Selecteer een pagina

Wilhelminapark – Sneek

Het Wilhelminapark is het oudste stadspark van Sneek, het ligt vlak buiten het stadscentrum van Sneek tussen de Bolswarderweg en de Franekervaart. Het park werd in 1898 in Engelse landschapsstijl aangelegd ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina. Tuinarchitect Gerrit Vlaskamp heeft het park ontworpen. Het park is nog bijna volledig in oorspronkelijke staat. De gemeente Sneek is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog eigenaar van het park. Het Wilhelminapark is het tweede park van Nederland (na het Vondelpark in Amsterdam) dat rijksbescherming geniet.

Plattegrond

Aan het begin van het park staat een groot bord met de plattegrond van het park. Hier kun je wat algemene informatie over het park lezen, maar ook zien wat je allemaal in het park kan vinden.

Vijver en parkwachterswoning

Vlak bij een van de entreepunten van het park ligt een grote vijver waar de parkwachterswoning aan ligt. Deze woning is tegelijkertijd met het park gebouwd. De woning was echter niet erg comfortabel en ook nog eens erg vochtig en donker. Om deze reden is de woning verschillende keren verbouwd. Buiten de woning staat een kas, waar de parkwachter planten hield en op het dak van de woning staat een klokkenstoel. Deze klokkenstoel was vroeger om bezoekers te laten weten dat de sluitingstijd van het park was aangebroken. In 1905 werd op een zijgevel van de parkwachterswoning een plaat aangebracht. Dit was een geschenk van glasfabrikant Marinus Josephus Houwink. Hierop staat te lezen dat de bezoekers zorgvuldig met het park moeten omgaan. De plaat is in 1988 gerestaureerd.

De Speeltuin

In het midden van het park ligt een rond eiland, dat vroeger aangelegd is voor het geven van muziekuitvoeringen. In 1917 werd hiervoor een verplaatsbare muziektent geplaatst. De tent werd ook gebruik voor uitvoeringen op het Schaapmarktplein, in het centrum van de stad. De voorstellingen zorgden echter voor teveel vernielingen aan perken, gras en bloemen, waardoor al snel besloten werd om te stoppen met de optredens in het park. In 1982 kwamen er speeltoestellen en werd het eilandje omgebouwd tot speeltuin.

Vlindertuin

Het Wilhelminapark heeft ook een ware vlindertuin. In het midden van de tuin staat een bord waarop staat welke vlinders je er kunt aantreffen. Wij waren er net in de herfst, dus helaas waren er geen vlinders te bekennen.

Bankje Ouden van Dagen

Naast de parkwachterswoning bevindt zich een Bank voor Ouden van Dagen. De dubbele en overkapte bank is in 1920 geplaatst op verzoek van de oudere inwoners van de stad. De 90-jarige Jan Has plaatste de eerste steen. De bank is bijzonder vanwege zijn luifels, rugschot en zijschotten. Het Wilhelminapark heeft ook vele mooie bruggetjes.

Volière

Dan komen we aan bij mijn favoriete gedeelte, de volière. In 1913 werd deze volière in het Wilhelminapark gebouwd voor sier– en zangvogels. Het gebouw kent een ronde uitbouw, waar ruimte is voor een fontein. Je vindt hier nog steeds allerlei soorten vogels, zoals bijvoorbeeld eenden, kraanvogels en pauwen.

Het Wilhelminapark is een prachtig park. Door de volière met siervogels en de vlindertuin is dit ook erg leuk voor de kleintjes. Zeker een aanrader om hier eens een wandelingetje in te maken.