Selecteer een pagina
Uitgelichte Foto Egyptisch Museum in Turijn

Het Egyptisch Museum in Truijn is onderdeel geweest van een rondreis in 2021 van Edwin en Patricia door Italië.

Egyptisch Museum – Turijn

Het Egyptisch Museum is in 1824 opgericht door koning Carlo Felice en gehuisvest in het Collegio dei Nobili. Dit gebouw is in 1679 ontworpen door van Michelangelo Garove. Na de aankoop van het gebouw, werd dit eerst gerenoveerd en uitgebreid door Giuseppe Maria Talucchi en Alessandro Mazzucchetti. Koning Carlo Felice had 5.600 antieke artefacten gekocht die afkomstig waren van de opgravingen van Bernardino Drovetti, de Franse consul in Egypte. Hier zaten 100 sculpturen bij. Koning Carlo Felice opende het museum in 1832.

Turijn - Egyptisch Museum

Collectie

De collectie werd steeds een klein beetje groter, doordat spullen werden gekocht van particulieren. Tussen 1903 en 1937 brachten de archeologische opgravingen in Egypte door Ernesto Schiaparelli en vervolgens door Giulio Farina ongeveer 30.000 vondsten naar Turijn. Het museum werd te klein en in 1924 herstructureerde Schiaparelli de nieuwe vleugel van het museum (later de ‘Schiaparelli-vleugel’ genoemd), waarin hij vondsten uit Assiut en Gebelein tentoonstelde. In 1980 kreeg het museum de rotstempel van Ellesiya van Egypte als erkenning voor de Italiaanse hulp bij het redden van de Nubische tempels die worden bedreigd door het water van de Aswan-dam. Hierna is het museum steeds meer gegroeid en werden er ondergrondse kamers ingericht om ruimte te creëren. Op dit moment heeft het museum ongeveer 40.000 artefacten.

Plattegrond Verdieping -1

De tentoonstelling begint op de -1e verdieping. Hieronder zie je een plattegrond van deze verdieping. 

Turijn - Egyptisch Museum - Plattegrond Verdieping 1

Geschiedenis

Op de -1e verdieping, vind je de tentoonstelling die weergeeft hoe de geschiedenis is verlopen. 

Turijn - Egyptisch Museum - Geschiedenis

Papyruscollectie

Je ziet hier een lange tijdlijn met een grote Papyruscollectie. Schitterend! De vertalingen staan er boven geschreven op de borden. De papyri zijn verzameld door Bernardino Drovetti en bestudeerd door Champollion. De verzameling bestaat uit de Koninklijke Canon van Turijn, de Gerechtelijke Papyrus van Turijn, de Erotische Papyrus van Turijn en de Mijnpapyrus van Turijn.

Turijn - Egyptisch Museum - Geschiedenis

Geschiedenis

Na de lange Papyruscollectie, is er nog een gedeelte waar oude artefacten te zien zijn.

Turijn - Egyptisch Museum - Geschiedenis
Turijn - Egyptisch Museum - Geschiedenis

Plattegrond 2e verdieping

Door de covid-19 pandemie, is er een vaste route ingesteld. Je kan dus niet zomaar overal heen lopen, maar moet deze vaste route volgen. De route leidt ons nu naar de 2e verdieping, waarvan je hieronder de plattegrond ziet.

Turijn - Egyptisch Museum - Plattegrond Verdieping 2

Predynastieke Periode

Op de 2e verdieping vind je een grote zaal die gevuld is met artefacten vanuit de Predynastieke Periode. Dit is best een indrukwekkende zaal om te zien.

Turijn - Egyptisch Museum - de zaal van de Predynastieke Periode

Je ziet hier veel gebruiksvoorwerpen, maar ook sarcofagen en overblijfselen van menselijke schedels, etc. uit de Predynastieke Periode (ca. 5000 tot 3000 voor Christus). In de Predynastieke periode werden de doden vaak op hun zij gelegd ovale en ronde graven. Ze werden in dierenhuiden of rieten matten gewikkeld. Het lichaam werd ingesmeerd met natriumoxide, waardoor het op een natuurlijke manier conserveerde.

Turijn - Egyptisch Museum - de Predynastieke Periode
Turijn - Egyptisch Museum - mummies uit de Predynastieke Periode

Gebruiksvoorwerpen

In deze zaal zit een verhoging, waar allerlei vitrines staan met gebruiksvoorwerpen. Erg interessant allemaal!

