Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto Vaticaanstad Vaticaans Museum

Het Vaticaans Museum in Vaticaanstad is onderdeel van een vakantie van Edwin in 2012 naar Midden-Italië en een rondreis door Italië van Edwin en Patricia in 2021.

Vaticaans Museum – Vaticaanstad

Het Vaticaans Museum is een groot museum waar meerdere kleine museums in zitten. Deze museums vind je in de Apostolische Paleizen waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn. Deze collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of veroverden. Paus Sixtus IV gaf de aanzet tot het bouwen van het eerste museum. Hij was ook de opdrachtgever van de wereldberoemde Sixtijnse Kapel die ook in dit museum ligt. De huidige museums ontstonden pas in de 18e en 19e eeuw.

Trek rustig een dag uit voor een bezoek aan het Vaticaans Museum, want het is echt megagroot en door de zeer vele toeristen kun je niet zeggen dat je er even vlot doorheen kan wandelen. Je komt het gebouw binnen bij de entree. Vanuit daar kun je met de roltrap op de wenteltrap naar boven.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Entree

Binnenplein

Hierna kom je langs het binnenplein, waar je ook prachtige kunstwerken ziet! Zo valt meteen de goudkleurige bol in het oog, maar ook het kunstwerk van de dennenappel met de pauwen.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Pand-Buitenkant

Plattegrond 1e Verdieping

Het Vaticaans Museum heeft een looproute die begint op de eerste verdieping. Hieronder zie je de plattegrond van de 1e verdieping en de museums die je daar kunt vinden.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Egyptisch Museum

Egyptisch Museum

Het eerste museum dat je tegenkomt in het Vaticaans Museum, is het Egiziano Museum (Egyptisch Museum). Dit museum is ‘opgericht’ door paus Gregorius XVI in 1839. Het Museo Egiziano bevat 9 kamers die in het voormalige appartement en toevluchtsoord van Pius IV liggen in het Paleis van het Belvedere van Innocentius VIII. Het Egyptisch Museum heeft een grote collectie Oudegyptische voorwerpen. Je vindt er papyri, de Grassi-collectie, mummies, de beeldengroep van de tuinen van Sallustiani (Horti Sallustiani) en het Egyptisch Dodenboek.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Egyptisch Museum
Vaticaanstad - Vaticaans Museum Egyptisch Museum
Vaticaanstad - Vaticaans Museum Egyptisch Museum

Musee Chiaramonti

Om het hoekje van het Egyptisch Museum, vind je het Chiaramonti-museum. Dit museum ligt in de lange loggia die het kleine paleis van de Belvedere verbindt met de Vaticaanse paleizen. Het is vernoemd naar paus Pius VII Chiaramonti. Het Chiaramonti-museum werd in 1806 geopend. Je vindt veel beeldhouwkunst, antieke werken, architectuur, oude architectonische kroonlijsten, schilderijen en fresco’s in dit museum. Deze laatste zijn geschilderd door jonge kunstenaars uit die tijd. Het Chiaramonti-museum heeft meer dan duizend voorbeelden van antieke beeldhouwkunst. Het is daardoor 1 van de belangrijkste collecties van Romeinse portretbustes en is ook rijk aan voorbeelden van idealistische en funeraire beeldhouwkunst.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Musée Chiaramonti
Vaticaanstad - Vaticaans Museum Musée Chiaramonti

Lapidary Gallery

De Lapidary Gallery ligt ook op de 1e verdieping van het Vaticaans Museum. Deze collectie van lapidary (steenhouwen) ligt in het zuidelijke deel van de lange gang die is aangelegd om het Vaticaanse paleis te verbinden met het Belvedere-paleis, Deze gang heette vroeger het Ambulacrum Iulianum, naar de naam van paus Julius II. Het heette ook wel de Bramante-gang, verwijzend naar de naam van de architect die het heeft ontworpen. 

De Lapidary Gallery is in de jaren 1805 en 1808 aangelegd door Clemens XIV. Dit museum vormt een stenen bibliotheek met meer dan 3400 pagina’s op 48 muren. De teksten zijn geschreven op platen, sokkels, gedenktekens cippi, urnen, altaren en sarcofagen. Deze komen uit de 1e eeuw voor Christus en de 6e eeuw na Christus.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Lapidary Gallery

De teksten gaan over religie, keizers, consuls en magistraten, leger, beroepen en ambachten, familie en samenleving, christendom en de opgravingen in Ostia. Ze vormen een belangrijke bron van kennis over vele aspecten van de antieke en laat-antieke wereld. Door de teksten heeft men ontzettend veel geleerd over bijvoorbeeld bevolkingsgroepen, naties, religieus en bouwkundig gebied, de namen van mensen en hun carrières en beroepen. Op de vloer worden ook sarcofagen, altaren en sokkels weergegeven.

