Selecteer een pagina

Vollenhove – Nederland

Vollenhove is een stad in Overijssel met 4.270 inwoners (2020). De stad is omringd door het Ambt Vollenhove (ook Land van Vollenhove of Land Veno) genoemd. Hier maken de dorpen en gehuchten Sint Jansklooster, Barsbeek, Heetveld, Kadoelen, De Krieger en Moespot deel van uit. In 1354 werden de stadsrechten verkregen.  Na 1380 werd de stad aangeduid als Vollenho. De inwoners zelf noemen Vollenhove altijd Veno.

Vollenhove -
Vollenhove - Totaal
Vollenhove - Haven + Ophaalbrug

De Haven

Het eerste wat je opvalt als je Vollenhove binnen komt, is de haven. Dit is echt een hele knusse haven.

Vollenhove - De Haven

Informatiebord

Als je de haven in loopt dan kun je onder een poortje doorlopen. Daar hangt een informatiebord over de stad Vollenhove en wat daar allemaal te vinden is. 

Vollenhove - Informatiebord

Standbeeld Durgerdammer Vissers

Weer een stukje verder zie je het standbeeld staan van de Durgerdammer Vissers. Dit gaat over het verhaal om de Durgerdammer vissers Klaas Bording en zijn zonen Klaas en Jacob die het ijs van de Zuiderzee opgingen om bot te vangen. Ze dreven af en hebben 14 dagen op zee rondgebracht voordat ze gered werden. Dit standbeeld is tevens een aandenken aan de tijd dat Vollenhove nog aan zee lag en rond kwam van de visserij. Het beeld is in het jaar 2000 gemaakt door beeldhouwer Henny Zandjans.

Vollenhove - Standbeeld Durgerdammer Vissers

Hieronder kan je het verhaal over de Durgerdammer Vissers en de drooglegging van de Zuiderzee nog eens nalezen.

Vollenhove - Standbeeld Durgerdammer Vissers

Wat je nog meer tegenkomt bij de haven, is dit schattige ophaalbruggetje en het houten ‘speel’ piratenschip.

Vollenhove - Ophaalbruggetje
Vollenhove - Houten Speelgoed Schip

Golf van de Zuiderzee

Als je nog verder doorloopt aan de achterkant van de haven, dan kom je het ‘Golf van Zuiderzee’ kunstwerk tegen. De cirkel met een doorsnede van twee meter verbeeldt de enorme golven waardoor indertijd veel land verloren is gegaan. Dorpen en gehuchten verdwenen in de golven en mensen zijn omgekomen. Op de golf staan de jaartallen 1170, het jaar van de ramp, en 1165, het jaar dat Het Oldehuys is gebouwd. De twee torens staan symbool voor het slot. Volgens de site van Van Heerde was de bisschop in het kasteel tijdens de ramp en keek hij vanuit zijn raam uit over een eindeloze watervlakte. Verder zijn de contouren van een schip in de golf verwerkt. De Venose bol waarmee op de Zuiderzee werd gevist symboliseert het visserijverleden. Het beeld is in 2018 ontworpen door Marinka Westhuis en in 2019 in cortenstaal gebouwd door Gerwolt Westhuis.

Vollenhove - Kunstwerk Golf van de Zuiderzee

Restaurant Seidel

Dan gaan we weer terug naar de voorkant van de haven om zo de stad in te lopen. Het eerste wat je dan tegenkomt is het mooie pand waar tegenwoordig restaurant Seidel in zit. Vroeger was dit het oude Raadshuis dat stamt uit het jaar 1621. 

Vollenhove - Restaurant Seidel

Grote- of Sint-Nicolaaskerk

De Grote of Sint-Nicolaaskerk is een middeleeuwse kerk in Vollenhove. De kerk wordt ook nog wel eens Bovenkerk genoemd. Het is een tweebeukige hallenkerk, die aan het eind van de 15de eeuw is gebouwd. Aan de oostkant staat een iets jongere klokkentoren, die los staat van de kerk, maar wel vastgebouwd is aan het voormalige stadhuis (nu restaurant Seidel).

