Selecteer een pagina

Sint-Bonifatiuskerk – Leeuwarden – Friesland

De Sint-Bonifatiuskerk werd in 1882/84 gebouwd en is gewijd aan de heilige Bonifatius. De architect was P.J.H. Cuypers, dezelfde architect die ook het Centraal Station in Amsterdam bouwde. Hij was één van de grootste bouwmeesters van de neogotiek, de nieuwe gotiek, de stijl waarin deze kerk is uitgevoerd. De grondvorm van de kerk is een kruis, het is een katholieke kerk.

Als je op de Voorstreek in Leeuwarden loopt, dan zie je de Sint-Bonifatiuskerk al snel opdoemen. Het is een prachtig gezicht hoe deze kerk boven de gebouwen uitsteekt als je langs de grachten loopt.

Leeuwarden - Bonifatiuskerk

De Sint-Bonifatiuskerk is een driebeukige kruisbasiliek in neogotische stijl. Het middenschip is over het koor gemeten 75 meter lang en over de transepten 33 meter breed. Het koor heeft een bijzonder lage apsis met tentdak, omsloten door een smalle omgang. De toren is met zijn 85 meter hoogte van verre te zien. De kerktoren wordt bekroond door een hoge houten spits.

Leeuwarden - Bonifatiuskerk

Standbeeld Christus Koning

Voor de Sint-Bonifatiuskerk staat het standbeeld van Christus. Dit was een geschenk van de parochianen aan pastoor Theodorus Rudolph Holtmann, ter gelegenheid van diens zilveren priesterjubileum in 1937. Het werd gemaakt door beeldhouwer Wim Harzing en in het voorjaar van 1938 werd het beeld op het plein voor de Sint-Bonifatiuskerk geplaatst. Het zandstenen beeld toont Christus als koning, omhangen met een mantel, een rijksappel in zijn rechterhand en een kruisstaf in zijn linkerhand. Het beeld is sinds 2009 een gemeentelijk monument.

Leeuwarden - Bonifatiuskerk - Standbeeld Christus Koning

Altaren

Het interieur van de kerk kent vele hoogtepunten. De kerkbanken komen uit het atelier van Cuypers en de Bonifatiusramen in het koor zijn van Frans Nicolas. De overige ramen zijn voornamelijk gemaakt door Heinrich en Frits Geuer. In totaal zijn er in de kerk vijf altaren te vinden. Naast het hoofdaltaar van R.W. Bruun staan er vier zijaltaren. Het Anna-altaar, het Bonifatius-altaar, het Sacraments-altaar en het Jozef-altaar werden vervaardigd door Friedrich Mengelberg. Pronkstuk van het Anna-altaar is het beeld Anna te Drieën, een gaaf middeleeuws beeld dat uit de 16de eeuw dateert.

Leeuwarden - Bonifatiuskerk van binnen

Kerkorgels

De kerk heeft een heleboel kruiswegstaties. Deze zijn echt prachtig om te zien! De kerk herbergt ook twee orgels. Op de zogenaamde zangersgalerij staat het uit 1899 stammende Adema-orgel, dat in 1942 sterk werd gewijzigd door Verschueren te Heythuysen. In de viering staat het monumentale Cavaillé-Coll orgel. Gebouwd in 1886 is het een van de vier orgels, die ons land van deze beroemde Franse orgelbouwer rijk is.

Leeuwarden - Bonifatiuskerk van binnen

Beelden

Door de hele kerk heen zie je ook prachtige beelden hangen.

Leeuwarden - Bonifatiuskerk van binnen
Leeuwarden - Bonifatiuskerk van binnen

De Sint-Bonifatiuskerk is echt een prachtige kerk van binnen! Het is zeker een bezoekje waard! Je kunt hier zelfs rondleidingen krijgen inclusief een klim in de toren. Deze rondleidingen vinden plaats van juni tot en met september, op woensdagmiddag en zaterdagmiddag. Je kunt er zo gratis naar binnen lopen, maar het is natuurlijk wel leuk als je een duitje in de pot doet die bij de deur staat. Wil je meer informatie over deze prachtige kerk? Kijk dan eens even bij ze op de website.