Selecteer een pagina

Stavoren – Friesland – Nederland

Stavoren is maar een klein stadje met 945 inwoners (2019). Het was de eerste Friese gemeenschap die stadsrechten verkreeg, ergens tussen 1058 en 1068. In die tijd was Stavoren een belangrijke handelsstad. Bij oorlogen tussen Holland en Friesland koos Stavoren vaak partij voor Holland, vandaar dat Stavoren haar stadsrechten dan ook van de Hollandse  graaf Floris V van Holland heeft gekregen. Bij de slag bij Warns koos Stavoren echter de Friese kant.

Buitenhaven & Gekleurde huisjes

Stavoren heeft twee havens, namelijk de binnenhaven en de buitenhaven. De havens zijn van elkaar gescheiden door een sluis. De buitenhaven ziet er geweldig uit met de kleurrijke huisjes aan de rand.

Stavoren-Haven+GekleurdeHuisjes

11 Friese fonteinen

Stavoren heeft net als de 10 andere stadjes van Friesland een fontein gekregen in 2018. De kunstharsen fontein staat op de Stationsweg, vlakbij de buitenhaven. Deze fontein heeft de naam ‘de Vis van Stavoren’ gekregen van zijn Amerikaanse maker Mark Dion. 

Friese11Fonteinen-Fontein-Stavoren

Vrouwtje van Stavoren

Het vrouwtje van Stavoren is een 19e-eeuwse sage. Aan het eind van de middeleeuwen raakte Stavoren in verval. De haven verzandde en bij de graanhandel speelde Stavoren geen rol van betekenis meer. Op dit feit is het verhaal Het Vrouwtje van Stavoren gebaseerd:

In Stavoren woonde een rijke koopmansweduwe in een huis met gouden vloeren en zilveren muren. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden van de stad tezamen en werd met de dag rijker. In haar hoogmoed gaf ze de kapitein van één van haar koggen de opdracht om langs buitenlandse havens te varen en het kostbaarste te halen dat hij kon vinden. Toen hij na vele omzwervingen Dantzig aandeed, ontdekte hij ergens in een pakhuis de mooiste tarwe die hij ooit had gezien en dus viel zijn keuze hierop. Hij laadde de tarwe in zijn schip en voer terug naar huis, ervan overtuigd dat hij inderdaad het kostbaarste ter wereld in het ruim had. Maar hoe zou hij worden teleurgesteld! De rijke weduwe was buiten zichzelf van woede toen zij had gehoord dat haar schip met een lading tarwe was teruggekeerd.

VrouwtjeVanStavoren

‘Aan welke zijde heb je de lading ontvangen?’ vroeg ze de kapitein. ‘Aan bakboordzijde’, antwoordde de kapitein. ‘Welnu’, gebood zij, ‘stort het dan aan stuurdboordzijde in zee!’ De kapitein deed wat hem bevolen was. Een oude man uit het volk die vlakbij haar stond greep deze verkwisting zozeer aan, dat hij haar opgewonden toeriep: ‘U zult voor uw hoogmoed gestraft worden! Er komt nog een tijd dat u zult gaan bedelen!’ Onverstoord draaide de weduwe zich om, nam een gouden ring van haar vinger en gooide deze vervolgens in de golven. Ze zei: ’Zomin deze ring uit de zee terugkeert, zomin zal ik tot de bedelstraf vervallen’.

Korte tijd na de gedenkwaardige dag vond de dienstmeid van de weduwe de ring terug in de ingewanden van een schelvis die zij voor het middagmaal klaarmaakte. Zij liet de ring aan haar meesteres zien en deze schrok hevig toen ze de ring als de hare herkende. Enkele dagen later bereikte haar het ontstellende bericht dat al haar schepen op de terugreis met man en muis waren vergaan……

Nooit meer kwam zij deze slag te boven en zo kwam de voorspelling uit. De eens zo rijke koopmansvrouw verviel tot de bedelstraf. Daar waar de kostbare lading in zee was gestort, verrees een zandbank die nog steeds het Vrouwenzand wordt genoemd. Naar men zegt heeft op deze bank ooit een plant gegroeid die halmen voortbracht die op korenaren leken, maar nooit heeft men korrels in de aren gevonden.

IJsselmeer

Stavoren ligt aan het IJsselmeer. Aan de kust vind je nog een schattig klein vuurtorentje.

Stavoren-Vuurtoren-Kade

Skûtsjesilen

Stavoren doet ook mee met de Skûtsjesilen wedstrijden. Skûtsjesilen is een zeilwedstrijd met oude vrachtschepen (platbodems). Deze platbodems werden aan het begin van de vorige eeuw gebouwd om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen. Hiervoor moesten de schepen ondiepe vaarten in en daarom werden de schepen dan ook lang en plat gemaakt. De schippers van deze boten konden een paar centen extra verdienen met de wedstrijden.

Skûtsjesilen-Stavoren

Het Skûtsjesilen heeft een eigen pagina met meer informatie over het evenement. Als je hier meer over wilt lezen, klik dan op de knop:

De trein

De trein brengt je helemaal tot aan de buitenhaven van Stavoren. Het is ook allemaal goed lopend te doen vanaf het station.

Stavoren-Station+trein

En dat was het mooie stadje Stavoren in Friesland alweer. Een mooi, knus stadje.