen verwerkt in de ornamenten van de kerk.

Malmö - Kerk van Sint Jan

Binnenin de kerk is het ook mooi. De kerk is gebouwd met een driebeukig schip met twee korte kruisarmen en een koor in de vorm van een vijfzijdige halve boog en apsis in dezelfde vorm. Het middenschip is zeer breed ten opzichte van de zijbeuken, die slechts smalle zijbeuken vormen. Dit wordt opgevat als de ruime omhelzing van God. In de kruisarmen bevinden zich de doopkapel (noord) en de Mariakapel (zuid). De kerk wordt vaak de ‘Kerk van de Rozen’ genoemd. Er zijn hier meer dan duizend rozen, uitgehouwen in hout, uitgehouwen in steen en geschilderd op de muren. De roos is een oud symbool van Christus. Het houtsnijwerk is uitgevoerd door houtbeeldhouwers Erik Sellberg, Gustaf Andersson, Emil Josefsson en Nils Sjölin. 

Malmö - Kerk van Sint Jan binnenin

De Sint-Janskerk is niet alleen de Kerk van de Rozen, maar wordt ook vaak de Kerk van de Engelen genoemd. De engelen zijn zowel terug te vinden in de muurschilderingen samen met bloem- en bladranken en vruchten in Art Nouveau-stijl als in houtsnijwerk rond het hoofdaltaar. Het hoofdaltaar werd in 1907 gemaakt van grijze Bremer-zandsteen en het zijaltaar in de Mariakapel is in 1958 gemaakt van tandgehouwen, grijze kalksteen. Het altaar bestaat uit een gladde schijf met schuine zijden. De schuine zijden zijn getand, evenals de drie rechtopstaande steunen waarop het altaarstuk rust. Het altaar werd geschonken door mevrouw Hanna Bååth. 

Malmö - Kerk van Sint Jan binnenin

In de Mariakapel staat ook een icoon van Maria met het kindje Jezus. In de doopkapel bevindt zich een achthoekige doopvont in Bremersand-steen, gemaakt in 1907 door de beeldhouwer Christoffer Keppner uit Malmö. De preekstoel uit 1907 is gemaakt van gebeeldhouwd eikenhout en rust op een zandstenen rots, versierd met rozen en doornen. Op de preekstoel zijn vijf velden met houtsnijwerk gemaakt door de beeldhouwer Carl Andersson. Verhalen uit het leven van Jezus komen hier voor: de geboorte, de doop, de preek in de tempel, Getsemane en de opstanding.

St. Johannes Plein

De Sint-Janskerk ligt aan het St. Johannes Plein. Dit is ook een mooi plein om te zien. Vooral de glazen koepel is erg mooi.

Malmö - St. Johannes Plein

Kunstmuseum & Plein Points of View 

In het Museumpark staat het Kunstmuseum met daarvoor het plein met het kunstwerk Points of View van Tony Cragg. Dit kunstwerk stamt uit 1949. Het kunstmuseum dat ook aan dit plein ligt, is sinds de opening in 1975 een van de grootste moderne kunstruimtes van Zweden. Architect Klas Anshelm is de creatieve kracht achter het kenmerkende doosachtige gebouw, waarin tentoonstellingen van wereldklasse te zien zijn van Zweedse en internationale kunstenaars. Hoogtepunten door de jaren heen zijn onder meer Munch, Van Gogh, Kandinsky, Klee, Miró, Keith Haring, Louise Bourgeois en, meer recentelijk, Olafur Eliasson en David Shrigley. Dit moderne museum organiseert ook evenementen op het gebied van theater, poëzie, muziek en meer. 

Malmö - Kunstmuseum en Plein Points of View by Tony Cragg

Triangeltorget Plein & Treenighed

We komen langs het Triangeltorget Plein, waar we de fontein Treenighed (drievuldigheid) zien van Bjorn Norgard. Bjorn heeft dit standbeeld in 1999 gemaakt van brons, graniet, kalksteen en zandsteen. 

