Selecteer een pagina

Het Noordereiland in Nieuw-Zeeland is onderdeel geweest van een vakantie in 2008 van Guido naar Nieuw-Zeeland.

Noordereiland – Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland is een van de twee grote eilanden van Nieuw-Zeeland. Het andere grote eiland is het Zuidereiland. Het Noorder- en Zuidereiland worden van elkaar gescheiden door de Straat Cook. Naast deze twee eilanden heeft Nieuw-Zeeland meerdere kleinere eilanden. Noordereiland is ongeveer 800 km lang en 400 km breed. Het eiland heeft een oppervlakte van 114.453 km² en het hoogste punt is 2797 meter hoog. Noordereiland staat vol met vulkaankegels en nog een aantal actieve vulkanen. Tektonisch ligt het eiland op de grens van de Pacifische Plaat en de Australische Plaat. De natuurlijke haven van de hoofdstad Wellington is een ondergelopen caldera, net zoals het grootste meer van Nieuw-Zeeland bij Taupo. Verder zijn er veel geisers en warmwaterbronnen te vinden.

Napier

Aan de oostkust van het Noordereiland, ligt de havenstad Napier. Napier is de hoofdstad van de regio Hawke’s Bay. In de regio rondom Napier worden veel schapen gehouden en het is een van de grootste producenten van appels, peren en steenvruchten. De regio is ook een grote wijnproducent.

Nieuw Zeeland - Napier
Nieuw Zeeland - Napier
Nieuw Zeeland - Napier

Tongariro National park

In het midden van Noordereiland, vind je Tongariro National park. Dit is een park dat 796 km² groot is. Het park heeft drie actieve vulkanen: Mount Ruapehu, Mount Ngauruhoe en Mount Tongariro. Het park is bekend om zijn goede ski- en wandelmogelijkheden. Het was het eerste park in Nieuw-Zeeland dat als gemengd (natuurlijk en cultureel) erfgoed op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst. Eerder waren al andere parken als natuurlijk werelderfgoed erkend.

Nieuw Zeeland - National Park - Tongariro

Mount Ngarahoe vulkaan

In Tongariro National park vind je Mount Ngarahoe. Dit is een samengestelde vulkaan in Tongariro National park. De 2291 meter hoge vulkaan stond in de filmtrilogie ‘The Lord of the Rings’ model voor de Orodruin (Doemberg). Samen met Mount Ruapehu en Mount Tongariro maakt hij deel uit van de Taupo vulkanische zone. Onder de vulkanen die voortdurend in werking zijn, behoort de Ngarahoe tot de meest actieve vulkanen ter wereld. Hij kende 61 uitbarstingen sinds 1839 (2022). Mount Ngauruhoe kwam het laatst tot uitbarsting in 1974. 

Nieuw Zeeland - National Park - Vulkaan Mount Ruapehu

Taranaki Falls

Een rondwandeling in Tongariro National park van twee uur vanuit Whakapapa Village, brengt je langs Taranaki Falls. Dit is een 20 meter hoge waterval. Het water van de Taranaki Falls gaat verder als de Wairere Stream. Hier en daar heb je tijdens de wandeling uitzicht op de spectaculaire kloof met enkele watervallen.

Nieuw Zeeland - National Park - Tongariro - waterval

Craters of the Moon

Een stukje meer naar het noorden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, vind je de Craters of the Moon (Karapiti). Dit is een gebied met geothermische activiteit. Het gebied maakt deel uit van Wairakei. Dat is het grootste geothermische veld van Nieuw-Zeeland. Dit heeft een oppervlakte van ca. 25 km². Wairakei ligt in het Vulkanisch gebied Taupo. De kraters die in het gebied liggen, zijn voor een deel onbegroeid en hebben bijzondere kleuren. Bovendien ontwikkelt er veel stoom in het gebied.