Vollenhove - Sint-Nicolaas Kerk

Saantje en Robuust

De kerk ligt aan een pleintje. Aan dit pleintje en tegenover de kerk liggen de kroeg Saantje met bijbehorende snackbar en daarnaast het restaurant Robuust.

Vollenhove - Saantje + Robuust

Heilige Geestkapel

De Heilige Geestkapel was een onderdeel van het H. Geestgasthuis, een ziekenhuis dat in 1370 of eerder werd gesticht. Er wordt zelfs een vermoedelijk bouwjaar van 1290 genoemd. Het Gasthuis zelf is al lang verdwenen, maar de kapel bestaat nog. De kapel heeft tot 21 juni 1953 dienst gedaan als kerk. Hierna was het ondermeer klaslokaal, gymnastiekzaal en opslagplaats. De kapel is in 1978 gerestaureerd. 

Vollenhove - Heilige Geestkapel

H. Nicolaaskerk

Tegenover de Heilige Geestkapel ligt de H. Nicolaaskerk. Deze kerk is in 1795 in gebruik genomen. De kapel heeft tot 1953 als kerk dienst gedaan. In dit jaar werd een nieuw kerkgebouw schuin tegenover de kapel in gebruik genomen. De H. Nicolaaskerk werd toen klaslokaal, gymnastiekzaal en opslagplaats. In 1958 was het een bouwval geworden. Het departement van Den Haag wilde het pand echter niet slopen, omdat het een van de weinige, nog overgebleven gasthuiskapellen in Nederland was. Het gebouw doet nu dienst als expositieruimte. 

Vollenhove - H. Nicolaaskerk

Maria Kerk

Deze kerk aan de Bisschopstraat in Vollenhove is in 1423 gebouwd. De kerk in zijn huidige vorm is een bakstenen gebouw, bestaande uit een eenbeukig schip, een 5/8 gesloten koor en een vierkante toren die in 1450 gebouwd is. De toren heeft een vierkante traptoren aan de zuidzijde. Deze torenbouw symboliseerde de H. Maria met het Kindeke. 

Vollenhove - Mariakerk
Vollenhove - Mariakerk

Oldruitenborgh

Vollenhove - Voormalig Stadhuis

Het landhuis en voormalig Havezate is eind 14e eeuw gebouwd. In het begin van de 19e eeuw is er een Engelse landschapstuin aangelegd en in 2010 is het pand helemaal gerestaureerd. Er zijn ook diverse grote verbouwingen geweest, namelijk in 1656, 1803, 1947 en 1962. In 2006 is het verbouwd tot horecabestemming. Vanuit dit pand werden vroeger veel huwelijken voltrokken.

Vollenhove - Bloemencorso - Oldtimers in Park Old Ruitenborgh

Oldruitenborgh Park

Het pand Oldruitenborgh ligt aan het (hoe kan het ook anders) Oldruitenborgh Park. 

Vollenhove Informatiebord Park Old Ruitenborgh

Aan het begin van dit park is een grasveld te zien met de ’trouw’ steen. Bijna alle echtparen poseerden na de voltrekking van hun huwelijk voor deze steen.

Vollenhove - De Trouwsteen

Kroningsboom

Op datzelfde stuk grasveld, staat de Kroningsboom. Dit is een boom (een koningslinde) die ter gelegenheid van de troonswisseling door de gemeente beschikbaar is gesteld in 2013.

Vollenhove - Kroningsboom

Oorlogsmonument

Vlakbij de kroningsboom staat het oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Vollenhove die zijn omgekomen of vermist in de Tweede Wereldoorlog.

Vollenhove - Oorlogsmonument

Oldruitenborgh

Vanuit het grasveld loop je het Routenborgh-park in. Dit heeft wel iets magisch, dit park.

Vollenhove - Oldruitenborgh Park - Entree + Bord

De vele houten bruggetjes van dit park zijn zo ontzettend leuk! Elk bruggetje is ook weer anders.