Malmö - Triangeltorget op het Plein Treenighed by Bjørn Nørgård

Magistratsparken Standbeeld

We komen nu uit bij het Magistratsparken, waar we nog een leuk standbeeld tegenkomen.

Malmö - Magistratsparken Standbeeld

Operagebouw

En dan fietsen we naar het Operagebouw. Malmö Opera presenteert het hele scala aan muziektheater met de nadruk op opera en musical. Ze voeren de grote operaklassiekers, musicals, hedendaags muziekdrama, concerten en dans uit. Het gebouw werd gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en ingehuldigd in 1944. De grote zaal biedt plaats aan 1.511 toeschouwers en het podium is een van de grootste in Europa. Hiermee creëerde de bekende architect Sigurd Lewerentz samen met collega’s Erik Lallerstedt en David Helldén 1 van de meesterwerken van de functionalistische architectuur. In verband met het 50-jarig jubileum van het theater in 1994 werd het gebouw op de monumentenlijst geplaatst. 

Malmö - Operagebouw

Fontein Tragos

Ik vond het operagebouw aan de buitenkant niet zo speciaal. Er staat wel een erg mooie fontein voor het gebouw. Dit is het standbeeld Tragos (Tragedie) van Nils Sjogren. Nils heeft de fontein gebouwd in 1943. 

Malmö - Operagebouw - Standbeeld Tragos by Nils Sjogren

Sankt Petri Laroverk 

We fietsen richting de bibliotheek, waar we onderweg nog de Sankt Petri laroverk (school) tegenkomen. Dit is een gemeentelijke middelbare school in de wijk Hästhagen. De school is een Duits barokkasteel dat is gebouwd tussen 1904 en 1908 door de architect John Smedberg. Het is een van de oudste en grootste middelbare scholen van Malmö. De school werd opgericht in 1902 als de algemene lagere onderwijsinstelling van Malmö. In 1905 werd het omgevormd tot een echte school. Vanaf 1952 behoorde een gemeentelijke middelbare school tot de school. In verband met de nationalisatie van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs vanaf 1958, kreeg de school toen de naam ‘hoger algemeen onderwijs Sankt Petri’. De school werd in 1966 gemeenschappelijk en werd vervolgens omgedoopt tot Sankt Petri school. 

Malmö - Sankt Petri Schoolgebouw

Stadsbibliotheek

En dan komen we uit bij de Stadsbibliotheek. De Stadsbibliotheek is een gemeentelijke openbare bibliotheek in Malmö die geopend is op 12 december 1905. In 1946 verhuisde het naar de Regementsgatan. Het kasteel, zoals het bekend was komen te staan, werd oorspronkelijk gebouwd voor het Malmö Museum en werd ontworpen door de architecten John Smedberg en Fredrik Sundbärg. Zij hadden zich laten inspireren door Deense en Zuid-Zweedse renaissancekastelen.

Malmö - Stadsbibliotheek

De stadsbibliotheek van Malmö bestaat uit drie gebouwen. ‘The Calendar of light’ is ontworpen door de Deense architect Henning Larsen en werd ingehuldigd op 31 mei 1997. Het kasteel werd gerestaureerd en opnieuw ingewijd op 24 september 1999. Deze twee hoofdgebouwen zijn met elkaar verbonden door een gebouw genaamd ’the Cylinder’, waar de entree, een informatiebalie, een retourbalie en een café zijn gevestigd. De stadsbibliotheek heeft 550.000 verschillende media, ongeveer 10.000 dvd’s en 33.500 muziek-cd’s. In 2006 werd het de eerste bibliotheek in Zweden die videogames uitleende.

Casino Cosmopol

We rijden dezelfde weg door en steken het kruispunt over. Hier zien we vanaf de weg het Casino Cosmopol liggen. Dit ligt in het Kungsparken. Het casino met haar mooie oprijlaan is sinds 2000 in dit pand gevestigd. 

