Selecteer een pagina

Utrecht – Nederland

Utrecht is een van de oudste steden van Nederland. Het is ontstaan als een Romeinse fortificatie aan de Limes. In de zevende eeuw werd op de plaats waar dit fort zich bevond een kerkje gebouwd en in de eeuwen erna verrezen hier grotere kerken. Van daaruit werden grote delen van het huidige Nederland gevormd. In 1122 kreeg Utrecht als een van de eerste steden in het huidige Nederland stadsrechten. Dankzij zijn ligging aan de rivier de Rijn groeide Utrecht in de 13e en 14e eeuw uit tot een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Utrecht heeft 308.965 inwoners (2022).

Grachten

Utrecht heeft meerdere grachten. Deze foto is een ‘oudje’, tegenwoordig is er veel horeca gelegen aan de grachten.

Utrecht - Gracht

Hoog-Catharijne

Hoog-Catharijne is het grotendeels overdekte winkel-, kantoor- en woningcomplex in het centrum van Utrecht. Het winkelcentrum loopt vanaf het Stationsplein, naar het Vredenburg en biedt onderdak aan honderden winkels, zalen, kantoren en woningen.

Utrecht - Hoog-Catharijne
Utrecht - Hoog-Catharijne

De Blauwe Hemel van Hoog-Catharijne

Bij het gedeelte van het winkelcentrum dat bij de Jaarbeurs in de buurt ligt, kom je deze prachtige blauwe hemel tegen.

Utrecht - de Blauwe Hemel van Hoog-Catharijne

Vredenburg Plein

Net buiten Hoog Catharijne ligt het Vredenburg Plein. Dit is een druk en veelbezocht plein in Utrecht. Op drie vaste dagen (woensdag, vrijdag en zaterdag) wordt er markt gehouden.

Utrecht - Vredenburg Plein

Steenweg

Vanaf het Vredenburg Plein kun je de prachtige, oude binnenstad inlopen.

Utrecht - Steenweg
Utrecht - Wegwijzer

Voormalige Buurkerk

In een zijstraatje aan de Steenweg, zien we de Voormalige Buurkerk prijken. De Buurkerk was de oudste van de vier middeleeuwse parochiekerken van de stad (de andere drie waren de Nicolaïkerk, de Jacobikerk en de Geertekerk) en was gewijd aan Maria. Tegenwoordig biedt het gebouw onderdak aan het Museum Speelklok. Na de brand in 1279 verrees een nieuw kerkgebouw. Het betrof een vroeggotische kruisbasiliek, waarvan de karakteristieke toren nog bestaat. Met deze toren werd rond 1370 begonnen. Oorspronkelijk zou hij hoger opgetrokken worden en afgesloten door een achtkantige lantaarn, zoals de Domtoren, maar die plannen zijn nooit verwezenlijkt. In plaats daarvan is een tijdelijke afsluiting gebouwd die nog steeds aanwezig is. De Buurtoren heeft een hoogte van 55 meter en stamt uit 1388. Tussen 1434 en 1456 werd de basiliek ingrijpend uitgebouwd tot een driebeukige hallenkerk.

Utrecht - Voormalige-Buurkerk

Maartensbrug Doorgang

Aan het einde van de Steenweg kom je uit bij de Maartensbrug, waar je een mooie doorgang ziet.

Utrecht - Maartensbrug-Doorgang

Domkerk

Als je door het poortje heen loopt, dan kom je op het Domplein uit. Hier vind je de Domtoren en de Domkerk. In de 11e eeuw verrees er een grote, romaanse Dom op het plein waar de Domkerk nu staat. Ongeveer tweehonderd jaar later werd dit een gotische kathedraal. Hiervan is een deel nog steeds te zien. De bouw duurde 266 jaar en werd in 1520 vanwege geldgebrek stopgezet. In 1579 werd in de kapittelzaal de Unie van Utrecht ondertekend. Bij de grote storm van 1674 werd het schip van de kerk weggeblazen. Het schip werd nooit meer opgebouwd, waardoor de Domkerk nu een halve kerk is.

Utrecht - Domkerk -
Utrecht - Domkerk -

De Domkerk heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer foto’s en informatie over de Domkerk wilt, klik dan op de knop:

Standbeeld Jan van Nassau

Op het Domplein staat het standbeeld van Jan van Nassau. Dit standbeeld is een kunstwerk van de beeldhouwer Jean Theodore Stracké, gegoten in de fabriek van Merkelbach van Enkhuizen & Co te Breda. Het is in 1883 opgericht. Het kunstwerk beeldt graaf Jan van Nassau als initiatiefnemer van de Unie van Utrecht uit. Het bronzen beeld staat op een hardstenen sokkel. Jan van Nassau heeft bij zijn linkerhand een vel papier, de Unie van Utrecht, die hij in 1579 in de achterliggende kapittelzaal van de Domkerk tekende. Zijn andere hand rust op zijn wapen.

Utrecht - Standbeeld-Jan-van-Nassau

Academiegebouw Universiteit

Naast de Domkerk staat het Academiegebouw van de Universiteit. De Aula is het oudste deel van het pand en dateert uit 1462. In 1579 werd hier de Unie van Utrecht ondertekend, die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor academische plechtigheden zoals diploma-uitreikingen, promoties en oraties.

Utrecht - Academiegebouw-Universiteit

Huize Molenaar

Een stukje meer naar het zuiden ligt Huize Molenaar. Op 1 juni 1892 vestigt Jacob Molenaar zich in Utrecht aan de Hamburgerstraat en begint Huize Molenaar. In 1900 krijgt hij de kans het statige herenhuis aan de Korte Nieuwstraat 6 te kopen. Het patriciërshuis is nog grotendeels origineel ingericht en straalt een rust uit die herinnert aan vroeger. Iedere kamer heeft zijn eigen formaat, kleur en sfeer. Het huis is daarmee geschikt voor uiteenlopende bijeenkomsten. Van de zakelijke Pauluskamers voor een vergadering tot de knusse Balkonkamer voor een romantisch diner.

Utrecht - Huize-Molenaar

Het Utrechts Archief

Nog ietsje meer naar het zuiden, vind je het Utrechts Archief. Het Utrechts Archief bewaart naast een grote collectie overheidsarchieven ook archiefmateriaal van particulieren. De collectie bevat veel afbeeldingen, archieven en filmmateriaal van bedrijven, inwoners en verenigingen in de stad en provincie Utrecht. Hiermee bewaren ze het collectief geheugen van Utrecht. Bijvoorbeeld archieven van bedrijven, families, kerkelijke instellingen, scholen en de spoorwegen. Hiermee geven ze een zo compleet mogelijk beeld van de geschiedenis van Utrecht.

Utrecht - Het-Utrechts-Archief

Indian Restaurant Namaskar

En wat is dit een geweldig restaurantje! We liepen er langs en het trok meteen, zo lekker klein en knus. Laat de kok je hier verrassen. Wij hebben hem hier zelf wat samen laten stellen en we hebben echt overheerlijk gegeten! Zeker een aanrader dus.

Utrecht Indian Restaurant Namaskar