Selecteer een pagina

Vlieland – Friesland – Nederland

Vlieland is (vanaf het westen gezien) het tweede bewoonde Friese Waddeneiland. Boven het eiland ligt de Noordzee en onder het eiland ligt de Waddenzee. Van de vijf Nederlandse Waddeneilanden heeft Vlieland de hoogste duintop, namelijk 45 meter hoog. In 2020 telde Vlieland totaal 1.190 inwoners. Hiervan wonen er 1.155 in hetzelfde dorp, namelijk Oost-Vlieland. Oost-Vlieland is namelijk het enige dorp dat op Vlieland ligt. Ooit was er een tweede dorp, genaamd West-Vlieland, dat in 1736 door kusterosie in zee verdween. Met 32 inwoners per km² is Vlieland na Schiermonnikoog de dunstbevolkte gemeente van Nederland.

Vlieland is te bereiken met de vaardienst van Rederij Doeksen. Deze veerdienst vaart van Harlingen naar Vlieland.

Vlieland - De Veerboot

Onderweg op de Waddenzee

Omdat je op de Waddenzee vaart, kom je allerlei zeevaardige boten tegen. Schitterend!

Vlieland - Zeilboten Onderweg
Bootjes langs de kust van Vlieland

De Haven

Het plaatje vanaf de boot is meteen al mooi. Zo’n eiland heeft toch echt wel iets.

Vlieland - De Haven

De Pier

Eenmaal aan vaste wal is het uitzicht ontzettend mooi!

Vlieland - De Pier

Standbeeld Willem de Vlamingh

Willem de Vlamingh was een Nederlandse zeeman en ontdekkingsreiziger, die bijna alle wereldzeeën heeft bevaren. Hij was betrokken bij de walvisvaart in de Noordelijke IJszee, op Groenland, Spitsbergen, Nova Zembla, en Straat Davis. Willem woonde op Vlieland van 1640 tot 1698. Bij de haven prijkt zijn standbeeld.

Vlieland - Standbeeld Willem de Vlamingh

Vliehors-Express

De Vliehors Expres maakt tochten over de Vliehors, een zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van Vlieland. Deze vlakte wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd.  

Vlieland - Het Strand
Het Strand in Vlieland

Het Drenkelingenhuisje

Een onderdeel van de Vliehors-Express-rit is een bezoek aan het Drenkelingenhuisje. Vroeger was het Drenkelingenhuisje een vluchtplaats voor gestrande drenkelingen, maar nu is het ingericht als juttersmuseum. Alles wat op het strand is aangespoeld is hier te bewonderen, van sigaretten tot flessenpost.

Terschelling - Doodemanskisten

Vuurtoren ‘Vuurduin’ of ‘Rode Kabouter’

De vuurtoren van Vlieland (Vuurduin of Rode Kabouter genoemd) staat op het Vuurboetsduin, een van de hoogste duinen van Nederland. De vuurtoren is zelf maar 16,8 meter hoog, maar door de hoge ligging op de duin van 42 meter schijnt de toren 54 meter boven de zeespiegel. De gietijzeren rode toren is oorspronkelijk de bovenbouw van de lage vuurtoren van IJmuiden uit 1877-1978. De bovenste verdiepingen met het lichthuis werden in 1909 op het eiland geplaatst. Je kunt de vuurtoren bezoeken en bekijken. Er is zelfs een vuurtorenwachter aanwezig die je het een en ander kan uitleggen over de vuurtoren.

Vlieland - Vuurtoren Vuurduin / Rode Kabouter
De Vuurtoren van Vlieland
Gekleurde Helmen op Vlieland

Uitzicht Vuurtoren

Het uitzicht vanuit de vuurtoren is echt prachtig!

Vlieland - Uitzicht Vuurtoren Vuurduin / Rode Kabouter

Tegelwijsheid

De vuurtoren heeft ook een tegel met daarop een mooie spreuk.

Vlieland - Vuurtoren Vuurduin / Rode Kabouter Teksttegel

Oost-Vlieland

Oost-Vlieland is ook mooi om even doorheen te wandelen. Je bent zomaar aan de andere kant van het eiland.

De Gevelsteen van het Wapen van Oost-Vlieland en een Schip in Vlieland
Een Kunstwerk bij Kunstgalerie de Parel op Vlieland

Nicolaaskerk

De Nicolaaskerk is in 1605 gebouwd op de plaats waar in de Middeleeuwen in 1245 al een kapel stond. In 1647 werd de huidige kerk verbouwd tot een kruiskerk. In 1997 bestond de huidige kerk 350 jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft men besloten de kerk ‘Nicolaaskerk’ te gaan noemen.

De Nicolaaskerk in Vlieland

Vlieland

En dat was het prachtige Vlieland alweer. Het is een mooi en rustig eiland. Je kunt hier heerlijk ontspannen en het dagelijkse leven eens helemaal loslaten.