Vollenhove - Oldruitenborgh Park - Bruggetjes
Vollenhove - Oldruitenborgh Park - Bruggetjes

Toutenburgh Ruïne

In het Oldruitenborgh park staat ook een ruïne, de Toutenburg ruïne. Toutenburgh was een middeleeuws kasteel in Vollenhove. Het werd rond 1500 gebouwd. In de 18e eeuw raakte het kasteel in verval, er is nu alleen nog maar een ruïne over. In het Cultuur Historisch Centrum van Vollenhove kun je nog wel een maquette van het oorspronkelijke kasteel zien. Hier zijn ook nog diverse overblijfselen, bijvoorbeeld bouwelementen, aardewerk en de windvaan van de toren te zien.

Vollenhove - Toutenburgh Ruïne
Vollenhove - Toutenburgh Ruïne

Hertenkamp

Als je aan de kant van de Toutenburg ruïne het park weer uitgaat, dan kom je bij het hertenkamp. Vollenhove heeft een (best wel groot) hertenkamp met veel mooie dieren. Prachtig!

Vollenhove Hertenkamp

Standbeeld Garriet-Jan & Annegien

Het standbeeld van Garriet Jan en Annegien staat midden in het centrum van Vollenhove. Het is een vrij jong standbeeld (2016) van de twee personages uit de boeken van schrijver Hendrik van Heerde. Het monument vormt de verbinding tussen de geschiedenis van Vollenhove en het heden met de bevolking en de stad anno 2016. Het beeld is niet alleen een eerbetoon aan de schrijver, maar ook aan Vollenhove zelf, de plek waar de lokale streektaal ‘het Venoos’ in ere wordt gehouden.

Vollenhove - Standbeeld Garriet-Jan & Annegien

Fietsroutes

De omgeving van Vollenhove is echt prachtig om te fietsen. Zo fiets je bijvoorbeeld rechtstreeks het natuurpark de Weerribben-Wieden in. Daar heb ik een aparte pagina van trouwens. Als je die wilt zien, klik dan hier. Tegen Vollenhove aan ligt ook het Voorsterbos. Hier kun je ook prachtig fietsen! Er liggen ook een paar mooie en karakteristieke plaatsen om Vollenhove heen. Hieronder een fietsroutekaart van de omgeving:

Vollenhove - Fietsroutekaart

Voorsterbos

Hieronder een foto van het Voorsterbos dat tegen Vollenhove aan ligt. Dit bos is best wel groot en lang.

Vollenhove - Voorsterbos

Zwanenmeer en weilanden

Buiten Vollenhove heb je veel weilanden waar paden tussendoor lopen. Een voorbeeld van zo’n pad zie je hieronder op de linkerfoto. Daarnaast ligt er ook meer naast Vollenhove, het Vollenhovermeer. Mijn mond viel gewoon open toen ik hier langs kwam fietsen. Het is jammer genoeg niet zo heel erg goed op de rechterfoto hieronder te zien, maar er zwommen echt duizenden zwanen in dit meer! Zo ontzettend prachtig!

Vollenhove - Wandelpad Weilanden
Vollenhove - Zwanenmeer - Vollenhovermeer

Bloemencorso

Vollenhove staat heel erg bekend om het bloemencorso dat elke laatste zaterdag van augustus gereden wordt. Het bloemencorso is een culturele festiviteit die gekoppeld is aan de ‘Venose’ corsofeestweek.

Muggenbeet - Plaastnaambord

Het bloemencorso heeft een eigen pagina. Wil je deze pagina zien? Klik dan op de knop:

Muggenbeet

Een heel klein, maar opvallend gehuchtje buiten Vollenhove is het plaatsje Muggenbeet. Daar moest natuurlijk ook even een foto van gemaakt worden.

Muggenbeet - Plaastnaambord

Zwartsluis

Een ander klein plaatsje dat net buiten Vollenhove ligt, is Zwartsluis. Hier heb je een mooie brug met mooi uitzicht over het water.

Zwartsluis - De Brug

En dat was het mooie stadje Vollenhove in Overijssel alweer, de geboortestad van Edwin. Het is een mooi karakteristiek dorpje met een vrij vaste kern. De meeste Venosen komen altijd weer terug naar hun stad en zijn ook echt trots op hun stad. Het is een stad met een dorpsmentaliteit; “ons kent ons”.