Selecteer een pagina

Workum – Friesland – Nederland

Workum is een stad met 4.430 inwoners (2019). Sinds 1399 heeft Workum stadsrechten. Het is een historische stad met tientallen beschermde rijksmonumenten.

11 Friese Fonteinen

Ook Workum heeft net als de andere 10 steden van Friesland een fontein gekregen in 2018. De houten fontein van Workum staat op de Passantenhaven, achter de Grote- of Sint-Gertrudiskerk. Deze fontein heet ‘de Woeste Leeuwen van Workum’, wat verzonnen is door de Britse kunstenares Cornelia Parker, die de fontein ontworpen en gemaakt heeft. Het grappige van deze fontein is dat hij hetzelfde is aan beide kanten, geen voor- en/of achterkant dus.

Workum-11-Friese-Fonteinen

Grote- of Sint-Gertrudiskerk

De laatgotische kerk van Workum is gewijd aan de heilige Gertrudis, dochter van Pepijn de Oudere. Men is begonnen met bouwen aan deze kerk in 1480. Na het begin van de bouw van de kerk werd deze steeds meer uitgebreid met een transept en een kerktoren.

Workum-Grote-Of-Sint-Gertrudiskerk
Workum-Toren-Grote-Of-Sint-Gertrudiskerk

De Grote- en/of Gertrudiskerk heeft overigens een kerktoren die los van de kerk staat:

Workum-Toren-Grote-Of-Sint-Gertrudiskerk

Waag

De Waag van Workum is in 1650 naast de Sint-Gertrudiskerk gebouwd. Het gebouw heeft aan één zijde een lange luifel. De Waag heeft ook een schilddak met aan elke kant een dakkapel met trapgevel. Op de hoeken van het dak staan vier leeuwen met een wapenschild met daaronder een satyr. In de gevels bevinden zich ook wapenstenen, waaronder het gemeentewapen met het jaartal 1650. In 2007 is het waaggebouw gerestaureerd en sindsdien wordt het gebruikt als VVV-kantoor en Museum Warkums Erfskip.

Workum-Waag

Voor de Waag zie je een bronzen beeld van Uffing, een beroemde Workumse monnik. Een stukje verderop vind je het stadhuis van Workum.

Workum-Standbeeld-Uffing-DeMonnikVanWorkum
Workum-Stadhuis
Workum-Koch-Pottery

Corona Kunstwerk

Omdat het 2020 is, hebben we te maken met de Corona-uitbraak. In Workum hebben ze daarom een kunstwerk geplaatst.

Workum-Standbeeld-Corona

Doorgaande weg

De doorgaande weg door Workum is verdeeld in 3 straten, Noard, Merk en Sùd.

Workum-Standbeeld-Corona

Jopie Huisman museum

We gaan eerst richting het Noard. Hier kom je vrij snel het Jopie Huisman Museum tegen. Dit is ook echt een must om even binnen te lopen als je in Workum bent. Ik ben er twee keer geweest, maar heb er helaas geen foto’s van. Ik weet nog wel dat ik zeer onder de indruk was van de kunst van Jopie Huisman. Volgens mij is er niemand die zo gedetailleerd kan schilderen als Jopie dat kon, want helaas leeft Jopie niet meer.

Workum-Standbeeld-Corona

Blom’s Slagerij

Halverwege het Noard, kom je Blom’s Slagerij tegen. Hier moet je echt even naar binnen. Deze slagerij is nog ambachtelijk en heeft veel prijzen gewonnen en is meerdere malen uitgeroepen tot kampioen van Nederland. Dit proef je echt. Vooral de Friese worst heb je nog nooit zo lekker gegeten als de worst van Blom’s Slagerij.

Workum-Koch-Pottery

Sint Werenfriduskerk

Aan het eind van het Noard komen we de Sint Werenfriduskerk tegen. Deze rooms-katholieke kruiskerk is gewijd aan Werenfried van Elst. De neogotische kerk komt uit 1877 en werd gebouwd naar ontwerp van architect Alfred Tepe, die vier kerken in Friesland bouwde. Het orgel uit 1884 werd door Adema uit Amsterdam gebouwd. De toren is 65 meter hoog.

Workum-Koch-Pottery

Koch Pottery

We lopen de doorgaande weg weer terug naar het Súd gedeelte. Schuin tegenover de Waag vind je Koch Pottery. Hier wordt nog bijna dagelijks met diverse soorten klei gewerkt, gedraaid en gebakken in de werkplaats. Er worden ook workshops gegeven in het voormalige stadhuis. In pandje 13 – Merk 13 kun je keramiek vinden.  Siete Koch is daar meestal ook aan het werk in zijn pottenbakkerij.

Workum-Koch-Pottery

Boerenmarktje

Tussen de pandjes door zien we een doorgang met een uithangbord dat er een boerenmarkt is. Daar gaan we even kijken. Dit is een kleine, maar leuke, ambachtelijke markt.

Workum-Koch-Pottery

St. Odulphuspad

We lopen weer terug naar de overkant, waar we het St. Odulphuspad zien. Dit pad brengt je onder meer langs verdwenen kloosters, middeleeuwse kerken en verrassende heuvels en bossen in Zuidwest-Friesland. Dit 260 kilometer lange pad loopt door Friesland en dus ook vlak langs de Grote- en/of Gertrudiskerk.

Workum-Koch-Pottery

Baptisten Gemeente Workum

We lopen verder op de Súd richting de haven. Onderweg komen we ook nog het schattige gebouwtje van de Baptisten Gemeente Workum tegen.

Workum-Koch-Pottery

Bed & Breakfast Op de hoek van de stal

De Súd maakt op een gegeven moment een bochtje. Precies in die bocht zien we het uilenbord van Bed & Breakfast Op de hoek van de stal.

Scheepstimmerwerf ‘De Hoop’

Deze authentieke scheepswerf is ontstaan in 1693. Hier werden vroeger kofschepen gebouwd. De werf is in oude staat bewaard.

Workum-Koch-Pottery

Sluis & Passantenhaven Havenkom

De sluis in Workum verbindt de Diepe Dolte in het centrum met het twee kilometer lange kanaal It Soal, dat uitkomt op het IJsselmeer. De sluis in Workum was er al in de 17e eeuw. Over de sluis ligt ook een brug. Het sluisgeld bedraagt momenteel vijf euro.

Workum-Koch-Pottery

Ook Workum was weer een erg mooi en historisch stadje in Friesland. Zeker de moeite van het bezoeken waard!