Turijn - Egyptisch Museum - Gebruiksvoorwerpen uit de Predynastieke Periode

Begrafenis Beeldjes

In de vitrines zie je ook veel begrafenisbeeldjes in alle soorten en maten, van hout tot metaal tot porselein, etc. Heel kunstig gemaakt allemaal!

Turijn - Egyptisch Museum - Houten Beeldjes uit de Predynastieke Periode
Turijn - Egyptisch Museum - Begrafenis Beeldjes Predynastieke Periode

Tomba di Ignoti 

Op de 2e verdieping liggen ook andere zalen met artefacten. In een andere zaal ligt het Tomba di Ignoti (graf van het onbekende).

Turijn - Egyptisch Museum - Graf van het Onbekende

Graf van Iti en Neferu

Dan komen we aan bij het graf van Iti en Neferu. Dit graf werd ontdekt in Gebelein bij Luxor (Thebe) en is een voorbeeld van een begrafenis in de Eerste Tussenperiode (2118 – 1980 v. Chr.). Het graf werd gedeeltelijk in de rotsen uitgehouwen met muren en gewelven van modderstenen. De gevel van het graf had 16 zuilen aan een binnenplaats die schuin afliep naar de vallei. Er waren 11 kamers, 10 kamers werden gebruikt voor grafgiften en de elfde was ingericht als de cultuskapel van de eigenaren.

Turijn - Egyptisch Museum - Graf van Iti en Neferu

Toen het puin werd verwijderd, kwamen er fantastische grafschilderingen onder vandaan. Deze tempera-schilderijen waren op een ruwe modder- en stropleister. De afbeeldingen tonen rituele offertaferelen en levendige landbouwtaferelen. De stèle is gevonden op de vloer van het graf. Dit geeft aan dat Iti ‘Chief of Troops’ en ‘Penningmeester van de koning’ was. Het noemt ook Iti’s vrouw Neferu wiens begrafenis in kamer 10 van het graf was. Onder Neferu’s grafgiften bevonden zich een kleine getande, ivoren spatel, een bronzen spiegel met een houten handvat en tientallen blauwe faience kralen. Andere goederen waren aardewerk, vazen ​​van klei, een albasten glazen zalfpot en zes schelpen.

Midden Koninkrijk

In een andere, grote zaal, zien we allerlei artefacten uit de periode van het Midden Koninkrijk (1980-1760 voor Christus).

Turijn - Egyptisch Museum - Midden Koninkrijk

Midden en Nieuw-Koninkrijk

Op dezelfde verdieping is nog een andere zaal die artefacten toont vanuit de periodes van het Midden- en Nieuw Koninkrijk (1539-1077 voor Christus).

Turijn - Egyptisch Museum - Midden- & Nieuw Koninkrijk
Turijn - Egyptisch Museum - Midden- & Nieuw Koninkrijk
Turijn - Egyptisch Museum - Midden Nieuw Koninkrijk

Sarcofaag Djehutymes en Aset

In deze zaal staat ook de Sarcofaag van Djehutymes en Aset. Djehutymes was de manager van de tempel van Amon-Re in Karnak. Hij is begraven samen met zijn vrouw Aset. De sarcofaag is helaas geplunderd en de lichamen van Djehutymes en Aset zijn nooit gevonden.

Turijn - Egyptisch Museum - Midden Koninkrijk Sarcofaag Djehutymes en Aset

3e verdieping

Het bezoek brengt ons nu naar de 3e verdieping. Hier hebben we nog een mooi uitzicht op het Piazza San Carlo. Op de 3e verdieping worden de tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Turijn - Egyptisch Museum - Trap naar 3e Verdieping

Archeologie Invisibile

De tijdelijke tentoonstelling die wordt gehouden als wij er zijn, is Archeologie Invisible.

Turijn - Egyptisch Museum - De Tijdelijke Tentoonstelling 'Archeologie Invisibile'

Voorwerpen

Aan het begin van deze tentoonstelling liggen weer voorwerpen.

