Selecteer een pagina

De kathedraal in Inverness is onderdeel geweest van een rondreis van Patricia en Edwin in 2024 naar Schotland.

Kathedraal – Inverness – Schotland

Bisschop Robert Eden gaf de opdracht voor de bouw van de kathedraal in Inverness. De eerste steen is in 1866 gelegd door de aartsbisschop van Canterbury, Charles Longley. De kathedraal was klaar in 1869. Alleen de 2 gigantische torenspitsen van het oorspronkelijke ontwerp zijn niet gebouwd. Alexander Ross was de architect. De kathedraal is gebouwd van rode Tarradale-steen, met beukzuilen van Peterhead-graniet. De kathedraal is de meest noordelijke nog bestaande diocesane kathedraal op het vasteland van Groot-Brittannië.

Kathedraal in Inverness
Kathedraal in Inverness
Kathedraal in Inverness
Kathedraal in Inverness

Timpaan

Boven de deur bevindt zich een indrukwekkend beeldhouwwerk van Thomas Earp. Je ziet de zendingsopdracht van Christus aan de apostelen: “Ga de hele wereld rond en verkondig het evangelie”. De beelden aan weerszijden van de ingang zijn van de heiligen Andreas, Petrus, Paulus en Johannes de Doper. In het transeptvenster met uitzicht op de rivier zie je het beeldhouwwerk van een paard en een wiel (onder de gebogen kaplijst van het venster). De plaatselijke legende vertelt dat het paard dat de takel bediende om stenen naar de hoogte te hijsen waarop de bouwers werkten, omkwam bij een ongeluk. Dit gebeurde voordat het gebouw voltooid was en op deze manier wordt het paard herdacht.

Kathedraal in Inverness

Plattegrond

Hieronder vind je een plattegrond van de Kathedraal van Inverness.

Plattegrond van de Kathedraal in Inverness

Schip

Het schip van de Kathedraal van Inverness is meteen al indrukwekkend met mooie heldere kleuren.

De Kathedraal in Inverness
De Kathedraal in Inverness
Het Schip in de Kathedraal in Inverness

Hoofdaltaar

Halverwege de kerk zie je het scherm dat het koor van het schip scheidt. Het scherm is open en is gemaakt van handgesneden eikenhout. In het scherm zie je een oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De namen van de slachtoffers zijn gegraveerd op de onderste panels van het scherm. Het rode kruis dat hier hangt is een levensgrote weergave van de kruisiging van de Heer. Zowel het kruis als het scherm zijn ontworpen door Sir Robert Lorimer.

Hoofdaltaar van de Kathedraal in Inverness

Plafond

Ook het plafond is mooi met al dat hout.

Plafond in de Kathedraal in Inverness

Doopkapel & Doopvont

In de doopkapel vind je de doopvont. Deze doopvont verbeeldt de ontmoeting van Jezus met de Samaritaanse vrouw bij de bron van Jakob. De doopvont is gemaakt door James Redfern en is een zeldzame kopie van ‘The Angel of Baptism’ van de Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen.

Doopkapel in de Kathedraal in Inverness

Glas-in-Lood Ramen

De Glas-in-Lood ramen zijn ook prachtig. Ook deze stellen verschillende evangelische scènes voor.

Glas-in-Lood Ramen in de Kathedraal in Inverness
Glas-in-Lood Ramen in de Kathedraal in Inverness

Butterfly Memorial

Het butterfly memorial is on 2020 ontworpen door Catherine Johnstone. Het is een memorial die de slachtoffers van covid-19 pandemie herdenkt. Catherine gebruikte overgebleven stoffen die gebruikt waren om mondmaskers van te maken tijdens de pandemie. De vlinders zijn gehaakt of gebreid door de leden van de gemeente en zijn op het memorial doek geplaatst door degenen die een geliefde is verloren. Aan de achterkant van het doek zie je een ambachtelijke weergave van alle Schotse episcopale kerken onder het bisdom Moray, Ross ans Caithness.

Butterfly Memorial in de Kathedraal in Inverness

Beeldje Doreen Hinder

Aan de zijkant zien we nog een schattig beeldje van Doreen Hinder. Dit beeldje is in 2007 gemaakt. Het stelt een vrouw voor die de mantel van Jesus aanraakt in de hoop dat ze weer genezen wordt. Je ziet Jezus die naar de vrouw kijkt in plaats van voor zich uit. 

