Selecteer een pagina

Maastricht is onderdeel van dagjes uit van Edwin en Patricia in Nederland in 2020.

Maastricht – Nederland

Maastricht is één van de oudste steden van Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Limburg en telt 121.565 inwoners (2019). De stad doet erg historisch en buitenlands aan.

Maastricht-Betonnen-Maquette-RotaryClub

Stadhuis

Het Stadhuis van Maastricht ligt op de Markt, het is in de jaren 1659-1664 onder leiding van bouwmeester Pieter Post gebouwd. De toren dateert van 1684. Deze bevat een carillon met 49 klokken dat regelmatig bespeeld wordt. Het stadhuis heeft een interieur met prachtige wandtapijten, stucwerk,  plafondschilderingen en schouwstukken. Je kunt het ook van binnen bekijken. Dat hebben wij uit tijdgebrek niet gedaan.

Maastricht - Gemeentehuis
Maastricht - Gemeentehuis

Fontein ’t Mooswief

Op de Markt staat ook de fontein ’t Mooswief:

Maastricht-Standbeeld-t-Mooswief

Standbeeld Johannes Petrus Minckelers

Om de hoek van het plein van het stadhuis staat nog een standbeeld, namelijk die van Johannes Petrus Minckelers:

Maastricht-Standbeeld-Johannes-Petrus-Minckelers

Sint-Matthias Kerk

Weer een stukje verderop ligt de Sint-Matthias Kerk. Deze kerk is een van de vier Rooms-katholieke parochiekerken in het centrum van Maastricht. Ze is gewijd aan de heilige apostel Mattias.

Maastricht-Sint-Matthias-Kerk

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek dateert deels uit de 11e eeuw, deels uit de 12e eeuw. De kerk is meerdere malen gerenoveerd.

Maastricht-Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Standbeeld ‘Relatie’

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ligt aan het Onze Lieve Vrouweplein. Aan ditzelfde plein vind je ook het standbeeld relatie. Dit standbeeld is in 1987 door de Sphinx geschonken aan de gemeente Maastricht, ter ere van zijn 150-jarig bestaan. Het standbeeld is gemaakt door kunstenaar Sjra Schoffelen. Het heet ‘Relatie’ omdat er veel relaties ontstonden op het Onze Lieve Vrouweplein. Het standbeeld stelt twee versmolten figuren van brons voor, zittend op een stoelvormige sokkel met het opschrift aan de achterzijde van de sokkel : N.V. Koninklijke Sphinx 1834 – 1984.

Standbeeld-Relatie-Voor-Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Oude Minderbroederskerk

We lopen een stukje verder naar de Oude Minderbroederskerk. Dit gebouw is begonnen als Oude Minderbroedersklooster en heeft daarna ook als tweede en derde Minderbroedersklooster gefungeerd. Hierna zijn vele delen van het klooster afgebroken. Het belangrijkste overblijfsel is de mergelstenen kloosterkerk, waarvan de bouw waarschijnlijk omstreeks 1300 begon en die een eeuw later klaar was.

Maastricht-Oude-Minderbroederskerk

Standbeeld Plutarchus

Schuin voor de Oude Minderbroederskerk staat het standbeeld Plutarchus. Dit beeld stamt uit 1997 en is gemaakt door Eduard Wind. Plutarchus was een Griekse historiograaf. 

Maastricht-Standbeeld-Plutarchus

NGKv Zuiderkruis Gereformeerde Kerk

Tegenover de Oude Minderbroederskerk staat de NGKv (Nederlands Gereformeerde Kerk vrijgemaakt) Zuiderkruis Gereformeerde Kerk (ook wel de Waalse kerk of Franse kerk genoemd). De kerk is gebouwd in 1732 en 1733. Het kerkgebouw is sinds 1966 een rijksmonument.

Maastricht-NGKv-Zuiderkruis-Gereformeerde-Kerk

Bisschopsmolen

Je vindt de Bisschopsmolen In het romantische Jekerkwartier.  Deze watermolen was in de 11e eeuw in het bezit van Godfried van Bouillon en na zijn dood van de Luikse Prins-bisschop. Via de Bisschopsmolengang kom je aan de achterzijde (gevel dateert uit 1609), bij het rad van de watermolen.

Maastricht-Bisschopsmolen

Standbeeld Huivende Kinder

Langzaam aan lopen we weer wat meer terug richting het centrum van Maastricht.  Onderweg komen we het standbeeld Huivende Kinder tegen. Dit is een standbeeld van drie knikkerende kinderen dat gemaakt is door Jozef M.H.G. (Jos) Hermans. Het beeld is gesigneerd met een cirkel, waarin onleesbare tekst en het jaar 1985 staat. Het was een geschenk aan burgemeester Baeten ter gelegenheid van zijn afscheid en het gereedkomen van de Noorderbrug. 

Maastricht-Standbeeld-Huivende-Kinder

Jezuïetenklooster

Het Jezuïetenklooster was de eerste vestiging van de Sociëteit van Jezus in Maastricht. Het klooster bestond uit meerdere kloosters, waarvan de kloosterkerk met toneeltoren met nog een aantal andere onderdelen overbleef. Dit gebouw stamt uit 1600. In 1788 is het verbouwd tot schouwburg.

Maastricht-Jezuïetenklooster

Vrijthof

En dan brengt de wandeling ons op het Vrijthof, het denk ik wel meest bekende plekje van Maastricht. Het is een groot plein waar de Sint-Janskerk en de Sint-Servaas als kerkentweeling naast elkaar staan. Ook vind je hier meerdere standbeelden, fonteinen en horecagelegenheden.

