Selecteer een pagina

Wrakkenmuseum & Drenkelingenhuisje

Deze pagina gaan over het Wrakkenmuseum op Terschelling en het Drenkelingenhuisje op Vlieland. Beide musea gaan over de spullen die (voornamelijk) verzameld zijn uit wrakken en aangespoelde spullen op het strand. Ik heb van beide musea wel foto’s, maar dit is geen paginavullend verhaal, vandaar dat ik deze pagina’s samen heb gevoegd.

Wrakkenmuseum – Terschelling

Voorkant folder Wrakkenmuseum Terschelling

Het museum is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij, waarvan het dragende gedeelte gemaakt is van de restanten van het Noorse barkschip Cyprian dat in 1905 bij Terschelling verging. Eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren verzamelt al vanaf 1975 opgedoken inventarisstukken van de vele scheepswrakken rondom het eiland Terschelling. Het museum ligt vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden. Het is een spannend museum voor grote en kleine mensen.

Plattegrond folder Wrakkenmuseum Terschelling

Sinds 1976 zijn er door Terschellinger duikers zo’n kleine 150 scheepswrakken opgespoord, zowel van moderne als historische schepen. Hieruit zijn in de loop der jaren duizenden uiteenlopende voorwerpen opgedoken, zoals inhoud van aangespoelde containers tot de bekende ‘briefjes in een fles’.

Terschelling - Wrakkenmuseum - Gevonden voorwerpen

Woeste Willem

Rondom het museum staan de grote stukken opgesteld zoals ankers, kanonnen en de toren van een Engelse onderzeeboot. Achter het museum ligt de piratentuin, waar Woeste Willem huis houdt. Er ligt ook een echt piratenschip (de Litra), er is een boomhut en zelfs een kasteel!

Terschelling - Wrakkenmuseum - Schip de Litra en Woeste Willem

Achter het museum staat ook een gigagrote zeemijn. Heel indrukwekkend!

Terschelling - Wrakkenmuseum - Flessenmuur
Terschelling - Wrakkenmuseum - Engelse Zeemijn

Lege flessen

De lege flessen zijn ook niet om aan te slepen! Veelal met flessenpost, maar ook wel vaak zonder flessenpost.

Terschelling - Wrakkenmuseum - Drankflessen

Het wrakkenmuseum vraagt een entreeprijs van € 4,50 (2020). Je kunt er ook eten en drinken. De boerderij ligt tegenover de jeugdcamping ‘Appelhof’. Ik kan me nog wel herinneren dat ik hier vaak ging ontbijten toen ik nog op deze camping kampeerde als 19-jarige. Nostalgie ?. Neem even een kijkje op de website van het Wrakkenmuseum op Terschelling als je meer informatie wilt.

Drenkelingenhuisje – Vlieland

Het drenkelingenhuisje ligt in natuurgebied de Vliehors. Wat het wrakkenmuseum voor Terschelling is, is het drenkelingenhuisje een beetje voor Vlieland. Zo is het echter niet begonnen! In 1890 werd het huisje neergezet als schuilplaats voor schipbreukelingen. Als een schip tijdens een storm verging, konden zij het opvallend wit geverfde huisje bereiken waar dekens, eenvoudige voedingsmiddelen en water lagen opgeslagen. Er was ook een telefoonverbinding met ruim acht kilometer verderop gelegen posthuis. Nadat de storm was gaan liggen werden ze dan met paard en wagen opgehaald.

Tegenwoordig is het huisje ingericht als klein strandjuttersmuseum met allerhande spullen die tijdens het strandjutten zijn gevonden. Ook het omheining is opgebouwd uit wrakhout en boeien. Het huisje is in de zomermaanden bereikbaar met de Vliehors-Express, een bus met extra grote wielen en zo ben ik er ook terecht gekomen. ‘s Avonds wordt er trouwens een kampvuur met muziek georganiseerd.

Je kunt het drenkelingenhuisje alleen betreden als je een rondrit met de Vliehors-Express boekt. Dit kost € 24,50 voor een volwassene (2020). Dit is een erg leuke rit! Vergeet echter niet je mond dicht te houden tijdens deze rit, want anders worden je tanden gezandstraald. Als je een tour wilt boeken met de Vliehors-Express, of als je meer informatie hierover wilt, kijk dan even bij hen zelf op de website.