Braccio Nuovo

Paus Pius VII nam de Romeinse architect Raffaele Stern in dienst om de Braccio Nuovo (nieuwe vleugel) te bouwen in het Chiaramonti-museum. Na de dood van Stern in 1820, werd het werk voortgezet door Pasquale Belli. De nieuwe vleugel werd in 1822 geopend. Langs de muren van de galerij zijn achtentwintig nissen met meer dan levensgrote beelden die keizers uitbeelden en Romeinse replica’s van beroemde Griekse beelden. De bustes op de kraagstenen en halve zuilen zijn van bekende namen uit de oudheid.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Braccio Nuovo

Pio Clementino museum

Het Pio Clementino museum ligt in het achthoekige hof van het Vaticaans Museum. Hier vind je de eerste kernen van antieke klassieke beelden. Paus Julius II van Rovere begon deze collectie, met als doel het Rome van Ceasar opnieuw tot leven te brengen in het Rome van de pausen. Rond 1700 werd de collectie omgevormd tot een speciaal gebouwd museum door de 2 pauzen Clemens XIV en Pius VI. Het Pio Clementino museum is vernoemd naar deze twee pausen. 

Het museum vult verschillende grote tentoonstellingszalen met antiek beeldhouwwerk en oude Romeinse stukken. Deze werden hierheen gebracht en volledig gerestaureerd.

Cortile Ottagono

Het Cortile Ottagono is 1 van de kamers van het Pio Clementino museum. Dit gedeelte van het museum ligt in het achthoekige hof. Hier vind je de eerste kernen van antieke klassieke beelden. Je ziet hier veel sarcofagen.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Cortile Ottagono

Hal van de dieren

Een ander onderdeel van het Pio Clementino museum is de hal van de dieren. De tentoonstelling in de twee zalen die samen de Hal van de Dieren vormen, werd onder paus Pius VI ingericht. Deze collectie bestaat uit antieke (gerestaureerde) kunstwerken, met als doel een stenen dierentuin te vormen. Veel kunstenaars hebben in de 18e eeuw aan de sculpturen in deze tentoonstelling gewerkt. Francesco Antonio Franzoni was de belangrijkste van hen.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Pio Clementino Museum Hall

In de Hal van de Dieren zijn het de dieren die de hoofdrolspelers zijn en die zowel in merkwaardige interacties tussen elkaar als in relatie tot helden en goden van de antieke wereld te zien zijn. Gekleurde knikkers werden gebruikt om te zinspelen op de kleuren van de vacht of het verenkleed van verschillende dieren of juist om een ​​kunstwerk een bijzonder kleureneffect te geven.

Hal van de Muzen

De Hal van de Muzen is ook een onderdeel van het Pio Clementino museum. Deze zaal werd in 1784 voor het publiek geopend. Hierin staat een reeks sculpturen die was gevonden in de zogenaamde Villa van Cassius bij Tivoli. Dit betrof veel beelden van de Muzen, zoals een Apollo die de lier vasthoudt, een Athene, hermen en portretten van beroemde Griekse mannen. Deze werken dateren allemaal uit de tijd van keizer Hadrianus.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Pio Clementino Museum Hall

De beelden van de Hal van de Muzen werden ingrijpend gewijzigd door 18e-eeuwse restaurateurs. Sommige beelden waren oorspronkelijk namelijk geen beelden van muzen, maar werden aangepast om het volledige aantal van negen personificaties van de kunsten te krijgen. De fresco’s van Tommaso Conca op het gewelfde plafond vertegenwoordigen Apollo en de Muzen als de inspirators van de kunsten.