Maastricht-SintJanskerk

Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk is een protestantse kerk uit de 14e- en 15e eeuw. In 1414 werd de gotische doopkapel toegevoegd. De oorspronkelijke toren stortte op 8 juni 1366 in na een hevige storm. De huidige toren werd na een lang herstel in de tweede helft van de vijftiende eeuw voltooid met de bouw van de hoge lantaarn. De toren was niet altijd rood. In de 18e eeuw was deze geel en in de 19e eeuw was de toren wit. In 1984 werd de kerk voor het laatst gerenoveerd en is de toren weer rood geverfd.

Maastricht-SintJanskerk

Standbeeld Hendric van Veldeke

Achter de Sint-Janskerk vind je het standbeeld van Hendric van Veldeke. Dit is een beeld van Charles Vos dat in 1934 onthuld werd. Het standbeeld was een initiatief van het herdenkingscomité voor de 800e geboortedag van Henric van Veldeken.

Maastricht-Standbeeld-Hendrik-van-Veldeke-Achter-SintJanskerk

Sint-Servaasbasiliek

De Sint-Servaaskerk is in de 6e/11e/12e en 15e eeuw gebouwd en is daarmee de oudste nog bestaande kerk van Maastricht en van Nederland. De rooms-katholieke kerk is gebouwd op het graf van Sint-Servaas. De basiliek is een rijksmonument en behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg‘ uit 1990. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn dagelijks geopend voor publiek en tegen betaling te bekijken.

Maastricht-Sint-Servaasbasiliek

Armeense Kruissteen

Naast de Sint-Servaasbasiliek staat de Armeense Kruissteen (chatsjkar). De chatsjkar is een stele, staande steen die wordt gegraveerd en gedecoreerd met rozetten, vlechtwerk en plantkundige motieven als bladeren, granaatappels en druiven. Centraal op de chatsjkar staat een kruis. De chatsjkar is een geschenk van de Armeense gemeenschap aan Maastricht ter ere van Sint-Servaas, die uit Armenië kwam.

Maastricht-Armeense-Kruissteen-Naast-Sint-Servaasbasiliek

Standbeeld ’t Zaat Herremenieke

De standbeelden ’t-Zaat Herremenieke zijn van 1993. Het zijn vijf carnavalsvierders die uitgedost zijn met hoorntjes, snavels en muziekinstrumenten. De beelden zijn in 2004 tijdelijk weg gehaald, gepolychromeerd en in felle kleuren beschilderd. 2005 werden de beelden weer terug gezet.

Maastricht-Vrijthof-Standbeeld-t-Zaat-Herremenieke

Fontein Hawt Uuch Vas

Op het Vrijthof staat ook de fontein Hawt Uuch Vas, ontworpen door de kunstenaar Frans Gast. Het is een bronzen fontein van 2.30 meter hoog.  Het zijn twee vrouwen, twee mannen en een kind die hand in hand dansen om een zuil. Boven hun staat de tekst Haw Uuch Vas gegraveerd. De fontein is van 1978, de hardstenen rand is in 1982 toegevoegd om het fonteinwater in bedwang te houden.

Maastricht-Vrijthof-Fontein-Hawt-Uuch-Vas

Visitor Center

De Vrijthof is inmiddels bezichtigd. We lopen weer wat meer terug door de stad en komen langs het Visitor Center, een gebouw uit 1470. In het Visitor Center krijg je de beste tips om de stad Maastricht en de omgeving te ontdekken. Het is een prachtig pand, vroeger werd het pand gebruikt als Dinghuis. Die naam komt van het woord ‘dingen’, dat ‘rechtspreken’ betekent. Ook nu nog spreken we over een ‘geding’.

Maastricht-VisitorCenter

Sint-Martinuskerk

Na het Visitor Center lopen we langs het water terug. Aan de overkant van het water zien we de rooms-katholieke Sint-Martinuskerk liggen. Deze kerk is in 1857 en 1858 gebouwd.

Maastricht-Sint-Martinuskerk

Sint-Servaasbrug

De 13e-eeuwse Sint Servaasbrug is de oudste brug van Maastricht en van Nederland. Ze noemen hem ook wel de Oude Brug. Het is een stenen boogbrug over de rivier de Maas. De brug is pas in 1932 genoemd naar de 4e-eeuwse bisschop van Maastricht, Sint-Servaas, daarvoor was het gewoon ‘de brug’. Het bouwwerk is een rijksmonument. Het is sowieso prachtig om te zien, het water en de rondvaartboten. Wij hadden helaas maar een paar uurtjes en moesten daardoor in sneltreinvaart door Maastricht heen om zoveel mogelijk te kunnen zien. Hierdoor konden we nergens naar binnen. Wat we van buiten gezien hebben was echter prachtig….. wat een mooie stad, Maastricht! 

Maastricht-Grachten+SintServaasbrug
Maastricht-SintServaasbrug

Amrâth – GrandHotel

In 2010 ben ik een weekend naar Maastricht geweest. Tijdens dit weekend heb ik geslapen in het Amrâth Grand Hotel. De kamers hiervan zagen er als volgt uit:

Maastricht-Grachten+SintServaasbrug
Maastricht-SintServaasbrug

Speedboot

In dat weekend heb ik een erg leuke trip meegemaakt in een speedboot.

Maastricht-Grachten+SintServaasbrug

Grotbiken

Onder de grond ligt het grootst toegankelijke gangenstelsel van Europa en Maastricht. Verken de verlaten gangen op speciaal ontworpen grot bikes en alleen bij het licht van de fiets zullen de gangen hun geheimen prijsgeven. Deze fietsen zijn speciaal ontwikkeld om door de ondergrondse gangen te fietsen. Een tip….. hou je hoofd laag…. Erg leuke activiteit in Maastricht! Ben je verkocht? Ga dan naar de website om dit te boeken.

Maastricht-Grachten+SintServaasbrug