Selecteer een pagina

Sneek – Friesland – Nederland

Sneek is een knus stadje in Friesland met 33.285 inwoners (2019). De stad is voornamelijk bekend om de Waterpoort en Sneekweek. De naam Sneek is ontstaan in de 10e-eeuw, doordat het stadje op een hoger gelegen zandige landtong lag (Sneek = Ter Snake = op landtong). Sneek kreeg verschillende stadsrechten in de 13e-eeuw, die in 1456 officieel werden vastgelegd. In 1492 werd met de aanleg van een stadsgracht en stadsmuur begonnen. Vanaf die tijd was Sneek de enige ommuurde stad van Friesland. Hiervan zijn alleen de Waterpoort en het Bolwerk nog over.

Waterpoort

Zoals net al gezegd, is Sneek het meest bekend om haar Waterpoort. De Waterpoort bestaat uit twee achtkantige torens met daartussen een brug over de vaarroute tussen de Kolk en de Stadsgracht. Sneek had nog vier andere waterpoorten en twee landpoorten, die allemaal zijn gesloopt. De Waterpoort bleef Als enige over en is tegenwoordig het symbool van Sneek. Dit symbool is onder meer terug te vinden in het grootzeil van het Sneeker skûtsje Sneker Pan en in de zeilen en kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra.

Een interessant weetje is dat het uurwerk van de Sneeker Waterpoort vroeger 5 minuten voor liep. Dit werd gedaan om de klok lang genoeg geluid te laten maken. Zo kregen de inwoners voldoende gelegenheid om op tijd binnen de stadsmuren te komen. Was je te laat? Dan was dat jammer en kostte het je 6 stuivers om binnen de stadsmuren te komen. Een ander leuk weetje is dat de Sneeker Waterpoort op de A van het kaartspel vermeld staat.

Sneek Waterpoort Close-up

De Waterpoort is van de binnenkant ook erg leuk om te zien. Boven de brug van de Waterpoort is namelijk een poortwachterswoning aangelegd. Verbazingwekkend hoe de poortwachter hier, in een hele kleine ruimte woonde met zijn vrouw en gezin van 6 tot 9 kinderen. Veel ruimte hadden ze niet, maar toch was dit hun huis. De poortwachter zelf moest elke avond om 10 uur de waterpoort afsluiten met hekwerk en elke ochtend om 5 uur werd deze weer open gedaan. 40 jaar later in 1825 werd besloten om de poort niet meer ’s nachts te openen. Hierdoor verloor de waterpoort definitief haar functie.

11 Friese Fonteinen

De fontein van Sneek heet de ‘Fontein van Fortuna’. Dit is een kunstwerk van Stephan Balkenhol. De fontein staat tegenover de achterkant van de Waterpoort.

Watertoren

De watertoren is ontworpen door architect G. Halbertsma en gebouwd in 1908. Het is een  gemeentelijk  monument. De watertoren  is 44 meter hoog en heeft één waterreservoir van 350 m3. Sinds 1998 wordt de toren gebruikt als kantoor.

Martinikerk

De Martinikerk is oorspronkelijk van tufsteen gebouwd in de 11e eeuw. Zo rond 1300 werd de protestantse kerk vergroot en kreeg ze drie torens in een Romaanse westgevel. Er werd ook een houten klokhuis bijgebouwd. De huidige kerk dateert uit 1498. In dat jaar werden het koor en het schip vernieuwd.

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk is een rooms-katholieke neogotische pseudo-basilikale kruiskerk in Sneek. De kerk is gewijd aan de heilige Martinus van Tours. Het bouwwerk stamt uit 1872 en werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers, maar het is nooit afgebouwd. De kerk heeft namelijk geen dominerende toren, wel een dakruiter met een achtkantige spits tussen vier topgevels. Het orgel uit 1891 werd gebouwd en gerestaureerd in 1997. De kerk heeft gebrandschilderde ramen.

Sneek - Sint-Martinuskerk

Marktstraat

Sneek heeft een heel knus centrum. De Marktstraat is hier een belangrijkste straat. Hier staat bijvoorbeeld het gemeentehuis, maar deze straat is ook het hart van de Sneekweek en van de terrassen.

Grachten

Het centrum is ook gevuld met verschillende grachten, zoals het Grootzand:

Sneek - Grootzand

En de Leeuwenburg en het Schaapsmarktplein:

Nog meer grachten, namelijk de Stadsgracht, de Prinsengracht en de Woudvaartkade:

Sneek - Sint-Martinuskerk & Ophaalbrug Woutvaartkade

En natuurlijk de Waterpoortsgracht niet te vergeten:

Woudvaartbrug

Bij grachten horen natuurlijk ook bruggen, zoals dit knusse, oude ophaalbruggetje, de Woudvaartbrug:

Sneek - Ophaalbrug Woutvaartkade

Mooie monumentenpanden

Op de hoek van het Schaapmarktsplein en het Grootzand vind je het prachtige pand van Fifty Six. Voorheen zat hier de Scheer & Foppen in. Het is een mooi monumentenpand. Sneek heeft meer mooie monumentenpanden, zoals het pand waar de C&A in is gevestigd.