Malmö - Casino Cosmopol

Kungsparken

En dan komen we dus ook meteen aan bij Kungsparken. Dit is een park in Malmö, dat in het centrum van de stad ligt, net ten westen van het stadhuis van Malmö en de districtsrechtbank van Malmö. Het park omringt het Malmöhus-kasteel. Dit is een prachtig park!

Malmö - Kungsparken

Kungsparken heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s van dit mooie park wilt zien, klik dan op de knop:

Malmöhus

Vanuit Kungsparken kunnen we het Malmöhus al zien liggen. Kasteel Malmöhus is een kasteel van middeleeuwse oorsprong in Malmö. In 1434 werd het slot oorspronkelijk gebouwd in opdracht van koning Erik VII, maar dit gebouw werd in het begin van de zestiende eeuw afgebroken. Het huidige slot werd gebouwd tussen 1526 en 1539 in opdracht van koning Christiaan III en is daarmee het oudste nog bestaande Scandinavische slot uit de renaissance. Historisch gezien was het een van de belangrijkste forten ter verdediging van Denemarken, waar Malmö toentertijd deel van uitmaakte.

Malmö - Slottsträdgården Kasteel

Slottsträdgården

Achter het kasteel ligt de Slottsträdgården (kasteeltuin). Deze tuin is het gehele jaar 24 uur per dag open. De Slottsträdgården begon in 1994 als een initiatief van de inwoners van Malmö en werd officieel geopend in mei 1998. Dit is een grote (12.000 m²) en prachtig aangelegde tuin die bestaat uit verschillende soorten kleinere tuinen in verschillende stijlen en functies. Prachtig!

Malmö - Slottsträdgården

Het Malmöhus Kasteel en de Slottsträdgården hebben een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s van dit prachtige kasteel met haar mooie tuinen wilt zien, klik dan op de knop:

Turning Torso

De fietsreis gaat nu naar het Turning Torso, 1 van de bezienswaardigheden die bovenaan ons lijstje stond. HSB Turning Torso is een wolkenkrabber in de wijk Västra Hamnen. Het gebouw is eigendom van de Zweedse woningcorporatie HSB. De toren werd ontworpen door Santiago Calatrava en is gebaseerd op een eerdere sculptuur van Calatrava, die op zijn beurt geïnspireerd was op een ruggengraat in een torso waarvan de schouders ten opzichte van het bekken zijn gedraaid. De bouw van de toren startte in de zomer van 2001 en het gebouw werd officieel geopend op 27 augustus 2005. Op dat moment was dit het hoogste gebouw in Scandinavië en het op een na hoogste appartementsgebouw van Europa. 

Malmö - Turning Torso

De Turning Torso toren heeft een hoogte van 190 meter en telt 54 verdiepingen. Het ontwerp bestaat uit negen blokken van vijf verdiepingen hoog die draaien naargelang ze hoger gaan; het hoogste segment is negentig graden gedraaid ten opzichte van het laagste. De onderste twee blokken dienen als kantoorruimte en de bovenste twee verdiepingen van het bovenste blok worden als conferentiecentrum gebruikt. Verder zijn in het gebouw 149 luxeappartementen gehuisvest. Naast de toren staat een parkeergarage van vijf verdiepingen die via een ondergrondse doorgang met de Turning Torso verbonden is. Bij het gebouw zie je nog een soort van oog in de muur naast het gebouw. Ook dit is erg mooi om te zien.

Malmö - Turning Torso

Omgeving Turning Torso

De omgeving van het Turning Torso is ook erg mooi.

Malmö - Turning Torso

Ribersborgsstranden

Vanaf het Turning Torso kun je gemakkelijk naar de Ribersborgsstranden. Het strand van Ribersborg – of Ribban zoals het vaak wordt genoemd – is het meest bezochte strand van Malmö.

Malmö Ribersborgsstranden

Titanic Lovelock Point

Wat ook vlakbij het Turning Torso ligt, is het Titanic Lovelock Point. Hier heb je een prachtig uitzicht over de boulevard van Malmö.