Turijn - Egyptisch Museum - De Tijdelijke Tentoonstelling 'Archeologie Invisibile'

Mummies Kha & Merit

In deze zaal liggen de mummies van Kha en Merit. De overblijfselen van dit stel komen ergens uit de periode van 1425 tot 1353 voor Christus. Kha was de architect die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de necropolis van Thebe onder Amenhotep II, Thutmôsis IV en Amenhotep III. Het graf van Kha en zijn vrouw Merit, werd ontdekt door Schiaparelli in 1906. Het is de enige Egyptische tombe waarvan de inhoud (inclusief 550 artefacten) intact is gebleven. De mummies zijn gescand, waar op te zien is welke juwelen er in het linnen om de lichamen zijn aangebracht.

Turijn - Egyptisch Museum - De Tijdelijke Tentoonstelling 'Archeologie Invisibile'

Dieren

Vroeger werden er ook mummies gemaakt van overleden dieren. Bij deze tentoonstelling zijn er mummies te zien van katten, konijnen en zelfs een krokodil.

Turijn - Egyptisch Museum - De Tijdelijke Tentoonstelling 'Archeologie Invisibile'

Projectie

Een stukje verderop ligt een witte sarcofaag waar kleuren op geprojecteerd worden, net als op de muur. De video vertelt over hoe dit vroeger allemaal gemaakt werd en hoe een begrafenis werd uitgevoerd.

Turijn - Egyptisch Museum - Tijdelijke Tentoonstelling Archeologie Invisibile

Plattegrond 1e Verdieping

De route gaat nu naar de 1e verdieping, waarvan je hieronder de plattegrond ziet.

Turijn - Egyptisch Museum - Plattegrond Verdieping 1

Doodskist Galerij

De eerste ruimte die we hier aantreffen, is de Doodskist Galerij. Dit is ook allemaal machtig mooi om te zien!

Turijn - Egyptisch Museum - Doodskist Galerij

Late Periode

In een andere zaal op de 1e verdieping zien we veel artefacten uit de Late Periode (722-332 voor Christus).

Turijn - Egyptisch Museum - Late Periode

De 3 zussen

In dezelfde zaal zien we ook de sarcofagen van de 3 zussen Tapeni, Tamit en Renpetnefret. Dit zijn de dochters van Ankh-Khonsu, het hoofd van de werkplaats van de Tempel van Amon. Deze mummies stammen uit de 25e Dynasty (722-664 voor Christus). Je ziet de mythische god Osiris op de buitenste kist. Aan het hoofdeind zie je Isis en Nephthys met een zonneschijf die aanbeden wordt door 2 bavianen. Aan het voeteneind zie je het woord Nefereet, wat betekent dat het huis van Osiris in het westen was. Op de kist zie je teksten van een dagboek en een nachtboek. Dit zijn traditionele offerteksten.

Turijn - Egyptisch Museum - Late Periode

Ptolemeische Periode

Een zaal verder, zien we artefacten vanuit de Ptolemeische Periode (332-30 voor Christus).

Turijn - Egyptisch Museum - Ptolemeïsche Periode

Baby mummie

En zoiets doet je toch altijd wel even 3 keer slikken, een baby mummie. Deze mummie stamt ergens uit de 1e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw na Christus.

Turijn - Egyptisch Museum - Ptolemeïsche Periode Baby Mummie

Plattegrond Begane grond

Dan zijn we aangekomen op de begane grond. Hieronder zie je een plattegrond hiervan.

Turijn - Egyptisch Museum - Plattegrond Verdieping 0

Galerij van Koningen

Op de begane grond vind je de Galerij van Koningen. Dit vond ik toch wel een enorm indrukwekkend gedeelte. Hier zie je de Sfinxen en standbeelden van voormalige Egyptische koningen en Goden.

Turijn - Egyptisch Museum - Galerij van Koningen

Standbeelden

Standbeelden die je in de Galerij van Koningen tegen komt, zijn die van Ptah, Thutmosis I en Amon Horemheb.

Turijn - Egyptisch Museum - Galerij van Koningen

Standbeeld Ramses II

Je vindt hier ook het standbeeld van Ramses II. Ramses leefde rond 1300 tot 1213 voor Christus. Hij was de derde farao van de 19e dynastie uit de Egyptische oudheid en wordt beschouwd als de grootste farao aller tijden. Dit standbeeld komt uit 1539-1076 voor Christus. 