Beeldje van Doreen Hinder in de Kathedraal in Inverness

Wereldkaart

We zien nog een wereldkaart, waar je een pinnetje in de kaart kunt prikken om aan te geven waar je vandaan komt.

Wereldkaart in de Kathedraal in Inverness

Biechtstoel

Ook de biechtstoel is van hout gemaakt. Deze ziet er leuk uit met die mooie gordijntjes.

Biechtstoel in de Kathedraal in Inverness
Informatiebord Bibliotheek van Hoop in de Kathedraal in Inverness

Bibliotheek van Hoop

Hierboven zie je een informatiebord over de Bibliotheek van Hoop. Deze bibliotheek is opgedragen aan de herinnering van Alison Angus MacKenzie.

Het Koor

De koorstellingen zijn gemaakt van Australisch lambrisering eiken. Ze zijn een memorial aan James Knill Kelly, Bischop van 1886 tot 1904. De symbolen aan het eind van de middelste rijen stellen de 4 evangelisten Matthew (man), Mark (leeuw), Luke (os) en John (adelaar) voor.

Het Koor in de Kathedraal in Inverness
Koorgestoelte in de Kathedraal in Inverness

Hoogaltaar

Het hoofdaltaar en het 2,2 meter hoge retabel erachter zijn gemaakt van steen uit Caen, Normandië. Dit steen is ingelegd met Devonshire marmer en albast. Ze zijn ontworpen door architect Alexander Ross. Het houtsnijwerk op het retabel verbeeldt de lijdensweg van onze Heer in de tuin van Getsemane, zijn kruisiging en zijn opstanding. In het heiligdom staan twee eiken kandelaars met zilveren schalen met daaronder gebeeldhouwde figuren van heiligen aan wie kerken in het bisdom zijn gewijd. Aan de andere kant van het retabel bevinden zich muren met eiken panelen en een gedenkteken voor Arthus John Maclean, bisschop van 1904 tot 1943. Ze zijn ontworpen door Alistair Ross, zoon van de architect Alexander Ross.

Hoogaltaar in de Kathedraal in Inverness

Koortapijt

De geborduurde kussens voor het altaar vertellen het verhaal van de komst van het christendom naar de Schotse Hooglanden, met St. Columba die vanuit Ierland aankwam om de inheemsen te bekeren.

Koortapijt in de Kathedraal in Inverness

Preekstoel

De preekstoel is gemaakt van steen uit de Franse stad Caen met Iers groen marmer. De korte zuilen zijn gemaakt van fijnkorrelig graniet uit Abriachan. Van links naar rechts zie je 3 prachtige gebeeldhouwde panelen van Johannes de Doper predikend in de woestijn, onze Heer als de Goede Herder en Sint Andreas predikend vanaf zijn kruis. Op de 2 kleinere panelen zie je van links naar rechts een engel die een lelie vasthoudt (het symbool van zuiverheid) en een engel die een palmtak vasthoudt (het symbool van overwinning).

Preekstoel in de Kathedraal in Inverness

Lady Kapel

De Lady Chapel is ontworpen door Angus Ross of Aberfeldy. Aan de linkermuur zie je een marmeren memorial plaque die Bischop William Hay eert. De afbeelding is een 19e-eeuwse kopie van Raphael’s ‘Madonna del Grandluca’. Boven de deur in het grote raam, zie je de Hemelvaart van Christus.

Lady Kapel in de Kathedraal in Inverness

Kaarsen

Op deze plaats kun je een kaarsje branden voor je verloren geliefden. De kaarsen zijn gratis.

Kaarsen in de Kathedraal in Inverness

Iconen

Voor je zie je een groep van 5 Russische iconen die gegeven zijn aan Bischop Eden. Tsaar Alexander II gaf deze groep iconen toen Bischop Eden in Rusland op bezoek kwam in 1866. Je ziet St. Michael de aartsengel als kapitein van de hemelse host en St. John de strijder die leefde in de 4e-eeuw. John werd gevangen genomen door de Romeinse keizer Julian de Apostate.

Iconen in de Kathedraal in Inverness

Kathedraal Inverness Informatie

Entreetickets

Toegang tot de kathedraal is £ 2 (€ 2,40) per persoon, met de mogelijkheid om een extra donatie te doen bij 1 van de donatiepunten in het gebouw. 

Openingstijden

De kathedraal het hele jaar geopend. De deuren zijn open van 08.00 tot 19.00 uur. 

Website

Wil je meer of recentere informatie, kijk dan even bij de Kathedraal van Inverness zelf op hun website.