Knekelhuisje – Uden – Nederland
Vroeger werd het Knekelhuisje gebruikt om de doden op te baren voordat de uitvaart in de kerk plaatsvond. Later, tijdens het ruimen van de begraafplaats achter de St. Petrus Kerk, werden hier de botten verzameld, vandaar de naam Knekelhuisje. Het Knekelhuisje is in 1908 gebouwd en stond op de lijst om gesloopt te worden. Daar werd een stokje voor gestoken. Het gilde St. Barbara en St. Lucia sprongen in de bres en besloten om het Knekelhuisje eigenhandig te gaan opknappen. Met veel vrijwilligers is daar afgelopen jaren week na week aan gewerkt.
Buitenkant Knekelhuisje
En hoe prachtig is dit mooie huisje geworden!
Stripboek ‘Het Knekelhuisje’
Het is een flinke verbouwing geweest. Er zijn veel foto’s gemaakt en 1 van de vrijwilligers heeft er een stripboekje van gemaakt. Ontzettend leuk om te lezen!
Bovenverdieping Museum Uden
De deur van het Knekelhuisje staat open en we mogen het bewonderen. We beginnen op de 1e verdieping, waar het museum van Uden is ondergebracht. Het grappige van de tafel die daar staat, is dat het een voormalige deur is geweest. Veel materiaal is hergebruikt, waardoor het allemaal heel mooi en authentiek is.
Museum Uden
Het museum heeft meerdere onderdelen. Zo vind je er informatie over de religie van Uden, maar ook over het voedsel en het onderwijs.
Voor de verbouwing
Het Knekelhuisje zag er voor de verbouwing vreselijk uit. Het gebouw lag onder een dikke laag klimop. We komen deze foto nog tegen in het museum.
Jeroen Kuitert
We krijgen een rondleiding van 2 vrijwilligers van het Knekelhuisje. De ene vrouw toont ons trots een foto. Dat was voor haar het meest speciale van het Knekelhuisje. Op de foto staat haar man Jeroen Kuitert, die vorig jaar is overleden. Jeroen was de voorzitter van stichting ’t Knekelhuisje’. Jeroen heeft ook veel werk verricht tijdens de verbouwing en was dus erg belangrijk voor het Knekelhuisje.
Gebouwen van IJsstokjes
Het leuke aan het Knekelhuisje is, dat er veel creativiteit in zit. Niet alleen bij de verbouwing kun je dat terugzien, maar er zijn ook erg leuke kunstwerkjes te vinden. Zo vind je er meerdere bekende Udense gebouwen die voornamelijk gemaakt zijn van ijsstokjes. Deze prachtige kunstwerken zijn gemaakt door Jan Hoefs.
Knekelkabinet
De andere vrouw die ons rondleidt, laat ons een ander leuk kunstwerk zien wat voor haar speciaal is. Dit is het Knekelkabinet, dat gemaakt is door Ellen Eva Brouwers. Ellen gebruikt diverse materialen bij haar kunstwerken, waaronder vogelschedeltjes. Het Knekelhuisje heeft veel exposities van kunstenaars en Ellen was de allereerste kunstenares die een expositie heeft gegeven tijdens de opening van het Knekelhuisje. Het Knekelkabinet is een cadeau van haar geweest tijdens de opening.
Limbus Infantum
Na het Knekelkabinet worden we naar beneden begeleid, waar we nog een uitleg krijgen bij het Limbus Infantum kastje, dat ook door Ellen Eva Brouwers is gemaakt. Dit is een uniek item van het museum. Vroeger mochten de ongedoopte kinderen die (vaak tijdens de geboorte) stierven, niet in gewijde aarde worden begraven. Vaak werden ze stiekem ’s nachts in een kartonnen doos, anoniem onder een heg begraven aan de binnenzijde van het kerkhof zodat ze toch nog een beetje in de omgeving van de gewijden lagen. Officieel moesten ze worden begraven in een aparte strook voor ongedoopten, net buiten het kerkhof. Het Limbus Infantum kastje is een eerbetoon aan al deze onschuldige zieltjes. Zo krijgen ze letterlijk toch nog een plekje.
Wij krijgen een special behandeling, want het kastje wordt speciaal voor ons opengemaakt, zodat we de binnenkant kunnen bewonderen.
Benedenverdieping
We maken nog een paar foto’s van de prachtige benedenverdieping.
Expositie Kathleen Ousley
Op het moment dat wij er waren, was er een expositie van Kathleen Ousley, een kunstenares die geboren is in Columbia, Missouri – VS.
Afterborrel
We praten gezellig met de vrijwilligers van het Knekelhuisje en met Kathleen Ousley. Er wordt een gezellige borrel ingezet en ook wij mogen daar van meegenieten. Wat een gezelligheid hier, zeg! Ik vond dit een zeer bijzondere locatie om in rond te mogen kijken. Het Knekelhuisje heeft mijn hart gestolen.
ik zie dit per toeval nu pas, ik was de gastvrouw/vrouw van Jeroen die je blijkbaar hebt gesproken destijds. Wat een prachtige reportage heb je gemaakt van ons Knekelhuisje: geweldig!
Dank je wel, Ellie! Ik vond het echt ontzettend bijzonder wat jullie van het Knekelhuisje gemaakt hebben.