Sala Rotonda

De Sala Rotonda (Ronde Zaal) heeft een halfrond gewelf, net zoals die van het Pantheon. Dit deel van het Pio Clementino museum werd in 1779 voltooid volgens een project van Michelangelo Simonetti. De muren hebben nissen waarin kolossale beelden staan. Tussen de beelden in staan grote bustes. De vloer is prachtig! Deze bestaat uit 18e-eeuwse mozaïeken die gemaakt zijn van steentjes uit de 3e eeuw na Christus. Deze steentjes werden gevonden in Otricoli en in Sacrofano. In het midden van de kamer staat een enorm rood porfierbassin met een omtrek van 13 meter. Het bassin moet ooit een van de grote openbare ruimtes van het keizerlijke Rome hebben verfraaid.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Pio Clementino Museum Hall

Sala a Croce Greca

De Sala a Croce Greca (Griekse Kruiszaal) is ontworpen en gebouwd door de architect Michelangelo Simonetti. Dit werd de toegangspoort tot het Pio Clementino museum. Boven de imposante toegang vind je de Latijnse inscriptie ‘Museum Pium’. Op de vloer zie je een mozaïek met een buste van Athena. In de hal zie je twee grote sarcofagen van porfier, een portretbeeld van keizer Verospi Augustus en een standbeeld van Gaius Caesar (een neef van Augustus).

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Pio Clementino Museum Hall

Sala della Biga

Dan komen we bij de Sala della Biga (hal van de strijdwagen). Deze kamer is ontworpen door de architect Giuseppe Camporese. Op hetzelfde moment bouwde hij het Atrium van de Vier Poorten op de verdieping eronder. Hij begon het werk in 1786 en het werd voltooid in 1795. Op de vloer zie je elementen van het wapen van paus Pius VI Braschi (de sterren en de Boreale wind die op lelies waait). In deze zaal beelden de standbeelden en sarcofagen scènes uit van atletiekwedstrijden en circusspelen, waaronder discuswerpen, worstelen en wagenrennen. In het midden van de kamer zie je een monumentale marmeren strijdwagen die omringd wordt door antieke werken die je in de nissen of bovenop bases en altaren ziet.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Pio Clementino Museum Hall

Galleria dei Candelabri

Het laatste gedeelte van het Pio Clementino museum dat we zien, is de Galleria dei Candelabri (Galerij van de Kandelaar). Deze galerij dankt zijn naam aan de massieve marmeren kandelabers en de gekleurde marmeren zuilen die je in dit museum ziet.  De galerij is ingericht door paus Pius VI Braschi en werd volledig gerenoveerd tijdens het pontificaat van paus Leo XIII Pecci. Annibale Angelini heeft dit werk uitgevoerd. Hij stelde Domenico Torti en Ludwig Seitz voor de schilderijen aan en Giuseppe Rinaldi en Luigi Medici voor het marmeren inlegwerk. De entree heeft 2 mooie bronzen poorten.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Galleria dei Candelabri

Tweede verdieping

We hebben de 1e verdieping gezien en gaan nu naar de 2e verdieping van het Vaticaans Museum. Hier zien we ook weer mooie dingen! Het Vaticaans Museum is echt prachtig!

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Plattegrond 2e Verdieping

Galleria degli Arazzi

We beginnen de tweede verdieping bij de Galleria degli Arazzi (Galerij van de Wandtapijten). Hier zie je de Vlaamse wandtapijten die in Brussel gemaakt zijn door Pieter van Aelst, ten tijde van Clemens VII. Ze werden voor het eerst tentoongesteld in 1531 in de Sixtijnse Kapel en werden in 1838 aan de Galerij van de Wandtapijten toegevoegd. De plafondfresco’s zijn van Giambattista Tiepolo. De gebeeldhouwde houten lambrisering op de binnenmuren en panelen is ook prachtig!

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Galleria degli Arazzi

Galleria delle Carte Geografiche

Een stukje verder komen we bij la Galleria delle Carte geografiche (de Kaartengalerij). Deze galerij is gebouwd als onderdeel van het Apostolisch paleis. De Kaartengalerij draagt zijn naam vanwege de topografische kaarten van alle gebieden van Italië en twee kaarten van Italië zelf. Deze 40 kaarten zijn van 1580 tot 1583 door Ignazio Danti op de muren en plafonds geschilderd in opdracht van Paus Gregorius XIII. De galerij ligt aan de westkant van de Belvedere binnenplaats en is maar liefst 120 meter lang. Het plafond is ook werkelijk schitterend! Je blijft kijken! Het plafond is gemaakt door een groep maniëristische kunstenaars, zoals Cesare Nebbia en Girolamo Muziano.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Galleria delle Carte Geografiche
Vaticaanstad - Vaticaans Museum Galleria delle Carte Geografiche

