Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto Vaticaanstad

Vaticaanstad is onderdeel van een vakantie van Edwin in 2012 naar Midden-Italië en een rondreis door Italië van Edwin en Patricia in 2021.

Vaticaanstad – Vaticaanstad

De staat Vaticaanstad (en meteen stad) is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied (44 hectare) van dit land wordt geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave binnen Italië is. De staat heeft 825 inwoners (2019) die voornamelijk bestaan uit geestelijken, met inbegrip van priesters, zusters en de befaamde Zwitserse Garde.

Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie, maar neemt wel deel aan diverse internationale organisaties. Daarnaast geldt in Vaticaanstad het Italiaanse recht en de staat gebruikt ook de euro als wettelijk betaalmiddel. Vaticaanstad staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Heilige Stoel

Vaticaanstad wordt volkenrechtelijk vertegenwoordigd door de Heilige Stoel en huisvest de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk. Het staatshoofd van Vaticaanstad is de paus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch paleis. Het dwergstaatje is in 1929 ontstaan als gevolg van het Verdrag van Lateranen, dat door paus Pius XI en Benito mussolini werd ondertekend. Daarin werd nadrukkelijk opgenomen dat het een nieuw gecreëerde staat is. Formeel kan het dus niet als voortzetting of herleving van de Kerkelijke Staat beschouwd worden.

Vaticaanstad - Plattegrond

Porte Angelica

Je komt Vaticaanstad binnen bij Porta Angelica. Dit was een poort van de Leonine Muur in de tijd dat Vaticaanstad nog bij Rome hoorde. Deze poort stond bij de hoek van de huidige Viale dei Bastioni di Michelangelo, Piazza Risorgimento en Via di Porta Angelica. Je ziet hier nu een wapen van paus Pius XI. De poort is door paus Pius IV gebouwd voor 1563. Het was de belangrijkste toegangsroute voor de pelgrims die via de Via Cassia of via Flaminia naar Rome kwamen. De poort is afgebroken, dit is alles wat er nog staat.

Vaticaanstad - Porte Angelica

Piazza San Pietro (Sint Pietersplein)

Het eerste wat je ziet als je door de poort Vaticaanstad binnen komt lopen, is het Sint Pietersplein. Dit is werkelijk prachtig! Aan dit plein liggen allerlei bezienswaardigheden van Vaticaanstad, zoals de Sint-Pietersbasiliek, het Vaticaans Museum en het apostolisch paleis. Gian Lorenzo Bernini heeft het plein ontworpen in opdracht van Paus Alexander VII. Het Sint Pietersplein is gebouwd tussen 1656 en 1667 en is 240 meter breed en 340 meter lang. Als je voor de Sint Pietersbasiliek staat, dan heb je dit prachtige uitzicht!

Vaticaanstad - St. Pieterplein

Colonnade

Het plein wordt omringd door 284 Dorische zuilen en 88 pilaren die opgesteld zijn in vier rijen. Op de colonnade (zuilengang) staan 140 beelden van heiligen. De colonnades stellen de armen van Christus voor, die de wereld omhelzen. Daarom wordt de colonnade ook wel ‘de moederlijke armen der kerk’ genoemd. De zuilenrijen vormen een ellips met een binnendiameter van circa 198 meter. Dat is nog eens een plein! De ellips loopt iets wijder uitloopt richting de kerk, zodat deze nog imposanter lijkt.

Op het plein kan je zowel links als rechts van de obelisk (richting fonteinen) een ronde steen ingewerkt in de grond zien. Deze stenen zijn de brandpunten van de ellips. Als je hierop staat, dan kan je maar één zuil zien van de vier rijen van zuilen die achter elkaar staan. Alle zuilen van de colonnade liggen van hieruit op één lijn. Als je Vaticaanstad in komt lopen vanaf de kant van de Engelenburcht, dan krijg je dit prachtige uitzicht te zien.

Vaticaanstad - St. Pieterplein

Obelisk

Midden op het plein staat een Egyptische obelisk van 40 meter hoog en 340 ton zwaar. Deze Vaticaanse Obelisk is in het jaar 37 uit Egypte naar Rome gebracht door keizer Caligula. De obelisk stond oorspronkelijk in het circus van Nero, waar de oude Sint Pieterskerk in de 4e eeuw gedeeltelijk overheen werd gebouwd. In 1586 is de obelisk in opdracht van paus Sixtus V 300 meter verplaatst naar het Sint Pietersplein dat er toen nog anders uitzag. De architect Domenico Fontana heeft dit gerealiseerd. Acht à negenhonderd werklieden hebben toen de obelisk midden op het plein gezet met hulp van 75 of 160 paarden. De Obelisk kwam op een voet van vier enorme bronzen leeuwen.

