Selecteer een pagina

Dubrovnik is onderdeel geweest van een vakantie van Edwin in 2023 naar Kroatië.

Dubrovnik – Kroatië

Dubrovnik is een havenstad in de regio Dalmatië, aan de Adriatische Zee. De stad heeft 41.562 inwoners (2021) en is de hoofdstad van de provincie Dubrovnik-Neretva.

Dubrovnik wordt gezien als één van de mooiste steden aan de Adriatische kust. Het wordt daarom ook wel de “Parel van de Adriatische Zee” genoemd. De oude stad, die geheel door een stadsmuur is omgeven, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oude stad staat vol met kerken, kathedralen en oude forten. Wanneer je hier rondloopt waan je je echt in de middeleeuwen. Het is dan ook niet zo vreemd dat in deze stad veel scenes voor de serie Game of Thrones zijn opgenomen. Dit is in de gehele stad te zien aan de vele souvenier winkeltjes speciaal voor GoT memorabilia en de diverse GoT-tours die je kan boeken.

Maria Hemelvaart Kathedraal – Dubrovnik

Dubrovnik is vergeven van historische pracht. Je komt hier van alles tegen, kerken, kloosters, kathedralen, oude fonteinen, noem het en je ziet het hier. In totaal willekeurige volgorde komen we de bezienswaardigheden tegen. Om te beginnen de Kathedraal van Dubrovnik, ook wel bekend als de Maria Hemelvaarts Kathedraal. Het is een Rooms-katholieke kathedraal en de zetel van het bisdom in Dubrovnik. Het is gebouwd in Romaanse stijl. Zowel van buiten alsook van binnen zeker een bezoekje waard. Vooral binnen doet het denken aan de kathedralen zoals je die tegenkomt in Italië. Veel pracht en praal, mooie beelden en natuurlijk een geweldig mooi en groot orgel. De entree is gratis.

Haven van de Oude Stad – Dubrovnik

Wanneer je door de oude stad van Dubrovnik struint zul je onherroepelijk de haven tegenkomen. Dit is prachtig aanzicht. Het is omgeven met mooie historische panden, vele terassen waar je even kan genieten van een hapje en een drankje, en als je wilt zijn er diverse mogelijkheden om boottrips en excursies te maken. De haven zelf heeft een rijke historie en is altijd van groot belang geweest voor het wel en wee van de stad Dubrovnik. Veel informatie hierover is te vinden in het Maritiem Museum wat vlakbij de haven ligt.

Rector’s Palace – Dubrovnik

Het Rector’s Palace was in vroeger tijden het administratieve centrum van Dubrovnik. Het heeft over de jaren diverse functies gehad. In de middeleeuwen heeft het dienst gedaan als zetel van de rector van van de Republiek Ragusa. Daarnaast is het ook de zetel geweest van de Kleine Raad en het staatsbestuur. Ook was er ooit een wapenkamer, kruitmagazijn, wachthuis en een gevangenis. Tegenwoordig zit het Geschiedenis Museum van Dubrovnik in het paleis.

Het Rector’s Palace is dagelijks geopend van 9 tot 6 uur. Een kaartje om binnen het museum te kunnen bezoeken kost € 15,-

In vroeger tijden maakte men zich ook al zorgen over het veilig houden van kostbaarheden. Dit is te zien aan de diverse soorten kluizen die ze destijds maakten. Mooi om te zien zijn de ingenieuse sloten aan de binnenkant van het deksels bij enkele openstaande kluizen. 

Het binnenste gedeelte van het paleis is niet overdekt. Dit geeft een bijzondere sfeer in het paleis. Dit is iets wat de makers van Game of Thrones ook hebben gedacht waarschijnlijk. Dit stukje van het paleis heeft in meerdere afleveringen gefigureerd.

Binnen in het museum zijn diverse oudheden te bewonderen. Oude nagemaakte slaapkamers met prachtige bedden, schilderijen aan elke muur, schitterende tafels met enorme spiegels erboven  en ook regelmatig van die typische draagstoelen. 