Appartamento di San Pio V

Appartamento di San Pio V bestaat uit de galerij, twee kleine kamers en een kapel. Het werd gemaakt in opdracht van paus Pius V en werd beschilderd door Giorgio Vasari en Federico Zuccari. Er zijn Vlaamse wandtapijten uit de 15e en 16e eeuw te zien. In de twee kleine kamers naast de galerij bevindt zich een rijke collectie middeleeuwse en renaissance keramiek en een verzameling minuscule mozaïeken van de 18e eeuw tot de eerste helft van de 19e eeuw.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Appartamento di San Pio V

Sala Sobieski

De Sala Sobieski (Sobieksi Zaal) wordt gedomineerd door een schilderij van de Poolse kunstenaar Jean Matejko. Op het grote schilderij zie je de overwinning van de Poolse koning Giovanni III Sobieski op de Turkse troepen. Deze veldslag vond in 1683 bij Wenen plaats. De schilderijen in deze zaal stammen uit de 18e en de 19e eeuw.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Sala Sobieski

Sala dell’Immacolata Concezione

Dan komen we aan in de Sala dell’Immacolata Concezione (Kamer van de Onbevlekte Ontvangenis) Na de inhuldiging en de Onbevlekte Ontvangenis door Pius IX in 1854, besloot Pius de gebeurtenis te vieren met een cyclus van fresco’s. Dit vond plaats in de Sala dell’Immacolata. Francis Podesti heeft de fresco’s gemaakt. Francis werkte van 1856 tot 1865 samen met zijn team aan de opdracht. De houten deuren en raamkozijnen, het ingelegde marmerwerk en de Romeinse mozaïek van Ostia Antica werden ook aangelegd.

De scènes op de muren verwijzen naar de deugden van de Maagd, het eerbetoon van de continenten aan de kerk op de troon, de bespreking van het dogma in de Sint-Pietersbasiliek en de kroning van het beeld van Maria. Dit laatste was een gebeurtenis die volgt op de proclamatie die plaatsvond in de Sint-Pietersbasiliek.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Sala dell'Immacolata Concezione

In het midden van de zaal zie je wat indrukwekkende oude boeken liggen. In 1867 werd besloten deze boekenkast in de zaal van de Onbevlekte Ontvangenis te plaatsen. De boeken bevatten de vertalingen van de pauselijke bul (die het dogma Ineffabilis Deus verkondigde). Maison Christofle heeft deze vertaling tussen 1874 en 1878 gemaakt, in opdracht van Marie-Dominique Sire. Dit alles werd gemaakt volgens het ontwerp van de architect-decorateur Emile Reiber.

Emile was directeur van het ontwerpatelier Maison Christofle. Hij liet een team van kunstenaars, ambachtslieden, ivoorbewerkers, beeldhouwers, meesters van metaaljagen, mozaïekkunstenaars, schilders, keramisten en goudsmeden aan het werk. Ieder van hen was bezig met de productie van een specifiek type item. De 110 delen met de tekst van het manuscript die vergezeld zijn van miniaturen, worden nu bewaard in de Apostolische Bibliotheek van het Vaticaan. In de boekenkast zijn zij vervangen door facsimile’s.

Vaticaanstad - Sala dell'Immacolata Concezione Vaticaans Museum

Stanze di Raffaello

De vier kamers die bekend staan ​​als de Stanze di Raffaello liggen in het gedeelte dat door Julius II della Rovere als zijn eigen woning werd gekozen. De fresco’s werden 1508 en 1524 gemaakt door Raphael en zijn leerlingen, vandaar de naam Raphael’s kamers. Vanuit deze kamers heb je trouwens een mooi uitzicht op het binnenplein van het Vaticaans Museum.

Vaticaanstad - Stanze di Raffaello Uitzicht Binnenplaats Vaticaans Museum

Stanza della Segnatura

De eerste kamer van Raphael die we binnen komen, is de Hal van Constantijn. Deze zaal was bedoeld om te worden gebruikt voor recepties en officiële ceremonies. De leerlingen van Raphael hebben deze zaal ingericht op basis van tekeningen van de kunstenaar, die helaas voor de voltooiing van het werk vroegtijdig stierf in 1520. De kamer ontleent zijn naam aan Constantijn, de eerste christelijke keizer die het christelijk geloof officieel erkende en vrijheid van aanbidding verleende. 

Op de muren zijn vier episodes uit zijn leven geschilderd die getuigen van de nederlaag van het heidendom en de triomf van de christelijke religie. Je ziet het visioen van het kruis, de slag om de Pons Milvius, de doop van Constantijn en de schenking van Rome. In deze kamer zijn ook figuren van grote pausen te zien. Het originele houten dak dat Leo X had gebouwd, werd onder Gregorius XIII vervangen door het moderne plafond. De versiering van dit plafond werd door de paus toevertrouwd aan Tommaso Laureti. Hij maakte de afbeelding van de Triomf van de christelijke religie in het middenpaneel. Het werk werd eind 1585 voltooid onder paus Sixtus V.