Malmö

Stapelbaddsparken Skatepark

We gaan weer terug naar de doorgaande weg in Västra Hamnen, waar je het Stapelbaddsparken Skatepark vindt. Dit skateboardpark is ontworpen door Stefan Hauser. Op de rechts onderste foto zie je nog een klein jongetje van (hoe oud zal hij zijn?) 4 a 5 jaar op een step. Adembenemend hoe goed dat jongetje met zijn step op de skatebaan manoeuvreerde. Schitterend!

Malmö - Stapelbäddsparken Skatepark

Dockplatsen

We fietsen langs de Dockplatsen (haven) terug richting het centrum. Dat is ook een plaatje!

Malmö - Dockplatsen

Gebouw Stora Varvsgatan 6

We fietsen verder richting het centrum, waar we aan de Stora Varvsgatan weg nog een mooi fabriekspand zien staan.

Malmö - Gebouw Stora Varvsgatan 6

Universitetsbrug en Old Light House

We verlaten nu de wijk Västra Hamnen over de Univeritetsbron. De universiteitsbrug is gebouwd in 2004, het is een tuibrug die de Skeppsbron verbindt met de Hjälmarekajen. Het Deense architectenbureau Dissing + Weitling heeft de brug ontworpen. De brug heeft 2 pylonen van 17 meter hoog, ze is 75 meter lang, 19 meter breed en heeft drie rijstroken en voet- en fietspaden. Ze is gemaakt van staal en kan worden geopend door te draaien. 

Malmö - Universitetsbrug en Old Light House

De Inre Fyr (oude vuurtoren) staat aan de Sontstraat bij de ingang van de haven van Malmö. De achthoekige toren werd gebouwd in 1878 en is beschilderd met karakteristieke witte en rode strepen. Het is een kleine vuurtoren die sinds 1983 niet meer in gebruik is. De toren heeft eerst op een andere locatie gestaan, maar ik kan niet achterhalen waar dat is geweest. Het ziet er in ieder geval prachtig uit op deze locatie!

Suellshamnen & Gebouwen

We steken de Universitetsbrug niet over, maar slaan er net voor rechtsaf. Hier lopen we met de fiets aan de hand langs het water Suellshamnen en zien daar nog een aantal prachtige gebouwen aan de overkant liggen.

Malmö - Suellshamnen en Gebouwen

Deense Bank

Aan het einde van de Suellshamnen, zien we de Deense Bank liggen. Wat een prachtig gebouw is dat ook! Ik kan helaas geen informatie over het prachtige pand vinden.

Malmö - Deense Bank

Kunstwerk Spectral Self Container

Halverwege de Suellshamnen is een straatverbinding over de Suellshamnen heen. Dit is het Anna Lindh-plein. Hier zien we het kunstwerk Spectral Self Container staan. Het kunstwerk is ontworpen door Matti Kallioinen en werd ingehuldigd in 2013. Het gebruikte materiaal is aluminium, dat gecoat is met verschillende lagen van een speciaal soort gepigmenteerde lak. De kleuren die gebruikt zijn, zijn heerlijk vrolijk. Het beeld is 3 meter hoog en 4 x 4 meter breed.

Malmö - Kunstwerk Spectral Self Container
Malmö - Putdeksel

Suellshamnen

Vanaf het Anna Lindh-plein kun je de andere kant van de Suellshamnen ook zien. Dit is ook een mooi uitzicht.

Malmö - Suellshamnen en Gebouwen

World Maritime University

Aan het einde van de Suellshamnen vind je het pand van de World Maritime University (WMU). In 2015 verhuisde het WMU naar het historische gebouw van de oude havenmeester, Tornhuset. Dit pand is gebouwd in 1910 en ontworpen door de Zweedse architect Harald Boklund. Het gebouw deed dienst als het hoofdkantoor voor de havenadministratie van Malmö en was bedoeld om een ​​panoramisch uitzicht te bieden op de scheepvaart in de Öresund en in de haven van Malmö.

Malmö - World Maritime University

Colourful Houses

We steken het water over en lopen naar de Colourful Houses van Jakob Nilsgatan. Dit is een schattig straatje vlakbij het oude centrum van Malmö.