Turijn - Egyptisch Museum - Galerij van Koningen Standbeeld Ramesses II

Standbeelden

Andere standbeelden die je in de Galerij van Koningen ziet, zijn de standbeelden van Koning Seth II, Sekhmet en Tuthmosis III. Séthi II was een farao van de XIX E- dynastie. Hij is de oudste zoon van Mérenptah en regeerde van 1203 tot 1194 voor Christus.

Sekhmet (de Machtige) is een godin uit de Egyptische mythologie. Ze wordt ook wel het Oog van Ra genoemd. Ze is de vrouw van Ptah en door sommigen werd ze gezien als de moeder van Nefertem. Sechmet had een leeuwenkop en was de godin van de vergelding, ziekte en leeuwinnen. In de ogen van de Egyptenaren was ze een zeer krachtige godin. Sechmet symboliseerde de verwoestende kracht van de zon.

Turijn - Egyptisch Museum - Galerij van Koningen

Thoetmosis III was de zesde farao van de 18e Dynastie. Officieel regeerde Thoetmosis III bijna 54 jaar over Egypte, namelijk van 1479 voor Christus tot 1425 voor Christus. Hij was 2 toen hij koning werd en stierf als koning op de leeftijd van 65. Tijdens de eerste 22 jaar van zijn regering was hij echter mederegent met zijn stiefmoeder en tante Hatsjepsoet, die de farao werd genoemd.

Nubische Kamer

Op de begane grond zien we ook een andere kamer, waar vondsten vanuit het gebied Nubië liggen. Zo ligt hier ook de mummie van een kind, erg indrukwekkend.

Turijn - Egyptisch Museum - Nubische Kamer

Informatiebord Tempel van Ellesiya

In de Nubische kamer ligt ook de tempel van Ellesiya. Je ziet hier het informatiebord van deze tempel.

Turijn - Egyptisch Museum - Tempel van Ellesiya Informatiebord

Tempel van Ellesiya

De tempel van Ellesiya is een oude Egyptische tempel die is uitgehouwen uit de rots. Deze tempel lag nabij de plaats van Qasr Ibrim, gebouwd door Thoetmosis III en was gewijd aan de goden Amon, Horus en Satis. De tempel Ellesiya was in gevaar in 1954. Net als vele andere archeologische schatten en tempels, lag zij in het gebied Nubië. Door de bouw van de Aswan High Dam dreigde het gebied onder water te lopen en Egypte riep hulp in van UNESCO. Vele Europese landen schoten te hulp, waaronder ook Italië. Als bedankje voor de hulp, kreeg Italië de tempel van Ellesiya in 1967 cadeau. Voor de overdracht van de tempel naar Turijn, werd de structuur in 66 blokken gesneden en vervolgens in Turijn weer opgebouwd. De tempel is in 1970 ingewijd. Nederland heeft ook geholpen en kreeg als dank de tempel van Tafa.

Turijn - Egyptisch Museum - Tempel van Ellesiya

Egyptisch Museum

En dat was het Egyptisch museum alweer. Wat is dit een ontzettend mooi museum zeg! Ik heb werkelijk genoten van ons bezoek aan dit museum. Het is zeker een aanrader! Zorg trouwens dat je je kaartjes op tijd binnen hebt, want zeker in de covid-19 periode mag er maar een bepaald aantal mensen naar binnen.

Informatie Egyptisch Museum (2022)

Openingstijden

Het Egyptisch museum is op maandag van 9:00 tot 14:00 uur geopend en op dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.30 uur. 

Entreetickets

Een entreeticket voor een volwassene kost € 15 (2022). Als je ouder dan 70 bent, dan kost een ticket € 12 en als je een student bent tussen de 15 en 18 jaar, dan betaal je € 3. Een kind tussen de 6 en 14 jaar betaalt € 1 en een kind jonger dan 6 is gratis. Je kunt ook een familieticket kopen voor € 30. Hiervoor mag je met 2 ouders en 2 kinderen naar binnen.

Adres

Het Egyptisch museum ligt op het adres Via Academie van Wetenschappen 6, 10123 in Turijn. Parkeren is hier wat lastig. Garage Autopalazzo ligt het dichts bij het museum op ongeveer 300 meter afstand. Hier betaal je € 3 per uur en € 30 voor een dag. Iets verder weg, op ongeveer 800 meter afstand, ligt het Parking Vittorio Park. Hier betaal je € 1,50 per uur en € 15 per dag.

Website

Als je meer (of recentere) informatie wilt, kijk dan even bij het museum zelf op hun website.