Vaticaanstad - Stanze di Raffaello Room of the Segnatura Vaticaans Museum

Stanza di Eliodoro

Een andere kamer van Raphael, is de Stanza di Eliodoro (Kamer van Heliodorus). Deze zaal werd oorspronkelijk gebruikt voor de privé-audiënties van de paus en werd na de Segnatura door Raphael ingericht. Het programma van de zaal is politiek, je ziet hier verschillende historische momenten, van het Oude Testament tot de middeleeuwse geschiedenis.

Vaticaanstad - Stanze di Raffaello Room of Heliodorus Vaticaans Museum

Stanza della Segnatura

De Stanza della Segnatura (Kamer van het hoogste pauselijk gerechtshof) is ook een onderdeel van Raphael zijn kamers. In deze kamer vind je de beroemdste fresco’s van Raphael. Behalve dat ze het eerste werk zijn dat door de grote kunstenaar in het Vaticaan is uitgevoerd, markeren ze ook het begin van de hoge Renaissance. De kamer dankt zijn naam aan het hoogste gerechtshof van de Heilige Stoel, de “Segnatura Gratiae et Iustitiae”, die werd voorgezeten door de paus. Halverwege de 16e eeuw kwam dit gerechtshof bijeen in deze kamer.

Oorspronkelijk werd de kamer door paus Julius II van 1503 tot 1513 gebruikt als bibliotheek en privékantoor. Op de fresco’s die geschilderd zijn tussen 1508 en 1511, zie je deze functie van de kamer. De fresco’s van het plafond zijn verbonden met de scènes eronder. De allegorische figuren van theologie, filosofie, gerechtigheid en poëzie verwijzen in feite naar de vermogens van de geest die op de overeenkomstige muren zijn geschilderd.

Vaticaanstad - Stanze di Raffaello Room of the Segnaturain Vaticaans Museum

Paus Leo X gebruikte de Stanza della Segnatura van 1513 tot 1521 als kleine studeer- en muziekkamer, waarin de paus ook zijn verzameling muziekinstrumenten bewaarde. De originele meubels uit de tijd van Julius II werden verwijderd en vervangen door een nieuwe houten beschot van Fra Giovanni da Verona. Het hout bedekte alle muren, behalve die van de Parnassus, waar dezelfde decoratie in fresco is geschilderd. Het houten beschot werd waarschijnlijk vernietigd na de plundering van Rome in 1527. In plaats daarvan werd tijdens het pontificaat van paus Paulus III van 1534 tot 1549 een beschot in clair-obscur geschilderd door Perin del Vaga.

Stanza dell’Incendio di Borgo

De vierde en laatste zaal van Raphael is de Stanza dell’Incendio di Borgo (Kamer van het vuur in het dorp.) Deze zaal werd in de tijd van paus Julius II van 1503 tot 1513 gebruikt voor de vergaderingen van het hoogste gerechtshof van de Heilige Stoel. De plafondschilderingen van Pietro Vannucci (ook wel Perugino genaamd) zijn in 1508 in opdracht van Julius II gemaakt. Op de fresco’s zie je deze functie van de kamer. In de tijd van Leo X werd de kamer van 1513 tot 1521 gebruikt als eetkamer. Deze schilderingen werden voornamelijk door de leerlingen van Raphael gemaakt. Het werk werd voltooid tussen 1514 en 1517.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Stanze di Raffaello Room of the Fire in the Borgo

De fresco’s tonen de politieke aspiraties van Leo X door middel van verhalen uit de levens van twee eerdere pausen. Je ziet Leo III met de ‘Bekroning van Karel de Grote en Rechtvaardiging van Leo III’ en Leo IV met ‘Vuur in het dorp en de slag bij Ostia’. In alle afleveringen is de paus een portret van de regerend paus Leo X. Zes zittende figuren van keizers en vorsten die de kerk beschermen, worden weergegeven in de zwart-wit schilderijen.

