Selecteer een pagina

Weerribben-Wieden is onderdeel geweest van dagtrips van Edwin en Patricia in 2020 in Nederland.

Weerribben-Wieden – Nederland

De Weerribben is een natuurgebied dat maar liefs 35 km² groot is. Het ligt in het noordwesten van Overijssel en is onderdeel van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, wat grotendeels in handen is van Staatsbosbeheer. Het nationale park De Weerribben werd oorspronkelijk ingesteld in 1992. In 2009 werd het park uitgebreid met het qua natuur vergelijkbare gebied De Wieden dat ten zuiden ervan ligt en grotendeels in handen is van Natuurmonumenten. Het vormt daarmee samen het Nationaal Park Weerribben-Wieden dat bijna 100 km² groot is. Tezamen vormen zij een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa.

Fietsroute

Op 11 juli 2020 hebben we een fietsroute uitgestippeld door dit mooie natuurpark heen. Links zie je de kaart en rechts zie je de route (30 km) die we hebben gefietst:

Plattegrond - Dwarsgracht
Plattegrond - Dwarsgracht

Watergemaal A.F. Stroïnk

Een van de eerste dingen die we tegen komen tijdens onze fietstocht, is het watergemaal A.F. Stroïnk. Dit gemaal is in 1919 gesticht naar ontwerp van Van Hasselt & De Koning en werd genoemd naar de toenmalige dijkgraaf van het Waterschap Vollenhove. Het gemaal is gelegen aan het Ettenlandsch kanaal en loost via het Vollenhovermeer, het Vollenhoverkanaal, het Zwarte Meer en het Ketelmeer op het IJsselmeer. 

Blokzijl - Watergemaal AF Stroink

Pontje Jonen

Het pontje Jonen over de Walengracht verbindt Giethoorn en Dwarsgracht met Vollenhove en Blokzijl. Veel fietsers maken gebruik van dit pontje, waar de Wiedenroute langs gaat. Ook loopt er een aantal wandelroutes, waaronder het Pionierspad. De overtocht met pontje Jonen kost €1,20 (2020). Jonen is niet te bereiken met de auto, je kunt ook alleen het pontje op met de fiets.

Weerribben - Pont Jonen

Als je het pontje af komt, dan kom je meteen in een prachtig gebied terecht, een gebied waar ook ooievaars een mooi stekje hebben gekregen.

Weerribben - Ooievaars
Weerribben - Fietspad

Paaltjasker

In dat prachtige stukje natuur net na het pontje Jonen, zie je een paaltjasker staan aan het Jonenpad.  Het molentje is in 2010 op initiatief van de Stichting Natuurlijk-Jonen gebouwd op een plaats waar volgens de archieven van Vereniging Natuurmonumenten tot 1934 een tjasker heeft gestaan. Een paaltjasker is een van de kleinste windmolens van Nederland. De tjasker wordt bij de molenas ondersteund door een paal.

Weerribben - Paaltjasker

Giethoorn

Na de paaltjasker komen we al vrij snel Giethoorn binnen fietsen. We nemen nog even een klein stukje Giethoorn mee in onze route. Dat blijft altijd een prachtig plaatsje, ons eigen Venetië in Nederland.

Collage Giethoorn

Blauwe Hand

Dan komen we over de brug bij ‘Blauwe Hand’. Dit gebied wordt Blauwe Hand genoemd, omdat er vroeger een dam lag in het kanaal Beuker/Steenwijk. Op die plaats moest de turf van het ene schip met de hand overgepakt en uitgeladen worden naar het andere schip aan de andere kant van de dam. Omdat de turf erg koperhoudend was, kregen de werklieden blauwe handen. Op de brug zie je een erg leuk tegeltje met een blauwe hand op het tegelplateau bij het brugwachtershuisje.

Weerribben - Blauwe Hand

Sint-Jans Klooster – Watertoren

Het meest karakteristieke van Sint-Jans Klooster is de watertoren. Deze toren uit 1932 is niet langer meer als watertoren in gebruik. In 2012 is de toren verbouwd tot uitkijktoren. Sinds 2014 kan de bezoeker met een trap van 207 treden naar een 46 meter hoge ruimte in de top van de toren. Vanaf daar kun je helemaal uitkijken over het gebied Weerribben-Wieden. Bezoekers krijgen in de toren ook informatie over de natuur. De voormalige watertoren is voornamelijk op zaterdagen tegen betaling open voor het publiek.

Sint-Jansklooster - Watertoren
Sint-Jansklooster - Watertoren

Vollenhove – Toutenburgh Ruïne

Toutenburgh was een middeleeuws kasteel in Vollenhove. Het werd rond 1500 gebouwd. In de 18e eeuw raakte het kasteel in verval, er is nu alleen nog maar een ruïne over. In het Cultuur Historisch Centrum van Vollenhove kun je nog wel een maquette van het oorspronkelijke kasteel zien. Hier zijn ook nog diverse overblijfselen, bijvoorbeeld bouwelementen, aardewerk en de windvaan van de toren te zien.

Vollenhove - Toutenburgh Ruïne
Vollenhove - Toutenburgh Ruïne

Dat was de Weerribben-Wieden, een mooi natuurgebied in Nederland. Als je van fietsen en/of motorrijden houdt, dan is dit het ideale gebied, schitterend gewoon!