Sneek-Pand-Voormalig-Scheer&Foppen
Sneek - Pand C&A

(Swing)Terrassen

Het centrum van Sneek heeft een gedeelte met allerlei terrassen. Hier kun je heerlijk borrelen en in de zomer wordt er elke donderdagavond het Swingterras gehouden. Dan is er livemuziek midden tussen al deze terrassen.

Sneek - Onder de Linden - Uitzicht vanaf Terras
Sneek - Swingterras

Sneek heeft nog veel meer evenementen, zoveel dat ik hiervoor een aparte pagina heb aangemaakt. Wil je deze pagina zien? Klik dan op de knop ‘Evenementen Sneek’.

Theater Sneek

Theater Sneek is in 2008 gebouwd op de plaats van het voormalig postkantoor. Het postkantoor werd hiervoor gesloopt. Theater Sneek is de opvolger van het Amicitia Theater, dat begin deze eeuw werd gesloten en verder ging als CineSneek (bioscoop). In 2010 was men klaar met de bouw van het nieuwe theater.

Kermis met zicht op Sneek

Sneek heeft tweemaal per jaar kermis op het Martiniplein. Ergens in maart begint de voorjaarskermis en tegelijkertijd met de Sneekweek is er ook altijd kermis. Dit is begin augustus. Vanuit het reuzenrad van de kermis ziet Sneek er zo uit:

Standbeeld Pieter Sjoerds Gerbrandy

Sneek heeft ook nog een aantal standbeelden. Maria van Everdingen heeft dit bronzen standbeeld gemaakt van Pieter Sjoerds Gerbrandy. Het standbeeld staat op het Schaapmarktplein en is in 1976 onthuld door koningin Juliana.

Sneek - Standbeeld Pieter Sjoerds Gerbrandy

Standbeeld de Friezin en de rondreizende Textielkoopman

Een klein stukje verder op de Wijde Burgstraat, vind je dit standbeeld van de Friezin en de rondreizende Textielkoopman. Het bronzen standbeeld is in 1991 gemaakt door de Duitse kunstenaar Herbert Daubenspeck.

Sneek - Standbeeld de Friezin en de rondreizende Textielkoopman

Kunstwerk Mercury Rising

Voor de Friese poort staat ook nog een kunstwerk in het water, namelijk het kunstwerk Mercury Rising. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaarsduo Groenewoud/Buij in opdracht van de Friese Poort.

Sneek - Standbeeld de Friezin en de rondreizende Textielkoopman

Sneek in de sneeuw

Sneek heeft ook mooie plaatsjes in de sneeuw. Op de linkerfoto zie je snackbar Van der Wal bij de spoorwegovergang vlakbij station ‘Sneek Centrum’. Op de rechterfoto zie je een veldje in de wijk Duinterpen achter de Poiesz supermarkt.

Treinstation Sneek Centrum + Nationaal Modelspoormuseum

Bij het treinstation ‘Sneek Centrum’ vind je nog een echte oude stoomlocomotief. Deze trein heeft ook nog een aantal keer echt op het spoor gereden in 2005 tot en met 2014. In het oude pand van het station zit het Nationaal Modelspoormuseum. Dat is vooral voor kinderen ook erg leuk om naar toe te gaan.

Sint Antonius Ziekenhuis + Politiebureau

Sneek heeft ook een ziekenhuis en een politiebureau. Ik ben bij beiden eens op een open dag geweest, wat erg interessant was!

Stadsrondweg & Houten bruggen

Om Sneek heen ligt de stadsrondweg. Deze rondweg is voor het overgrote deel aangelegd tussen 2000 en 2011. Dit was een grote verandering. Zo kregen we twee aquaducten erbij en ook twee houten bruggen. De Geeuwbrug verdween.

Krúsrak

De eerste houten brug die geplaatst werd, was het Krúsrak, een brug van 354 ton aan gewicht. Ik kan me ‘de nacht van de Akkerwinde’ op 29 november 2008 nog heel goed herinneren. De brug is namelijk op een andere plaats gebouwd. Tijdens de nacht van de Akkerwinde is de complete rondweg afgezet om de brug in zijn geheel naar zijn plek te vervoeren. Dit was toch wel een happening! Lantaarnpalen moesten omgezaagd of neergehaald worden, omdat de brug er anders niet langs zou kunnen. Nu schittert de Krúsrak op zijn plaats, in 2010 heeft de houten brug zelfs de houtinnovatieprijs gewonnen.

