Selecteer een pagina

Arnhem / Oosterbeek – Gelderland – Nederland

Arnhem wordt als Arneym voor het eerst genoemd in 893 in een register van de bezittingen van de Abdij van Prüm in de Eifel. De naam Arnhem zou afgeleid zijn van Arn of Aro, van het Germaanse arnu (arend)  en heem (thuis).  De gemeente telt 167.651 inwoners (2024).

Oosterbeek is een voormalige gemeente en de grootste plaats van de gemeente Renkum. De plaats heeft 11.410 inwoners (2023) en ligt vlak ten westen van de stad Arnhem. Oosterbeek staat internationaal bekend om de Slag om Arnhem. In de 2e Wereldoorlog speelde de plaats een belangrijke rol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van Operatie Market Garden

Sportcentrum Papendal

We beginnen bij Sportcentrum Papendal in Arnhem. Sportcentrum Papendal is het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland. Tegenwoordig maken ruim 500 topsporters dagelijks gebruik van onze topfaciliteiten. Papendal is al sinds de jaren 70 in gebruik als trainingslocatie voor de topsport. In 1971 is het sportcentrum officieel geopend door Prinses Beatrix.

Johannahoeve

Vanuit Sportcentrum Papendal vertrekken we onze 2e Wereldoorlog tour. We komen als eerst bij Johannahoeve uit. Johannahoeve was een boerderij en landgoed te Arnhem waar de hevige strijd tijdens Market Garden plaatsvond. Britse troepen moesten het landingsterrein voor de landing van de Poolse zweefvliegtuigen op dinsdag 19 september 1944 verdedigen. Dit landingsterrein bleek echter precies voor de Duitse Sperrlinie te liggen en de Duitsers hadden het terrein goed verdedigd. Het lukte de Britten dan ook niet om het terrein te veroveren en zij leden zware verliezen.

Jeeptunnel

Bij Johannahoeve ligt een kleine tunnel onder het spoor door. De jeep mocht niet gezien worden, maar moest wel naar de andere kant van de weg. De militairen lieten de banden van de jeep leeglopen en reden zo door deze kleine tunnel onder het spoor door zonder gezien te worden.

Informatiebord Slag om Arnhem

Aan de andere kant van de tunnel vind je een informatiebord waarop allerlei informatie staat over de Slag om Arnhem.

Arnhem Oosterbeek War Cemetery

Dan komen we aan bij het Airborne War Cemetery, een militaire begraafplaats in Oosterbeek. Officieel heet deze begraafplaats Arnhem Oosterbeek War Cemetery. Op dit ereveld liggen 1.754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden. De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem. Van de graven zijn er 1.648 van Britse, 3 van Nederlandse en 79 van Poolse militairen. Hieronder zie je een plattegrond van de begraafplaats.

Victoria Cross (VC)

4 militairen die hier liggen, dragen de hoogste Britse militaire onderscheiding, het Victoria Cross. Deze onderscheiding werd na de Krimoorlog in 1856 ingesteld door koningin Victoria en is sindsdien 1.355 maal uitgereikt, waarvan slechts 16 maal sinds de 2e Wereldoorlog. Het kruis kan worden toegekend voor zeer bijzondere dapperheid of bijzondere daad van moed of opoffering of extreme plichtsbetrachting in de aanwezigheid van de vijand. Er wordt geschat dat slechts ongeveer 1 op de 10 helden die een VC hebben gehad, hun heldendaad hebben overleeft. Een militair die het Victoria Cross heeft ontvangen mag de letters VC achter zijn naam zetten.

Luitenant John Hollington Grayburn

Ik moest even zoeken, maar ik heb toch nog een graf van een militair met een Victoria Cross gevonden, zie de foto hierboven op de linksonderste foto. Je ziet het kruis al op de grafsteen staan. Het is het graf van luitenant John Hollington Grayburn. Luitenant Grayburn zat bij het 2nd Battalion Parachute Regiment. Tussen 17 en 20 september leidde hij zijn peloton en later de overblijfselen van een bataljon, ter verdediging van de kleine Britse perimeter rond de brug. Hij sneuvelde nadat hij in het volle zicht van een Duitse tank was gaan staan om zijn mannen naar nieuwe posities te kunnen laten gaan.