Cappella di Urbano VIII

Op de 2e verdieping van het Vaticaans Museum vind je ook de Cappella di Urbano VIII (Kapel van Urbanus VIII). Deze kapel werd in 1631 aangepast voor liturgische functies. De kapel werd op verzoek van paus Urbanus VIII Barberini met een gewelf met lunetten ingericht en versierd met verguld stucwerk. Het was het ‘oude appartement’ in de zuidwestelijke hoek van de Borgia-toren. Ook deze kamer met de privékapel werd à la Raphael ingericht, overeenkomend met de kamers van Raphael’s kamers. De pausen gebruiken deze kamer bijna de hele zestiende eeuw als pauselijke residentie. 

De fresco’s verbeelden de verhalen van de passie van Christus. In de lunetten zijn scènes van de geseling, de doornenkroon en de ontmoeting van Christus met Veronica getoond. Op het gewelf zie je de centrale rechthoekige ruimte waar Christus in de tuin is, omringd wordt door kleine engelen met de instrumenten van de Passie. De schilderingen werd toevertrouwden aan de Florentijnse schilder Alessandro Vaiani, die kort voor zijn dood met het werk begon. Hij werd geassisteerd door zijn dochter Anna Maria.

Vaticaanstad - Cappella di Urbano VIII Vaticaans Museum

Het altaarstuk met fresco’s van een Pietà met de Madonna, St. Johannes, St. Maria Magdalena en Nicodemus werd enkele jaren later in 1635 geproduceerd door Pietro da Cortona. De muren zijn waarschijnlijk in de tweede helft van de negentiende eeuw versierd met gestempeld leer van het Vaticaanse Apostolisch Paleis. De antieke lederen wandbekleding was gemaakt van geiten-, schapen- of kalfshuiden die speciaal waren behandeld met plantaardige elementen. Hierna werden ze versierd met zilver of tinnen blad. Het effect van goud werd verkregen door te verven met gemengde harsen van aloë en saffraan.

Collezione d’Arte Contemporanea

En dan komen we aan bij de Collezione d’Arte Contemporanea (Hedendaagse kunstcollectie). Deze recente collectie komt voort uit de wens van Paulus VI om de dialoog tussen de kerk en de hedendaagse cultuur te herstellen. De kunstwerken stammen van het einde van de negentiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw. Dit museum werd ingehuldigd in 1973 in opdracht van paus Montini. De collectie bestaat uit schilderijen, beeldhouwkunst en grafische kunst die in de loop der jaren zijn geschonken door kunstenaars, verzamelaars en openbare en particuliere instellingen.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Collection of Contemporary Art
Vaticaanstad - Collection of Contemporary Art Vaticaans Museum

De collectie bestaat uit ongeveer 8000 werken en de route loopt van het Borgia-appartement tot aan de Sixtijnse Kapel. Je vindt hier 20e eeuwse Italiaanse en internationale kunst. Het bevat werken van belangrijke figuren als Van Gogh, Bacon, Chagall, Carrà, de Chirico, Manzù, Capogrossi, Fontana, Burri en Matisse.

Vaticaanstad - Collection of Contemporary Art Vaticaans Museum
Vaticaanstad - Vaticaans Museum Collection of Contemporary Art

Sixtijnse Kapel

En dan komen we aan bij hetgeen waar het Vaticaans Museum zo bekend om staat, de Sixtijnse kapel. Ik heb er alleen maar één foto van, want je mocht er eigenlijk geen foto’s maken en daar kwam ik pas achter toen ik 1 foto gemaakt had. De Sixtijnse Kapel dankt zijn naam aan paus Sixtus IV della Rovere. Hij was paus van 1471 tot 1484. Paus Sixtus IV liet tussen 1477 en 1480 de oude Cappella Magna restaureren.

Het ontstaan

Op de beschilderde muren zie je de valse gordijnen, de verhalen van Mozes, de verhalen van Christus en de portretten van de pausen. Het werd uitgevoerd door een team van schilders dat bestond uit Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio en Cosimo Rosselli. Zij werden bijgestaan ​​door een paar naaste assistenten, waaronder Biagio di Antonio, Bartolomeo della Gatta en Luca Signorelli. Op het plafond schilderde Pier Matteo d’Amelia een sterrenhemel. Het werk aan de fresco’s begon in 1481 en werd voltooid in 1482. Dit is ook de datum dat het marmeren scherm, het koorgestoelte en het pauselijke wapen boven de ingang van de deur kwamen. Op 15 augustus 1483 wijdde Sixtus IV de nieuwe kapel in en wijdde deze aan Onze Lieve Vrouw van de Assumptie.