Sneek Houten Brug - Krúsrak

Dúvelsrak

De tweede houten brug van Sneek heet de Dúvelsrak. Deze brug werd na de Krúsrak gebouwd en is in 2010 geplaatst.

Sneek - Houten Brug - Dúvelsrak

Brugwachtershuisje Geeuwbrug

Doordat er tijdens de bouw van de stadsrondweg Sneek twee nieuwe aquaducten (Houkesloot- & Geeuw Aquaduct) bijkwamen, kon de Geeuwbrug verdwijnen. Het brugwachtershuisje wat daarbij hoorde is menigmaal over de tong gegaan voor een nieuwe bestemming. Zo zou er bijvoorbeeld een oefenruimte voor bands in komen of een clubhuis. Niets is er klachtenvrij doorheen gekomen, vandaar dat het brugwachtershuisje er nog steeds leeg bijstaat. Al is het in ieder geval nog wel wat opgevrolijkt door graffitti.

Vaarverbinding Geau-Waldfeart

Als allerlaatste was de vaarverbinding Geau-Waldfeart klaar in 2015. Waterrecreanten kunnen nu het rondje Sneek varen met bijvoorbeeld een sloep. ’s Zomers trekt het ook veel zwemmers aan.

Burgemeester Rasterhoffpark

Op de voormalige vuilnisbelt is een park geplaatst. 

Ik heb zoveel foto’s van het Rasterhoffpark, dat dit park een eigen pagina heeft gekregen. Wil je meer zien over het Rasterhoffpark, klik dan op de knop:

Wilhelminapark

Sneek heeft nog een ander mooi park, namelijk het Wilhelminapark.

Ik heb zoveel foto’s van het Wilhelminapark, dat dit park een eigen pagina heeft gekregen. Wil je meer zien over het Wilhelminapark, klik dan op de knop:

Richting IJlst

Ik denk dat je dit ook haast wel een soort van park kunt noemen, maar het heeft geen echte ‘parknaam’ gekregen. Toch is het wel mooi om hier te lopen. Via het schelpenpaadje kun je helemaal langs de twee molens naar IJlst lopen. Een erg mooie route!

Sneek - Park richting IJlst

De Potten

In Offingawier (net buiten Sneek) ligt ‘de Potten’. De Potten is de benaming voor een recreatiegebied dat bestaat uit diverse stranden (ook een naaktstrand), een recreatieplas, een jachthaven, restaurants en een vakantiepark. Dit park is gratis.

Bij de Potten kun je naast zwemmen en zonnebaden ook erg leuk waterskiën:

Sneekermeer

Vanuit de Potten kun je doorlopen richting het Sneekermeer. Hier kun je van alles doen, van varen en zeilen tot waterskiën en van waterskiën tot zwemmen:

Lekker Sneek

Een heerlijk evenement in Sneek is ‘Lekker Sneek’. Dit is een culinair evenement. In de zomer kun je zomerse hapjes kopen en in de winter is het centrum van Sneek omgebouwd als kerstmarkt met allerlei winterse hapjes en drankjes, zoals warme chocolademelk, erwtensoep en Glühwijn.

Sneek - Lekker Sneek

Sneek en omstreken

Net buiten Sneek liggen nog meer bezienswaardigheden van het mooie Friesland, zoals bijvoorbeeld Tjalhuizum, Nijland, IJsbrechtum en Hommerts.

Kerk van IJsbrechtum

De kerk van IJsbrechtum is een 12e-eeuws Waterstaatskerk die in 1694 en 1865 herbouwd is. In 1975 is de kerk ook nog een keer gerestaureerd.

Tjalhuizum – Oorlogsmonument de Hoanne

In Tjalhuizum staat het oorlogsmonument de Hoanne. Dit is een zuil van 10 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep. De zuil herdenkt de burgerslachtoffers van de gemeente Wymbritseradeel. De vertaling van de Friese tekst op de foto luidt als volgt:
1940 – 1945 – De felle strijd – tegen vijanden – wrede hand – bracht ons een – nieuwe dag voor – volk en land.

Nijland – Nicolaaskerk

Net buiten Sneek ligt het plaatsje Nijland. Nijland heeft een mooie kerk, namelijk de Nicolaaskerk. Een mooi 16e-eeuws kerkje:

Voor de kerk in Nijland staat het standbeeld van de ossen:

Hommerts – Johannes de Doperkerk

De Johannes de Doperkerk in Hommerts is een protestants kerkgebouw uit 1876. Deze zaalkerk heeft eclectische elementen, een toren van vier geledingen met een ingesnoerde torenspits en een luidklok uit 1624. Het orgel stamt uit 1869.

Hommerts - Johannes de Doperkerk