Nieuw Zeeland - Wairakei Craters of the Moon

De kraters zijn vrij recent ontstaan en het gevolg van menselijke activiteit in de omgeving. In de vijftiger jaren van de 20e eeuw werd de Wairakei elektriciteitscentrale namelijk gebouwd. Deze centrale ligt ongeveer 2 km ten noorden van Karapiti. Dit was een geothermische centrale, waarvoor diep in de aarde gaten werden geboord, waarlangs hete stoom en heet water naar boven kwamen. Hierdoor verminderde de druk in het heetwatersysteem onder het aardoppervlak. Sindsdien zijn de geisers van de Wairakei Geyser Valley geheel verdwenen, maar nam de warmteafgifte in het gebied van Karapiti enorm toe. Als gevolg daarvan vonden veel hydrothermische uitbarstingen plaats, waardoor de kraters gevormd werden.

Waiotapu Thermal Wonderland

Nog iets meer naar het noorden van het Noordereiland, ligt het geothermische gebied Waiotapu (Wai-O-Tapu) Thermal Wonderland. Wai-O-Tapu is Māori voor ‘heilige wateren’. Wat is dit ook een cadeautje van de natuur! Prachtig! Het park omvat onder andere de betrouwbare Lady Knox geiser. Deze geiser spuit iedere dag om 10:15 uur (door de mens beïnvloed) water en stoom tot 20 meter de lucht in. Maar Waiotapu Thermal Wonderland heeft nog meer parels. Zo vind je er de Artist’s Palette, de Champagne Pool en het pad van de duivel.

Nieuw Zeeland - Waiotapu Thermal Wonderland
Nieuw Zeeland - Waiotapu Thermal Wonderland
Nieuw Zeeland - Waiotapu Thermal Wonderland

White Island – Nieuw Zeeland

White Island is de bekendste vulkaan van Nieuw-Zeeland. Dit vulkaaneiland ligt 48 kilometer van de kust aan de vlakke noordkant van het Noordereiland. Het landschap van het eiland doet denken aan dat van de Maan of Mars en wordt tot een van de beste attracties van Nieuw-Zeeland gerekend. De vulkaan is echter nog steeds actief. Er doen zich regelmatig aardbevingen en soms ook uitbarstingen voor. De vulkanische activiteiten van het eiland worden continu door vulkanologen gevolgd, onder andere met camera’s, seismograaf en magnetometers.

Nieuw Zeeland - Whakaari White Island

Op 9 december 2019 was er een uitbarsting waarbij 21 mensen om het leven kwamen en tientallen gewond raakten (waarvan sommigen later overleden). Voor die uitbarsting, mochten toeristen het eiland betreden, maar dit was aan strenge veiligheidseisen gebonden. Zo mocht je alleen onder begeleiding van speciale gidsen het eiland op en je werd verplicht om valhelmen (tegen onverwachte uitbarstingen) en gasmaskers (tegen de extreme geur van zwavel) te dragen. Sinds de uitbarsting in 2019 is de vulkaan echter gesloten voor toeristen. Maar gelukkig is onze reiziger Guido er nog geweest voordat het eiland gesloten werd.

Nieuw Zeeland - Whakaari White Island
Nieuw Zeeland - Whakaari White Island
Nieuw Zeeland - Whakaari White Island
Nieuw Zeeland - Whakaari White Island

Zwavelmijn

In de 19e en de 20ste eeuw werd er zwavel gewonnen op White Island. In 1914 kwamen alle mijnwerkers bij een eruptie om het leven. De zwavelwinning werd enkele jaren later hervat, maar begin jaren 30 stopte deze voorgoed. De restanten van de gebouwtjes met installaties die aan deze tijd herinneren, zijn in een hoek van het eiland nog te zien.

Nieuw Zeeland - Whakaari White Island Zwavelmijn
Nieuw Zeeland - Een Zwavelmijn op Whakaari White Island
Nieuw Zeeland - Een Zwavelmijn op Whakaari White Island

Landschap

Het Noordereiland heeft een prachtig landschap. Je vind hier veel natuur.

