Selecteer een pagina

Terschelling – Friesland – Nederland

Terschelling is (vanaf het westen gezien) het derde bewoonde Friese Waddeneiland. Boven het eiland ligt de Noordzee en onder het eiland ligt de Waddenzee. De totale lengte van de fietspaden is ruim 70 kilometer. Hierdoor is het eiland ook erg geschikt om leuke fietstochten op te maken. In iets meer dan een uur fiets je van het zuiden naar het noordelijkste puntje van Terschelling.

Terschelling is te bereiken met de vaardienst van Rederij Doeksen. Deze veerdienst vaart van Harlingen naar Terschelling.

De veerboot naar Terschelling

Onderweg op de Waddenzee

Omdat je op de Waddenzee vaart, kom je allerlei zeevaardige boten tegen. Schitterend!

De veerboot onderweg naar Terschelling

Vanaf de boot

Het plaatje vanaf de boot is meteen al mooi. Zo’n eiland heeft toch echt wel iets. 

Terschelling vanaf het Water

De Haven

En dan kom je aan bij de haven. Dit is toch ook een prachtig uitzicht!

De haven van Terschelling
De haven van Terschelling

Boeiend

Als je de haven verlaat en richting het noorden van het eiland gaat, zie je rechts aan zee ook nog een lading boeien liggen. Dit is ook een erg leuk gezicht!

De boeien van Terschelling

Het strand

De totale strandlengte van het eiland is 40 kilometer. Als je goed fit bent en je houdt van strandwandelingen, dan zou je in één wandeling het eiland dus rond kunnen lopen. Met een beetje geluk zie je onderweg ook nog zeehondjes, want die zijn ook te vinden op Terschelling.

Terschelling - Het Strand

Strandrijden

De stranden van Terschelling lenen zich er prachtig voor om te gaan strandrijden. Dit is echter verraderlijk, want als je het getij namelijk niet goed in de gaten houdt, dan sta je snel vast met de auto. Het strandrijden op zich is ook een ervaring apart en er zijn ook regels voor. Zo mag je niet zomaar gaan strandrijden, je hebt een ontheffing hiervoor nodig en daar worden er maar 932 van uitgereikt per jaar. Als je een ontheffing hebt, dan mag je tussen 1 november en 31 maart op het strand rijden. Wij hebben het geluk om Anna te kennen. Anna woont haar hele leven al op Terschelling en zij had een ontheffing om te mogen strandrijden. Ze heeft ons meegenomen voor een ritje. 

Terschelling Strandrijden
Terschelling Strandrijden

Drenkelingenhuisje

Bij paal 25 op Terschelling werd het meeste schipbreuk geleden. De overlevenden van een schipbreuk moesten zich de eerste uren kunnen redden, daarom werd het drenkelingenhuisje gebouwd in 1865. In 1953 wordt het drenkelingenhuisje zwaar beschadigd en dreigde verloren te gaan. De toenmalige VVV kocht het huisje voor 1 gulden. Het gebouw werd hierna grondig opgeknapt, maar in de storm van 16 februari 1962 verdween het voorgoed. Het huisje werd in 2000 weer herbouwd bij paal 25, compleet met seinbol en wegwijzer. Later is het huisje 1,5 kilometer naar het westen verplaatst bij paal 23/24.

Terschelling - Drenkelingenhuisje

Tegenwoordig zijn er natuurlijk geen reddingspullen meer aanwezig in het drenkelingenhuisje, maar het is nog wel de moeite waard om de trap op te klimmen. Je kan het huisje namelijk nog wel van binnen bekijken.

Terschelling - In het Drenkelingenhuisje

De duinen

En als er een strand is, dan zijn er natuurlijk ook duinen. Hier kun je ook prachtig doorheen fietsen trouwens! Er zijn veel fietspaden hier in de duinen, maar ook in de bossen.

Terschelling - De Duinen

Bunkerstelling Margot

Ter hoogte van Paal 11 stonden tientallen bunkers in de duinen die gebruikt werden voor manschappen met paardenstallen, schuttersputten, radaropstellingen en een zoeklicht. Hier, in de duinen tussen Midsland en Formerum aan Zee, hield de Duitse marine met twee radars de vijandelijke schepen van de geallieerden in de gaten. Met koperen kabels in zee kon het geluid van motoren opgevangen worden. Een deel van de bunkers is nog terug te vinden, een aantal daarvan is in gebruik als zomerhuisje.

Terschelling - De bunkers in de duinen
Terschelling - Bunkers Marjotstelling Manschappenverblijf

Keukengebouw

In dit deel van de Marjotstelling op Terschelling is het Keukengebouw te zien. Dit is een vrij grote bunker die in een redelijke tot goede staat verkeert. 

Terschelling - Bunkers Marjotstelling Keukengebouw

Aggregaatgebouw en manschappenverblijf

Deze bunker bestaat uit een aggregaatgebouw en een manschappenverblijf. De bunker is helemaal opgeknapt en is eigenlijk een soort van kunstwerk geworden. Er zijn namelijk leuke stenen beelden geplaatst en mooie muurschilderingen gemaakt.