Kleine kerkje van St. Nicolaas

Dubrovnik is vergeven van kerken en kathedralen. Zo kun je ook het “het kleine kerkje” van St. Nicolaas tegenkomen. Verscholen in een klein straatje. Je komt deze echt meer toevallig tegen dan dat het een grote bezienswaardigheid is. Toch heeft het een prachtig mooie gevel.  Deze kleine Romaanse kerk stamt uit de 11e eeuw en is één van de oudste in Dubrovnik. Het ligt een beetje in de buurt van het Dominicaans klooster.
Wat in de oude stad ook heel mooi is om te zien zijn de vele kleine straatjes die de het rijk is. Overal vind je kleine barretjes en restaurantjes. En de kuitspieren worden hier ook goed geoefend. Echt groot is de oude stad eigenlijk niet. In een dag kun je alles makkelijk belopen.

Sponza Paleis en de Onofrio fonteinen

Een  volgende bezienswaardigheid is het Sponza Paleis. Aan de buitenkant is dit een prachtig paleis, van binnen is het een stuk minder mooi. Het is een 16e eeuws paleis wat verschillende publieke functies heeft gehad, zoals een douanekantoor, entrepot, munt wapenkamer, schatkamer, bank en school. Het paleis is dagelijks geopend van 8 tot 7 uur, de entree is € 4, maar dit schijnt nog wel eens te willen variëren.

De twee Onofrio fonteinen zijn mooie historische bezienswaardigheden. Bij de Pile-poort staat de grote, aan het begin van de Stradun (hoofdstraat). Om de bocht net voorbij het Sponza Paleis staat de kleine fontein. Mis deze niet, er is mij verteld dat deze een belangrijke rol heeft gespeeld in één van de afleveringen van Game of Thrones.

Klokkentoren van Dubrovnik

Pal naast het Sponza paleis vind je de klokkentoren van Dubrovnik. Met een hoogte van 31 meter is het een niet te missen bezienswaardigheid in Dubrovnik. Ook zeer handig als oriëntatiepunt. Je kan de toren niet betreden, maar geniet gewoon even van het prachtige plaatje van de buitenkant.

Kerk van St. Blaise

Tegenover de klokkentoren en het Sponza paleis vind je de Kerk van St. Blaise. Het is een barokke kerk en één van belangrijkste bezienswaardigheden in Dubrovnik. De buitenkant is vooral interessant voor liefhebbers van architectuur, binnenin is het de gebruikelijke pracht en praal die je verwacht van een kerk.
Zoals bij veruit de meeste kerken is de toegang gratis. Van deze kerk wordt gezegd dat hij 24 uur toegangkelijk is. Maar dat betwijfel ik. S’avonds lijkt hij toch behoorlijk gesloten naar mijn idee. Maar ik kan me natuurlijk vergissen.

Franciscaans klooster

Een volgende bezienswaardigheid is het Franciscaanse klooster van Dubrovnik.
Het klooster is een historische abdij en tegenwoordig een museum met kunstvoorwerpen van religieuze objecten en andere voorwerpen.
Binnen vinden we twee binnenplaatsen, kloosters genoemd. De bovenste is in renaissancestijl, met bogen en ronde plafonds. Het lagere klooster is een mix van romaanse en gotische stijlen. Deze binnenplaats is omringd door gebogen loopbruggen met dubbele kolommen. De kolommen hebben houtsnijwerk van planten, dieren en geometrische vormen.
De openingstijden zijn van 9 uur tot 6 uur en de toegang is gratis. Het is mooi om te zien van binnen maar met een 20 minuten ben je er ook wel klaar mee. Er is weinig info te vinden. Het is duidelijk dat ze liever hebben dat je met een gids binnenkomt die daarna het nodige kan vertellen.