Nieuw Zeeland - Schapen
Nieuw Zeeland - Railway Crossing

Auckland

Meer naar het noorden van het Noordereiland, ligt de stad Auckland. In deze stad wonen ruim 400.000 mensen. Een van de eerste dingen die je ziet als je in Auckland bent, is de Sky Tower. Deze toren is in 1997 gebouwd en is 328 meter hoog, gemeten naar de top van de mast. Het is het grootste vrijstaande gebouw in het zuidelijk halfrond. Door zijn vorm en hoogte, vooral wanneer je het vergelijkt met andere hoge gebouwen, is het een opvallend oriëntatiepunt in de skyline van Auckland.

Nieuw Zeeland - Auckland - Sky Tower

Tane Mahuta – Kauri Boom

In het noordelijke puntje van het Noordereiland, ligt het Waipoua Forest Park. Dit is 1 van de weinige oerbossen in Nieuw Zeeland waar je de Kauri boom nog kan bewonderen. Een Kauri boom is een soort conifeer of pijnboom die tientallen meters hoog kan worden. Deze bomen zijn pas na ongeveer 800 jaar volgroeid. De Maori en Europeanen hebben de meeste bomen gekapt. De uitgestrekte oeroude bossen zijn hierdoor helaas verdwenen, maar gelukkig zijn er nog een aantal kauri’s bewaard gebleven. In het bos zijn verschillende wandelroutes uitgezet zodat je de meest indrukwekkende exemplaren kunt bewonderen. De Tane Mahuta (de god van het bos) is de grootste Kauri van Nieuw-Zeeland. Deze boom is maar liefst 51 meter hoog en heeft een omvang van 14 meter. Hij is naar schatting zo’n 2000 jaar oud.

Nieuw Zeeland - Tane Mahuta Kauri Boom

Kawakawa Public Toilet

Iets meer naar het oosten op het noordelijke puntje van het Noordereiland, vind je de plaats Kawakawa. Deze plaats ontstond als serviceplaats toen in het gebied kolen werden gevonden in 1861, maar inmiddels is de kolenindustrie verdwenen. Nu zijn er veelal agrarische bedrijven. Kawakawa heeft een bijzondere attractie, namelijk de publieke toiletten (Hundertwassertoilet). Deze toiletten zijn ontworpen door de Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser. Het zijn echte kunstwerken! Hundertwasser leefde in Kawakawa vanaf 1975 tot zijn dood in 2000.

Nieuw Zeeland - Kawakawa - Public Toilet

Waitangi

Waitangi is een kleine plaats dat ook in het noordelijke puntje van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt. De naam betekenthuilend water’ in het Maori. Waitangi is bekend geworden, omdat het Verdrag van Waitangi (Te Tiriti o Waitangi) op 6 februari 1840 door de afgevaardigden van de Britse kroon, de aanvoerders van de Confederation of the United Tribes of New Zealand en andere Maori leiders werd getekend. Het verdrag maakte Nieuw-Zeeland deel van het Verenigd Koninkrijk, en wordt over het algemeen gezien als het document dat van Nieuw-Zeeland een natie maakte. De ondertekening vond plaats in een paviljoen op het erf van het huis van James Busby. Later tekenden ook andere Maori aanvoerders het verdrag op andere plekken in Nieuw-Zeeland. Waitangi Day is de jaarlijkse viering van de ondertekening, het is de nationale feestdag.

Nieuw Zeeland - Waitangi
Nieuw Zeeland - War Kano - Waitangi

Noordereiland

Dat was het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Wat een prachtig eiland is dit! Dit vinden de Nieuw-Zeelanders overigens zelf ook. Ongeveer 75% van de totale Nieuw-Zeelandse bevolking woont namelijk op het Noordereiland. Dit zijn hoofdzakelijk Maori’s en geëmigreerde Europeanen.