Terschelling - Bunkers Marjotstelling Aggregaatgebout & Manschappenverblijf
Terschelling - Bunkers Marjotstelling Aggregaatgebout & Manschappenverblijf

Bunkerroute Stelling Tiger

Als je deze bunkers interessant vindt, dan moet je zeker even bij de bunkerroute gaan kijken. De bunkerroute bestaat uit de voormalige Duitse radarstelling Tiger. Dit is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het complex van zeven hectare bestaat uit ongeveer 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. 

Terschelling - Bunkerroute - Commandobunker Bertha

De bunkerroute heeft een eigen pagina gekregen. Wil je meer informatie en foto’s over deze route, klik dan op de knop:

Doodemanskisten

Als je richting het noorden fietst, dan kom je vanzelf een bord tegen die je de weg wijst naar de Doodemanskisten. Dit is een prachtig meertje met bossen er omheen.

Terschelling - Doodemanskisten

Formerum Bos

Bij Formerum vind je het Formerum Bos. Hier kun je ook erg leuk wandelen.

Terschelling - Formerum Bos

Koffiemolen

De Koffiemolen (ook wel Formerumermolen genoemd) is een voormalige korenmolen in Formerum. De Koffiemolen werd oorspronkelijk gebouwd in 1838 in Dellewal bij West-Terschelling. In 1876 werd hij overgebracht naar zijn huidige locatie aan de westrand van Formerum. In 1964 werd het gedeelte op de begane grond ingericht als koffiehuis en werd het motorhok van de molen verbouwd tot keuken en toiletruimte. Het binnenwerk werd echter intact gelaten, waardoor de molen nog altijd draaivaardig is. De molen werd in 1980-1981 gerestaureerd. Dat gebeurde opnieuw in 2002. De Koffiemolen is een rijksmonument, hij draait incidenteel en kan op afspraak worden bezichtigd.

Terschelling - Koffiemolen

Midsland

De ‘hoofdstad’ van Terschelling is Midsland. Dit dorpje ligt ‘in het midden van het land’, vandaar de naam. In 2018 had Midsland 1.275 inwoners. Vrij klein en knus dus. Het heeft een leuk centrum met toeristische winkeltjes en veel horeca.

Terschelling - Het centrum van Midsland

Hervormde kerk Midsland

In het centrum van Midsland ligt de hervormde kerk uit 1880. Dit is een kruiskerk met dakruiter. De luidklok die in de dakruiter hangt, stamt uit 1948. Het kerkhof wordt omsloten door een gietijzeren hekwerk uit 1866. De kerk is een rijksmonument.

Terschelling - De hervormde kerk van Midsland

Camping Appelhof

Dit is een beetje nostalgie. Als tiener ben ik namelijk ooit eens op vakantie geweest naar jeugdcamping Appelhof. Elke ochtend liepen mijn zus en ik dan over dit paadje naar het Wrakkenmuseum waar we konden ontbijten.

Terschelling - Camping Appelhof

Wrakkenmuseum

Voorkant folder Wrakkenmuseum Terschelling
Plattegrond folder Wrakkenmuseum Terschelling

Het Wrakkenmuseum is een museum waarvan de eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren al vanaf 1975 opgedoken inventarisstukken van de vele scheepswrakken rondom het eiland Terschelling verzamelt. Dit museum ligt vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden. Het wrakkenmuseum heeft een eigen pagina gekregen. Wil je meer informatie en foto’s zien van dit museum? Druk dan op de knop.

Oerol

Een ander evenement waar Terschelling om bekend staat, is Oerol. Oerol is een jaarlijks in juni terugkerend cultureel festival. Ieder jaar komen er zo’n 50.000 bezoekers naar Oerol om te genieten van optredens van een aantal Nederlandse en buitenlandse toneelgroepen, muzikanten, werk van beeldende kunstenaars en andere (podium)kunstenaars. 

Uitgelichte Foto Terschelling Oerol

Oerol heeft ook een eigen pagina gekregen. Wil je meer informatie over dit ontzettend leuke festival? Klik dan op de knop hiernaast:

Fjoertoer

Nog een ander ontzettend leuk evenement van Terschelling is de Fjoertoer. Dit is een sfeervolle wandeltocht die voornamelijk ‘s avonds is.  De route is versierd met allerlei verlichte kunstwerken. De wandelaars zelf hebben een pet met een lamp er op, maar schuwen ook niet om als complete kerstbomen langs je te lopen. Zo geweldig!

Uitgelichte Foto - Terschelling Fjoertoer

De Fjoertoer heeft een eigen pagina gekregen. Wil je meer informatie over deze geweldige wandeltocht? Klik dan op de knop hiernaast:

Terschelling

En dat was het prachtige Terschelling alweer. Wat is dit toch een machtig mooi eiland. Ik was meteen al verkocht toen ik hier als 19-jarige voor het eerst op vakantie kwam en ben nu nog steeds verkocht. Ik denk dat ik ondertussen al een keer of 8 op dit eiland ben geweest en hoop er in de toekomst ook nog vele malen te komen.