Malmö - Jakob Nilsgatan Colourful Houses

Muurschildering Grynbodgatan 11

Hierna lopen we een beetje om het oude centrum heen, waar we bij Grynbodgatan 11 nog een prachtige muurschildering tegenkomen.

Malmö - Gamla Kyrkogårdengamla Begraafplaats
Malmö - Muurschildering Grynbodgatan 11

Oude begraafplaats

We gaan naar de Oude Begraafplaats. De oude begraafplaats werd ingehuldigd in 1822. Bij de aanleg heette dit overigens de Nieuwe Begraafplaats.

Standbeeld Gustav Adolfs Torg

We zijn inmiddels aangekomen bij het Gustav Adolfs Torg plein. Dit is het op een na grootste plein in Malmö dat is vernoemd naar de Zweedse koning Gustav IV Adolf, die tussen 1806 en 1807 in Malmö woonde. Het plein is 15.000 m² groot en is versierd met groepen bomen, heggen, veel banken, een klein grasveld, sculpturen en decoratieve fonteinen. Aan de oostkant van het plein staat het kunstwerk ‘Fem fontäner och ett klot’ (vijf fonteinen en een bal). Dit werk is in 1999-2000 gemaakt door de kunstenaar Sivert Lindblom en bestaat uit vijf hoge zuilvormige bronzen fonteinen en een grote bal.

Malmö - Standbeeld Gustav Adolfs Torg

Peak Performance Kledingwinkel

We lopen nu richting de oude Stad. Onderweg komen we op de Södergatan (de grootste winkelstraat van Malmö) nog een leuk pand tegen van Peak Performance.

Malmö - Peak Performance Kledingwinkel

Optimistorkestern

Aan het einde van de Södergatan komen we nog een geweldig kunstwerk tegen, namelijk het Optimistorkester. Het bronzen Optimist Orchestra werd in 1985 opgericht door Yngve Lundell. Het orkest wordt geleid door een trommel-majoor en bestaat verder uit vier spelende leden. De beelden werd ingezet nadat Södergatan was herbouwd tot de eerste voetgangersstraat van Malmö.

Malmö - Optimistorkestern

Apoteket Lejonet

We zijn nu bijna bij het Stortorget stadsplein. Daar zien we het prachtige pand van Apoteket Lejonet. Dit is een van de belangrijkste gebouwen van de stad uit de historistische periode van de 19e eeuw. Het werd opgericht in 1896 in de Nieuwe Renaissance. Na de liberalisering van de apotheekmarkt in 2009 werd Lejonet een van de vier staatsapotheken van Zweden. Wij zijn er niet naar binnen geweest, maar achteraf kreeg ik in de gaten dat we wel wat hadden gemist! Neem de binnenkant van dit pand dus ook even mee als je hier loopt.

Malmö - Apoteket Lejonet

Stortorget stadsplein

En dan komen we aan bij het Stortorget stadsplein. Het Stortorget is het oudste plein van de stad en vormt het centrum van de Gamla Staden (oude stad). Het plein werd in 1536 aangelegd in opdracht van de toenmalige burgemeester Jörgen Kock, het was toentertijd een van de grootste stadspleinen in Noord-Europa.

Malmö - Stortorget Stadsplein

Standbeeld Karl X Gustav

In het midden van het Stortorget stadsplein staat het standbeeld van Karl X Gustav. Karl X Gustaaf (1622-1660) was koning van Zweden van 1654 tot aan zijn dood. Het standbeeld dateert van 1896 en werd gemaakt door John Börjeson. Het koninklijke motto van Karl X staat achteraan op het beeld: ‘In Jehova sors mea, Ipse faciet’ (In Jehovah is mijn lot, hij zal het doen).