Fort Bokar

Dan zijn er ook nog wat forten in Dubrovnik. Eén daarvan is fort Bokar. Dit fort is in de 15e eeuw gebouwd en staat bekend om zijn cilindrische structuur. Ook heeft het gefigureerd in diverse afleveringen van de serie Game of Thrones. Het is te bezichtigen, maar je moet wel een kaartje komen. De prijs valt mee, voor zo’n 6 euro kun je naar binnen. De openingstijden zijn van 8 tot 6 uur. Mocht je een Dubrovnik-pas hebben dan kun je er gratis in. Dit geldt trouwens voor meerdere bezienswaardigheden in Dubrovnik.

Fort Lovrijenac

Dan is er ook nog fort Lovrijenac. Dit fort is gebouwd ter verdediging tegen de Venetianen. Dankzij dit fort hebben de mensen uit Venetië hier nooit echt voet aan de grond gekregen. Het fort werd gebouwd op een rots en staat zo’n 37 meter boven de zeespiegel. Vanaf de muren van het fort heb je een prachtig uitzicht op de oude stad van Dubrovnik. Het Fort is alleen te bereiken via een steile trap omhoog.
De openingstijden zijn van 8 tot 7 uur. Een kaartje om binnen te komen is wat prijziger dan fort Bokar. Zo’n 15 euro. Wederom, met de Dubrovnik-pas kun je zo naar binnen.

Amerling fontein

Deze kleine fontein vind je net buiten de stadsmuren tegenover het busstation. Gewoon mooi om even te bekijken mocht je daar toch even moeten wachten op je vervoer.

Servisch orthodoxe kerk

Deze kerk is prachtig zowel van buiten als van binnen. Zeker de moeite waard om even te bezoeken.

Deze Oude Synagoge werd opgericht in 1352 en kreeg in 1408 een wettelijke status in de stad. Het behoort toe aan de lokale Joodse gemeenschap. De begane grond fungeert als een gebedshuis en een stadsmuseum. Het interieur is een mix van stijlen uit verschillende tijdperken en verschilt van andere Europese synagogen. De toegang is gratis.

Maritiem museum

Aan de rand van de haven vind je het Maritiem museum. Het is een mooi ingedeeld museum, over twee verdiepingen verdeeld. Ook is er veel interessante informatie over de historische scheepsroutes en trafieken in de regio en van lokale scheepseigenaars. Ook wat zijn er diverse stukken aanwezig die inzicht geven in navigatie- en andere uitrusting van schepen.  Uiteraard zie je hier ook de nodige kanonnen, onmiskenbaar verbonden met de scheepvaart. Wat ook mooi is, zijn de vele schaalmodellen van talrijke soorten schepen. Absoluut de moeite waard en inbegrepen in de Dubrovnik-pas. Normaal zijn de kaartjes 20 euro. De openingstijden zijn van 9 tot 6 uur. Woensdag is het museum gesloten.
Het aanschaffen van een Dubrovnik-pas is zeker aan te raden. Na het bezoeken van 2 a 3 locaties heb je deze er al uit.

Walk of Shame, Game of Thrones

Dit zijn de Jesuit-trappen die je vind bij de Sint-Ignatius kerk in Dubrovnik. Mooi om te zien, vooral wanneer je fan van de serie Game of Thrones bent.

Stadsmuren van Dubrovnik

De stadsmuren van Dubrovnik omvatten de gehele oude stad en zijn zo’n 2 kilometer lang. Schitterend om te zien vanaf de grond, geweldig om er overheen te wandelen en de stad van bovenaf te kunnen bewonderen. Zeker een aanrader om een tour met gids hiervoor te boeken. Met een verhaal erbij wordt het altijd veel spannender.

Dubrovnik, een prachtige plaats om te bezoeken. Een must voor de echte Game of Thrones fans. Ook historie liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen alsook architectuur fanaten. Een lang weekend is genoeg om alle bezienswaarigheden te zien en te bezoeken. Nogmaals, het aanschaffen van de Dubrovnik-pas is echt een aanrader. Je kan deze gewoon online bestellen. Wij hebben destijds gekozen voor de 72-uur pas. Meer dan genoeg om alles te bewonderen wat deze schitterende plek te bieden heeft.