Selecteer een pagina

Joure – Friesland – Nederland

Joure is een dorp in het zuiden van Friesland. In 2020 had Joure 13.150 inwoners, een iets groter dorp dus. Joure staat bekend om de ballonfeesten die er elk jaar in de laatste week van juli plaatsvinden. Hierbij stijgen er dagelijks 35 heteluchtballonnen op en dat is een hele happening! Er komen veel mensen naartoe in die week om dit spektakel te bewonderen. Ik ben vaak in Joure geweest, maar helaas nog niet tijdens de ballonfeesten. Dat gaat er vast en zeker wel eens een keer van komen, dus nog even geduld voor deze foto’s.

We hebben Joure een keer aangedaan op de fiets vanuit Sneek. Als je langs die provinciale weg (of via de snelweg afslag Joure-West) in Joure aan komt rijden, dan kom je al vrij snel deze rotonde tegen.

Joure - Rotonde Steen Standbeeld

Watertoren

Als je langs de rotonde richting het centrum rijdt, dan kom je langs de watertoren. De watertoren in Joure is gebouwd in 1928 en ontworpen door architect C.J. Wierda, omdat de watertoren van Heerenveen namelijk niet voldoende was om het waterleidingnet op druk te houden. De watertoren heeft een hoogte van 30,3 meter, een waterreservoir van 150 m3 en bestaat uit een betonskelet met daartussen baksteen. In 1956 is de toren gerestaureerd en tot 1987 in gebruik gebleven. In 1990 werd de toren omgebouwd tot woonhuis en tot op dit moment nog steeds bewoond.

Joure - Watertoren

De Visschotel

Een klein stukje verder rij je het plein op, waar je als eerste het mooie gebouw van De Visschotel ziet. Daar zijn we even voor afgestapt.

Joure - Visschotel

Vegelinsbank & Wapen Zusterstad Medias

Tegenover de Visschotel aan de andere kant van het plein, zie je de Vegelinsbank met de mooie klok. Op de grond voor het bankje is een wapen aangebracht van Zusterstad Medias.

Joure - Vegelinsbank Klok - Wapen Zusterstad Medias

Winkelstraat

Vanuit het plein kun je de winkelstraat (Midstraat) in lopen.

Joure - Winkelstraat

H. Mattheüs Kerk

In de Midstraat kom je de H. Mattheüskerk tegen. De eerste bouwactiviteiten van de kerk die op deze plaats gebouwd is stammen uit 1837. In 1868 werd deze kerk alweer vervangen voor een neoromaanse kerk. In 1952 werd een nieuwe kerk gebouwd waarbij de toren en de pastorie uit bezuinigingen bleven staan. De kerk behoort sinds 2015 tot de Heilige Christoffel Parochie.

Joure - H. Mattheüs Kerk

Doopsgezinde kerk

Tegenover de H. Mattheüskerk staat de doopsgezinde kerk. Deze is in 1824 achter de rooilijn gebouwd. De neoclassicistische driezijdig gesloten zaalkerk heeft een tuitgevel met pilasters en een timpaan. Op de opengewerkte achtkantige dakruiter met koepeldak staat een windvaan in de vorm van een lam.

Joure - Doopsgezinde Kerk

Hobbe van Baerdt Tsjerke

De Hobbe van Baerdt tsjerke is vernoemd naar Hobbe van Baerdt, grietman van Haskerland in de periode van 1615 tot 1650. Op de fronton boven de ingangspoort staat een gevelsteen met de tekst ‘De heer Gritman Hobbe van Baerdt 1644′. In dit jaar werd door hem op 18 maart de eerste steen gelegd voor de tweebeukige kerk. Deze kerk verving een kerk uit de 16e eeuw. In 1939 werd de kerk door brand verwoest, de herbouw duurde echter tot 1947. Dit kwam door Tweede Wereldoorlog. 

De toren (De Jouster Toer) is ouder, deze dateert namelijk uit 1628. De eerste steen van de toren is ook door Hobbe van Baerdt gelegd. In de toren bevond zich een raadkamer en een gevangenis. De klokken in de toren zijn gegoten door de klokkengieters en in 1953 werd een carillon met 37 klokken geschonken door Douwe Egberts.

Joure - Hobbe van Baerdt Tsjerke
Joure - Hobbe van Baerdt Tsjerke

Museum Joure – Joure

Op de Midstraat vind je ook het Museum Joure. Dit museum bestaat uit tien gebouwen, waarvan zeven rijksmonumenten, een grote tuin en de kades langs de Overspitting en de opvaart. In de 10 gebouwen vindt je Salon C.J. de Jong, Museumwinkel de Witte Os, It Kofjelokaal, de Túnkamer, It Pakhûs van Douwe Egberts, het geboortehuis van Egbert Douwes, de Koperslagerij, de Klokkenmakerij, de Zilversmid, de Kopergieterij, de Drukkerij, het Prentenkabinet en de Klokkencollectie.

Joure - Standbeeld de Drie Toeristen

Museum Joure heeft een eigen pagina gekregen. Als je meer informatie over dit prachtige museum wilt, druk dan op de knop: 

Standbeeld de drie toeristen

Het standbeeld stelt een groepje toeristen voor, namelijk een man, een vrouw en een meisje kijkend naar de kerktoren. Het standbeeld is gemaakt door Annet Haring. Als afsluiting van de herinrichting van de Midstraat werd dit beeld onthuld door Commissaris van de Koningin Hans Wiegel. Het standbeeld benadrukt het toeristische karakter van Joure. Het beeld is meerdere malen slachtoffer geworden van vandalisme. In 1988 werd de vrouwelijke figuur gestolen en in 1990 werd het meisje van de sokkel getrokken. In 2007 werd het beeld hersteld door de kunstenares, ze voegde toen een zittend hondje aan het kunstwerk toe.

Joure - Standbeeld de Drie Toeristen

Westermeer Begraafplaats

Deze toren op Westermeer is het enige dat nog over is gebleven aan de vroegere Mattheüskerk die verhuisd is naar het centrum van Joure. Om de toren heen ligt een begraafplaats.

Joure - Westermeer Begraafplaats

Zwemfun

Joure heeft ook een mooi zwembad (Zwemfun). Dit zwembad heeft ook een golfslagbad. Ik heb er heel wat uurtjes met mijn kinderen doorgebracht en nog steeds zijn ze er helemaal weg van.

Joure - Zwembad Swimfun