Malmö - Standbeeld Karl X Gustav

Raadhuis

Aan het Stortorget stadsplein staat ook het Rådhuset (Raadhuis). Het Raadhuis is gebouwd in 1546 door bouwmeester Peder Ipsen Mason. Het gebouw is opgetrokken in baksteen met erkers en gotische trapgevels. De Zweedse architect Helgo Zettervall heeft het stadhuis in 1860 herontworpen in Nederlandse renaissancestijl. Je ziet hier busten van beroemde inwoners van Malmö, waaronder voormalig burgemeester Jörgen Kock, tabakshandelaar Frans Suell, Mathias Flensburg, oprichter van de Malmö Sparbank, en Lorentz Bager, die heeft geholpen bij de bouw van het eerste stoomschip van de stad. Boven de busten zijn sculpturen te zien die de landbouw, ambacht, handel en scheepvaart uitbeelden.

Malmö - Raadhuis

De best bewaarde en oudste delen van het stadhuis zijn de keldergewelven, waarin tegenwoordig het restaurant Rådhuskällaren is gevestigd. Via het restaurant kun je drie zalen bezichtigen, namelijk de Knutssalen (een balzaal die in de Middeleeuwen werd gebruikt door het gilde van de heilige Knoet), de Landstingssalen (een zaal in renaissancestijl die is versierd met portretten van Deense edellieden) en de Bernadottesalen (een rood-met-zilveren feestzaal waar schilderijen hangen van koningen van de Zweedse dynastie, het huis Bernadotte).

Platzbrunnen Fontein

Voor het Raadshuis staat de prachtige Platzbrunnen Fontein Térkút

Malmö - Platzbrunnen Fontein

Lilla Torg Marktplein

We zijn inmiddels aangekomen bij het Lilla Torg (Klein Plein) Marktplein. Dit ligt vlakbij het Stortorget plein. Lilla Torg is een modern plein met oude oorsprong. Het werd al in de jaren 1590 toegevoegd en wordt sindsdien voornamelijk gebruikt als plein voor lokale kleine handel. Op het Lilla Torg plein bevinden zich restaurants, speciaalzaken, kantoren, hotels, kleuterscholen en woningen. Sinds de jaren 1590 verkopen marktkooplieden hier hun waar. De verkopers hadden toen stands op het plein: de bakkers in het zuiden, de slagers in het westen, de visverkopers in het oosten en de venters in het noorden. Uiteindelijk werden de schuren omgebouwd tot echte woningen. De waterput in het midden van het plein is uit 1973, maar eerder stond hier nog een waterput. Aan de randen van de put zie je de reliëfs van kunstenaar Thure Törn die vertellen over het oude ambacht.

Malmö - Lilla Torg Marktplein

Bij Lilla torg staan ​​enkele van de oudste huizen van Malmö. Het rode vakwerkhuis en het gele gepleisterde huis ernaast heten tegenwoordig Hedmanska gården. Het rode huis is Malmö’s best bewaarde vakwerkhuis uit de 16e eeuw. In het grote magazijn op de boerderij bevindt zich het Form Design Center. Er zijn meerdere huizen van na de 16e eeuw rond Lilla torg. Nyströmska gården op de hoek met uitzicht op Stortorget werd gebouwd in 1857, Hedmanska gården (een vakwerkhuis uit die tijd) rond 1610. Faxeska gården dateert van rond 1760, de druivenkom boven de poort herinnert aan het wijn- en gedistilleerdbedrijf Ad. Fax & Zonen. Het Ekströmska-huis, met de gevel die uitkijkt op het plein, dateert uit de jaren 1720, terwijl het Aspegrenska-huis ernaast rond 1600 werd gebouwd. Het Wesénska-huis en het huis van Fritz Hansen op de hoek met uitzicht op Landbygatan vertegenwoordigen beide de 19e eeuw. Hotel Anglais, het imposante gebouw van vijf verdiepingen aan de noordkant van het plein, is een voorbeeld van de nationale romantische stijl uit begin 20e eeuw.

Rikstelefon

En dan deze geweldige Rikstelefon. Ik kan er weinig informatie over vinden, maar deze moet ongeveer uit eind 19e-eeuw stammen. Schitterend! 