Fresco’s Michelangelo

Paus Julius II della Rovere (neef van Sixtus IV) besloot de decoratie gedeeltelijk te veranderen en vertrouwde het werk in 1508 toe aan Michelangelo Buonarroti. Michelangelo schilderde het plafond en de lunetten op het bovenste deel van de muren. Het werk werd voltooid in oktober 1512 en op het feest van Allerheiligen (1 november) wijdde Julius II de Sixtijnse Kapel in met een plechtige mis. De negen centrale panelen tonen de verhalen van Genesis, van de schepping tot de zondeval tot de zondvloed en de daaropvolgende wedergeboorte van de mensheid met de familie van Noach.

Laatste oordeel

Tegen het einde van 1533 gaf paus Clemens VII de’ Medici opdracht aan Michelangelo om de decoratie van de Sixtijnse Kapel verder te veranderen door het Laatste Oordeel op de altaarmuur te schilderen. Hierdoor gingen een aantal 15e-eeuwse fresco’s van Perugino verloren. In het fresco wilde Michelangelo de glorieuze wederkomst van Christus laten zien in het licht van de teksten van het Nieuwe Testament. De kunstenaar begon het machtige werk in 1536 tijdens het pontificaat van Paulus III en voltooide het in de herfst van 1541.

Vaticaanstad - Sixtijnse Kapel Vaticaans Museum

Nieuwe paus

In de Sixtijnse Kapel komen de kardinalen bijeen (conclaaf) om een nieuwe paus te kiezen. In de kerk worden de bisschoppen benoemd en in het bijzonder degene die de bisschop van Rome en de opvolger van Petrus moet zijn. Voor dit conclaaf wordt op het dak van de kapel een extra schoorsteen geplaatst, waaruit twee keer per dag rook komt. Dit is afhankelijk van de uitslag van de stemrondes zwarte of witte rook. De mensen op het Sint Pietersplein kunnen dan zien of er al dan niet een nieuwe paus is gekozen. Zodra de witte rook uit de schoorsteen verschijnt, dan is er een nieuwe paus gekozen.

Museo Cristiano

Sala Degli Indirizzi di Pio IX

Hierna komen we bij het Christelijk museum. Het Sala Degli Indirizzi di Pio IX (de kamer der eerbetuigingen) is de eerste zaal die je hiervan tegenkomt. Dit is de hoofdruimte van het voormalige appartement van de Meester van de Heilige Paleizen. In 1818 werd deze zaal door paus Pius VII gebruikt om de bibliotheek tijdelijk onder te brengen. Paus Gregorius XVI gebruikte de zaal in 1837 als tentoonstellingsruimte voor de bibliotheekcollectie van primitieven. De zaal dankt

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Sala degli Indirizzi di Pio IX

zijn naam aan Benedictus XV die hier eerbetonen aan Leo XIII en Pius X onderbracht. Het bevat nu zilverwerk, ivoor, email, gewaden, kelken, kruisen en religieuze voorwerpen uit alle tijdperken.

Vaticaanstad - Christian Museum Vaticaans Museum

Sala delle Nozze Aldobrandine

Dan komen we bij de Sala delle Nozze Aldobrandine (Kamer van de Aldobrandini-bruiloft). Deze kamer stond voorheen bekend als de kamer van Simson vanwege de plafondfresco’s van Guido Reni die de verhalen van Simson vertellen. De kamer werd tussen 1605 en 1608 onder Paulus V gebouwd door Flaminio Ponzio. De vloer dateert uit het midden van de negentiende eeuw. Deze is samengesteld uit mozaïekfragmenten uit de Romeinse tijd. De mediane pastiche heeft een embleem van Achilles op een wagen met het lichaam van Hector. 

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Museum Sala delle Nozze Aldobrandine

Sinds 1838 werd deze kamer gebruikt voor het tentoonstellen van schilderijen uit de Romeinse tijd, zoals de Aldobrandini-bruiloft, de groep van de heldinnen van Tor Marancia en het vrouwenfiguur uit het landgoed van St. Basil aan de Via Nomentana. In 1853 werd de Odyssee-cyclus van de Via Graziosa aan de kamer toegevoegd, in 1968 werden de Ostia-fresco’s toegevoegd.

Museum Gregoriano Profane

Het Museum van Gregoriano Profano werd in 1844 in opdracht van Gregorius XVI Cappellari gesticht in het Lateraans Apostolisch Paleis. De pauselijke archeologische opgravingen van de voorgaande decennia in Rome en de nabijgelegen gebieden (Cerveteri, Veio, Ostia) werden daar tentoongesteld. Hier zie je ook vele andere antiquiteiten die tot dan toe in de depots voor beeldhouwwerken waren verpakt. In de jaren zestig werden alle collecties die voorheen in het Lateraans Paleis werden bewaard, overgebracht naar het Vaticaan. In juni 1970 werd de nieuwe vleugel ingehuldigd.