De top van de Obelisk

Paus Sixtus liet een kruis op de top van de obelisk aanbrengen, zodat de totale hoogte nu 41 meter hoog is. Volgens de legende is in de top van de obelisk een stuk van het kruis aangebracht waaraan Jezus gestorven is. Er staan Latijnse inscripties in de Obelisk: Christus overwint, Christus heerst, Christus beheerst de hele wereld. Christus beschermt zijn volk tegen alle kwaad, en Zie het kruis van de Heer: vlucht, ongelovigen want de leeuw uit de stam van Juda overwint. Marmeren stenen in de vloer rond de obelisk geven de windrichtingen aan.

Vaticaanstad - St. Pieterplein

Fonteinen

Aan weerszijden van de obelisk staan twee identieke fonteinen. De eerste werd in 1612 ontworpen en geplaatst door Maderno. Dit is de rechtse fontein als je met je gezicht naar de basiliek toe staat. De tweede fontein is een kopie van de eerste. Deze fontein werd in 1675 door Bernini gebouwd om de symmetrie op het plein terug te brengen. De fonteinen spuiten 38.000 liter water per minuut tot een hoogte van 14 meter de lucht in. Het water komt van het Braccianomeer.

Sint Pietersbasiliek

Als eerste gaan we de Sint Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro) in. Dit is een katholieke kerk aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en geldt als de eerste van de zeven pelgrimskerken van Rome. De Sint-Pietersbasiliek was tot 1989 de grootste kerk ter wereld. In 1989 werd ze in grootte overtroffen door de Basilique Notre-Dame de la Paix in Yamoussoukro, de hoofdstad van Ivoorkust. De Sint-Pieter heeft een oppervlakte van 15.160 m², en biedt ruimte aan ongeveer 60.000 mensen.

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek staat bekend als de kerk van de paus. Met Pasen en Kerst verschijnt de paus op het balkon van de basiliek om zijn traditionele zegening uit te spreken middels het ‘Urbi et Orbi’. De kerk is gebouwd op de plaats van het vroegere Circus van Nero in Rome. Op deze locatie is de apostel en eerste paus (Petrus) gekruisigd en begraven. Zijn graf ligt precies recht onder de Baldakijn. Dit is echt een schitterende kerk!

Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek binnen
Vaticaanstad - St. Pieterbasiliek binnen

De Sint Pietersbasiliek heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie en foto’s van deze prachtige pauselijke basiliek wilt zien, klik dan op de knop:

Vaticaans Museum

Een andere bezienswaardigheid van Vaticaanstad die je per se gezien moet hebben, is het Vaticaans Museum. Het Vaticaans Museum is een groot museum waar meerdere kleine museums in zitten. Deze museums vind je in de Apostolische Paleizen waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn. Deze collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of veroverden. Paus Sixtus IV gaf de aanzet tot het bouwen van het eerste museum. Hij was ook de opdrachtgever van de wereldberoemde Sixtijnse Kapel die ook in dit museum ligt. De huidige museums ontstonden pas in de 18e en 19e eeuw. 

Trek rustig een dag uit voor een bezoek aan het Vaticaans Museum, want het is echt megagroot en door de zeer vele toeristen kun je niet zeggen dat je er even vlot doorheen kan wandelen. 

Vaticaanstad - Vaticaans Museum
Vaticaanstad - Vaticaans Museum
Vaticaanstad - Vaticaans Museum
Vaticaanstad - Vaticaans Museum
Vaticaanstad - Vaticaans Museum

Het Vaticaans Museum heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie en foto’s van dit prachtige museum wilt zien, klik dan op de knop:

Postzegels

Vaticaanstad is een land buiten Europa, dus je zou zeggen dat je dan ergens een stempel voor in je paspoort moet kunnen krijgen. Dat is ons helaas niet gelukt. Volgens de man achter de balie van het postkantoortje was dit ook niet mogelijk. Vaticaanstad heeft wel zijn eigen setje postzegels. Die kopen we dan maar als leuk aandenken.

Vaticaanstad - Postzegels

Vaticaanstad

Als je in Rome bent, dan moet je zeker Vaticaanstad ook even meenemen. Het is hier allemaal even prachtig! Zeker een aanrader. En je kan ook nog eens zeggen dat je in het kleinste land ter wereld bent geweest.