Malmö - Lilla Torg Marktplein Rikstelefon

Standbeeld Frans Suell

Na het eten lopen we terug naar het Centraal Station. Onderweg komen we het standbeeld van Frans Suell tegen. Frans Suell was een Zweedse zakenman die leefde van 1744 tot 1817. Frans woonde in Malmö en leidde vanaf 1775 een consortium van lokale schippers. Zij baggerden de haven van Malmö en legden dijken aan.  

Malmö - Standbeeld Frans Suell

Kunstwerk Porten Mot Kontinenten

Vlakbij het standbeeld van Frans Huell, zien we het Kunstwerk Porten Mot Kontinenten (Poort naar het Continent) van Sven Carlsson. Dit kunstwerk is in 1975 geplaatst ter herdenking van de 200ste verjaardag van de bouw van de nieuwe haven van Malmö. 

Malmö - Kunstwerk Porten Mot Kontinenten by Sven Carlsson

Non Violence – The Knotted Gun

Een ander kunstwerk wat we hier tegenkomen, is the Knotted Gun. Het originele beeld van The Knotted Gun, ook wel bekend als ‘Non-Violence’, is gemaakt door de Zweedse kunstenaar Carl Fredrik Reuterswärd, een vriend van de familie van John Lennon. Reuterswärd creëerde dit kunstwerk na de tragische dood van Lennon, omdat hij de visie van de zanger op een vreedzame wereld wilde eren. De 1e Knotted Gun is tentoongesteld in het Strawberry Fields-monument in Central Park, voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Sindsdien zijn replica’s op meer dan 30 strategische locaties over de hele wereld geplaatst: het Olympisch Museum in Lausanne (Zwitserland), aan de Waterfront in Kaapstad (Zuid-Afrika) of in Beiroet ( Libanon) en natuurlijk hier vlakbij het Centraal Station in Malmö.

Malmö - Non Violence The Notted Gun by Carl Fredrik Reutersward

Elite Hotel Savoy & Glasvasen

Noemenswaardige gebouwen die we vlakbij het Centraal Station tegenkomen, zijn het Elite Hotel Savoy en Glasvasen.

Malmö - Elite Hotel Savoy
Malmö - Glasvasen

Evenementelocatie Slagthuset

Achter het Centraal Station ligt het Slagthuset. Dit is een evenementenlocatie voor congressen, concerten, pubshows, theaters en beurzen. Het pand stamt uit 1904, het was het modernste slachthuis van Europa. Het slachthuis rust op een sokkel van graniet van Halmstads Stenhuggeri AB en aan beide zijden van de hoofdingang staan sterke, versierde kolommen van hetzelfde materiaal. Aan de buitenkant zijn de muren bekleed met rode Börring-baksteen met krijtbanden, afgewisseld met zwarte geglazuurde baksteen en elementen van geornamenteerde natuursteen. De binnenmuren zijn gemetseld met Skrombergategel. In totaal zijn er meer dan 40 verschillende soorten baksteen in de woning verwerkt. Boven de machinekamer (nu theaterfoyer) verrees een watertoren in de vorm van een klokkentoren.

Malmö - Evenementelocatie Slagthuset

Realgymnasiet Middelbare School

Vlakbij het slachthuis, staat de Realgymnasiet Middelbare School. Ook dit is een prachtig pand!

Malmö - Realgymnasiet Middelbare School

Emporia Shopping Center

Als laatste locatie in Malmö laten we het Emporia Shopping Center zien. Emporia is een van de grootste winkelcentra van Scandinavië, het ligt naast de Malmö Arena en het treinstation Hyllie. Emporia opende op 25 oktober 2012. De architect is Gert Wingårdh van Wingårdh arkitektkontorKlepierre is eigenaar van het gebouw. Het gebouw is ingericht met sounddesign en soundscapes gemaakt door Radja Sound Design Agency.

Malmö - Emporia Shopping Center

Malmö

En dat was Malmö, een prachtige Zweedse stad! Zeker een aanrader om te bezoeken als je net als ons in Kopenhagen bent of als je in Zweden bent.