Vaticaanstad - Profane Museum Vaticaans Museum

Het Gregoriano Profano Museum documenteert verschillende momenten en thema’s in de klassieke kunst. De thema’s en momenten zijn afkomstig van het oude Griekenland tot de late keizerlijke Romeinse tijd. De museumroute begint met het gedeelte dat is gewijd aan originele Griekse sculpturen. Dit bestaat voornamelijk uit grafstenen, votiefreliëfs en fragmenten van architecturale sculpturen. Hierna kom je langs ruimtes die zijn gewijd aan kopieën en reconstructies van Griekse originelen die gemaakt zijn in de Romeinse tijd. Je ziet hier vooral portretten en ideale beeldhouwwerken. Je ziet hier ook sculpturen, belangrijke werken uit openbare en particuliere gebouwen en monumenten, portretten en iconische beelden, urnen, altaren en sarcofagen.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Profane Museum
Vaticaanstad - Profane Museum Vaticaans Museum

Begane Grond

Dat was de 2e verdieping van het Vaticaans Museum. We zijn inmiddels op de begane grond terecht gekomen, waar we even een hapje eten. Je kan hier ook het terras op, waar je het prachtige gebouw ook nog eens kan bewonderen aan de buitenkant.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Gebouw

Plattegrond Begane Grond

Ook van de begane grond is een plattegrond aanwezig, zodat we kunnen zien wat er allemaal te zien is.

Vaticaanstad - Plattegrond van het Basement Vaticaans Museum

Mater Amazonia

Op de begane grond vind je de Mater Amazonia, een tentoonstelling die gewijd is aan het groene hart van de aarde. De tentoonstelling is de eerste die wordt gehouden in de gerenoveerde ruimtes van het Vaticaanse Etnologisch Museum Anima Mundi (de ziel van de wereld). Paus Franciscus heeft de tentoonstelling geopend in 2019. Je kan hier een cognitieve reisroute van de Amazone volgen. Je vindt hier meer dan honderd voorwerpen, afgewisseld met films en foto’s. Deze voorwerpen vertellen de relatie tussen mens en omgeving. Ze vertellen ook de ontmoeting van het christelijk geloof met de inheemse volkeren en hoe zij het evangelie toepassen in vele aspecten van het dagelijks leven.

Vaticaanstad - Vaticaans Museum Mater Amazonia

Momo Staircase

En dan zijn we aan het einde van het museum gekomen. Hier zien we de Bramante-trap of Momo-trap, die is ontworpen door Giuseppe Momo en gebeeldhouwd door Antonio Maraini. De trap is in 1932 gebouwd en lijkt op de originele Bramante Trap. Deze trap is, net als het origineel, een dubbele helix, met twee trappen waardoor mensen kunnen stijgen zonder mensen te ontmoeten die afdalen. De balustrade rond de oprit is van fraai bewerkt metaal. Een bovenliggende luifel zorgt voor het nodige licht om de trap te verlichten. De trap bevindt zich aan het einde van het museumbezoek, alle bezoekers vertrekken via deze route. 

Vaticaanstad - Momo-Staircase Vaticaans Museum

Informatie

Openingstijden

Het Vaticaans Museum is dagelijks geopend van 9:00 tot 18:00 uur, behalve op de laatste zondag van de maand. Op die dag sluit het Vaticaans museum namelijk om 14:00 uur.

Entreetickets

Een ticket voor het Vaticaans Museum kost € 17 voor een volwassene en € 8 voor een jongere tot 18 jaar. Voor zo’n ticket sta je echter wel urenlang in de rij. Je kunt ook een voorrangsticket kopen, waarmee je de wachtrijen overslaat. Zo’n ticket kost ongeveer 28 euro. Dit is wel aan te raden of je moet het leuk vinden enkele uren in een rij aan te schuiven.

Vaticaanstad - Entreekaartje Vaticaans Museum

Een rondleiding door het Vaticaans Museum is mooier met een begeleidende gids. De prijzen verschillen hierin, maar de meeste tickets kosten ergens tussen de € 32 en € 40 als je een gids erbij neemt. Met gids en/of audiogids gaat het toch meer leven, dus zeker een aanrader.

Website

Als je meer informatie over het prachtige Vaticaans Museum wilt, kijk dan even bij ze zelf op hun website.