Selecteer een pagina

De steenkolenmijn in Valkenburg is onderdeel van dagjes uit van Edwin en Patricia in Nederland in 2020.

Steenkolenmijn – Valkenburg – Nederland

De Steenkolenmijn in Valkenburg is een levensecht gereconstrueerde steenkolenmijn met behulp van materialen en machines uit de gesloten steenkoolmijnen. De nog werkende kolenmijnen in Limburg kregen namelijk veel aanvragen voor bezoeken ondergronds, maar dit was te gevaarlijk voor bezoekers. Op 21 juli 1917 werd de Steenkolenmijn Valkenburg geopend. De mijn ligt in een deel van de oude mergelgroeve de Daalhemergroeve.

Valkenburg - Steenkolenmijn
Valkenburg - Steenkolenmijn

De tour begint in een museumgedeelte met attributen en prenten, waar we zelf mogen rondkijken en lezen. Hierna worden we een apart gedeelte in geleid, waar we de oude promotiefilm ‘de mannen van 546‘ zien die is opgenomen in Staatsmijn Emma. Dit is een film die het dagelijkse werk van mijnwerkers laat zien zoals dat vroeger 546 meter onder de grond afspeelde. In de film worden verder de technieken om steenkool te winnen uitgelegd en getoond, echt heel erg interessant om te zien! Klik op de link om deze film ook te kunnen bekijken.

Hierna mogen we met een ex-mijnwerker mee de mijn in.

Valkenburg - Steenkolenmijn
Valkenburg - Steenkolenmijn

De gids vertelt ons hoe de wanden van de mijn gemaakt werden en hoe de steenkool en andere attributen de mijn verlieten en binnen kwamen.

Valkenburg - Steenkolenmijn
Valkenburg - Steenkolenmijn

De steenkool werd ondergronds vervoerd in treintjes die door de hele mijn heen reden.

Valkenburg - Steenkolenmijn
Valkenburg-Steenkolenmijn-Treintje

Hierna komen we bij de drilboren. Moet je je eens voorstellen dat ze hier vroeger de hele dag tussen stonden zonder gehoorbescherming. De boren werden even voor ons aangezet en het was oorverdovend. Met de drilboren boorden ze vroeger gaten in de muur, waarna deze  werden gevuld met staven dynamiet. Het dynamiet werd daarna opgeblazen.

Valkenburg - Steenkolenmijn

Het dynamiet liet flink wat ravage achter. De stenen moesten worden opgeruimd en de hoofdgangen werden daarna gestut met stalen constructies waar stenen achter werden geplaatst. Deze hoofdgangen waren van tevoren precies uitgetekend en liepen parallel met de gedeeltes waar het steenkool zich bevond.

Valkenburg - Steenkolenmijn
Valkenburg - Steenkolenmijn

Hierna werden de gedeeltes tussen de hoofdgangen in ontploft en gestut. Lange schraapmachines schraapten het steenkool dan tussen de twee hoofdgangen weg. Dit werd weer via transportbanden in de treintjes geladen, die het steenkool met behulp van een grote lift vervoerde naar de schacht. De gedeeltes tussen de hoofdgangen werden hierna weer ontdaan van de stutten, waardoor het gecontroleerd instortte.

Valkenburg - Steenkolenmijn

De steenkool werd ondergronds vervoerd in treintjes, maar de mijnwerkers moesten zich ook kunnen vervoeren. Zij gingen in een lift naar beneden, waarna ze door de hoofdgangen het eerste stuk ook meekonden in een treintje. Hierna moesten ze zich verplaatsen met fietsen. Ze moesten hiervoor wel even bellen om te vragen of het spoor vrij was.

Valkenburg - Steenkolenmijn
Valkenburg - Steenkolenmijn

De machines en pompen die in de mijnen gebruikt werden, waren voor die tijd erg goed van kwaliteit. 

Valkenburg-Steenkolenmijn

Ook erg grappig was het bord met alle seintjes die ze konden geven. Ze hadden zelfs een speciale seingever in dienst.

Valkenburg-Steenkolenmijn-Borden-Seinen

Voordat de steenkool werd afgevoerd in treintjes, werd het nog gezeefd en gefilterd op trillende afvoerbanden. Ook deze banden werden nog even voor ons aangezet. 

Valkenburg - Steenkolenmijn - Afvoerbanden

Het aanleggen van ondergrondse toiletten was iets wat natuurlijk niet echt makkelijk te doen was. De mijn werkers moesten zich dus maar redden met een poepton als ze een grote boodschap moesten doen.

Valkenburg - Steenkolenmijn - Poepton

Wat is dit een geweldig uitstapje in eigen land. Ik heb de hele tour aandachtig geluisterd naar de verhalen van de ervaren mijnwerker. Het is echt heel erg interessant! De entree van deze steenkoolmijn is € 11 per persoon (2020). Kinderen van 0-3 jaar mogen gratis naar binnen en kinderen tussen de 4  en 17 jaar mogen voor € 8 naar binnen. Dit is ook zeker een leuk uitstapje voor kinderen. Ze weten het erg leuk te brengen, doordat alle machines, pompen en afvoerbanden, etc. nog gewoon werken.  Je waant je gewoon in een echte mijn. Kortom…. echt een aanrader!

Valkenburg-Steenkolenmijn